piersi kurczaka - 15231 przepisów (strona:55/1016)

Grillowane tortille z serem korycińskim, kurczakiem i pieczarkami 206

filet z piersi z kurczaka, pieczarki, i papryka. Tortille podałam z kwaszonymi ogóreczkami. Było naprawdę pysznie. Spróbujcie i Wy. Składniki: 2 tortille pszenne 5 większych pieczarek filet wędzony z piersi kurczaka (około 100 g) 1/4 żółtej papryki kawałek sera korycińskiego (około 120 g) – u mnie naturalny Ser Koryciński Swojski Bielec sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do podsmażenia(...)farszu (polecam Woj-len ) Przygotowanie: Ser koryciński rozdrabniamy w dłoniach do miseczki. Pieczarki kroimy w półplasterki, wędzony filet z piersi kurczaka w paseczki lub kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na patelni na oleju doprawiając wszystko solą (u mnie himalajska – nieduża ilość ze względu na słoność sera) oraz pieprzem. Następnie dodajemy nasz ser koryciński. Smażymy na mniejszym ogniu

Słodkie okruszki
Szaszłyki z pomidorkami cherry i kurczakiem w marynacie z olejem rzepakowym 240

Szaszłyki mają opinię dość pracochłonnej potrawy na grilla. Nic bardziej mylnego! Prezentowane szaszłyki, gdyby ominąć czas marynowania, są naprawdę szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników do marynaty, pierś kurczaka i opakowanie pomidorków cherry. Do marynaty jest dodany także pewien składnik, a mianowicie olej. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego bardzo często wykorzystuję go w swojej kuchni(...)przypadku do marynaty.Przed nami długie, letnie wieczory... Czas grillowania ruszy pełną parą! :) Składniki: opakowanie pomidorków cherry 1 pierś kurczaka 1 mały jogurt grecki garść listków bazylii garść listków oregano 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego sól, pieprz chili papryka słodka Wykonanie: Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Do mięsa dodać drobno

Pasja Smaku
Wtorek: Idealnie upieczony filet z kurczaka w 3 krokach 156

soczyste w środku? Sprawa jest prosta: napierw mięso trzeba zamacerować w solance, a potem upiec w wysokij temperturze. Nie jest łatwo upiec kurczaka, ale jeszcze trudniej upiec piersi z kurczaka. Bo niewiele trzeba, żeby je wysuszyć na wiór, lub spiec na podeszwę. Idealnie upieczony filet jest przypieczony z zewnątrz i soczysty, miękki w środku. Jak osiągnąć taki efekt? To naprawdę(...)łatwe. Patent na idealnie upieczone piersi z kurczaka przedstawiamy w 3 krokach. Po pierwsze filety trzeba najpierw zamoczyć w roztworze soli. Solanka zmiękczy mięso. Po drugie piersi należy piec krótko w wysokiej temperaturze. Jeśli chodzi o przyprawy to można stosować dowolne, ulubione zioła. Co jednak ważne, kurczaka dobrze jest polać stopionym masłem, dzięki czemu nabiera on chrupkości podczas pieczenia

Niedzielny kucharz
Tikka masala – eksplozja smaków 245

patelni . Curry przyprawiłam trochę inaczej niż zwykle. Dodałam cynamon i kardamon. Zazwyczaj przyrządzam tikka masala z odfiletowanych udek z kurczaka. Mięso z udek jest soczyste w porównaniu do piersi z kurczaka. Od pewnego czasu marynuję piersi z kurczaka w jogurcie z przyprawami, smażę, a następnie wrzucam na koniec do sosu. W ten sposób pierś z kurczaka jest równie soczysta(...)udka, a przy tym bardzo aromatyczna. Przepis na tikka masala Składniki: 4 – 6 porcji Kurczak tikka masala 800 g piersi z kurczaka 150 ml greckiego jogurtu 4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm imbiru, drobno pokrojonego 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka tandoori masala 1 łyżeczka zmielonej kolendry ¾ łyżki soli olej do smażenia Sos tikka masala

codojedzenia
Fasolkowo - kuskusowa sałatka 222

innego jak przerabiać i jeść. Fasolka szparagowa świetnie nadaje się do wielu dań oraz sałatek. U mnie tym razem fasolka w połączeniu z delikatnym kuskusem i grillowaną piersią kurczaka. Pycha!!! Składniki: 1 czerwona papryka mała puszka kukurydzy 0,5 kg fasolki szparagowej 2 piersi kurczaka pęczek szczypiorku drobno pokrojonego 200 g kuskusu 1 łyżka musztardy rosyjskiej 4-5 łyżek oliwy(...)ząbki czosnku Wykonanie: Paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić i dodać do papryki. Fasolkę przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie ale tak żeby była jeszcze chrupka. Piersi kurczaka oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na patelni grillowej lub na grillu. Po przestudzeniu pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Pysznie & Pięknie
Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym 110

Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym to danie, jakie pamiętam z czasów studenckich. Przepadają za nią dzieci, nastolatki, ale i dorośli. Nie sądziłam, że po latach będzie mi tak smakować. Najlepiej podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz surówką (z marchewki, kapusty, rzodkwi, selera – jaką lubimy). Do kotlecików można też podać dowolny sos: keczup majonez, sos tatarski(...)tysiąca wysp. Taki domowy fast food z zagrodowego kurczaka będzie zdecydowanie pewniejszy niż nugettsy niewiadomego pochodzenia. Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym: ok. 800 g piersi z kurczaka (4 pojedyncze filety) 2 nieduże jajka (S/M) pół szklanki mąki pszennej + do obtoczenia pół szklanki mleka po 1 lekko czubatej łyżeczce: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, tymianku, majeranku po ¼ łyżeczki: kurkumy, chilli

Poezja smaku
Leczo 136

Składniki: 2 kg czerwonej papryki, 1 kg pieczarek, 0,5 kg cebuli, ok. 12 parówek Berlinek, 2 podwójne piersi kurczaka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki bukietu smaku Kamis, sól morska Kamis Specialite, pieprz czarny Kamis Specialite, ognista mieszanka Kamis Specialte podajemy z ryżem jaśminowym Sonko. Przygotowanie:     Paprykę i pieczarki dokładnie myjemy, paprykę kroimy(...)paseczki, a pieczarki w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, piersi kurczaka w większą kostkę, a  parówki w większe kawałki. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi kurczaka (przyprawione pieprzem i solą). Dodajemy cebulę oraz pieczarki. Dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy paprykę i na samym końcu parówki. Mieszamy. Doprawiamy koncentratem, bukietem warzyw oraz solą, pieprzem oraz

Aga w kuchni
Chrupiące nugettsy z piersi kurczaka w kukurydzianej panierce z bawarską nutą 324

chrupiące nugettsy. Moja rodzina też podziela, tą „miłość”. Dlatego tak często ten przepis (w różnych odsłonach) gości na moim stole. Dziś zapraszam Was na pyszne kawałeczki z piersi kurczaka w chrupiącej kukurydzianej panierce, którą wzbogaciłam smakiem musztardy bawarskiej. Tak przygotowane nugettsy są idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i przyjęcie. Ja je podałam z sałatką, ogórkami i domowymi(...)mnie 2-3 „przechylenia” pieprzniczki), znów mieszamy. Panierka powinna być gęsta. W głębokim talerzu mieszamy 9 łyżek mąki kukurydzianej z 9 łyżkami mąki pszennej. Pokrojone kawałki z piersi kurczaka maczamy w przygotowanej gęstej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk (kukurydzianej i pszennej) – ja robię, to ręcznie. Nasze nugettsy układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz

Słodkie okruszki
Grillowany filet kurczaka z salsą arbuzowo-melonową 211

lubię takich połączeń, ale przyznam, że bardzo mi smakowała. Cebula świetnie uzupełnia się z owocami i wbrew przypuszczeniom nie jest dominującym smakiem. Szybki, letni obiad lub lekka kolacja. Składniki: pierś kurczaka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka chili łyżka oliwy sól, pieprz Sałatka:  300 g miąższu arbuza 150 g miąższu melona mała(...)cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Pierś kurczaka podzielić na mniejsze porcje.  Z przeciśniętego przez praskę czosnku, bazylii, tymianku, chili i oliwy przygotować pastę.  Filety oprószyć solą i pieprzem, natrzeć pastą i odstawić do lodówki na 30 minut.  Pierś kurczaka grillować na patelni grillowej przez 3-5 minut z każdej strony

Pasja Smaku
Makaron pełnoziarnisty z sosem serowym z gorgonzoli, z kurczakiem i brokułem 101

buzi :) Użyłam pełnoziarnistego, domowej roboty ale nada się każdy makaron, Wasz ulubiony - czy to wstążki, penne czy inne kształty. Polecam serdecznie :) Składniki: Sos serowy z gorgonzolą i kurczakiem: 1 pierś z kurczaka podwójna 1 cebula sól(...)pieprz 2 łyżki masła klarowanego 300 ml mleka 100 g sera gorgonzola + 20 g do dekoracji Dodatkowo: 250 g makaronu (u mnie domowy pełnoziarnisty) 250 g różyczek brokuła Przygotowanie: Pierś kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć kawałki piersi kurczaka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć

Kocham..lubię..gotuję..
Razowa kanapka z grillowanym kurczakiem, rucolą, kiełkami i ogórkiem konserwowym 228

Ostatnio żyję w takim biegu, że najczęściej na kolację wcinam takie kanapki. Niebo w gębie swoją drogą! Składniki (na dwie porcje): 4 kromki razowego chleba (piekę sama :)) 150 gram piersi kurczaka (marynuję w soli, pieprzu i przyprawie gyros) 2 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki garść umytej rucoli keczup kiełki lucerny Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i grilluję(...)patelni grillowej bez tłuszczu. Studzę mięso. Na patelni grilluję kromki chleba, po kilka minut z każdej strony. Każdą kromkę smaruję keczupem, na jednej kromce układam rucolę, grillowaną pierś kurczaka, pokrojonego ogórka i kiełki lucerny i przykrywam drugą kromką, dość mocno przyciskając jedną do drugiej. Kroję na połowę i gotowe

Mango Papaja
Pierś z kurczaka z piekarnika 130

Pierś z kurczaka jest bardzo często wykorzystywana w kuchni i może stanowić podstawę wielu ciekawych dań. Jednak czasami brakuje nam już pomysłów, jak możemy wykorzystać pierś z kurczaka. W dzisiejszym wpisie przedstawię przepis na pierś z kurczaka z piekarnika. Pierś z kurczaka zapiekana z serem camembert jest bardzo pyszną propozycją na obiad dla najbliższej rodziny... Tryb czytania Artykuł Pierś

PysiaGotuje.pl
ZUPA SZPARAGOWA Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI i KURCZAKIEM 172

Pyszna i ekspresowa w przygotowaniu sezonowa zupka z zielonych szparagów, młodych ziemniaczków i pokrojonej w kosteczkę piersi kurczaka. Zabielana śmietaną, podana z pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Koniecznie z solidną porcją świeżego koperku i opcjonalnie z także z odrobiną soku z cytryny.  Zupkę możecie ugotować zarówno na domowym bulionie np. z poprzedniego dnia, jak i na wodzie(...)najlepiej z dodatkiem sosu sojowego).  SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1 pierś kurczaka 10 sztuk zielonych szparagów 3-4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 20 g masła 1 łyżka oliwy ¹⁄₂ łyżeczki suszonego oregano ¹⁄₃ łyżeczki kurkumy 1 litr gorącego bulionu lub wody wymieszanej z 2-3 łyżkami sosu sojowego  120 g gęstej śmietany 18% 3 łyżki posiekanego koperku sól

cool and minty
Kurczak w sosie curry z brązowym ryżem i warzywami 185

pomidorów z puszki, mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw. Kurczak w sosie curry to danie, którego przygotowanie nie zajmie Ci więcej, niż 30 minut. Składniki Ilość porcji: 4 Mięso z piersi kurczaka – 500 g Brązowy ryż – 200 g Słodki ziemniak – 150 g Brokuł – 150 g Zielony groszek z puszki – 150 g Krojone pomidory z puszki(...)Papryczka chilli – 1 szt. 2 ząbki czosnku Łyżka startego imbiru Oliwa z oliwek Łyżeczka pieprzu, soli, curry, kolendry, trawy cytrynowej, cynamonu, kminku Przygotowanie Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oczyszczamy z błonek, doprawiamy solą, pieprzem, curry, smażymy na oliwie z oliwek i odstawiamy. Rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek i smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę do momentu

ale Pysznie
Szpinakowe roladki 202

roladek i nie żałuję... już wiem, że szpinak będzie częstym gościem w moim domu :)Składniki:500 g mrożonego szpinaku,1 ser feta,2 łyżki masła,1 ząbek czosnku,2 piersi kurczaka,2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 50 g płatków migdałowych.Przygotowanie:   Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta i mieszamy(...)całkowitego jego rozpuszczanie. Na koniec dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Piersi kurczaka kroimy na cztery części i rozbijamy. Posypujemy z obu stron przyprawą do drobiu. Układamy szpinak na rozbitych kotletach. Zwijamy piersi kurczaka w roladki. Układamy je na folii spożywczej i zawijamy. Wstawiamy najlepiej na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. Roladki smażymy na rozgrzanym oleju

Aga w kuchni