Bardzo prosta zapiekanka, która praktycznie robi się sama, bo wystarczy ją przygotować w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika. Pierś z kurczaka jest soczysta i smakuje wybornie z ryżem i warzywami. Ja do przygotowania potrawy wykorzystałam mrożoną mieszankę warzyw. SKŁADNIKI 350 g piersi z kurczaka 200 g czerwonego lub kolorowego ryżu 450-500 g mieszanki warzyw (np. brokuł, fasolka(...)Vegeta Natur zioła prowansalskie, świeżo mielony pieprz, sól WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Warzywa przełożyć do miski i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piersi z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki i posypać z obu stron przyprawą Vegeta Natur. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać ryż, a na nim ułożyć piersi z kurczaka. Do garnuszka wlać
Passions hobbies lifepotrzebna jest dość zasobna półka z różnorodnymi przyprawami. ;) Niestety, większości nie da się zastąpić tymi najpopularniejszymi. Zachęcam jednak do wypróbowania, bo smak jest niepowtarzalny. Kurczak kap-malajski Składniki: 600g piersi kurczaka 2 ziemniaki 1 marchewka 2 pomidory 1 mała cukinia (pokrojona wzdłuż na cieniutkie plastry) 1 laska cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub zwykłego 1/2 łyżeczki nasion kardamonu(...)przypraw, ale nie dopuszczam, żeby się przypiekły. Dodaję drobno posiekany czosnek, imbir i papryczkę chili, mieszam, po chwili dodaję pokrojonego w kostkę 1-go (!) pomidora oraz całe piersi kurczaka, posypuję mięso garam masalą, kolendrą, curry i kurkumą. Przykrywam garnek, zmniejszam ogień i duszę ok.15-20 minut przewracając od czasu do czasu. Następnie polewam mięso sosem sojowym, wrzucam podgotowane ziemniaki
Kuchnia PrezydentowejSmaczne i bardzo szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka w tempurze. Tempura to mieszanka mąki pszennej, ryżowej i kukurydzianej z przyprawami, wykorzystywana najczęściej w kuchni azjatyckiej do panierowania w niej mięsa, ryb lub warzyw i smażeniu na mocno rozgrzanym tłuszczu. Kawałki piersi kurczaka smażone w tempurze, w środku są miękkie i soczyste, zaś z zewnątrz złociste i chrupiące. Wcześniej(...)tempurę w stylu japońskim używałam do panierowania krewetek wykorzystywanych do sushi, a że sushi zbyt często nie robię, opakowanie gotowej tempury zalegało mi w szafce. Chcąc przygotować pierś z kurczaka w nieco inny sposób, zrobiłam ją właśnie w tempurze i to był dobry pomysł. Tak przygotowany kurczak świetnie smakuje z ryżem długoziarnistym z dzikim Uncle Ben's i surówką
Kuchcik gotujeSmaczne i bardzo szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka w tempurze. Tempura to mieszanka mąki pszennej, ryżowej i kukurydzianej z przyprawami, wykorzystywana najczęściej w kuchni azjatyckiej do panierowania w niej mięsa, ryb lub warzyw i smażeniu na mocno rozgrzanym tłuszczu. Kawałki piersi kurczaka smażone w tempurze, w środku są miękkie i soczyste, zaś z zewnątrz złociste i chrupiące. Wcześniej(...)tempurę w stylu japońskim używałam do panierowania krewetek wykorzystywanych do sushi, a że sushi zbyt często nie robię, opakowanie gotowej tempury zalegało mi w szafce. Chcąc przygotować pierś z kurczaka w nieco inny sposób, zrobiłam ją właśnie w tempurze i to był dobry pomysł. Tak przygotowany kurczak świetnie smakuje z ryżem długoziarnistym z dzikim Uncle Ben's i surówką
