Dzień dobry,Niektóre potrawy po prostu nie są tak smaczne bez dodatku dipu... Dziś przygotowałam dla Was przepis na bardzo smakowity dip z pieczonych pomidorów. Słodko-kwaśno-pikantny, niebanalny w smaku dzięki dodatkowi octu balsamicznego. Dzięki niemu codzienne dania staną się bardziej interesujące. To bardzo uniwersalny sos, który możecie podać z praktycznie każdą potrawą - zastąpcie nim ketchup(...)naturalnie świetnie sprawdzi się jako dip do maczania chipsów, nachosów, paluszków grissini, krakersów i sucharków, generalnie możecie zastąpić nim ketchup, myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka
Chilli Czosnek i Oliwaczosnkiem przełożyć do garnka. Na tym samym, mocno rozgrzanym oleju podsmażyć na złoty kolor kosteczki kurczaka. Kurczaka należy podsmażać krótko, na dużym ogniu - wówczas mięso pozostanie soczyste. Podsmażonego kurczaka przełożyć do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Zalać 500 ml zimnej wody. Dodać startą marchewkę, pokrojone ogórki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około(...)ryżem. Smak gulaszu można wzbogacić o podsmażoną z pieczarkami paprykę, starte na tarce pietruszkę czy seler, lub o kukurydzę. Gulasz można dodatkowo doprawić koncentratem pomidorowym, sosem sojowym lub pikantnym sosem z chilli. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskazawartość tłuszczu nie obędzie się tutaj bez aluminiowej tacki – położenie takiego mięsa bezpośrednio na ruszcie groziłoby małą katastrofą . Ponieważ nie jest ono również tak delikatne jak np. filet z kurczaka czy większość grillowanych ryb, potrzebuje znacznie więcej czasu. Dlatego pokrojony w plastry i zamarynowany boczek najpierw pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej przez ok. 30 minut. Następnie przekładamy(...)odpowiednio długie pieczenie, dzięki czemu mięso stanie się miękkie i delikatne. Boczek z grilla 2016-06-26 21:27:06 Delikatny i aromatyczny boczek z grilla w lekko pikantnej marynacie. Prosty przepis na letnie biesiady przy ogrodowym grillu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 kg surowego, średnio przerośniętego boczku bez kości, pokrojonego w plastry o grubości
Kulinarna Pokusagłówne nurty – cajun oraz kreolski. Pierwszy wywodzi się z biedniejszych terenów i charakteryzuje się zastosowaniem prostych i pożywnych składników (ryżu, warzyw, mięsa oraz skorupiaków), a także pikantnym smakiem. Z kolei styl kreolski wykształcił się już w samym Nowym Orleanie i uchodzi za bardziej wyrafinowany, posiada także znamiona wpływów kuchni zachodnioeuropejskiej. Style te przeplatają się ze sobą, tworząc istny jarmark(...)aromatycznego, pełnego smaku, gorącego gumbo! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 445 kcal | 27 g białka | 29 g węglowodanów | 24 g tłuszczu GUMBO MAFIA III kreolska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 1,5 h 40 min (czekanie) 19,50 zł 5 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ duży garnek patelnia trzepaczka drewniana łyżka Składniki Koszt // ZASMAŻKA // mąka pszenna
Nerds Kitchensię, że połączenie idealne. Doskonały sos mole o fantastycznym głębokim czekoladowym aromacie z optymalnie dostosowanym stopniem ostrości. Również salsa mango była jak najbardziej cudowna, orzeźwiająca, lekko słodka i również pikantna w sam raz. Więc co mi tu nie gra? Połączenie tych dwóch sosów razem. Oba pyszne, jednak niekoniecznie tworzą dobry duet. Moim zdaniem w tym burgerze za dużo się dzieje(...)przygotowywany z sosem tatarskim to prawdziwa petarda i sądzę, że chociaż raz trzeba tego połączenia w Sztrassie wypróbować. Dla mnie to prawdziwy český sen o burgerze! Pariszburger filet z kurczaka marynowany w cytrynie / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami / sos jogurtowo-cytrynowy Moja ocena: 5- Pewnie powiecie zaraz, że burger z kurczakiem zasługuje co najwyżej na miano kanapki
Food Squarejest na wysokości 400 – 500 m n.p.m. z racji chłodnego klimatu zbiór jest późny następuje w połowie października. Mała wydajność 45 hl/ha. Nos bardzo przyjemy mineralno – kamienny. Wino soczyste, pikantne, długie i bardzo dobre. Polecane do dań z ryb. Peter Zemmer - Punggl Pinot Bianco Alto Adige 2013. Ciepłe siedlisko. Punggl oznacza wzgórek. Winnica położona na dnie doliny Adygi. Wydajność(...)doskonałą ekspozycją słoneczną. Spory 14,5% alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest
królestwo garówWami podzielić. Truskawek pełno, a więc żal nie korzystać z tego dobrodziejstwa. Jeśli nie teraz to kiedy? Dopiero za rok, a to tak długo. 2 duże filety z piersi kurczaka kilka dużych truskawek 3 plastry mozzarelli Marynata: łyżka suszonej cebuli 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1/3 łyżeczka soli łyżka soku z cytryny łyżka oleju kokosowego Składniki na marynatę mieszamy razem. Czyste(...)Ponownie układamy na patelni i jeszcze podsmażamy ( pod przykryciem) kilka minut, aż ser zacznie spływać na boki. Gorąco zachęcam do dodawania truskawek do dań wytrawnych, sprawdzają się znakomicie. Pikantne, mocno cebulowe mięsko, kwaskowata truskawka i aksamitna mozzarella. Tego się nie da opisać, tego trzeba spróbować. I jeszcze bardzo ważne, olej kokosowy on jest wprost stworzony do takich dań
