pikantny kurczak - 1000 przepisów (strona:42/67)

Pałki i skrzydełka kurczaka w chrupiącej pikantnej panierce 135

znalazłam gdzieś w internecie pod nazwą "ayam goreng". Bardzo chrupiąca i pikantna panierka. Polecam! Ilość pałek lub skrzydełek można dostosować do ilości członków rodziny. Wg oryginału powinien być jeszcze kmin rzymski, ale nie udało mi się go nigdzie kupić więc nie dawałam. Składniki: 12 pałek lub skrzydełek kurczaka 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli

Na Ciasteczkowych Papierach
Pałki kurczaka z pieczarkami, groszkiem i marchewką 101

Pikantne pałki w towarzystwie pieczarek, przełamane słodyczą marchewki i groszku to propozycja nie tylko na niedzielne drugie danie. To obiad, który robi się sam, więc i w tygodniu możemy śmiało go przygotować. Składniki: 6 pałek z kurczaka, 300g niedużych pieczarek, 150 g groszku (użyłam mrożonego), 150 g marchewki (użyłam mrożonej), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra

Nie tylko w kuchni
Zupa drobiowa z papryką i ryżem jaśminowym 156

Bardzo smaczna zupa , à la gulaszowa z mnóstwem cebuli ,papryki ,lekko pikantna z imbirowym aromatem zadowoli pożeraczy zup i w pełni usatysfakcjonuje mięsożerców. Składniki 500 g filetów drobiowych papryka czerwona papryka żółta 2 marchewki 2 cebule 2 czerwone cebule łyżeczka pasty imbirowej 2 pełne łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki mały słoiczek koncentratu pomidorowego łyżka mąki

R'n'G Kitchen
Surówka z rukoli 158

Dzisiaj mamy ją do obiadu (kurczak) ,ale równie dobrze nadaje się na lekką ,wieczorną przekąskę. Składniki 80 g rukoli 200 g pomidorków cherry 4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu Sos: 50 ml oliwy z oliwek 5 ml octu winnego 40 ml sosu pikantnego z mango i tamaryndowca (można zastąpić mieszanką musztardy ,chili i miodu) Przygotowanie   Normal 0 21 false false

R'n'G Kitchen
Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem 340

oraz sosem z chili i limonką. Do tego trochę sałaty i pestki dyni. Jak dla mnie jedna z najlepszych sałatek. Jest doskonałą bazą - można do niej dodać np. krewetki, kurczaka (wtedy powinno wystarczyć na 4 porcje), ale spokojnie sprawdza się jako singiel z bagietką lub tortillą. Jest sycąca, ale nie jest za ciężka, dlatego idealna na lunch. Doskonale sprawdzi się(...)głównych lub przy grillu. W przepisie podaję połowę awokado, bo tyle teoretycznie wystarczy. Ja jednak jestem uzależniona od tego owocu i tak naprawdę dodaję całe... Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem Składniki na 2 porcje: kilka liści (ok. 100 g ) pomieszanych sałat 120 g czerwonej fasoli z puszki 8 pomidorków koktajlowych ½ dużego awokado 1 czerwona cebula 2 łyżki prażonych pestek

Pełny talerz
Dip jogurtowy z ogórkiem i miętą. 157

bazie jogurtu, czyli raita, jest idealnym dodatkiem do pikantnych dań kuchni indyjskiej. Ma za zadanie złagodzić ich ostry smak. W upalny dzień może występować w roli chłodnika. Natomiast w towarzystwie białego pieczywa będzie fajną przekąską. Przygotowałam ten dip z zamiarem podania go do curry z kurczaka. Jego orzeźwiający smak bardzo dobrze komponował się z daniem głównym. Do tego ryż basmati

zadanie-gotowanie
Tosty z wędzonym kurczakiem i sosem chrzanowo-żurawinowym 218

obiadowym, a można zrobić je na lunch czy późny obiad naprawdę oryginalnie – a w dalszym ciągu prosto, czyli tak jak lubię. Zderzyć ze sobą słodkie i wędzone. Kremowe i pikantne. Te tosty są jednym z naszych ulubionych „awaryjnych obiadów”. Zapisz Tost – przypieczone pieczywo, z dodatkami. Podawane albo w wersji „open faced” – czyli na podpieczonej kromce pieczywa położone są podgrzane(...)razu między dwoma warstwami pieczywa. Zaczynamy od przygotowania sosu – spaja całość, świetnie podkreśla smak wędzonego mięsa. Mieszamy majonez, chrzan i borówki – dosalamy (lekko) i dopieprzamy (szczodrze). Wędzonego kurczaka obieramy ze skóry – rzadko kiedy jest smaczna, najczęściej jest tłusta i gumowata, psuje całą przyjemność jedzenia. Obrane mięso kroimy w poprzek włókien na niewielkie plasterki. Kości odrzucamy. Sery ścieramy na tarce

Karo in the Kitchen
Skrzydełka a’la KFC + film 340

Pyszne, chrupiące skrzydełka a’la KFC w pikantnej panierce to świetny pomysł dla wielbicieli fast-foodów. Takie skrzydełka doskonale smakują w towarzystwie ulubionych sosów, idealnie nadają się na obiad, spotkania ze znajomymi lub przyjęcia dla dzieci.       Składniki na 3 porcje : 10 – 12 skrzydełek z kurczaka 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

Smakowite Dania
Lekkie kotleciki drobiowo-pieczarkowe 357

obiad gotowy.        Składniki: 0,5 kg piersi kurczaka (zmielić w maszynce) 10 sporych pieczarek 2 łyżki tartej bułki (idealnie jeśli jest to grahamka) 2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu (może być mniej lub więcej, w zależności jak bardzo pikantne dania lubicie) 1 jajko bułka tarta do panierowania olej rzepakowy

Kulinarne Inspiracje
Letnia sałatka ziemniaczana 148

niej grama majonezu. Jest pysznie kwaśna i odświeżająca. Delikatnie pikantna. Po schłodzeniu idealna do grillowanych mięs, albo zamiast klasycznych ziemniaków – do obiadu. Ta sałatka to coś, co robię na każdego grilla i zawsze znika. Bezmięsni jedzą ją równie chętnie i szybko jak mięsożercy do karkówki czy porcji kurczaka. Pasuje do ryby- jest odpowiednio kwaśna i zbalansowana. Ziemniaki sałatkowe- czyli typu

Karo in the Kitchen
Sałatka z figami i mozzarellą 177

dodatkiem fig, które są bardzo modne, a które ostatnio pojawiły się w wielu sklepach. Świeże figi świetnie komponują się i smakują z wędzoną szynką i serami. Sałatka została skropiona pikantnym dressingiem z miodu, octu jabłkowego, oliwy aromatyzowanej czosnkiem i bazylią, oraz obowiązkowo chili. W zeszłym roku o tej samej porze roku również pojawiły się figi w sklepach, wykonałam wtedy też(...)figi, do zeszłego roku znałam tylko bardzo słodki smak suszonych fig, które są słodkie jak ulepek. Świeże figi są soczyste i nie tak bardzo słodkie jak suszone. Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Sałatka z figami i mozzarellą, składniki na 1 porcję: • 1 figa • kulki mini mozzarelli  • garść świeżych listków szpinaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa kolonialna 112

aromat. Ta zupa też jest lekko pikantna, aromatyczna. Polecam wypróbować! Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 1/2 szklanki posiekanej cebuli – 2 łodygi selera naciowego, posiekane – 1 marchewka, pokrojona w kostkę – 1/4 kostki masła – 1 1/2 łyżki mąki – 1 1/2 łyżeczki curry w proszku – 4 szklanki bulionu z kurczaka – 1/2 jabłka, rdzeniem i posiekane

Szybko Tanio Smacznie
Roladki zapieczone w sosie z oscypkiem 181

kolację dla całej rodziny. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 200 g oscypka 4 duże ziemniaki Masło do wysmarowania formy 4 łyżki natki pietruszki Sos: 3/4 szklanki wody 1 czubata łyżka mąki pszennej 20 g kremowego serka topionego 200 g śmietany 18% 0,5 szklanki pikantnego keczupu Sól Pieprz Liść lubczyku Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki obieramy

VioletoweKucharzenie
Kurczak duszony z orzechami narkowca 128

Dziś kurczak w towarzystwie nerkowców. Danie fajnie smakuje a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Orzechowy posmak podkreśla sos sojowy.składniki:600 g piersi  kurczaka4 ząbki czosnku1 cebula 250 g orzechów nerkowca3-4 łyżki sosu sojowego3-4 łyżki sosu słodko-pikantnego chiliolej do smażeniaCebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, orzechy nerkowca oraz mięso

Monia miesza i gotuje
Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 153

wiele delikatniejszy i smaczniejszy. Danie tak miłe dla podniebienia, choć od oryginału odbiega znacznie, bo mądrzy powiadają, że Stroganow nawet bez śmietanki jest już innym daniem. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 piersi kurczaka 2 spore cebule 150g pieczarek 1 czerwona papryka 2 pomidory groszek konserwowy półtorej szklanki bulionu drobiowego czerwona czubryca ( lub też ostra, słodka papryka w proszku i czosnek granulowany), sól Piersi najlepiej(...)poprzek na pół, po czym w cienkie, dość długie paski. Dalej zasypujemy je czubrycą/mieszanką papryk, czosnku i soli, z uwzględnieniem tego, czy zależy nam na daniu pikantnym, czy łagodniejszym. Dobrze, jeśli mięso przejdzie przyprawami, odpoczywając jakiś czas (około godziny) w lodówce. W tym czasie cebule kroimy w niezbyt cienkie półksiężyce i podduszamy na patelni. Kiedy jest jeszcze lekko

Kuchenna Kontrrewolucya