pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:14/109)

PIEROGI WILEŃSKIE 510

tego smażone jak pączki.W wersji light można je upiec w piekarniku,ale zapewniam,że te smażone w głębokim oleju wcale nie są nasiąknięte tłuszczem.Wychodzą puszyste,chrupiące i bardzo ale to bardzo smaczne. Przepis mam od lat,pochodzi z książki  s Leonilli.Z farszem można oczywiście kombinować,jak kto woli.Z przepisu wychodzi ok 30-40 pierogów,w zależności(...)ciepłym miejscu by podrosło ok 50min.Stolnicę posypać mąką,rozwałkować na 1/2cm,wykrawać  kółka,nakładać farsz i dobrze zlepić brzegi.Ulepione pierogi przykryć ściereczką i zostawić na ok 10min do wyrośnięcia. Wrzucać na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć jak pączki. Gdyby ktoś skusił się na pierożki mam jedną małą rade.Pierogów wychodzi ok 30-40 sztuk,jest to sporo.Lepiej

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierogi z kurkami, serem mascarpone i chipsami z szałwii 145

momentu, aż będzie miękkie i elastyczne (ok. 7-10 minut). Gotowe ciasto na pierogi przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do odpoczęcia. Farsz Kurki dokładnie oczyść. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Kolejno wrzuć gałązkę rozmarynu oraz kurki. Smaż przez kilka minut i odstaw do przestudzenia. Gałązkę rozmarynu wyjmij, a kurki umieść(...)później. Podawaj z chipsami z szałwii, parmezanem i smażonymi kurkami. Dodatki Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć listki szałwii. Smaż je do momentu, aż staną się chrupiące. Następnie wyjmij je delikatnie. Na tym samym maśle usmaż kolejną porcję oczyszczonych kurek. Przypraw je solą oraz pieprzem do smaku. Gorące pierogi z kurkami ułóż na talerzach i podaj

Food Square
Kapusta z grzybami i śliwkami 158

oraz suszonymi śliwkami. To mój ulubiony bigos bez mięsa , który często szykuję na wigilijny stół. Tę kapustę można też użyć jako farsz do pierogów. Wystarczy drobniej poszatkować grzyby i kapustę, wlać odrobinę więcej oleju i smażyć całość dodatkowo bez przykrycia przez 20 minut.  - super bigos bez mięsa - kapustę można wykorzystać również jako farsz do pierogów - bigos idealny

AniaGotuje.pl
Pierogi z kaszą, podsmażane 172

tylko tyle żeby były przykryte. Zostawić tak na godzinę w zamkniętym naczyniu. Na patelni roztopić masło dodać posiekaną drobno cebulkę, chwilkę smażyć. Cebula musi się lekko zarumienić, wtedy dodać pokrojone drobno pieczarki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć, aż cały płyn z grzybów wyparuje. Suszone grzyby posiekać drobno i dodać do kaszy razem z wodą. Na patelnię wrzucić kaszę(...)stolnicy. Lekko muszą się osuszyć. Przygotowanie boczku – rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju i smażyć pokrojony boczek w kostkę. Tłusta część boczku powinna się stopić. Dodać posiekaną cebulkę i smażyć, aż cebulka zmięknie. Zdjąć wszystko z patelni i przykryć. Na tej samej patelni obsmażyć obgotowane pierogi na złoty kolor z dwóch stron. Podawanie – podawać obsmażone pierogi polane

Kuchnia Pokoleń
Świąteczne pierożki 176

mięso straci smak surowizny. Miksujemy za pomocą blendera. Mąkę, jajka wkładamy do miski. Dosypujemy sól. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto na pierogi. Cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.  źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 45 pierożków Czas wykonania: 1 h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Pierogi ruskie... pyszne 173

sztuk pierogów.       Składniki na farsz: 1 kg ziemniaków 650 g półtłustego sera 1 duża cebula (ja lubię dużo cebuli w pierogach) sól pieprz (brak na zdjęciu) olej do smażenia cebuli          Wykonanie: Ciasto po wyrobieniu zostawiłam w misce, żeby odpoczęło.     Przygotowałam farsz: Ser przecisnęłam przez praskę. Nie robię farszu(...)Odkroiłam kawałek ciasta. Rozwałkowałam na cienki krążek. Ważne.... nie trzeba podsypywać mąką. Na środek każdego krążka układałam po łyżeczce farszu. Brzegi zlepiłam i... gotowe.     Zapewniam Was, że pierogi lepi   się szybko, lekko.... po prostu doskonale   W garnku zagotowałam wodę z solą   i na wrzątek wkładałam porcjami pierogi. Zamieszałam, żeby nie przykleiły się