Dieta moja pasjapuszki ananasa wraz z odrobiną soku. Dzielę na dwie równe części. babeczki chili: do mąki z proszkiem dodaję: sól, chili, zioła, pokrojony ser żółty i podsmażoną, wystudzoną pierś kurczaka (przyprawioną solą, kurkumą, majonezem i pieprzem). Dokładnie mieszam. Do wymieszanych składników suchych dodaję ciekłe. Mieszam łyżką na jednolitą masę (wychodzi bardzo gęsta) Wykładam do silikonowych foremek lekko natłuszczonych i obsypanych bułką(...)nieregularnych kształtach. No i teraz pytanie - które lepsze. Do wyboru, do koloru ;) Mężowi bardziej podpasowały te ostre - szczególnie z sosem czosnkowym . Pewnie dlatego, że wyszły naprawdę pikantne. Mi początkowo też, ale wieczorem po kolacji doceniłam walory tych słodkich. Wyraźna kokosowa słodycz z nutą kwaśnej limonki i rodzynką gdzieniegdzie... bajka . Warto się było trochę pobawić w przesypywanie
Kuchnia po mojemuUwielbiam takie połączenia smakowe. Jeśli i wy gustuje w pikantnych, aromatycznych daniach koniecznie wypróbujcie. Przepis ten powstał po obejrzeniu 2 programów kulinarnych i spotkaniu Trójmiejskich blogerów. Coś takiego chodziło za mną już od dawna i doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda kurkuma(...)krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem lub tak jak u mnie z makaronem (na łazanki) i kawałkami kurczaka (u mnie grillowany). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytZazwyczaj, gdy gotowałam zupę tajską dodawałam do niej piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe. Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili(...)plasterki. Pora kroimy w plastry. Wszystkie warzywa podsmażamy aż do zarumienienia na łyżce oliwy - ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem i papryką chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami. Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy puszkę mleka kokosowego. Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy
Taste Therapyząbek czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Przygotowanie: Cebulę, paprykę, ananasa i kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka wraz z cebulą i marchewką. Dodać sos sojowy, imbir, pokrojoną papryczkę chili (lub paprykę w proszku) oraz sól i pieprz. Podsmażyć. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki. Smażyć(...)ananasa. Natomiast gdy będzie za mało kwaśny to dodajcie więcej octu. Z kolei papryczka chili ma dawać tylko delikatną ostrość tj. podkreślić słodko – kwaśny smak. Nie jest to pikantne danie. Jeżeli wolicie bardziej ostrą wersję, dajcie po prostu więcej chili. Podawać z ugotowanym ryżem. Najlepszy wg mnie będzie basmati lub jaśminowy. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówżurawiny lub borówki leśnej 1/2 butelki sosu egzotycznego Heinz olej do smażenia (mała ilość) sól, pieprz po ok. 50 ml zalewy z brzoskwiń i ananasa Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka podzielić na kotlety. Mięso zbić delikatnie. Posolone i oprószone pieprzem kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Na każdym kotlecie kładziemy plaster ananasa. W "dziurkę" nakładamy po łyżeczce wytrawnej konfitury. Przykrywamy połówkami(...)się ono z ryżem. Pyszności. Sycące. Słodkie, ale wyraziste. Zasmakuje dziecku, osobie starszej, ukochanej kobiecie ;) Każdemu kto nie ma nic przeciwko mięsu przyrządzanemu na słodko. Sos egzotyczny jest lekko pikantny, więc zapewniam, że danie nie jest mdłe. Polecam. Mama była wniebowzięta. Mój Syncio i Babcia również ;) Szkoda, że dziś, w Dniu Mamy, nie mam możliwości ugościć Ją czymś równie pysznym
Kuchnia po mojemuminuty z każdej strony lub do momentu kiedy będą różowe. Dobrą metodą grillowania krewetek jest nabijanie ich na szpikulce. Żeberka w stylu chińskimTe żeberka wykorzystują głęboki smak z słodko-pikantnego sosu hoisin i chińskiej przyprawy 5 smaków. Składniki: 2 pasy żeberek, przycięte i pokrojone na osobne pojedyncze kawałkido marynaty: ½ szklanki sosu sojowego1/3 szklanki octu balsamicznego¼ szklanki sosu hoisin2 łyżki brązowego(...)minut grillowania, żeberek już nie polewamy pozostałą marynatą. Tak ugrillowane żeberka wyjmujemy z grilla, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem. Skrzydełka z grilla składniki: 4 kg skrzydełek z kurczaka (około 24 szt)marynata: 1 szklanka octu z jabłek2 łyżki oleju roślinnego2 łyżki sosu Worcestershire2 łyżki chili w proszku1 łyżka płatków czerwonej papryki1 łyżeczka soli1 łyżeczka czarnego pieprzu1 łyżeczka tabasco
naRuszciezielony kolor i nie może być mokra w środku. Najsmaczniejsza jest ta z drobnymi listkami. W domu, po otwarciu rukolę można przechowywać w lodówce do kilku dni. Charakterystyczny pikantny, orzechowy i lekko gorzkawy smak rukoli sprawia, że świetnie nadaje się do sałatek. Klasycznym połączeniem jest rukola z gruszką, serem z niebieską pleśnią, orzechami i miodowym dressingiem(...)rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchnia