słonecznika, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu pikantnego, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Brokuł ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu podzielić na mniejsze różyczki. Kukurydzę odsączyć. Cebulę czerwoną i ser feta pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Przygotować sos majonezowo czosnkowy: Wymieszać majonez, jogurt, ketchup z wyciśniętymi ząbkami czosnku, solą oraz
W kuchni u MonikiSzybka obiado-kolacja, smętne resztki w lodówce i konsternacja: "co tu wymyślić?" No i wymyśliłam coś w rodzaju skrzyżowania lasagni z zapiekanką. Było pikantne i naprawdę pyszne :)Składniki:około pół kg chudego mięsa (ja użyłam szynki),2 średnie cebule,4 ząbki czosnku,pół litra gęstego soku pomidorowego,9 płatów lasagni,1 mały kalafior,pół litra mleka,3 łyżki masła(...)zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć lekko z dodatkiem słodkiej papryki, soli i ziół prowansalskich. Zalać sokiem pomidorowym i zagotować. Doprawić ostra papryką.Przygotować sos beszamelowy:W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i zaparzyć. Wlać mleko i ciągle mieszając zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Surowe płaty lasagni obgotować przez
Codzienna kuchnia niecodziennapewno przypadnie Wam do gustu-pieczarki w lekko pikantnej, tajskiej marynacie wraz ze słodkim ananasem, który nadaje lekkości i orzeźwienia. Takie szaszłyki mogą być dodatkiem, jak i również mogą stanowić samodzielne, lekkie danie- wystarczy surówka i zdrowy, przepyszny oraz wegetariański obiad gotowy! Pieczarki: * pieczarki małe- 25 szt. * sos sojowy- 2 łyżki * olej ryżowy- 2 łyżki * suszona papryczka chili
Kraina Miodem PłynącaMakaron na obiad mogłabym jeść codziennie.Stąd też na blogu pojawia się tagliatelle w kolejnej odsłonie. Do zestawu: makaron + sos śmietanowy pasuje naprawdę wiele dodatków. Ograniczać
bistro mamaniewielkiej miseczki włożyłem 3 łyżki majonezu, dodałem 400 gram jogurtu naturalnego, 3 średniej wielkości ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i szczyptę ziół prowansalskich. Całość wymieszałem tak, aby w sosie nie było żadnych grudek, a następnie odstawiłem do lodówki. Posolonego bakłażana opłukałem pod bieżącą wodą i wytarłem ręcznikiem papierowym. Następnie delikatnie skropiłem go oliwą i położyłem na lekko rozgrzanym grillu elektrycznym(...)świetnie komponuje się z pikantnymi daniami, jak przygotowany dzisiaj kebab. Do dzbanka dodałem 400 gram jogurtu naturalnego i sporą szczyptę soli morskiej. Jogurt zalałem 250 ml wody mineralnej. Napój dokładnie wymieszałem i podałem bezpośrednio na stół. Na talerze wyłożyłem sałatkę, frytki i upieczone kebaby. Talerze udekorowałem pomidorami koktajlowymi. Całość podałem razem z wcześniej przygotowanymi sosami i napojem
Wyprawy kulinarneKarkówka to bardzo dobre mięso w każdej postaci. Sosy z pieczeni ciemne, aromatyczne super do kluseczek śląskich. Karkówka w całości to dobry dodatek obiadowy oraz jako obkład! Tym razem przyrządziłam ją w aromatycznej marynacie. SKŁADNIKI: 1,5- 2kg. karkówki wieprzowej MARYNATA: 5 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 5 ziarenek pieprzu roztartego w moździerzu, szczypta soli
Kuchnia Beatygałązka świeżego rozmarynu olej rzepakowy Biooil przyprawa do grilla pikantna Kamis sól czosnkowa z ziołami Kamis Dodatkowo: 1 mała papryka czerwona 4 większe listki mięty pomarańczowej kawałek ogórka zielonego 1/2 dużego pomidora szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny 3-4 ząbki czosnku
