Dawno już nie robiłam takiego obiadu. Pyszna pierś kurczaka w szynce parmeńskiej, faszerowana suszonymi pomidorami i serem camembert z pieprzem oraz zieloną papryczką pepperoni. Do tego młode ziemniaki i sałatka z pomidorkami cherry, rzodkiewką i czarnymi oliwkami. W sam raz na letni obiad Do przygotowania tego dania użyłam filetów z piersi kurczaków Zagrodowych – więcej o marce Kurczak Zagrodowy(...)możecie poczytać na ich stronie internetowej. Ja ze swojej strony Czytaj dalej... Artykuł Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuniesamowicie smaczne. Zachęcam do przygotowania Przepis na dwie porcje dania Filet kurczaka w sosie dyniowym SKŁADNIKI: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 pojedynczy duży filet z piersi kurczaka lub dwa małe 2 łyżki mąki pszennej 1 cebula 1 marchew 200 g dyni piżmowej sól czarny pieprz mielony 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka curry 500 ml bulionu(...)marchew obrać, pozbawić dynię pestek. Warzywa opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Filet z piersi kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, a następnie oprószyć mąką pszenną. Na patelni
WSZYSTKO SMACZNEMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to pierś kurczaka w czosnku. Wiedząc, że będę mieć mało czasu na przygotowanie obiadu, szukałam czegoś szybkiego i trafiłam na ten przepis. Kurczak jest soczysty i smaczniejszy niż z patelni, a przede wszystkim panierka nie jest nasiąknięta tłuszczem jak to się dzieje podczas smażenia. Gorąco polecam! Składniki: 2 łyżeczki wyciśniętego czosnku 60ml (1/4 szkl.) oliwy(...)oliwek 25g (1/4 szkl.) bułki tartej 20g startego parmezanu 4 połówki piersi kurczaka Czosnek podgrzać w oliwie, aby powstała aromatyczna mieszanka czosnkowa. Tartą bułkę wymieszać z parmezanem. Piersi kurczaka obtaczać najpierw w mieszance czosnkowej, a następnie w bułce tartej z serem. Ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym i piec 30-35 minut w temperaturze 220 stopni. Przepis znalazłam tutaj
kuchnia doskiSałatka "Gyros" Jedna z najbardziej popularnych sałatek warstwowych... Potrzebne będą: podwójna pierś kurczaka 7-8 ogórków konserwowych 2 czerwone cebule puszka kukurydzy kapusta pekińska majonez ketchup przyprawa kebab-gyros Pierś kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Porządnie przyprawiamy przyprawą kebab-gyros, przesmażamy na oleju na złoty kolor. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, szatkujemy pekinkę. Układamy kolejno w równej, przezroczystej(...)misce: usmażona pierś kurczaka ketchup ogórki cebula kukurydza majonez ketchup pekinka
Pelusiowa Kuchniafilet z piersi z kurczaka, pieczarki, i papryka. Tortille podałam z kwaszonymi ogóreczkami. Było naprawdę pysznie. Spróbujcie i Wy. Składniki: 2 tortille pszenne 5 większych pieczarek filet wędzony z piersi kurczaka (około 100 g) 1/4 żółtej papryki kawałek sera korycińskiego (około 120 g) – u mnie naturalny Ser Koryciński Swojski Bielec sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do podsmażenia(...)farszu (polecam Woj-len ) Przygotowanie: Ser koryciński rozdrabniamy w dłoniach do miseczki. Pieczarki kroimy w półplasterki, wędzony filet z piersi kurczaka w paseczki lub kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na patelni na oleju doprawiając wszystko solą (u mnie himalajska – nieduża ilość ze względu na słoność sera) oraz pieprzem. Następnie dodajemy nasz ser koryciński. Smażymy na mniejszym ogniu
Słodkie okruszkiSzaszłyki mają opinię dość pracochłonnej potrawy na grilla. Nic bardziej mylnego! Prezentowane szaszłyki, gdyby ominąć czas marynowania, są naprawdę szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników do marynaty, pierś kurczaka i opakowanie pomidorków cherry. Do marynaty jest dodany także pewien składnik, a mianowicie olej. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego bardzo często wykorzystuję go w swojej kuchni(...)przypadku do marynaty.Przed nami długie, letnie wieczory... Czas grillowania ruszy pełną parą! :) Składniki: opakowanie pomidorków cherry 1 pierś kurczaka 1 mały jogurt grecki garść listków bazylii garść listków oregano 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego sól, pieprz chili papryka słodka Wykonanie: Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Do mięsa dodać drobno
Pasja Smakusoczyste w środku? Sprawa jest prosta: napierw mięso trzeba zamacerować w solance, a potem upiec w wysokij temperturze. Nie jest łatwo upiec kurczaka, ale jeszcze trudniej upiec piersi z kurczaka. Bo niewiele trzeba, żeby je wysuszyć na wiór, lub spiec na podeszwę. Idealnie upieczony filet jest przypieczony z zewnątrz i soczysty, miękki w środku. Jak osiągnąć taki efekt? To naprawdę(...)łatwe. Patent na idealnie upieczone piersi z kurczaka przedstawiamy w 3 krokach. Po pierwsze filety trzeba najpierw zamoczyć w roztworze soli. Solanka zmiękczy mięso. Po drugie piersi należy piec krótko w wysokiej temperaturze. Jeśli chodzi o przyprawy to można stosować dowolne, ulubione zioła. Co jednak ważne, kurczaka dobrze jest polać stopionym masłem, dzięki czemu nabiera on chrupkości podczas pieczenia
Niedzielny kucharzpatelni . Curry przyprawiłam trochę inaczej niż zwykle. Dodałam cynamon i kardamon. Zazwyczaj przyrządzam tikka masala z odfiletowanych udek z kurczaka. Mięso z udek jest soczyste w porównaniu do piersi z kurczaka. Od pewnego czasu marynuję piersi z kurczaka w jogurcie z przyprawami, smażę, a następnie wrzucam na koniec do sosu. W ten sposób pierś z kurczaka jest równie soczysta(...)udka, a przy tym bardzo aromatyczna. Przepis na tikka masala Składniki: 4 – 6 porcji Kurczak tikka masala 800 g piersi z kurczaka 150 ml greckiego jogurtu 4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm imbiru, drobno pokrojonego 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka tandoori masala 1 łyżeczka zmielonej kolendry ¾ łyżki soli olej do smażenia Sos tikka masala
codojedzeniainnego jak przerabiać i jeść. Fasolka szparagowa świetnie nadaje się do wielu dań oraz sałatek. U mnie tym razem fasolka w połączeniu z delikatnym kuskusem i grillowaną piersią kurczaka. Pycha!!! Składniki: 1 czerwona papryka mała puszka kukurydzy 0,5 kg fasolki szparagowej 2 piersi kurczaka pęczek szczypiorku drobno pokrojonego 200 g kuskusu 1 łyżka musztardy rosyjskiej 4-5 łyżek oliwy(...)ząbki czosnku Wykonanie: Paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić i dodać do papryki. Fasolkę przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie ale tak żeby była jeszcze chrupka. Piersi kurczaka oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na patelni grillowej lub na grillu. Po przestudzeniu pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Pysznie & PiękniePierś z kurczaka w cieście naleśnikowym to danie, jakie pamiętam z czasów studenckich. Przepadają za nią dzieci, nastolatki, ale i dorośli. Nie sądziłam, że po latach będzie mi tak smakować. Najlepiej podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz surówką (z marchewki, kapusty, rzodkwi, selera – jaką lubimy). Do kotlecików można też podać dowolny sos: keczup majonez, sos tatarski(...)tysiąca wysp. Taki domowy fast food z zagrodowego kurczaka będzie zdecydowanie pewniejszy niż nugettsy niewiadomego pochodzenia. Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym: ok. 800 g piersi z kurczaka (4 pojedyncze filety) 2 nieduże jajka (S/M) pół szklanki mąki pszennej + do obtoczenia pół szklanki mleka po 1 lekko czubatej łyżeczce: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, tymianku, majeranku po ¼ łyżeczki: kurkumy, chilli
