można smażyć. Używam piersi ze skórą. Pierś lekko roztłuc, dosłownie kilka uderzeń tłuczkiem. Oprószyć solą, mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie obtoczyć w pierniku. Smażyć na rumiano z obu stron, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. *może być masło klarowane, masło z olejem, smalec gęsi lub wieprzowy kryształ
królestwo garówJeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej.O ile filety z kaczych piersi należy przyrządzić tak,by mięso pozostało w środku różowe,to kaczka z pomarańczami musi być upieczona idealnie,tak absolutnie miękka,by mięso odchodziło od kości.I to jest warunek udanej kaczki - czas pieczenia i wielokrotne polewanie kaczki zebranym sosem w trakcie pieczenia.I nie sprawdzają(...)kcal.Kacze mięso jest jednak dobrym źródłem białka,fosforu,żelaza,potasu oraz witamin z grupy B,zawiera jednak sporo tłuszczu.Listopad to najlepszy czas,by korzystać nie tylko z wybornych gęsi,ale i spróbowac upiec kaczkę. Podana z soczystmi i aromatycznymi filecikami z pomarańczy wygląda nie tylko imponująco ,ale i smakuje niezwykle wykwintnie - idealnie nada się na uroczysty lub świąteczny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!korpusy z kaczki, skrzydło gęsi, 700 g mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora, 3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, tymianek, sól, dodatki: 2 piersi kaczki (1 pierś na 2 osoby), makaron
królestwo garówgłówne zamówiłam Konfitowane udo gęsi z sosem wiśniowo – chrzanowym podane z pyzami i zasmażanymi buraczkami. Gęsina była miękka i delikatna, pyzy z okrasą i buraczki pasowały do niej doskonale. Oczywiście do tego dania nie mogło zabraknąć nalewki Saska Wiśnia z nutą rumu. Jako drugie danie zamówiliśmy ponownie pozycje z menu sezonowego. Była to pierś perliczki podana ze szparagami
Kuchnia BazyliiKaczka była, indyk był, gęś była... i tak chodząc pomiędzy lodówkami w Lidlu i zastanawiając się co by tu nowego spróbować natrafiłam na Perliczkę. I tak oto doszłam do wniosku przygotowując tą perliczkę że chyba nigdy w życiu nie nauczę się korzystać z jednego przepisu... Składniki 1 perliczka ok 1,2 kg 300-400 g boczku (ja miałam wędzony parzony(...)tymianek i olej, wszystko dokładnie mieszamy. Perliczkę nacieramy z zewnątrz i na zewnątrz marynatą. Do środka wkładamy połówkę pomarańczy. Ja związałam ciasno jej nogi i skrzydełka żeby przylegały do piersi, żeby się nie wysuszyła za bardzo. Boczek jeśli mamy w kawałku kroimy w cienkie plastry (możemy go włożyć do zamrażalki na chwilę żeby łatwiej się nam go kroiło
Piekielna Kuchnia Patiukładamy piersi skórą do góry, naokoło układamy połówki jabłek bez pestek ( możemy w środek włożyć po łyżeczce żurawiny) i wszystko zalewamy pozostałą marynatą. Całość pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Po upieczeniu kaczkę wyciągamy na deskę żeby odpoczęła przez krojeniem. Jako dodatek świetnie sprawdzają się kopytka podsmażone na smalcu gęsim. Smacznego
Niezły MłynekPięć przepisów na faszerowany drób: kurczak z wątróbką, z nadzieniem z chleba, z farszem z kaszy, pistacji i żurawiny, kaczka z jabłkami i gęś z kaszą. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić na świąteczny obiad to te dania sprawdzą się doskonale. Pieczony kurczak nadziewany wątróbką Kurczak faszerowany wątróbką to prawdziwy król pieczonego drobiu. Dzięki bogatemu, kremowemu nadzieniu jest soczysty, dość(...)osób. Natura obdarzyła kurczaka tylko dwiema nogami, co ogranicza możliwość sprawiedliwego obdzielenia tuszką, kiedy biesiadników jest więcej niż dwóch. Nie wiemy jak u Was, ale u nas na pytanie: pierś, skrzydełko, czy nóżka zazwyczaj pada odpowiedź: nóżka. W takiej sytuacji zbawienny jest właśnie farsz, który nie tylko powiększa pulę do podziału, ale uatrakcyjnia cały obiad, ponieważ każdy chce spróbować nadzienia
Niedzielny kucharzsię zarówno na śniadanie, czy kolację, ale przede wszystkim to doskonała propozycja na świąteczne, czy sylwestrowe menu! Sałatka z gotowanym kurczakiem to ostatnio u nas w domu prawdziwy hit. Pierś z kurczaka, zwykle sucha i nikt szczególnie nie przepada za jej jedzeniem. Dlatego wymyśliłam na nią patent, bo warto ją jeść! Ma w sobie bardzo dużo białka i syci(...)kuchnię, bo kryje się w niej ogrom smaków. Polecam kombinować i tworzyć swoje własne! W sałatce z kurczakiem pojawia się groszek! Groszek do niedawna wywoływał u mnie dreszcze i gęsią skórkę, ale postanowiłam poeksperymentować i tym samym znalazłam 2 producentów, którzy produkują przepyszny groszek konserwowy. Wśród nich jest groszek marki własnej Zaczarowany Ogród ze sklepu Polomarket. Groszek konserwowy
MamaOskarkaTosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mrożona około 1.8 kg 4 ząbki czosnku 4 łyżki majeranku 3 owoce kaki 4 garście okry (piżmian jadalny) 2 łyżki tymianku 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki smalcu gęsiego morska sól 1 łyżka 1 por Składniki do kalafiora: 1 kalafior 4 łyżki masła kilka łyżek bułki tartej Sposób: Kaczkę myjmy oczyszczamy z błonek i resztek piór. Przekrajamy wzdłuż(...)wlewamy zimną wodę ,dodajemy czosnek , majeranek i sól mieszamy . Wkładamy kaczkę i na noc pozostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu . Następnie wyciągamy kaczkę ,płuczemy i porcjujemy ( skrzydełka, udka ,piersi ) Posypujemy tymiankiem , papryką , majerankiem i nie wielką ilością soli z obu stron. Rozgrzewamy piekarnik do 200C Do naczynia żaroodpornego wkładamy kaczkę pokrojonego pora, okrę i owoce kaki uprzednio pokrojone
Viola cooks with passionTe cztery piękne udka kacze aż się prosiły na stoisku drobiowym, aby je upolować. No więc kupiłam, zamarynowałam, upiekłam i zjadłam z ogromną
To co kochamTym razem będzie przepis na pyszny rosół z kaczki. Kaczka, to jedno z najlepszych mięs do ugotowania pysznego buliony, albo rosołu. Mięso to ma sobie zdrowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!W tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przeca takoł pierś ze kaczki- jeszcze jak sie trefi na jakoł promocja- to nawet niy je droższoł łod tyj hańdykowyj, a zawsze mōmy jakejś urozmajcynie. Mie ta kaczka natchła tak jakojś na modła chińsko, ale musza pedzieć 13 , że bōła richtig 14 dobro, a do tego niy trza sie przi ni 15 narobić. Co potrza? 1 pierś ze kaczki(...)tyż bydymy ta kaczka potyn 22 godzina abo i trocha dużi 23 dusić na małym łogniu. Niyskorzi 24 rozgrzyjcie sie piekarnik na 200 stopni i wrojście tam sama pierś (bez zōłzy) na 15-20 minut, żeby spiykła ji 25 sie skōrka i bōła fajnie chrupiōnco. Bez tyn czas mogecie rozfyrlać 26 sie trocha mōnki w jaki szolce 27 i zagyńścić
Chop w kuchni