Kuchcik gotujegatunków mięsa czy ryb. Poza tym kurczak, neutralny w smaku pasuje z większością warzyw i dodatków jak noodles czy basmati ryż. Przygotowanie obiadu zajmuje zaledwie 30 minut. Filet z piersi kurczaka potrzebuje zaledwie kilka minut. Dodany do sosu, dochodzi w nim powoli i jest wtedy super soczysty. Nie ma nic gorszego jak zeschnięte na wiór mięso! Lubicie kurczaka na obiad(...)białego wina, soku z cytryny i szpinaku. Japp, kurczak po toskańsku, bo znajdziecie w nim jeszcze koktajlowe pomidorki. Tani obiad z kurczaka 4 porcje Składniki: 400 g fileta z piersi kurczaka 1 łyżeczka papryki w proszku sól i pieprz do smaku 4 łyżki masła puszka kokosowego mleka, 400 g 1 czosnku solo 1 cebula 150 ml białego wina 2 łyżki
codojedzeniakilku dniach bez parowania, sylwestrowy obiad zrobiłem w parowarze.Tym razem padło na pierś z kurczaka, grejpfruty z puszki, którym kończył się termin ważności i trzeba było(...)coś z nimi zrobić :) i do tego rukola.Jak już pewnie zauważyliście, lubię łączyć mięso z owocami zarówno tymi świeżymi, jak i tymi z puszki :)Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1 puszka białych grejpfrutówrukola3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny oreganobazyliacurryFilet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki
Parowar Facetajest dzisiaj… A dzisiaj w mojej kuchni serwuję kurczaka w curry. Proste, smaczne, nieco egzotyczne danie. W sam raz na chłodne popołudnie. Polecam. Składniki: • 2 woreczki ryżu • 1 podwójna pierś kurczaka • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • pędy bambusa • 1,5 łyżki sosu sojowego • olej • sos Wok Sauce Curry • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokroić w piórka. 2. Pierś kurczaka(...)pokroić w kostkę. 3. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć pierś kurczaka, pędy bambusa i cebulkę. 4. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć kilka minut. 5. Do mięsa dodać sos Wok Sauce Curry. Wymieszać. 6. Do sosu dodać sos sojowy. Doprawić. Gotować około 10 minut. 7. Ugotować ryż. Na talerzu ułożyć porcję ryżu. 8. Dodać sos curry. Smacznego. Mój blog został
W mojej kuchnisię lekko zezłoci dodajemy wątróbkę. Obsmażamy ją do lekkiego zbrązowienia z obu stron. Studzimy. Wątróbkę wraz z cebulą mielimy. Doprawiamy do smaku suszonym majerankiem, solą oraz pieprzem. Oczyszczone piersi kurczaka nacinamy w ich najgrubszej części, tworząc tzw kieszeń. Każdą porcję wypełniamy wątróbkowym nadzieniem. Mięso oprószamy solą, pieprzem, imbirem, granulowanym czosnkiem oraz mieloną papryką. Lekko skrapiamy olejem. Przyprawy wcieramy w mięso(...)Piersi kurczaka obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. Odstawiamy na bok. Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy, aż do jej zeszklenia. Następnie wlewamy passatę pomidorową oraz trochę wody. Smażymy do lekkiego zgęstnienia sosu. Pod koniec dodajemy czosnek posiekany na plasterki oraz suszoną bazylię i tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mniej więcej 1 łyżeczką cukru. Mieszamy
Smaki Na TalerzuPierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i papryką / Spinach and Pepper Stuffed Chicken Breast Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, serem i papryką to błyskawiczny przepis w sam raz na imprezę sylwestrową i nie tylko. Do nafaszerowania kurczaka możecie użyć większości składników, które znajdziecie w lodówce. Oprócz szpinaku i papryki fantastycznie sprawdzą się pieczarki albo leśne grzyby i tak naprawdę wszystkie Wasze(...)kurczaka możecie też użyć ulubionej mieszanki przypraw do drobiu lub ulubionych ziół. Jeśli spodziewacie się dużego grona gości, proporcjonalnie zwiększcie ilość składników - gwarantuję, że się nie napracujecie. Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem to też świetny pomysł na szybki obiad w środku tygodnia. Polecam, smacznego:) Przepis na pierś z kurczaka faszerowaną szpinakiem i papryką: 2 piersi z kurczaka, 1/2 dużej czerwonej
Lekcje w kuchnispecjalnie dla mniej pojemniku. Nadwyzka nie powinnam sie stresowac, bo mam w domu mala amatorke tego przysmaku. A to czego moja panna nie zdazyla wyjesc szybciutko wykorzystalam do obiadu. Piersi kurczaka w swiatecznej odslonie, zapraszam.Roladki z kurczaka z zurawinaskladniki 4 sredniej wielkosci piersi kurczaka 1 srednia cebula do nadzienia 1 mala cebulka do sosu 1 lyzka masla czosnkowego 2 spore
Przysmaki KarolkiBitki drobiowe z kurkami . Kurczak w sosie kurkowym. My lubimy proste, mięsne dania kuchni polskiej! Przepis jest bardzo prosty, a składniki ogólnie dostępne o tej porze roku. Wystarczy kupić piersi kurczaka, które idealnie nadają się na bitki drobiowe. A po kurki iść do lasu lub do sklepu. My mieliśmy kurki przyniesione prosto z lasu. Połączyłam te dwa składniki przygotowując bitki(...)bitki wieprzowe z karkówki , bitki wieprzowe z kurkami , no i oczywiście tradycyjne bitki z wołowiny . Jak zrobić bitki drobiowe z kurkami? Składniki na obiad dla 3-4 osób: podwójna pierś kurczaka sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 cebula 1 szklanka świeżych kurek 3 łyżki mąki pszennej świeży koperek 200 ml śmietany 12% Przygotowanie: Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiłośników sera żółtego bardzo dobrym rozwiązaniem na obiad jest kotlet devolay. Ja dziś zrobiłam je z piersi kurczaka i już żałuję, że jestem po obiedzie. Chciałabym cofnąć czas do momentu gdy przekroiłam devolaya i wypłynął mi mój ulubiony ser żółty... Składniki: filety z piersi kurczaka - ilość w zależności na ile osób się robi. Ja zrobiłam cztery kotlety, czyli potrzebowałam dwie(...)pojedyncze piersi z kurczaka, 2 jajka, masło, ser żółty, natka pietruszki, bułka tarta, sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż, rozbić. Posolić, popieprzyć. Położyć po małej kostce masła i sera żółtego, posypać posiekaną natką pietruszki. Zawinąć. Jajka w talerzu roztrzepać, dodać troszkę soli i pieprzu. Na osobnym talerzu przygotować bułkę tartą. Zawinięte mięso maczamy w jajku
W kuchni u Monikiswojego jesiennego jadłospisu. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku , wprowadziłam do niego minimalne modyfikacje, ponieważ danie wychodzi idealne i nie ma potrzeby nic zmieniać w przepisie. Podwójna pierś kurczaka Sól, świeżo mielony pieprz Zioła prowansalskie Papryka słodka 400g dyni (ważonej bez skórki i bez pestek) 300 g pieczarek 1-2cebule mąka do obtoczenia mięsa masło(...)podsmażania 125 ml śmietany 18% 500 ml bulionu siekana natka pietruszki Cebulę i dynię kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. Piersi kurczaka obieramy z błonek, kroimy w paski lub w większą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, następnie obtaczamy w mące. W dużym garnku rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i smażymy na nim pierś kurczaka po 2-3 minuty
Zawsze głodna!Pomysł na szybką, smaczną i mocno chrupiącą owocowo-orzechową sałatkę. To moja wariacja na ten sałatki Waldorf. Składa się z kwaśnych jabłek, rodzynek, selera naciowego, orzechów włoskich i ugotowanej piersi kurczaka. Sałatka prosta do przygotowania i bardzo sycąca. Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 łodyżki selera naciowego 2 kwaśne jabłka 1/4 szklanka rodzynek 1/2 szklanki(...)majonezu ewentualnie 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz szczypta cynamonu 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 3 kulki pieprzu Do małego garnka przełożyć surowe piersi z kurczaka. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Wszystko zalać wodą i ugotować piersi z kurczaka. Mięso wyjąć z wywaru i ostudzić. Następnie pokroić w kostkę. Rodzynki zalać wrzącą
Ugotować