cała masa. Przygotowałam wersję, którą znalazłam na blogu Lawendowy Dom, wszak Beata Lipov to ekspertka od bułgarskiej kuchni. Ljutenica, którą przygotowałam jest dosyć pikantna wszak słowo ljuto, oznacza ostry, pikantny. Temperaturę piekarnika konsultowałam jeszcze z Izą/ Pyzą, ona też przygotowywała to danie, poradziła mi też by nakłuć bakłażany, gdyż podczas pieczenia mogą wybuchnąć, ja ich nigdy w całości nie piekłam(...)papryki. Bakłażany obieramy ze skórki, wyciekający sok wylewamy. Paprykę i bakłażany za radą Beaty posiekałam, uzyskały fajną konsystencję i smak, ale można je również zmiksować, gdy chcemy uzyskać gładki sos. Cebule drobno siekamy i szklimy na oleju, dodajemy roztarte ząbki czosnku i czerwoną czubrycę. Do pomidorów dodajemy paprykę razem z sokiem, bakłażany i cebulę z czosnkiem i czubrycą. Całość gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękoper włoski (fenkuł) 3 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 2-3 łyżeczki soli 1-2 szczypty gałki muszkatołowej 0,5-1 łyżeczki chili (to zależy od tego, jak pikantny ma być Wasz keczup, można dodawać partiami w czasie gotowania) 2 szczypty pieprzu garść świeżej bazylii łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy 5-6 goździków kawałek (2 cm) świeżego imbiru(...)sitko. Należy to robić partiami. Z przetartej i odciśniętej masy zostanie Wam bardzo gęsty przecier. Ponieważ szkoda tak wyrzucić odciśniętą gęstą część, ja ją zostawiam, pasteryzuję i wykorzystuję do sosów pomidorowych albo past. Wracając do przecieru. Znów gotujemy go na niewielkim ogniu. Czas zależy od konsystencji, jaką chcecie uzyskać. Może to potrwać (w zależności także od odmiany pomidorów
Pociąg Do Kuchnizapobiega nadciśnieniu tętniczemu . Soczewica to idealny materiał na zupy ,gulasze lub sałatki , świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę.Soczewica to również "baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się mąkę(...)Pomidor jest niewielkim warzywem cieszącym się dużym powodzeniem kiedy stosujemy dietę. Jego zastosowanie kulinarne jest wszem obecnie nam znane. Używamy go często do zup, sosów , sałatek, przetworów czy soków . Pomidory mają cenny składnik mianowicie likopen , barwnik roślinny nadający pomidorom ich czerwony kolor. Jego dobroczynne działanie widoczne jest w walce z nowotworami, ponieważ niweluje
Różowa kuchniazasadzie mogłabym je jeść podsmażone jedynie na czosnkowo-cytrynowym masełku, posypane np. natką pietruszki. Pycha. Muszę niedługo przygotować je właśnie w taki sposób, ale dziś zapraszam na... Pikantną zupę curry z krewetkami tygrysimi porcja dla 4 bardzo lub 5 nieco mniej głodnych osób Potrzebujemy: 0,5 kg mrożonych krewetek tygrysich 2 średnie marchewki 0,3 kg pieczarek 1 czerwoną paprykę(...)przez ok. 1 min. Następnie dorzucamy krewetki. Smażymy je do momentu, gdy ładnie zaróżowią się ze wszystkich stron. Wtedy zdejmujemy je z ognia i odstawiamy na bok. Do do sosu dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. (Mała uwaga odnośnie curry. Należy sprawdzać smak swojej przyprawy. Moje było tym razem nieznośnie ostre. Ta sama przyprawa różnych firm różni się składem i niestety
Ratunku obiadCukinia w tym roku obrodziła. Nie pamiętam, żeby było jej tak dużo. Wszystkie robiące przetwory na zimę gospodynie przerabiają ją w zastraszających
Codzienna kuchnia niecodziennasię kupić piękne świeże całe łodygi, które przez kilka dni (nawet do dwu tygodni mogą spokojnie leżeć na balkonie i stanowić podręczną spiżarnię.Na pierwszy ogień poszło jarmużowe curry - pikantne i rozgrzewające.SKŁADNIKIPasta curry:źdźbło trawy cytrynowej2 szalotki2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kolendry1 łyżeczka kuminuszczypta cynamonuszczypta kardamonu1 łyżeczka brązowego cukru 2 cm korzenia imbiru1 zielona papryczka chilli 1 szklanka(...)łyżce oliwy aby zarumienił się z każdej strony.Do duszących się warzy dodaje pokrojone liście jarmużu. Podduszam jeszcze 3 minuty, zalewam pozostałym mlekiem kokosowym, dodaje sok z limonki. Do sosu wkładam podsmażony paneer. Delikatnie mieszam i ściągam z ognia. Podaję z ryżem albo chlebkiem naan. Smacznego
Magiczna kuchnia DariiMielone kotlety są bardzo "codzienne". Proste, ale dające pole do popisu wyobraźni, smaczne i lubiane nawet przez dzieci, które nie zawsze chcą jeść mięso. W moim
Codzienna kuchnia niecodziennaporcji) 1 duży kurczak (ok. 2 kg) – ja miałam 1.8 kg 1 cytryna oliwa 400 ml białego wina Składniki nadzienia: 150-200g kiełbaski chorizo (ja miałam pikantną), obraną i pokrojoną w półplasterki 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki 2 x 400g puszki białej fasolki, odcedzonej 200g(...)farszu. Wymieszaj i połóż kurczaka. Zakryj go szczelnie folią i wstaw do nagrzanego pieca na 1h. Po godzinie zdejmij folię, piekarnik ustaw na 200°C, polej wierzch kurczaka sosem z brytfanki i piecz przez ok. 30 minut. Dzięki temu uzyskamy brązowo-złotą skórę. Wyjmij kurczaka i przy pomocy noża przełóż z brytfanki na deskę (należy duży nóż włożyć, tam gdzie
Moja Delicjazatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania :) Ja tym razem przygotowałam dynię piżmową faszerowaną mięsem i jaglaną kaszą. Farsz wyszedł bardzo lekki, choć dość pikantny w smaku. Jednak przy słodkawej dyni nie mógł być inny :) Przygotowanie takiej dyni jest troszkę pracochłonne, gdyż samo wydrążenie jej zajmie nam "chwilkę" i momentami pewnie wystawi naszą cierpliwość na próbę(...)zwiększając temperaturę do 190-200 stopni aż skórka się przypiecze. Można użyć termoobiegu.Upieczoną dynię pokroić w grube plastry lub kliny. Podawać z chrupiącym pieczywem i ulubionym sosem na bazie jogurtu.Sos czosnkowo-pietruszkowy:kubeczek (ok.200 ml) naturalnego jogurtu,3 ząbki czosnku,pół pęczka natki pietruszki,sól, pieprz (najlepiej biały) do smaku.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Można też
Codzienna kuchnia niecodziennapleśniowy, czy mozzarella, doskonały też do sałatek jest ser kozi! Niektórzy nie lubią takich połączeń. Ale warto spróbować! Polecam np. sałatkę z truskawkami: Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico , albo sałatkę z winogronami Sałatka z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami. Do sałatek pasują też świeże figi. Świeże figi ostatnio pojawiły się w wielu sklepach, są bardzo tanie w zależności(...)Szpinak układamy na talerzu, na powierzchni układamy zwinięte w różyczki plasterki szynki, kawałki figi kroimy w ósemki, układamy je między szynką, pomiędzy nimi układamy pokrojone pieczonymi pomidory. Sałatkę polewamy pikantnym dressingiem i podajemy od razu, aby szpinak nie stracił swojej chrupkości. Do tej sałatki nie używamy soli. Smacznego! The post Świeże figi z szynką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWingsy stworzone na wzór znanych i uwielbianych skrzydełek z KFC.Wyśmienite kąski pikantnych skrzydełek z kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce to przekąska, której mało kto się oprze. Z pewnością warto przygotować domowe hot wings'y w naszych kuchniach. Proces ich powstawania nie jest skomplikowany, a smak... wyjątkowy.Domowe Hot Wings jak z KFC - Składniki:ok. 1kg skrzydełek z kurczakaczosnek(...)charakterystyczne "łuski".Hot Wingsy smażymy w głębokim oleju, na średnim ogniu, na złoty kolor (przez ok. 5-7 minut z każdej ze stron). Podajemy z frytkami i dowolnymi sosami, np. czosnkowy i barbecue. Moje posty
Słodka Stronapowietrzu. Poczułam energię tego miejsca i z ochotą zabrałam się do jedzenia. Ach, chyba zapomniałam, jak bardzo lubię tę kuchnię! I jak bardzo tęskniłam za czerwoną fasolą! Delikatnie pikantne, bardzo pomidorowe , mięciutkie wnętrze wypełnione chrupiącymi, soczystymi kawałkami kukurydzy wręcz rozpływało się w ustach. Zarówno ja, jak i Marcin byliśmy kupieni. No bo taki obiad, to zupełnie męska rzecz(...)podsmażoną cebulkę.Rozgrzej dużą patelnię z tłuszczem. W mikserze stojącym zblenduj pomidory z puszki z pokrojonym pomidorem świeżym. Mięso mielone wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj, aż sos się dobrze zredukuje. Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj. Dodaj ser Corregio i zaczekaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia.Sałatę
Gotowanie to kochanieWitamy po nieco długiej przerwie! Święta wpłynęły na nas nieco leniwie, a do ich interwencji dołączyła również piękna pogoda, która zaowocowała w parodniowy relaks na
Symfonia SmakówKolejne odkrycie tego roku, czyli bałkańska pasta na bazie papryki, bakłażana i pomidorów, która może występować w wersji łagodnej lub ostrej. Ja swoją przyrządziłam na pikantnie, gdyż taka wg mnie świetnie będzie się komponować z różnymi serami i wędlinami. Teraz paprykę można kupić w bardzo przystępnej cenie, więc jeżeli macie ochotę na coś innego z jej wykorzystaniem, to bardzo(...)dusić jeszcze ok. 45 minut, żeby smaki i składniki się połączyły, uważając żeby nic się nie przypaliło. Ljutenica powinna być bardzo gęsta, tak żeby nie spływała z chleba. Wrzący sos nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do ostygnięcia do góry dnami. Można je także zapasteryzować ok. 20-30 minut, jeżeli zamierzamy je dłużej przechowywać, tak dla pewności. Lutenicę można
Fabryka pomysłówZinger to jedna z popularniejszych kanapek, które spotkamy w KFC. Zinger to rodzaj burgera z chrupiącą, soczystą, pikantną polędwiczką, świeżą sałatą oraz dodatkiem majonezu.Klasycznego Zingera możemy dość łatwo przygotować samodzielnie w domu. Ten domowy nie odbiega smakiem od kupionego w restauracji, a poza tym mamy pewność, że wiemy co jemy. Bułeczki do Zinger'ów możemy upiec z poniższego przepisu(...)dół kładziemy gotowego strips'a, wykładamy drobno pokrojoną sałatę lodową. Wierzchnią część bułki smarujemy od wewnątrz majonezem i przykrywamy całość.Gotowe Zinger'y możemy podać z frytkami oraz sosami np. czosnkowym, barbecue.Moje posty
Słodka Strona