Poezja smakuSkładniki: 2 kg czerwonej papryki, 1 kg pieczarek, 0,5 kg cebuli, ok. 12 parówek Berlinek, 2 podwójne piersi kurczaka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki bukietu smaku Kamis, sól morska Kamis Specialite, pieprz czarny Kamis Specialite, ognista mieszanka Kamis Specialte podajemy z ryżem jaśminowym Sonko. Przygotowanie: Paprykę i pieczarki dokładnie myjemy, paprykę kroimy(...)paseczki, a pieczarki w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, piersi kurczaka w większą kostkę, a parówki w większe kawałki. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi kurczaka (przyprawione pieprzem i solą). Dodajemy cebulę oraz pieczarki. Dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy paprykę i na samym końcu parówki. Mieszamy. Doprawiamy koncentratem, bukietem warzyw oraz solą, pieprzem oraz
Aga w kuchnichrupiące nugettsy. Moja rodzina też podziela, tą „miłość”. Dlatego tak często ten przepis (w różnych odsłonach) gości na moim stole. Dziś zapraszam Was na pyszne kawałeczki z piersi kurczaka w chrupiącej kukurydzianej panierce, którą wzbogaciłam smakiem musztardy bawarskiej. Tak przygotowane nugettsy są idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i przyjęcie. Ja je podałam z sałatką, ogórkami i domowymi(...)mnie 2-3 „przechylenia” pieprzniczki), znów mieszamy. Panierka powinna być gęsta. W głębokim talerzu mieszamy 9 łyżek mąki kukurydzianej z 9 łyżkami mąki pszennej. Pokrojone kawałki z piersi kurczaka maczamy w przygotowanej gęstej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk (kukurydzianej i pszennej) – ja robię, to ręcznie. Nasze nugettsy układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz
Słodkie okruszkilubię takich połączeń, ale przyznam, że bardzo mi smakowała. Cebula świetnie uzupełnia się z owocami i wbrew przypuszczeniom nie jest dominującym smakiem. Szybki, letni obiad lub lekka kolacja. Składniki: pierś kurczaka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka chili łyżka oliwy sól, pieprz Sałatka: 300 g miąższu arbuza 150 g miąższu melona mała(...)cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Pierś kurczaka podzielić na mniejsze porcje. Z przeciśniętego przez praskę czosnku, bazylii, tymianku, chili i oliwy przygotować pastę. Filety oprószyć solą i pieprzem, natrzeć pastą i odstawić do lodówki na 30 minut. Pierś kurczaka grillować na patelni grillowej przez 3-5 minut z każdej strony
Pasja Smakubuzi :) Użyłam pełnoziarnistego, domowej roboty ale nada się każdy makaron, Wasz ulubiony - czy to wstążki, penne czy inne kształty. Polecam serdecznie :) Składniki: Sos serowy z gorgonzolą i kurczakiem: 1 pierś z kurczaka podwójna 1 cebula sól(...)pieprz 2 łyżki masła klarowanego 300 ml mleka 100 g sera gorgonzola + 20 g do dekoracji Dodatkowo: 250 g makaronu (u mnie domowy pełnoziarnisty) 250 g różyczek brokuła Przygotowanie: Pierś kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć kawałki piersi kurczaka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć
Kocham..lubię..gotuję..Ostatnio żyję w takim biegu, że najczęściej na kolację wcinam takie kanapki. Niebo w gębie swoją drogą! Składniki (na dwie porcje): 4 kromki razowego chleba (piekę sama :)) 150 gram piersi kurczaka (marynuję w soli, pieprzu i przyprawie gyros) 2 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki garść umytej rucoli keczup kiełki lucerny Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i grilluję(...)patelni grillowej bez tłuszczu. Studzę mięso. Na patelni grilluję kromki chleba, po kilka minut z każdej strony. Każdą kromkę smaruję keczupem, na jednej kromce układam rucolę, grillowaną pierś kurczaka, pokrojonego ogórka i kiełki lucerny i przykrywam drugą kromką, dość mocno przyciskając jedną do drugiej. Kroję na połowę i gotowe
Mango Papaja