Kuchnia u Krysi
Waniliowe kluski leniwe z gruszką i miodem 213

Waniliowe kluski leniwe smażone na oleju kokosowym z karmelizowaną w miodzie gruszką i cynamonem (Duża jednoosobowa porcja) Kluski, bądź też pierogi leniwe w kształcie kulek. Naprawdę nie wiem kto wpadł na pomysł, aby to nazywać pierogami. Bardzo słodkie, idealne ta te szaro- bure poranki. Składniki: 200g twarogu półtłustego jajko 60g mąki pszennej (pół szklanki) sproszkowana wanilia gruszka łyżka(...)miodu cynamon łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Twarożek wymieszaj dokładnie z jajkiem w miseczce, dodaj sproszkowaną wanilię i mąkę i wszystko dokładnie ze sobą połącz za pomocą łyżki bądź widelca. Z powstałego ciasta formuj kulki mniejsze niż orzech włoski. Z gruszki wykrój gniazdo nasienne i pokrój ją na kawałki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wyciągaj kluski

Moja Micha
Pierogi z kapusta i grzybami 205

proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i grzybami leśnymi Pierogi z kapusta i grzybami Słowo „pierogi” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone, w kołdunach litewskich surowe

Gotowanie-uk
Oponki z serem na szybko 142

szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ torebki proszku do pieczenia cukier puder do posypki olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto takie jak na pierogi.  Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać literatką kółka a środki np. kieliszkiem.  Rozgrzać dobrze olej w szerokimi rondlu, smażyć z obu stron na złoto

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone panzerotti. 343

Dziś mam dla Was włoskie panzerotti. Te spore pierogi wywodzą się od pizzy. Przypominają calzone, aczkolwiek smażone są w głębokim tłuszczu. Ja jednak, mając na uwadze zbliżające się lato, postanowiłam jednak upiec je w piekarniku. Wyszły pyszne! Puszyste, mięciutkie, drożdżowe ciasto wypełnione soczystym nadzieniem. Dla nas rewelacja! Idealne na obiad, kolację, a nawet jako drugie śniadanie do pracy. Smakują(...)Teraz dzielimy ciasto na około 8 porcji, każdą z nich formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na owalny placek. Na nim układamy porcję farszu, posypujemy żółtym serem i zlepiamy pieroga. Gotową bułeczkę układamy na blasze i odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175-180°C. DODATKOWO: 1 roztrzepane jajko sezam

Rozpustne gotowanie
Czeburek idealny 207

Czebureki - (krym. çüberek) — to pierożki z ciasta praśnego (jak na pierogi ruskie) z nadzieniem z mięsa z ostrymi przyprawami smażony na głębokim oleju. Jest to danie kuchni krymsko-tatarskiej. Czasami jest nadziewany serem lub gotowanym jajkiem z cebulą tatarką, ale wtedy jest z ciasta drożdżowego i jest już daniem innej kuchni narodowej Ostatnio wpadłam w małą manie - zrobienia czebureka(...)wieprzowina też nie jest zła. Tylko trzeba ją dobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać sos i zajadać się resztą. Ciasto powinno być chrupiące i mieć bąbelki powietrza. Mięsko uduszone w środku pieroga jest przepyszne - aromatyczne

sierotka maRysia w kuchni
Wigilijne uszka z pieczarkami 167

Przepis jest wegański ze swej natury. Zapraszam do przepisu :-) * * * Składniki (proporcje na około 60 uszek): ciasto według mojego przepisu na  idealne ciasto na pierogi 500 g pieczarek sól, pieprz, oregano oliwa do smażenia (lub inny tłuszcz) 2-3 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Obrane i umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2. Następnie starte pieczarki wrzucamy(...)łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. 4. I już zabieramy się za ciasto, tak jak zwykle, odkrojony kawałek ciasta wałkujemy i wykrawamy kółka. Uszka robię dużo mniejsze niż pierogi, dlatego wykrawam je podłużnym kieliszkiem od szampana. Nakładam farsz i sklejam uszka tak jak to się z uszkami postępuje. 5. Uszka układam na desce obłożonej papierem ręcznikowym, ponieważ