Blondynka GotujeLata temu, w mojej pierwszej pracy, zamawialiśmy pizzę do biura. Każdy według własnego gustu i uznania. Ja byłam wierna jednej, bez wyjątku. Z sosem holenderskim i
bistro mamarówno objętościowo. Dla wielbicieli pikantnych smaków: można dodać świeżo zmielonego pierzu.Ciasto podzielić na 4 części, z każdej zrobić kulkę, a następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około półtora centymetra. Na brzegach układać kawałki sera - brzegi zawijać do środka.Całość przesmarować lekko olejem. Na środek nałożyć sos pomidorowy. Można go zrobić na przykład z tego
Codzienna kuchnia niecodziennafirmy Graal. Tuńczyk jest aromatyczny i lekko pikantny więc świetnie się sprawdził w paprykarzu. Paprykarz jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Dla mnie najlepszy z świeżym pieczywem. Składniki: 2 puszki tuńczyka z grillowaną papryką Super Fish Graal 100 g cebuli 80 g marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu cygańskiego kieleckiego 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka
Ala piecze i gotujestosunek do takich zestawień. Jestem fanką smaków pikantnego, słonego i kwaśnego (kolejność nieprzypadkowa), zaś owoce jem, albo w deserach, albo świeże na śniadanie. Dotąd udało mi się przekonać jedynie do kurczaka z ananasem (sławny kurczak po hawajsku) i kaczki z jabłkami (pycha mojej Mamy :)), ale wołowina z truskawkami lub wieprzowina z sosem porzeczkowym - w życiu!Jednak od czasu do czasu
Chilli Czosnek i Oliwasprawdzamy czy nie trzeba dolać sosu. Pozostały sos wykorzystujemy do polania gołąbków już wypieczonych.Tak się właśnie przedstawia w naszym domu sprawa gołąbków, które wielu uważa za najlepsze. Roboty dużo, ale warto, bo mamy na prawdę smaczny obiad na kilka dni. Świetnie smakują podgrzewane. Nawet podczas mrożenia nie tracą swoich smakowych walorów. Pikantny farsz z dużą ilością warzyw sprawdzi się zawsze
Wypisz Wymalujmozarelli 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka curry sok z cytryny sól, pieprz 1 opakowanie rukoli Przygotowujemy głębszą formę do pieczenia( jak na ciasto). Smarujemy ją lekko olejem. Ugotowany ryż przekładamy na blachę. W osobnym naczyniu mieszamy: śmietanę, ketchup, koncentrat pomidorowy, curry, sól, pieprz, sok z cytryny. Sos przelewamy do ryżu dokładnie mieszając. Całość
noteskulinarnyfigaswojemu z kwaśno-słodko-słonym dressingiem i pikantną papryczką chili. Wyszło pysznie. Genialna, bardzo syta i orzeźwiająca sałatka. Gorąco polecam!Składniki (na 4 porcje):500 g bobu1 saszetka prażonej kaszy gryczanej100 g drylowanych daktyli50 g pestek dyni, podprażonych na patelnisok z 1 limonki1 papryczka chili, drobno posiekana3 łyżki sosu sojowego1 łyżka miodu (lub syropu z agawy albo innego słodu
Food Squaresię w pikantny smak, który stał się nieco orzeźwiający. Dodatek czosnku,fety i jogurtu sprawił, że farsz nie był wcale suchy. We wszystkie smaki idealnie wkomponowała się świeża natka pietruszki i świeży cząber. Ziemniaczki upiekłyśmy w formie obranej oraz w mundurach i możemy spokojnie powiedzieć, że obydwie wersje są bardzo smaczne i chrupiące! Ziemniaczki idealnie smakują z sosem - np. czosnkowym(...)natkę pietruszki oraz ulubione świeże zioła kroimy na bardzo drobno, wsypujemy do farszu. Wszystkie surowce dokładnie łączymy ze sobą dłońmi i finalnie doprawiamy. Wydrążone połówki ziemniaczków napełniamy pikantnym farszem - jedna mała łyżeczka farszu wystarczy do zapełnienia jednej połówki - nie zaklepujemy, powierzchnia nie ma być gładka, ponieważ wypukła fajniej się zapiecze. Wykładamy je na blasze wyścieloną papierem do pieczenia
Symfonia Smaków