ciepła ok 2 szklanki, farsz: soczewica czerwona 1,5 szklanki, ziemniak 2 szt, cebula 0,5 szt, olej do smażenia, czosnek 1 ząbek, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, majeranek 0.5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, Dodatkowo: masło ze smażoną cebulką lub dla wegan i nie tylko: oliwa z oliwek z czosnkiem do polania, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy(...)najlepiej to zrobić łyżką cedzakową. Pierogi podałam ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi z oliwą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Do pierogów z soczewicą doskonale pasuje również masło i smażona cebulka
kulinarne odsłony patiruskich. Delikatne ciasto wypełnione po brzegi pysznym ziemniaczano -serowym farszem z dużą ilością cebulki i pieprzu. Prosto z wody albo odsmażane. Podawane ze skwarkami, smażoną cebulką albo śmietaną. We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem . A jeszcze w XIX w. pod nazwą pierogi ruskie rozumiano pierogi pieczone, z różnorodnym nadzieniem (także z mięsa, kapusty
Ostra na SłodkoDzisiaj na Dzień Matki proponuję pyszne czebureki. Mamom życzę wszystkiego co najlepsze w życiu. Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Są to pierogi z ciasta na bazie wody, mąki i soli smażone na głębokim tłuszczu. Farszem może być zarówno mięso z ostrymi przyprawami, jak i ser z przyprawami. Czy dużo przy nich pracy? tak jak przy każdych pierogach
Moje Małe Czarowaniemnóstwo osób z pięknymi kurkami, aż grzech było się nie zatrzymać:) Miałam też pięknego oscypka z naszych pięknych Tatr więc postanowiłam przygotować pierogi nadziewane kurkami i oscypkiem, podane obsmażone na rumiano z boczkiem i tłuszczem ze smażenia. Wiem, wiem, nie jest to danie niskokaloryczne, ale za to jakie pyszne! Raz na jakiś czas można zaszaleć:) Polecam! Scroll down(...)ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól, pieprz masło klarowane lub olej do smażenia Przygotowanie: Przygotuj ciasto zgodnie z tą isntrukcją . Na większej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek wraz z grzybami, dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż aż grzyby zmiękną. Gdy farsz lekko przestygnie wmieszaj ser i dopraw solą
karmelowybyć elastyczne, rozciągliwe. Ciasto schować do woreczka, dokładnie zawinąć, przygotować farsze. Farsz do pierogów z mięsem: 1 kg mięsa (u mnie 700 gr łopatki i 300 gr schabu) 3 duże cebule 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka kaszy mannej 3 łyżki oleju do smażenia Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa(...)Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na złoto. Zesmażoną cebulę dodać do mięsa, dodać przyprawy, manną, dokładnie wymieszać. Farsz do pierogów z ziemniakami: 1,5 kg surowych, obranych ziemniaków, startych na tarce do placków ziemniaczanych 3 duże cebule 3 łyżki oleju do smażenia 300 gr boczku wędzonego Boczek pokroić na bardzo drobną kostkę, zesmażyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać
moj przepis naszybko nie zniechęcił i potrawy z dyni będę wprowadzać systematycznie jako urozmaicenie naszych posiłków. Na razie nadzienie do tych pierogów jest wytrawne, ale następne już będzie na słodko. Pierogi z dyni – składniki:Ciasto:ok. 2 szklanki mąki1 łyżeczka soli1 łyżeczka oleju1-2 jajkaok. 1 szklanki ciepłej wodyFarsz:ok. 550 g musu z dyni (kawałki dyni ugotowane(...)masłem (jeśli mamy do dyspozycji szałwię, to w czasie rozpuszczania masła ściągamy z wierzchu wytrącone białko -szumowiny- a następnie dodajemy listki świeżej szałwi i całość chwilę smażymy), posypujemy startym parmezanem.Smacznego Post Wytrawne pierogi z dyni pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plbyło Ci łatwiej podrzucamy nasze sprawdzone przepisy na wigilię: na pierogi z kapustą i grzybami (najlepsze ciasto ever), idealnie doprawiony barszcz z uszkami (lepszy niż z kartonu!), kapustę wigilijną (najprostszy przepis pod słońcem) i rybę po grecku w tarcie (oryginalny pomysł, który ozdobi każdy stół). Do tego smażona ryba – i wigilia na pewno będzie udana. PLAN PRACY Zacznij(...)jajko, a w tym na uszka nie). Zrób farsz do ryby po grecku w tarcie. Wstaw tartę z rybą po grecku do piekarnika. Ulep pierogi i uszka. Przecedź i dopraw barszcz. Weź się za smażenie ryby. Wigilia gotowa ! Czerwony barszcz z uszkami Poziom trudności – bardzo łatwy Czas: 3 godziny Ryba po grecku w tarcie Poziom trudności: Średni Czas
