pikantne sosy - 500 przepisów (strona:19/34)

Jajka w koszulkach z grzybami i szpinakiem 192

smaki ostre, kwaśne i łagodne, ale w bardzo zrównoważonych proporcjach. Dlatego nie jest mdło, a momentami pikantnie i lekko kwaśno, ale też bez przesady. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwolennicy bardziej wyrazistych smaków dodali np. więcej kaparów do sosu. Taka sałatka jest łatwa w przygotowaniu i nie nie zajmie ono wiele czasu. To lekkie i średnio

Kulinarna Pokusa
Ślimaczki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem 144

Naleśniki są jedną z moich kulinarnych miłości. Uwielbiam je na słodko, na słono, na pikantnie. Na gorąco i na zimno. W postaci krokietów i suchych podjadanych ze sterty świeżo usmażonych. Dzisiaj postanowiłam zrobić ślimaczki z serem i zapiec je pod beszamelem.Ciasto naleśnikowe robię "na oko":2 szklanki mleka1 szklanka wody2-3 jajkamąkasól, duża szczypta cukruWszystko w misce roztrzepuję trzepaczką(...)kilkucentymetrowe kawałki. Jeśli będziemy zwijać ciepły jeszcze naleśnik, wtedy sklei się on lekko i przy krojeniu nie będzie rozwijać się.Foremkę żaroodporną natłuściłam lekko. Na dno nalałam trochę sosu beszamelowego, a następnie ułożyłam pokrojone ślimaczki naleśnikowe. Całość zalałam resztą sosu i posypałam drobno utartym serem.Na sos beszamelowy potrzebujemy:3 łyżki masła,1 czubata łyżka mąkiokoło 1,5 - 2 szklanki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w sosie pomidorowym. 100

Kurczak w sosie pomidorowym. Składniki :                    4 porcje 1 kurczak około 1,20 kg 50 dkg ziemniaków 2-3 łyżki oleju 1 puszka (425ml) pomidorów bez skórki 30 dkg porów pikantna papryka 1 szklanka wody sól pieprz mielony zielona natka pietruszki

Przepisy i porady kulinarne
Kuchnia chińska, Warzywa z kaszą, CYKL: DIETA NISKOKALORYCZNA 377

bogactwo smaków i aromatów, pyszne połączenie tego co słodkie i kwaśne, jak i pikantne! Polecam! Składniki  na 3 porcje: - 3 średnie marchewki  - cebula - cukinia - 1/3 pora - papryka czerwona - świeże chili  - imbir świeży około 1 cm korzenia - płaska łyżka oleju rzepakowego - sos sojowy jasny-  2 łyżeczki - ocet ryżowy słodki- 2 łyżeczki - sos sojowy grzybowy - 1 łyżeczka - łyżeczka

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. 330

uwielbiają ziemniaki i sosy z mięsa mielonego, a więc takie dania znikają ze stołu jeszcze ciepłe. Gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 8-10 średnik ziemniaków 500 g mięsa mielonego 6 średnich pomidorów lub puszka pomidorów we własnym soku 500 g gęstej śmietany 3 łyżki mleka łyżka mąki pszennej 100 g żółtego sera sól, pieprz 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do mięsa(...)obsmażamy mięso mielone przez ok. 10 min, po tym dodajemy pomidory (ja użyłem domowych, zmielonych w malakserze i przetartych przez sito) i dusimy ok. 20 min, pod koniec dodajemy pikantną przyprawę do mięsa, sól i pieprz.  Ziemniaki kroimy w podłużne plastry (ja nie obierałem ze skóry, po prostu bardzo dokładnie umyłem).   Do śmietany dodajemy mleko i mąkę

Kuchnia Łukasza
Sałatka z selera naciowego i dzikiego ryżu 208

lekko pikantna papryczka, chrupiące orzechy, słodkie rodzynki i azjatycki słodko-kwaśny dressing. Jeśli szukacie przepisu na lekką sałatkę z selera naciowego, to koniecznie wypróbujcie. Polecam!Składniki:1 pęczek selera naciowego200 g dzikiego ryżu (2 saszetki)2 podłużne papryczki chili2 garści orzechów arachidowych lub włoskich2 garści złotych rodzynek chilijskich1 limonka2 ząbki czosnku, starte1 łyżeczka startego świeżego imbiru1 łyżka sosu sojowego2 łyżeczki

Food Square
Rozgrzewający makaron vermicelli z chilli, imbirem i trawą cytrynową 219

Bardzo rozgrzewające, wyjątkowo pikantne danie. Idealne na mroźne dni. Obecność papryczki chilli przyśpiesza nasz metabolizm. Danie bardzo łatwe do przygotowania, niestety wymaga kilku orientalnych składników, ale warto próbować nowych smaków :) Składniki: (2 porcje) oliwa lub olej do smażenia 1 mała cebula, obrana i drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane 1 papryczka chilli bez ziaren, drobno pokrojona(...)liść kaffiru 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego 150ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego) sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego) sól morska, świeżo mielony pieprz 150g makaronu ryżowego vermicelli liście kolendry do ozdoby (dałam natkę pietruszki)   Przygotowanie: Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać

Moja Delicja
Łosoś z kaparami w sosie winno-maślanym 156

nowo zelandzkiego Mount Riley , k tórego użyłam do przygotowania sosu.   Łosoś smażony ze skórą, która pozwala przygotować rybę w zwartym kawałku. Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi z tymiankiem.  Jeśli lubicie dania bardziej wyraziste i pikantne  przyrumienicie na oliwie 1-2 papryczki pepperoni(...)grillowej po ok. 5 minut z każdej strony, aż ryba będzie odpowiednio wysmażona.  Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu (np. na garnku z ugotowanymi ziemniakami). Sos: na smaczkach (oliwa, przyprawy), na których smażyła się ryba zagotować białe wino (1-2 min żeby odparował alkohol), dodać masło, kapary i igiełki świeżego tymianku.  Po ok. 2 minutach, kiedy

SzczyptaSmaQ
Urodzinowe menu :) 283

czyli dolną i nieco odstającą część pojedynczej piersi z kurczaka. Z miodu, sosu chilli, drobno posiekanego czosnku, soku z cytryny, soli oraz wody i oleju (dodajemy tyle samo wody co oleju) robimy marynatę. Powinno być jej sporo, myślę, że ok. 200 ml. Marynata musi być słodka, kwaśna, pikantna i wyraźnie czosnkowa, czyli jednym słowem musi być wyrazista, a nie może(...)czasie przygotowujemy sałatkę. Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy w szóstki lub ósemki, a szalotkę w piórka. Szczypiorek siekamy. Całość mieszamy, a przed podaniem polewamy pozostałą częścią sosu, w którym marynował się kurczak. Po 20 min. pieczenia ziemniaki przekładamy na drugą stronę, by równomiernie się zrumieniły. Kurczaka wyciągamy z lodówki, obsmażamy z obu stron (1,5 min. po każdej

Ratunku obiad
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 170

vinaigrette Monini – pomarańcza i limonka-oliwa z oliwek Monini-gotowa mieszanka – rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, liść laurowy, lebiodka majeranek-Piekło-Niebo od Ziarenkowo-cebula suszona platki od SkworcuRybę natrzyj pikantną solą, oliwą z oliwek, ostaw do lodówki najlepiej na noc.Na drugi dzień, przygotuj naczynie żaroodporne- wyłóż na dno papier do pieczenia. Pokrój cytrynę w plastry, posyp posiekaną natką pietruszki oraz(...)koniec oliwę z oliwek. Powstanie sos podczas duszenia, który nie odparuje,ale cały sum tym nasiąknie, dając nam dużo zdrowia!Tak przypawiona rybę, zawiń w papier, można pomóc sobie np. wykałaczkami .Do piekarnika na ok. 200 stopni. Moja ryba siedziala pół godziny.Przygotowujemy międzyczasie ziemniaki.Kroimy w cząstki i mieszamy z oliwą i solą pikantną. Dodajemy zielonej pietruszki oraz mieszankę ziaren

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza bianca z ricottą i czerwonym pesto 156

Czyli pomysł na pizzę, gdy w domu mamy wszystko co do pizzy potrzebne, a brakuje najważniejszego: sosu pomidorowego, przecieru pomidorowego, świeżych pomidorów lub pomidorów w puszce

bistro mama
Pizzerinki 323

pizzowe sprzedawane w piekarniach pełniąc funkcje "drożdżowki na pikantnie". Pizzerinki są przepyszne, wyśmienicie smakują posmarowane masłem. Idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno.Składniki: (ok. 10 pizzerinek)3 szklanki mąki3/4 szklanki mleka25 g świeżych drożdży1 1/2 łyżki cukrujajko2 łyżki masłapłaska łyżeczka soliok. 350 g pieczarekcebulasól, pieprz ok. pół szklanki sosu pomidorowegoprzyprawy: czosnek w proszku, oregano, bazylia, tymianek, sól

Słodka Strona
Indyjski sos (chutney) do słoików na zimę 125

Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami,czosnkiem, owocami, czosnkiem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W zależności od upodobań można przyrządzić łagodny lub pikantny. Składniki: 1 puszka ananasa ( 250 gram) 2 jabłka 2 gruszki 2 ząbki czosnku 5 dag rodzynek 2 szklanki cukru ¾ szklanki octu 1 łyżeczka soli szczypta

Tradycyjna Kuchnia
Pikantne buritto 141

podpieczony w domowym grillu. Może ktoś się skusi na taką propozycję? Pikantne buritto SKŁADNIKI: 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego  1/2 cebuli  3 pieczarki  kawałek papryki czerwonej  kawałek papryki żółtej  2 łyżki kukurydzy  natka pietruszki  1 łyżeczka koncentratu  1 łyżeczka sosu chili  papryka słodka  papryka ostra  przyprawa jarzynka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki