pikantne sosy - 500 przepisów (strona:17/34)

Wstęp do kuchni gruzińskiej 118

kwitną plantacje cytrusów, dojrzewają winogrona, pomidory, morele i najlepsze pod słońcem granaty. Uwielbiam kuchnie gruzińską, pełną świeżych warzyw i aromatycznych pikantnych przypraw dlatego dziś na obiad oddam kawałek Gruzji na talerz i przygotuję tołmę z papryki z ostrym kaukaskim sosem tkemali

upichcona
Calzone z kiełbasą 283

mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g)  2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml ciepłego mlekaNadzienie:1/2 kg pieczarek  200 g pikantnej kiełbasy1 czerwona papryka10 g oregano1 czerwona cebula80 g startego sera żółtegoolej do smażeniaSos:200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany)pieprz trochę cukru do smakuZ(...)objętości (około 1,5 godziny).W międzyczasie przygotować nadzienie. Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokroić w paski - a kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmażyć i doprawić suszonym oregano.Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić do takiej konsystencji żeby sos nie był ani zbyt gęsty - ani zbyt rzadki.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić

Świat Domowej Kuchni
GULASZOWA A'LA STROGONOW 221

Aromatyczna i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni.  Pikantna i treściwa. Zupa gulaszowa. Gotuję ją zawsze, kiedy tylko przychodzą chłodne, jesienne dni. Zawartość mięsa syci, aromatyczne warzywa podkręcają smak a przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek(...)minut po czym dorzucić plasterki pieczarek (wcześniej umyte), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną roztartego w dłoniach majeranku. Zupa powinna być pikantna :-) Ponieważ jest bardzo gęsta, nie zaciągam jej już mąką

Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI 250

częste gdy dajemy tylko mleko. Doprawić do smaku solą oraz odrobiną pieprzu. Można dodać także szczyptę gałki muszkatołowej. Sos pomidorowy:- 1 puszka krojonych pomidorów- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (maizena)- 1 mniejsza cebula- 1 ząbek czosnku- sól i pieprz do smaku- ketchup pikantny do smaku- ok.250ml wody- 1 łyżeczka oleju kokosowego- chili w młynku do smaku (nie trzeba)W garneczku stopić(...)ćwiartki pieczarki i podsmażyć. Następnie dorzucić cukinię oraz kawałki szparag. Smażyć całość ok.10-15 minut. Odstawić. Makaron ugotować w osolonej wodzie, al'dente.Do naczynia żaroodpornego wykładamy odcedzony makaron, polewamy go sosem pomidorowym i mieszamy. Wykładamy warzywa, lekko mieszamy (można dodać także trochę startego sera- ok.2 łyżek). Całość polewamy ciepłym sosem beszamelowym (jest wówczas rzadszy) i posypujemy wierzch startym serem. Ilość dowolna

Smaczne Zdrowe
Polędwiczka wieprzowa po tajsku 178

Smażyłem mięso przez około 2 minuty z obu stron, a następnie zdjąłem je z patelni. Stopień ostrości mięsa, sosu i tym samym całego dania można regulować poprzez ilość pieprzu kajeńskiego i papryczki chili dodawanej do marynaty. Kuchnia tajska należy do raczej pikantnych, dlatego też ja użyłem papryczki chili wraz z pestkami, ale danie łagodniejsze w smaku również będzie bardzo smaczne(...)ponownie na patelnię polędwiczki. Podgrzewałem na średnim ogniu jeszcze przez około 7 minut. Makaron mie ugotowałem i wyłożyłem jego porcje na talerze. Na nim położyłem kawałki mięsa, całość polałem sosem kokosowym wraz z warzywami. Danie udekorowałem obficie listkami tajskiej bazylii

Wyprawy kulinarne
GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM 239

niskokaloryczny filet z kurczaka może być podstawą do wykonania pysznego gulaszu. Dziś w wersji z kiszonym ogórkiem i sosem pomidorowym. Danie proste i szybkie do przyrządzenia. Ciekawym dodatkiem jest tutaj starty na oczkach ogórek kiszony, który fajnie komponuje się z pikantnym sosikiem i lekko słodką marchewką ... Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 szkl gęstego soku pomidorowego (ew. koncentrat pomidorowy

Walijskie Pichcenie
Menemen - turecka jajecznica 184

mnie z ryżem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Danie jest pikantne, więc jeśli ktoś woli łagodniejsze potrawy można zrezygnować z płatków chili.Można użyć papryk o dowolnych kolorach.Można też użyć całych pomidorów w puszce, przy czy należy je przed wrzuceniem na patelnię pokroić.Danie można podać z sosem czosnkowym.Z dodatku pietruszki można zrezygnować.Źródło przepisu: Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Racuszki ziemniaczane 386

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję co zrobić z ziemniaków które zostały  z obiadu .Proponuję przygotowanie takich oto pysznych racuszków ziemniaczanych :) Można podawać je z dowolnym sosem , ketchupem lub kwaśną śmietaną .Placuszki są mięciutkie rozpływające się w ustach(...)Zapraszam :)  Składniki :około 0.5 kg ziemniaków ugotowanych3 jajka2 łyżki kwaśnej śmietany1 płaska łyżeczka przyprawy pikantny kurczak Skworcu szczypta zielonego pieprzu Skworcu sól do smaku szczypta proszku do pieczenia Wykonanie :Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać żółtka , śmietanę, szczyptę proszku z mąką   i przyprawić do smaku . Wszystko wymieszać mikserem.Białka ubić ze szczyptą soli , dodać

Sama słodycz i szczypta chili
BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLĘDWICZKAMI 258

gdyż jest bez dodatku makaronu i przygotowana jest na skrobi kukurydzianej zamiast tradycyjnej mąki. Zapiekanka z mnóstwem smakowitych warzyw z dodatkiem podsmażonej polędwiczki wieprzowej, pychotka. Pominęłyśmy tym razem również sos pomidorowy, który zazwyczaj dodajemy. Wyszła wręcz genialna. Aromat duszonych warzyw był cudny, smak również. Na pewno będzie powtórka tego dania i to już niebawem. Przepis na ok.8 porcji. Można przygotować(...)kilka łyżek oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwySos beszamelowy:- 3 łyżki skrobi kukurydzianej (Maizena)- 300ml zimnego mleka- 300ml wody- sół i pieprz do smaku- szczypta gałki muszkatołowej (nie trzeba)- ok.50g pikantnego sera pleśniowego typu lazur, gorgonzolaBrokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Ja gotuję tylko moment, dosłownie zagotowuję i wyłączam palnik. Po 5 minutach odcedzam wodę i odstawiam

Smaczne Zdrowe
Kurczak z przyprawą gyros 242

kolendry, bazylii, majeranku, curry,  ziela angielskiego, gałki muszkatałowej, cząbru, tymianku i kminu rzymskiego. Gyros nadaje potrawie lekko pikantny smak. podwójna pierś z kurczaka 2 cebule  2 ząbki czosnku 1 - 2 papryki czerwone 2 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz 4 łyżki oleju 2 torebki ryżu (200 g)  Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić

Kuchcik gotuje
Schab duszony w sosie dyniowo-jabłkowym z majerankiem 130

każda potrawa ,którą teraz przygotowuję zawiera w swoim składzie to cudowne,energetyzujące pomarańczowym kolorem warzywo.Zapraszam na duszony schab w sosie dyniowo-jabłkowym suto przyprawiony świeżym zielem majeranku.Delikatną,subtelną słodycz dyni przełamuje dodatek kwaśnego jabłka ,a imbir zadbał o pikantną nutę potrawy.Jest  naprawdę pysznie.Zapraszam do przepisu.Składniki na 4 porcje:4 kawałki schabu-najlepiej z polędwiczką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekane frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem 491

stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), aż ser się rozpuści.Podawać ciepłe.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do sosu można dodać łyżeczkę musztardy czosnkowej.Słodką paprykę można zastąpić ostrą papryką lub chili w proszku, jeśli danie ma być bardziej pikantne.Żółty ser można zastąpić mozzarellą.Wraz z pieczarkami i kurczakiem można podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra.Ja nie obieram pieczarek

Gospodyni Miejska
,,Rozpadający się,, gulasz z czerwoną papryką + kluchy na parze 166

ugotowałam na zapas wg przepisu na Gulasz z papryką i ,, muszelkami ,, po lekkiej modyfikacji . Tzn. jest to bardziej sos gulaszowy z papryką ( gulasz z karkówki i czerwonej papryki duszony bardzo długo, aż mięso zaczyna się rozpadać ), doprawiony na bardzo pikantnie ( płatki paprykowe) i podany z kluchami na parze

Buniabaje w kuchni
Jaja 100-letnie. 170

Chińczycy swoje słynne jaja przygotowują bardzo długo, bo przez kilka lat,ale nie 100.Ja podaję sposób na przygotowanie takich pikantnych jaj ekspresowo, wystarczy doba, dwie. 4 jajka,2 łyżki czarnej liściastej herbaty,1 gwiazdka anyżu utarta w moździerzu,2 łyżki sosu sojowego,1 łyżeczka pieprzu czarnego, zmielonego,3 ziarna ziela angielskiego,kilka ziaren kolendry.Jaja zalać zimną wodą,doprowadzić do wrzenia

Kulinarny karnet Christophera
Chutney z brzoskwiń 124

Indyjski gęsty owocowy sos, używany na zimno jako dodatek do mięs lub warzyw. W jego skład wchodzą dojrzałe brzoskwinie usmażone z cebulą, czosnkiem, octem oraz przyprawami. Polecam również dodać odrobinę chilli, aby uzyskać lekko pikantny smak :)Składniki:5 brzoskwiń5 łyżek cukru2 ząbki czosnku1 mała cebula2 cm kawałek imbiru50 ml białego octu winnegoszczypta solimała papryczka chilli - opcjonalnie Brzoskwinie, sparzyć, obrać

wyzwania kuchenne