Składniki na ciasto: - 160 gram mąki pełnoziarnistej żytniej (1 szklanka) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 jajko - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: - 300 gram piersi z kurczaka - 200 gram pieczarek - 1 cebula - 1 papryka - pół puszki kukurydzy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, ulubione zioła (u mnie oregano(...)włożyć do folii i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować, żeby zmieściło się do formy. Nakłuć widelcem, żeby nie urosło i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć nasz spód i odstawić do wystygnięcia. Następnie przygotować farsz. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie
Zgrabne Gotowaniełyżki cukru 235 ml mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka sezam Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku odrobina chilli w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz(...)końca) tworząc charakterystyczne dla longera wyżłobienie na szczycie bułki (oczywiście czynność tę możemy pominąć). Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Stripsy: Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok. 2 - 3 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły
Słodka Stronawody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy użyć gotowej przyprawy do kurczaka, wtedy rezygnujemy z dodatku soli ) ok. szklanka mąki na panierkę ciasto: 2 jajka szklanka mąki tortowej ok. 150 ml mleka pół(...)dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Następnie bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Stripsy: Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok. 2 - 3 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy
Słodka Stronasposoby - pierwszy jako dodatek do pieczonych kiełbasek i drugi jako marynata. W pierwszym przypadku, dał mi dosłownie "popalić" ;) Ochoczo i prędko, solidnie umoczoną w sosie kiełbaskę wsadziłam do buzi, a tam ogień :D Ostre i jednocześnie lekko słodkie - mama była zachwycona :) Później dorwałam pierś z kurczaka i postanowiłam ją zamarynować w ww. sosie. Sos stracił na ostrości, jednak(...)będzie gęsty (według naszych upodobań). Ja podałam kurczaka z ryżem, ale polecam również spróbować z pieczonymi ziemniakami bądź po prostu z chlebem (zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić – jakoś dziwnie wszystko poznikało :P) Ostry sos tajskie zielone curry oczywiście zestawiłam z piersią z kurczaka i ryżem. Wybrałam ryż dziki a do sosu dodałam mieszankę warzyw na patelnię (chińska mieszanka) Składniki
Emcia Pichciprzygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś z kurczaka. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z karkówką, szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego
karmelowysera duża szczypta słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku bułka tarta olej do smażenia papier do pieczenia lub naczynie żaroodporne * dobrze dobrany rodzaj sera i wędliny gwarantuje dobry smak roladki; ser i wędlina powinny być wyczuwalne Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na długości, tworząc cztery płaskie płaty. Następnie delikatnie je rozbijamy (nie mogą się uszkodzić). Na każdy cienki(...)najpierw położyć roladki "zwinięciem" do dołu. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Obsmażone roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy na środkowym poziomie przez około 10 minut. Dopieczenie w piekarniku jest konieczne, aby nasze roladki nie były surowe w środku. Roladki wyjmujemy i podajemy
Słodkie okruszkiroku! Przygotowałam kurczaka w bardzo smacznej, pikantno - kwaśnej marynacie. Dzięki temu, że smarowałam marynatą kurczaka w trakcie pieczenia, mięso nie jest wysuszone. Wspaniale komponuje się ze świeżym ogórkiem i natką pietruszki. Składniki: 700 g filetu z piersi kurczaka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki obsypki kaukaskiej Skworcu , 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z limonki
Z miłości do słodkościdużo wody, odsączamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i chlust oliwy. Mieszamy. Formujemy cienkie placki na papierze skropionym oliwą. Pieczemy około 15 minut. Piekłam na funkcji grill (uwaga, żeby się nie spaliły). Pierś z kurczaka, szpinak i sałatka są w filmiku. Robiłam je w banalnie prosty sposób :) #ziemniaki #plackiziemniaczane #bezglutenu #glutenfree #ziemniaktowarzywo #bezjajek #bezjaj
Cytryna&Co.Coś dla fanów połączenia mięsa ze szpinakiem. U nas w domu to połączenie jest bardzo lubiane i często staram się by przygotowane było w różnych odsłonach
Smaki Na Talerzuwodą wymieszaną z sosem sojowym i koncentratem, delikatnie przemieszać. Na soczewicę równomiernie wysypać kukurydzę, a na nią pokrojoną w kostkę dynię. Na wierzchu ułożyć piersi z kurczaka. Całość obsypać resztą przypraw i posiekaną natką pietruszki. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 190 stopni C. Podawać na ciepło
Simply FoodSmaczna soczysta pierś, w gyrosowej marynacie. Doskonała do sałatek i dań obiadowych. U mnie podana z pieczonymi ziemniaczkami i surówka z pekinki :) Składniki - duża podwójna pierś z kurczaka Marynata - czosnek granulowany 2 łyżeczki - przyprawa kebab-gyros 2 łyżki - ocet winny kilka kropel - olej 2 łyzki Wykonanie Pierś dokładnie myje i odcinam zbędne części ( tłuszczyk, żyłki ) Następnie odcinam polędwiczki
Kuchnia z widokiem na ogródKurczak pieczony w całości, nie dość, że prezentuje się okazale, to smakuje też inaczej niż pokrojony w części.Mięsko jest delikatne, kruchuteńkie i soczyste. Można przyrządzić go na różne sposoby. My pokażemy nasz sposób. Najlepiej nadaje się do pieczenia kurczak o wadze ok. 1,8 kg. My do tego dodaliśmy przyprawę " złocistą" do kurczaka, rozmaryn, dwa twarde, kwaśne(...)najmniej 12 godzin przed pieczeniem kurczaka, na wierzchu i od środka nacieramy przyprawą do kurczaka oraz delikatnie skrapiamy olejem. Rozmaryn możemy kupić, lub hodować w domu. My dostaliśmy rozmaryn w doniczce od cioci Celinki i świetnie rośnie w domu w towarzystwie kawy (bardzo dziękujemy). Przygotowujemy kurczaka do pieczenia. Do środka wkładamy 2 obrane, wydrążone jabłka
Maminek kulinarnyMięsne obiady też lubimy. Więc dzisiaj pierś z kurczaka na którą trzeba czekać dwa dni. Za to smak wynagradza to czekanie. Pierś jest soczysta, mięciutka i
Ala piecze i gotujetrakcie pieczenia możemy przecież wyciągnąć jeden kawałek i sprawdzić, czy nie jest surowy. Jeśli widzicie, że ziemniaki za szybko nabierają rumianego koloru, zmniejszamy temperaturę pieczenia. Poniżej podałam mój przykładowy sposób podania: Ziemniaczki Niedźwiedzie Pierś z kurczaka w kokosowej panierce Sałatka Zdrowia SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A wiecie, że CZOSNEK NIEDŹWIEDZI jest bogatym źródłem witaminy C? Jego smak jest dużo łagodniejszy
Blondynka Gotujepracy i na zimno także była wyborna! Polecam:) Scroll down for recipe in English Pulled chicken w stylu azjatyckim (4-6 porcji) Składniki na pulled chicken: 4 małe piersi z kurczaka bez skóry ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki oleju rzepakowego 2 łyżki obranego i drobno posiekanego imbiru 1 łyżka brązowego cukru 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 szklanka piwa(...)hoisin, cukier i sos sojowy i wymieszaj trzepaczką aż sos hoisin się rozpuści. Zalej sosem kurczaka umieszczonego w naczyniu do zapiekania, włóż do nagrzanego do 160 oC piekarnika i piecz pod przykryciem przez 70-90 minut do miękkości. Po tym czasie wyjmij piersi na deskę do krojenia i gdy lekko ostygnie podziel go palcami lub dwoma widelcami na włókna. Przelej
karmelowy