Danie dla osób zapracowanych, wymaga tylko od nas przyprawienia i wstawienia do piekarnika, takie można powiedzieć danie jednogarnkowe. Lekko pikantny indyk, soczysty w środku, a z wierzchu przypieczony, pomidorowy ryż z nutą kardamonu i słodkie delikatnie chrupiące warzywa. Według mnie idealne danie obiadowe, smaczne i do tego cieszy oko kolorami. W potrawie można użyć dowolnej części indyka, nawet ze skórą(...)stopni C około 50 - 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić stan upieczenia indyka i warzyw. Przed podaniem chwilę odczekać, aż zatrzyma się proces pieczenia. Zobacz również: Potrawka z kurczaka
Kuchcik gotujeHongkong, policjant pod przykrywką, krwawe rozgrywki wewnętrz triady, spektakularne walki wręcz, pościgi w lewostronnym trybie jazdy, strzelaniny, hackowanie kamer, liczne zlecenia na boku, walki kurczaków, randki oraz karaoke – a to wszystko w stylu rodem z azjatyckich filmów akcji. Tak w skrócie można opisać Sleeping Dogs, grę, którą na pierwszy rzut oka może wyglądać jak GTA w chińskim sosie. Jednak(...)nadal do przyjęcia). Możecie poeksperymentować z innymi azjatyckimi sosami, które macie pod ręką – ważne, aby marynata była dość gęsta, a smak miał w sobie nuty kwaśno-słodko-słono-pikantne, dlatego spróbujcie marynaty przed włożeniem do niej mięsa. Podobnie jest z olejem sezamowym – spokojnie można zastąpić go rzepakowym, ale potrawa straci na oryginalnym aromacie. Gdy marynata jest gotowa , wkładamy do niej
Nerds Kitchenparmezanu. Wszystkie składniki najlepiej ucierać ręcznie, w moździerzu. Świeże liście można wykorzystać do aromatyzowania oliwy z oliwek lub przygotować makaron bazyliowy czy gnocchi. Bazylia podczas gotowania staje się bardziej pikantna. Szałwia Szałwia to roślina śródziemnomorska. Zioło o ostrym smaku, które świetnie łączy się z potrawami o równie wyrazistym smaku. Wspomaga trawienie tłuszczów. Liście szałwii w starożytności uznawane były jako symbol(...)połączeniu z oregano. Doskonały do potraw z białej fasoli z czosnkiem. Często łaczony jest z ciężkimi zupami, ostrymi sosami. Tymianek cytrynowy doskonale łączy się z rybami i daniami z kurczaka
Moja smaczna kuchniaGyros jest to potrawa kuchni greckiej. Mięso opiekane na wielkim rożnie, z promiennikami elektrycznymi lub gazowymi, obracanym, zwykle elektrycznie, wokół pionowej osi. Po osiągnięciu gotowości konsumpcyjnej
mojewypiekiinietylkopozwoli na nowo odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego.Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8. Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź(...)łagodnym aromatem o eukaliptusowej i cytrusowej nucie. W smaku jest gorzki i niezwykle intensywny. Jego zapachem zachwycała się sama Kleopatra. Zastosowanie: Kardamon jako dodatek nadaje się zarówno do potraw pikantnych jak i słodkich. Można nim przyprawiać mięsa, ryby, drób, kiełbasy, pasztety i sałatki. A także dodawać go do różnego rodzaju wypieków, lodów, kremów, kompotów, herbat, kaw i alkoholi
Słodkości i nie tylkoktóre otrzymałam wybrałam 3 propozycje , które zostaną nagrodzone..Osoby , które wygrały proszę o adresy do wysyłki nagrody- przekażę sponsorowi nagród..A oto pyszne propozycje potraw z wykorzystaniem sosów Folwark. Pikantny biszkopt z parówkami p.Katarzyny Składniki: Biszkopt: 1. 1 szklanka mąki 2. 1,5 szklanki mleka 3. 3 jajka 4. 1/2 łyżeczki pieprzu 5. Przyprawa Kucharek 1 1/2 łyżeczki Dodatkowo(...)smile placek ziemniaczany smarujemy cienko musztardą, na to kładziemy omlet, burgera, plasterek świeżego pomidora. Całość przykrywamy pomarowanym od spodu sosem madziaròw plackiem ziemniaczanym. Dla wzmocnienia konstrukcji przyszpilamy wykałaczką. Kurczak w porach z ananasem p.Barbary Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * przyprawa do drobiu * pół dużego pora * pół puszki ananasa * 10 łyżek sosu Folwark ("Dressing 1000 wysp") * 5 łyżek
