muszę przyznać, że te z lukrem cieszyły się dużo większym „wzięciem”. Gorąco polecam i życzę smacznego. Jeśli szukacie tradycyjnego przepisu na faworki/chrusty smażone – polecam poniższe przepisy: Chrusty na winie Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Na na blogu znajdziecie bardzo wiele propozycji z wykorzystaniem ciasta francuskiego, nie tylko w wersji na słodko: Makowe ciastka francuskie Chałwowe bułeczki
mojewypiekiinietylkopatelni i na wolnym ogniu odmrozić. Dodać pokruszony twaróg oraz pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. Całość doprawić solą i pieprzem. Smażyć cały czas mieszając do momentu zredukowania powstałego sosu. Odstawić do wystygnięcia. 3. Ulepić pierogi i ugotować w osolonej wodzie. 4. Podawać na ciepło z cebulą podsmażoną na maśle
A Ty Smakuj MnieSposób wykonania: 1. Wszystkie składniki wkładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco luźniejsza niż na pierogi. 2. Ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm, wycinamy romby, kwadraty lub prostokąty. Smażymy na głębokim oleju na rumiano z obu stron. 3. Gotowe podajemy posypane cukrem pudrem. Bardzo dobrze smakują też posmarowane dżemem. Smacznego!!! Źródło
Kuchnia domowa Anikoniecznie zajrzyjcie :) Coś nowego w smaku, pyszne ciasto i bardzo miła obsługa ;) A ostatniego dnia.. .. trafiliśmy na Festiwal Pierogów, bardzo fajne wydarzenie, oferujące przeogromny wybór smaków, od zwykłych gotowanych, przez pieczone i smażone, z najróżniejszymi farszami D próbował czekoladowego z borówkami i twarogiem oraz z jagnięciną i sosem czosnkowym, ten smakował mistrzowsko
More food, love and dreamsKomu komu, bo idę do domu?;) Dziś Zasmakuj Kuchni serwuje pyszne i cienkie naleśniki Generalnie naleśniki, placki, racuchy, pierogi, kluski i kopytka to jedne z moich ulubionych tematów w kuchni. Nasze polskie, mączne czy ziemniaczane dania górą! Wyniosłam tę miłość z domu, od Babci o której nieraz tu głośno Kocham jeść, gotować, próbować, cieszę się że w parze(...)dodatkiem szczypioru. Uwielbiam także krokiety, najczęściej z kapustą i grzybami lub mocno mięsne, smażone na chrupko z bułką i jajkiem. Możecie wypróbować także farsz na bazie twarogu półtłustego, żółtka i posiekanej świeżej mięty – orzeźwiający hit mojej Mamy na letnie dni z tym że faszeruje nim pierogi Smacznego Składniki: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 4 łyżki oleju
Zasmakuj KuchniMartą z Kolorowo-Torcikowo i Edytą z Pasja Smaku . Do przygotowania mieliśmy : Filety z pstrąga smażone bez panierki na papierze oraz dwie sałatki z soczewicą i świeżymi warzywami. Ja z Angeliną zająłem się pstrągiem, a Edyta z Martą sałatkami. Pozostałe grupy przygotowały : Pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną, mielonym indykiem i sosem grzybowym. Kopytka z pieczonej dyni(...)estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków. Żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Do każdego dania dodawana była kawa Inka i nadawała im ciekawy smak. Wszystko było pyszne, najlepsze chyba dla mnie oprócz naszej ryby było curry, a także gulasz z gęsich serc :) Warsztaty były świetnie zorganizowany i wyszedłem z nich z nową wiedzą i mega objedzony
Parowar Facetadaje nam dużo możliwości kulinarnych mamy grzyby więc działamy. Ciasto na pierogi: mąka 300 g wrzątek 250 ml 1/4 łyżeczki soli Nadzienie: 200 g kaszy gryczanej Bio 400 g ugotowanych prawdziwków 100 g startego żółtego sera 1 jajko olej do smażenia kostka rosołowa grzybowa pieprz ziołowy szczypta sól do smaku majeranek 1 łyżeczka natka(...)wrzątkiem . Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Wyjmujemy ciasto z misy i wyrabiamy dodatkowo rękoma. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy. Wykrawamy kółka ( użyłam miseczki szklanej by pierogi były większe ). Wykonanie farszu : Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Wrzucamy kasze do wrzątku i gotujemy na małym ogniu . Dodajemy rosołek grzybowy . Gotujemy do momentu
Różowa kuchniawłoskich (można użyć migdałów lub innych orzechów) – spora garść świeżej pietruszki – odrobina tłuszczu do smażenia – sól, pieprz do smaku Pieczarki, orzechy i pietruszkę siekamy i podsmażamy na odrobinie tłuszczu aż całość będzie miękka (ok 10-15 minut). Farsz do pierogów doprawiamy do smaku i studzimy a w tym czasie przygotowujemy ciasto. W misce umieszczamy mąkę, wodę
Szybko Tanio Smaczniegrzybowym farszem i charakterystycznym posmakiem czarnuszki, a wszystko w formie charakterystycznego długiego pieroga/piroga. Całość daje tej potrawie niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku, który osobiście UWIELBIAM. Polecam zrobić pierogi szwedzkie w domu. Mimo, że wymagają trochę pracy - na prawdę warto.Pierogi Szwedzkie -Składniki:Ciasto:500 g mąki tortowej2 łyżki miodu260 ml wody30 g drożdżyłyżeczka soliFarsz(...)wykładamy farsz, sklejamy ciasto i odwracamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego pieroga smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy czarnuszką.Pieczemy do zrumienienia - ok. 10-15 minut w temperaturze 180°C. *Pieczarki wyłączamy dużo wcześniej niż kapustę, która powinna się smażyć minimum godzinęMoje posty
Słodka Stronastaje się miękki. Ser suszony można jeść na kanapkach, dodać do klusek, do sałatek, można go dodawać do farszu na ruskie pierogi, czy posypać nim grzankę. Polecam też przepisy na inne sery: – domowy ser żółty Sery smażone: Z kminkiem lub suszonymi pomidorami sery topione: Serek topiony (domowy) Twarogi: twaróg od podstaw i z ziołami Labneh (arabski serek jogurtowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępoliczki wołowe policzki wołowe II risotto z grasicą serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto szpik cielęcy szpik wołowy pieczony wątróbka cielęca smażona wątróbka drobiowa z malinami wątróbka drobiowa z wiśniami wątróbka drobiowa - wątróbka gęsia z jabłkiem pierogi z mięsem z ogonów wołowych sałatka z wątróbką tartinki z wątróbkami paszteciki z płucek pasztet z wątróbki drobiowej pasztet z wątróbki
królestwo garówkawy soli, ciepła woda – około 160 ml, nadzienie: 2 kg ogonów wołowych, tłuszcz do smażenia, 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, 3 listki laurowe, 3 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, 8 ziaren pieprzu, 4 jagody ziela angielskiego, 400 ml czerwonego wytrawnego wina Proponuję pierogi z ogonów wołowych w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego
królestwo garówszklanki wody.Zagniatamy ciasto , rozwałkowujemy.Wycinamy szklanką kółka.Pasztetową kroimy na kawałki.Układamy po kawałku na każdym krążku ciasta.Sklejamy formując pierogi z falbanką.Gotujemy do wypłynięcia w gorącej osolonej wodzie z odrobiną oleju.Podajemy ze smażoną cebulką.Smacznego
Ostra na SłodkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pierogi z mięsem z najlepszym wg mnie ciastem z dodatkiem masła, które idealnie się rozwałkowuje, nie rozpada podczas gotowania i nie skleja. A co najważniejsze jest proste i szybkie w wykonaniu. Polecam je każdemu, kto wcześniej miał problemy z twardym, rozklejającym się ciastem. Do farszu możemy(...)mięsa wołowo – wieprzowego lub z łopatki wieprzowej i kurczaka. Ja zmielone mięso smażę a następnie miksuję blenderem, co wg mnie jest szybsze w wykonaniu. Przepis na ciasto znalazłam na tym blogu. Post Pierogi z mięsem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeUwielbiamy pierogi ,a Wy? Jeśli tak ,to serdecznie polecamy Wam tą smaczną wersję serowo-szpinakową. Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko 250 ml gorącej wody Farsz: 200 g sera feta 300 g świeżego szpinaku łyżeczka masła 3 ząbki czosnku około 1/2 szklanki bułki tartej pieprz biały mielony sól ziołowa Dodatkowo: oliwa z oliwek kilka szalotek Przygotowanie Normal(...)smaku doprawiamy pieprzem i solą ziołową. Do zagęszczenia masy używamy bułkę tartą (wsypujemy stopniowo ,do uzyskania żądanej konsystencji) ,cały czas smażymy. Łyżeczką do herbaty nabieramy farsz i formujemy kulki. Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię. Podajemy z omastą z szalotki i oliwy
R'n'G KitchenCiasto naleśnikowe:750 ml mleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaNadzienie:80 dag ziemniaków35 dag sera białego2 szt. cebulisólpieprzKiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej w świece nie mamy ochoty na ich robienie - zachęcam do poszukania alternatywy. Zdecydowanie polecam formę krokietów. Dzisiaj przedstawię przepis na krokiety z nadzieniem, takim samym jak w ruskich puerogach. Po odsmażeniu(...)Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników.Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i zmielić
Świat Domowej Kuchnitartach, babeczkach, zapiekankach, na tostach, - kurki jako farsz do krokietów, naleśników, pierogów, - jako główny składnik zup i sosów, - kurki marynowane, - jako farsz do pieczonych warzyw, np. faszerowane kurkami pomidory, papryki, kabaczki czy bakłażany, - risotto z kurkami, - zamknięte z mięsem w placku calzone, - smażone z dodatkami i podane z kaszą, makaronem, na kanapce, - w omletach, plackach, minifritatach, - podsmażone z cebulą
Zasmakuj Kuchnicałej rodziny. Połączenie słodkiej zeszklonej cebulki, świeży koperek, mięciutki pierog i słodka kapusta z nutą cytryny ..... nic tylko rękawy zakasać i do dzieła, warto :)) SKŁADNIKI : ciasto ( ok dużych pierogów) 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli ok. 1 szklanki wrzącej wody ( w zależności od typu mąki, w razie gdy ciasto jest suche troszkę jeszcze dolejemy ) farsz 1 mała(...)miękkości. Gdy jest już miękka zlać, ostudzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pociętą w kosteczkę cebulę, zeszklić, dorzuć odsączoną kapustę. Smażyć ok. 10-15 minut mieszając, pod koniec dodać świeży pocięty koperek doprawić do smaku, odstawić. ciasto na pierogi Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Zrobić po środku wgłębienie i wlać porcjami wrzącą wodę zagniatając ciasto(można zrobić
Basia w kuchni