piersi z gęsi - 295 przepisów (strona:11/20)

Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 196

Polsce tradycja podawania gęsi w dniu św. Marcina odrodziła się na nowo i tak jak prawie w całej Europie  pojawi się tego dnia na wielu stołach. Zyskała dodatkowo wymiar patriotyczny, wszak 11 listopada to Narodowe Święto Niepodległości. Nieśmiało sięgamy po gęsie uda i piersi, ja namawiam odważ się i upiecz gęś w całości! To nic trudnego, tylko dość

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gęś pieczona z ziemniakami 123

też nadziać gęś, całemi kartoflami, które upieką się razem z gęsią ...” w Praktycznej kucharce warszawskiej , Ireny Szymańskiej, z 1920 roku „Z amiast jabłkami nadziewa się gęś także kartoflami pierwej trochę ugotowanymi ...” Gęś, 1 kg ziemniaków sałatkowych (typ kulinarny A)*, majeranek lub tymianek, sól, Gęś oczyścić, usunąć pozostałości piór, nie myć. Odciąć kuper, skrzydełka. Ze środka gęsi wyjąć szyję(...)dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Wymieszać z łyżką majeranku (lub tymianku). Ostudzić. Ziemniakami nadziać gęś. Do pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka z rusztem. Ja wykładam brytfankę papierem do pieczenia – mam pewność, że tłuszcz się nie przypali. Gęś ułożyć na ruszcie, piersią do góry. Posmarować tłuszczem, oczywiście gęsim (tym wytopionym). Gęś wstawić do zimnego piekarnika – tłuszcz pięknie się

królestwo garów
Gęś pieczona z jabłkami 132

Gęś pieczona z jabłkami ? Jak najbardziej, jabłka nie są zarezerwowane wyłącznie dla kaczki ;) gęś, sól, goździki, pieprz czarny ziarnisty, nasiona kolendry, 5-6 jabłek (u mnie złota reneta), cynamon w proszku, miód (u mnie faceliowy), Gęś oczyścić, usunąć pozostałości piór, nie myć. Odciąć kuper, skrzydełka. Ze środka gęsi wyjąć szyję (przeważnie jest włożona do środka, szkoda że bez skóry(...)gęś przyprawami z solą (wówczas należy dać więcej soli). Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Wymieszać z 5 zmielonymi goździkami, 1/2 – 1 łyżką cynamonu, 2 łyżkami miodu. Jabłkami nadziać gęś. Do pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka z rusztem. Ja wykładam brytfankę papierem do pieczenia – mam pewność, że tłuszcz się nie przypali. Gęś ułożyć na ruszcie, piersią

królestwo garów
„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z VIII edycją 150

Fundacja WIP (Warto im Pomóc) organizuje VIII edycję akcji rekomendującej gastronomię „Polska od kuchni”. Akcja przebiega pod hasłem „Wrócę tu!”. Konkurs jako jedyny szczyci się poparciem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona piers z młodej gęsi z nuta cynamonowa. 102

gęś kojarzyła mi się zawsze z dobrobytem, z rycerzami w lśniącej zbroi którzy zajadali się tym ptactwem a tłuszcz lał im się po brodzie... tak, bajki! tak to niestety bywa z wieloma rzeczami,ze wyobrażenia o nich mamy cudaczne do póki czegoś nie spróbujemy, nie poznamy. Tak tez było ze mną! Tak więc dziś polecam pierś z młodej gęsi

Radość kipiąca uśmiechem.
Gęś pieczona z jabłkami i cydrem 77

pierwszy gęsi mrożonej. Po dwudniowym rozmrażaniu w lodówce, gęś otoczyliśmy solidną porcją majeranku, aby następnie rozpocząć etap długiego pieczenia. Jak zwykle nie śpieszyliśmy się z tym, aby mieć pewność, że po wyjęciu gęś pieczona z jabłkami i cydrem będzie miękka, a mięso będzie odchodziło od kości. Składniki na gęś pieczona z jabłkami i cydrem 1 gęś(...)udka ponakłuwać ostrym szpikulcem, co pozwoli na lepsze wytapianie się tłuszczu. Gęś wewnątrz i na zewnątrz obficie natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Do środka gęsi włożyć kawałki jabłka, wlać 50 ml cydru, otwory zszyć nićmi kuchennymi lub spiąć wykałaczkami. Nogi i skrzydła związać nićmi, przełożyć piersią do dołu do dużego naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia. Gęś wstawić

niecodziennikpary
Sous Vide Cooker w Lidl. Test urządzenia oraz przepis. 176

warzyw odcinamy głowy a większe sztuki dzielimy na kawałki. Za pomocą urządzenia przygotujemy:  wołowina polędwica stek rostbef  wieprzowina karczek wieprzowy  żeberka jagnięce  pierś z kury pierś indycza kacza, gęsia  łososia dorsza krewetki przegrzebki  ziemniaki marchewki szparagi a nawet jajka w skorupce  Przed przystąpieniem do gotowania Należy uważnie przeczytać instrukcję i do dzieła jestem

AZgotuj!
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 199

cebulką ,jabłuszkiem, czosnkiem , majerankiem. Okrasa kaszubska to ewenement kulinarny, pisałem już o tym. A słynne pasztety z gęsich wątróbek i  można wyliczać długo, długo… Całej gęsi nie kupiłem ,ale piersi i nogi. Powycinałem tłuszczyk i  mam smaczny smalec. Czy gęsina jest zdrowa ? Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów  tłuszczowych, podobnie jak oliwa

Kulinarny karnet Christophera
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 201

zewnątrz. Odstawić do marynowania na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Jabłka podzielić na ćwiartki, por pokroić na 3 cm kawałki, umieścić w  gęsi. Gęś włożyć do brytfanki (piersią do góry) , nakryć pokrywką lub folia aluminiową.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Po godzinie zlać wytopiony tłuszcz do słoiczka, na dole piekarnika postawić

SzczyptaSmaQ
Pieczona gęś 120

wręcz od święta. Ja zakupiłam połówkę takiej gęsi. Jeżeli chodzi o pieczenie całej gęsi, warto wiedzieć, że odstające nogi i skrzydła muszą być przymocowane do tuszki, ponieważ w pieczeniu łatwo wysychają i się szybko przypiekają. Końcówki skrzydeł można po prostu odciąć.. Gęś należy ułożyć w brytfannie piersią do góry, najlepiej silnie ucisnąć rękami, aby cała tuszka się(...)tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.W czasie pieczenia polewać często wytworzonym sosem, a odparowany sos uzupełniać gorącą wodą lub bulionem. Gdy piersi zrumienią się odwracamy tuszkę do góry grzbietem. Pod koniec pieczenia temperaturę w piekarniku zmniejszamy, aby gęś doszła.   (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Kulinarne przemyslenia
Pieczona gęś 277

polski etnograf Oskar Kolberg pisał: “Zamożna gospodyni w jesieni, w dzień św. Marcina, zabija gęś i piecze w piecu, a gospodarz, obdzieliwszy swoją czeladkę cząstkami z tej gęsi, sam sobie zostawia piersi, ostrożnie mięso objada, oczyszcza kość piersiową, a jeżeli jest biała, rokuje zimę suchą i stałą; jeżeli jest sinawa i czerwona, zimę słotną; jeżeli pół biała od góry(...)przecież jako kraj jesteśmy zagłębiem gęsim, które płyną na stoły Francuzów czy Niemców, zamiast na nasze. Dlatego czas najwyższy przekonać Polaków, żeby w wielkie święta ponownie na swoich stołach przywrócili nasze staropolskie zwyczaje i ucztowali w gronie rodzinnym zajadając się pysznymi potrawami z polskiej gąski. Z okazji zbliżającego się dnia Św. Marcina zapraszam na gęś. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin 171

Dziś przedstawiam przepis na pyszne, jesienne tajskie czerwone curry z gęsią, dynią i fasolką szparagową. Słodkie elementy i pikantne elementy dodają temu daniu charakterystycznego klimatu dla potraw tajskich. Zamiast gęsi można oczywiście użyć mięsa z kaczki, ja akurat miałam pod ręką piękny kawałek gęsiny więc ją wykorzystałam Polecam to danie, gdyż jest bardzo smaczne, pożywne i bardzo rozgrzewające(...)kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 łyżki cukru brązowego 1 szklanka ananasa, pokrojonego na małe kawałki 450 g piersi kaczej lub z gęsi, pokrojonej w cieniutkie plasterki sok z limonki do smaku 1/4 szklanki posiekanej liście kolendry Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż trawę cytrynową, imbir

karmelowy
Pierś z kaczki pieczona na cebuli i jabłkach z majerankiem 111

Najczęściej nasze obawy są na wyrost, bo gdzieś ktoś kiedyś powiedział, że dobrą kaczkę czy gęś nie jest łatwo zrobić. Fakt, kurczaka zrobimy szybciej i bez większego zachodu. Jednak, aby smacznie upiec gęś lub kaczkę wystarczy dobrze przyprawić i odpowiednio upiec. O ile pierś z kurczaka upiecze się wręcz błyskawicznie, to mięso z kaczki czy gęsi wymaga już więcej(...)czasu i drobnych sztuczek. Nie jest to jednak wiedza tajemna, naprawdę :) Moja dzisiejsza pierś z kaczki piekła się na cebuli i jabłkach, więc nie wysuszyła się. Nabrała ciekawego smaku dzięki nim i przyprawom. Nie kombinowałam za dużo, użyłam sprawdzonego przez pokolenia zestawienia: majeranku i pieprzu. Ważne, aby przyprawy były dobrej jakości, ale o tym chyba nie muszę już wspominać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klasyczne mule w sosie pomidorowym 166

Klasyczne mule w sosie pomidorowym to przepis stary jak świat. Bardzo często w ten sposób danie to przygotowują rybacy zaraz po powrocie z połowów. Ja pokażę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!