Moje domowe kucharzenielimonki, sok z limonki i chili. W dużej misce wymieszaj kapustę, marchewkę, cebulkę i kolendrę, zalej dressingiem i wymieszaj. Odstaw na 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłóż kurczaka i surówkę na dolne połówki bułek, przykryj górną i podawaj. Smacznego! English version Asian style pulled chicken (4-6 servings) Ingredients for pulled chicken: 4 small skinless chicken breasts(...)serve. Enjoy! Zerknij też na inne podobne wpisy: Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken Pikantny pulled chicken/Spicy pulled chicken Pulled pork z pomarańczowym sosem barbeque Kanapki z pulled pork z polędwiczki wieprzowej w sosie barbeque
karmelowyobłędny balans smaków. Przy następnej wizycie zamówiliśmy Taco Mix - chili con carne z wołowiną, fasolą i pomidorem, wegetariańska z ananasem, fasolą i kukurydzą i gringo chicken z kurczakiem fasolą, kukurydzą. Całość została ,,posypana" ziarenkami granatu, ale super efekt smakowy! Gringo Bar serwuje świetne, autorskie dania w stylu Tex-Mex, oparte na świeżych produktach, dobrej jakości. Ważne jest proklienckie(...)dodawać chili, w wersji dla dorosłych to jest czas na dodanie chili. Chili można dodać mniej niż proponuję lub więcej, zależy od Waszych upodobań. Jednak proponuję, aby sos był pikantny, bo zupa jest bardzo delikatna w smaku. Smacznego
Codziennik Kuchennyzawartość głowy i oczy. Sprawdzić czy na mackach nie ma pozostałości kamieni, żwiru. Świeża ośmiornica wymaga kruszenia – w krajach, gdzie to mięso jest tak dostępne jak u nas mięso kurczaka, polega to na tłuczeniu nią o skały. Spotkać można sznury nad brzegiem morza, na których w pełnym słońcu suszą się takie obtłuczone ośmiornice. Można też mięso skruszyć poprzez kilkukrotne zamaczanie(...)miski, dodajemy do nich kapary i małą szalotkę pokrojoną w jak najcieńsze, prawie przeźroczyste plasterki , a następnie podlewamy całość 3-4 łyżkami wywaru spod ośmiornicy i posypujemy odrobiną pikantnej, wędzonej papryki. Zostawiamy do czasu aż ziemniaki wchłoną sos. Ośmiornice i bakłażany grillujemy z każdej strony po 4 minuty – na grillu elektrycznym, węglowym lub na patelni grillowej (tym razem robiłam
Karo in the Kitchenpiwo Dreher (koźlak)1. niedzielne śniadanie, 2. piwo Oberdorfer (Weissbier), 3. naleśnik z mięsem, 4. deser z malinamiŚniadania były typowe dla hotelu: jajecznica, parówki (drugiego dnia bardzo fajne pikantne kiełbaski), sery i wędliny w plasterkach oraz oczywiście dżemy, jogurty i muesli. Wybór był spory i na pewno można się najeść. Z ciekawostek węgierskich: podano paprykowe salami i ostrą paprykową pastę(...)środku tłoczno, kelnerzy uwijali się z zamówieniami, a my skierowaliśmy swoje kroki na piętro, gdzie był jeszcze wolny stolik. Zamówiliśmy gulasz na czerwonym winie (729 Ft) oraz paprykarz z kurczakiem (729 Ft). Dodatki domówić trzeba oddzielnie, więc oboje zdecydowaliśmy się na frytki (259 Ft) oraz piwo: Gösser (399 Ft) i bezalkoholowe Soproni (349 Ft). na deser nie znaleźliśmy już miejsca
Pasja SmakuNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basibardziej na tworzeniu tortów, lecz nie może zabraknąć przepisów również na blogu ;) Dlatego dzisiaj zamieszczam przepis na burrito. Jest to danie meksykańskie i jak przystało na tę kuchnię powinno być pikantne :). Ostrość złagodziłam podając danie z dipem z awokado. Na początek przygotowujemy tortille z mąki razowej Składniki (na 10 tortilli): /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę 2 papryki (np. żółta i czerwona) 1 czerwona cebula 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym 1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej) Przyprawy: 1 łyżeczka
Pudełko rozmaitości