Niedzielny kucharznaleśniki ruskie, oczywiście bezglutenowe): ok. 1 kg ziemniaków 250-300 g twarogu 3-4 cebule sól, pieprz koperek ok. 1 łyżki masła oliwa do smażenia (najlepsza z wytłoczyn) Zobacz też: Bezglutenowe ciasto na pierogi - prawie idealne Wykonanie: 1. Cebulę drobno siekamy i dusimy na oliwie ze szczyptą soli i cukru. W międzyczasie obieramy i gotujemy ziemniaki
Kawa z mlekiemświętach należy wyjeść wszystko co pozostało :D Nam zostały 2 surowe białe kiełbaski. Wpisałam w Google " biała kiełbasa przepisy" i pooglądam zdjęcia... oprócz gotowanej, pieczone, smażonej po prostu kiełbasy, można zrobić szaszłyki oraz PIEROGI (pierogi mazurskie) tak więc dziś na obiad: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym SKŁADNIKI: 2 białe kiełbasy (my mieliśmy swojskie, pikantne
MarciochaKucharzyNiestety przepis u na niego brak, ponieważ moja mama robi wszystko na oko. Zostało jej ciasta drożdżowego z pieczonych pierogów, więc zrobiłam cebularza; wystarczyło prz y smażyć cebulę, posypać makiem i upiec. Cebularz sam łamał się w rękach, był tak megaśnie puszysty i chrupiący, że nie było go po 5 minutach. Następnym razem zrobimy same cebularze :) i zdobędę przepis
Gotuj z AgnesStół uginał się pod ciężarem smakołyków, jakimi go zastawiono. Pierogi, kapusta, śledzie w kilku odsłonach, ryby smażone, pieczone, gotowane. Grzybów moc, krokietów sterta, a słodkości co nie miara. Można dostać oczopląsu! Tradycja co rok od lat wielu pielęgnowana w większości domów. Choinka błyszcząca, pachnąca lasem.Niegdyś jednak na stołach potraw ilość nieparzysta być musiała, a i ona od statusu
W kuchni Karmel-itkiktóra zamieszkiwała tereny na wschodzie, gdzieś aż pod Morzem Czarnym, później zmuszeni przenieść się pod Lwów, toteż podejrzewam, że korzenie mogą być gdzieś tam. Również kształt strucli, czyli duży pieróg, wskazywał by na ten trop. Skąd by się jednak nie wywodziły są pyszne i jeśli już ktoś je u mnie spróbuje to prosi o przepis. Dziś zapraszam wszystkich na strucle(...)ciastka wielkości dłoni). Każdą część wałkujemy na placki grubości około 3 milimetrów, wypełniamy jabłkami, posypujemy 1-2 łyżkami cukru i sklejamy brzegi tworząc dużego pieroga. W patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy strucle z obu stron na złoty kolor. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzą się zarówno na podwieczorek, drugie śniadanie, jak i jako
Rozpustne gotowanieKapustą i Borowikami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 100-120 g suszonych borowików 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól pieprz ciasto: 600 g mąki Poznańskiej Lubella - idealnej do pierogów ponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4) 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą(...)pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle. Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić). Następnie pokrojone grzyby dodajemy do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy dość często mieszać, aby farsz nie przypalił
Słodka StronaSKŁADNIKI : na farsz: 1 kg ugotowanych wystudzonych ziemniaków 300g dobrej, wędzonej kiełbasy 50g surowego, wędzonego boczku 1 posiekana cebula 2 łyżki tłuszczu do smażenia ziarenka smaku Winiary, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy 1 całe jajko(...)żółtko szczypta soli Z podanych składników zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką (niech odpoczywa chwilkę ). PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek, dodajemy cebulę - smażymy na złoty kolor. Krok 2. Ziemniaki mielimy wraz kiełbasą (dobrze jest zdjąć z niej osłonkę), dodajemy podsmażoną cebulę i boczek, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy. Krok
Moja Książka Kucharska