Kawa z mlekiem
Wigilijne uszka z pieczarkami 239

Przepis jest wegański ze swej natury. Zapraszam do przepisu :-) * * * Składniki (proporcje na około 60 uszek): ciasto według mojego przepisu na  idealne ciasto na pierogi 500 g pieczarek sól, pieprz, oregano oliwa do smażenia (lub inny tłuszcz) 2-3 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Obrane i umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2. Następnie starte pieczarki wrzucamy(...)łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. 4. I już zabieramy się za ciasto, tak jak zwykle, odkrojony kawałek ciasta wałkujemy i wykrawamy kółka. Uszka robię dużo mniejsze niż pierogi, dlatego wykrawam je podłużnym kieliszkiem od szampana. Nakładam farsz i sklejam uszka tak jak to się z uszkami postępuje. 5. Uszka układam na desce obłożonej papierem ręcznikowym, ponieważ

Kawa z mlekiem
Tradycyjne pierogi ruskie z dodatkiem mięty 150

prawda, niemniej warto się ofiarować i je przyrządzić, gdyż warte są tego zachodu, smakują wyśmienicie, mięta nadaje im ciekawego, specyficznego smaku, a na dodatek farsz przepięknie wygląda Ciasto na pierogi Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 1 szklana letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki i wygniatamy ciasto rękami(...), i doprowadzamy do ponownego zagotowania, zmniejszamy ogień gotujemy do czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Pierogi wykładamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem lub jak ktoś lubi smażoną cebulką z boczkiem. Smacznego

kgwjanczewo
KONKURS Z MARKĄ PROSTE HISTORIE i wspaniałymi nagrodami! :) 177

roku wypowiada te słowa. Przemyślenia co przygotować, czym zaskoczyć swoich najbliższych, co zrobić, by te Święta były jeszcze smaczniejsze niż poprzednie... Różnego rodzaju ryby (smażone, po grecku, po węgiersku, po żydowsku, itd.), pierogi z grzybami, barszcz z uszkami, kompot z suszu, kapusta z grochem, makiełki, sernik, makowce, zapach pomarańczy i mandarynek... To gości u nas na stole co roku

Trufelkowo
Oszukane mini udka na oleju rzepakowym 239

mąki 200 ml kefiru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sól 350 g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula sól, pieprz do smaku ząbek czosnku natka pietruszki paluszki olej rzepakowy do smażenia 2 jajka bułka tarta do panierowania Wykonanie: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy dużą szczyptę soli, sodę, wlewamy kefir i zagniatamy ciasto. mięso mielone łączymy z posiekaną cebulą, czosnkiem i natką pietruszki(...)środku układamy paluszek tak, aby wystawał po obu stronach.  Na środek dajemy kulkę mięsa mielonego i zlepiamy brzegi ciasta. Następnie gotowe "pierogi" z paluszkiem panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i kroimy na pół

Malinowe Pocałunki
KULINARNE PODRÓŻE - BUKOWINA TATRZAŃSKA 183

jest ogromne. Standardowo jajecznica, parówki, ser, dżem, miód, dwa rodzaje chleba oraz kawa lub herbata czy kakao. Na przystawkę polecić mogę bez wątpienia smażony oscypek z żurawiną, na obiad kwaśnicę i pierogi!!!!  Fantastyczne!!! W życiu takich nie jadłam, ba próbowałam pomałpować i za cholerę nie wyszło takie ciasto. Nie wiem czy to jakieś czary

pieprzny smaczek
Kotlety mielone nadziewane pieczarkami, serem i zieloną cebulką 140

dokładnie wymieszać. Formować małe kulki mięsne i rozklepywać, a następnie nakładać łyżeczkę farszu i nakrywać kolejną partią mięsa. Brzegi zlepiać podobnie jak w przypadku robienia pierogów, ale tak aby nie były one wystające. Smażyć na brązowo

Karola gotuje
Pierogi Wigilijne - z kapustą i grzybami! 210

wrzątek i sól, a następnie ugniataj przez chwilę. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrawaj koła. Przenieś łyżeczkę farszu na każdy mały placek i zawijaj pierogi. Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie smaż na głębokim oleju.   Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny