niedźwiedziego na razowej grzancew towarzystwie pikantnej sałatki truskawkowo-arbuzowejZgłoszenie w konkursie (II miejsce) Składniki:Schab 4 plastry (grubość ok. 1,5 cm),4 plastry szynki Schwarzwaldskiej,10 dag sera „dojrzałego” Koryciński z ziołami prowansalskimi,30 dag truskawek,30 dag arbuza,Pesto z czosnku niedźwiedziego,Marynata z kwiatów czarnego bzu do mięsa,Sos z kwiatów czarnego bzu do sałatki
SzczyptaSmaQPyszne, pikantne papryczki chilli na zimę. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a zimą zaskoczą na pewno nie jedną osobą, bo są superowe. Idealnie zamarynowane w łagodnej marynacie, która nieco zmniejsza pikantność papryczek. My wszyscy je bardzo lubimy np. jako dodatek do dań mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 1 l wody 1 łyżka soli
Kuchnia ŁukaszaNad kurkami piejemy z zachwytu oboje. A gusta kulinarne mamy różne. On mięsożerny. Ja mącznożerna. On tęskni za obiadami u mamy i jak tylko ma okazję
bistro mamaminut. Pikantna zupa z zielonej soczewicy porwała mnie całkowicie ...pożywna, lekko ostra i zarazem słodka od pomidorów.Wypróbujcie przepis koniecznie i napiszcie, czy podzielacie moją opinię :))Tak więc ... do dzieła! Składniki: 2 udka z kurczaka 200g zielonej soczewicy 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka liść laurowy ziele angielskie 2 puszki pomidorów w sosie własnym bez skóry 2 łyżki koncentratu
Walijskie Pichceniefigami i moją pikantną ogródkową rukolą. Do tego cienki spód z orkiszowej mąki. Nie myliłam się – to połączenie okazało się wyśmienite. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru
OstryKęsbyć dość pikantne. Po przestudzeniu dodać surowe żółtko i dokładnie wymieszać.Farsz nałożyć do foremek z upieczonym ciastem. W farsz powtykać słupki sera. (Ja użyłam sera Grana Padano.) Ponownie wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać do stopienia lub zrumienienia sera. Jak kto lubi :)Takie tarteletki podaję najczęściej z miksem sałat polanych sosem vinaigrette
Codzienna kuchnia niecodziennaUżyłam pikantną mieszankę pieprzów.) Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę. Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką ilością wody i udusić do miękkości.Kiedy mięso będzie miękkie odstawić je z ognia. Włożyć masło, roztopić i wymieszać. Nie gotować. Takiego sosu nie zagęszczam
Codzienna kuchnia niecodziennagulaszem, z sosem, z dipem, ze śmietaną, na słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi.My dziś chcemy przedstawić placki... z cukinii! :) Tak jak te ziemniaczane, można je jeść z czym dusza pragnie. Są genialne zarówno w wersji pikantnej, słodkiej
Wypisz WymalujObiad bezmięsny, do tego zielony = tata w delegacji :)Szybko, smacznie i tanio. Zeby czasu nie tracić na gotowanie :) Lepiej porozmawiać z coraz bardziej rozgadanym dzieckiem!makaron
bistro mamalekko pikantną, bardzo ostra zabiłaby cały smak. Zupa smakuje fantastycznie i jest naprawdę sycąca, zniknęła u mnie w domu błyskawicznie, bo nie mogliśmy się od niej oderwać. Oprócz tego jest bardzo zdrowa i pożywna, więc koniecznie musicie ją wypróbować:) I co najważniejsze, jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu:) Najpierw gotuje się bulion warzywny, w międzyczasie przyrządza "sos" pomidorowy
Słodko-Słony Świat Ilonybabeczek. Pikantny smak może okazać się dość specyficzny - szczególnie dla osób, którym muffinki kojarzą się jedynie ze słodyczami. Jednak dla osób lubiących eksperymentować i poznawać nowe smaki jest to z pewnością ciekawa propozycja i być może warto przygotować je w domu. Będą idealnym dodatkiem do potraw z grilla, jako przekąska do piwa itp. Muffiny warto podać z ulubionymi sosami
Słodka Stronasosów, masła ziołowego, sałatek, pieczonej i grillowanej ryby.Skład: Skórka i trawa cytrynowa, pietruszka nać, koperek, cebula, szczypiorek, sól, papryka czerwona, pieprz czarny, czosnek granulowany. 20. Kardamon charakteryzuje się łagodnym aromatem o eukaliptusowej i cytrusowej nucie. W smaku jest gorzki i niezwykle intensywny. Jego zapachem zachwycała się sama Kleopatra. Zastosowanie: Kardamon jako dodatek nadaje się zarówno do potraw pikantnych
Słodkości i nie tylkowyszło naprawdę pyszne, aromatyczne i ostre J Osobą, które nie preferują pikantnych smaków nie polecam potrawy lub radzę znacznie zmniejszyć ilość papryczki. W oryginalne danie powinno być jednak bardzo pikantne, dlatego zminimalizowanie ostrości na pewno zmieni nieco smak. Polecam miłośnikom prawdziwych azjatyckich smaków. Kung Po Chicken Składniki: 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego(...)szklanki orzechów ziemnych lub nerkowca 1 papryczka chili około 3 łodygi cebulki dymki 1/3 szklanki pędów bambusa (opcjonalnie) ½ marchewki (opcjonalnie) zielona fasolka* (opcjonalnie) Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego lub octu ryżowego ¼ łyżeczki soli białko z jednego małego jajka Panierka: 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej Sos: 1 łyżka octu ryżowego
Mania Gotowania