przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejne 30 sekund. Należy pamiętać o tym, że czosnek bardzo szybko może nam się spalić, więc nie smażymy go zbyt długo. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem i całość gotujemy przez 3 minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie
Delusional Trinesmażymy na rozgrzanym oleju, podobnie czosnek. Do tego dorzucamy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smażymy na patelni dopóki nie odparuje cala woda z pieczarek. Po wyłączeniu ognia doprawiamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Wyrabiamy ciasto, praktycznie tak jak na pierogi, kulkę ciasta wkładamy do woreczka i dajemy mu odpocząć. Następnie dzielimy na 4 części, z których(...)żółtego sera i placek zwijamy jak w kopertę, lekko dociskjąc całość. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy lekko olejem, następnie nakładamy na nią nasze nafaszerowane placki i na wolnym ogniu smażymy dopóki nie pojawią się pęcherzyki, a następnie lekko zbrązowieją. Podajemy np. z sosem. U mnie Remulda duńska od Folwark idealnie tutaj pasowała. Możecie o niej poczytać TUTAJ Skomentuj
MamaOskarkadrobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, tak aby się nie przypalił. W połowie smażenia dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażyć na złoto. Przestudzić. Ser rozdrobnić, dodać kaszę gryczaną i podsmażony boczek z cebulą. Wymieszać. Doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować i wycinać krążki. Pierogi nadziać i wrzucać na gotujący i osolony wrzątek. Od wypłynięcia gotować ok 3 minut
CookYourselfTaka ulepszona wersja tradycyjnych pierogów ruskich. Tym razem do farszu dodałam boczek i mocnej je przyprawiłam Pierogi babuni z boczkiem SKŁADNIKI: ciasto: 350 g maki pszennej kubek ciepłej wody łyżka oleju farsz: 4 duże ziemniaki 250g sera białego kilka plasterków boczku 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka masełko i prażona cebula Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie(...)Boczek bardzo drobno pokroić i stopić na patelni. Gdy puści tłuszcz, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć razem do zeszklenia cebuli. Po wystudzeniu ziemniaków połączyć je ze startym serem i cebulką z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem i ostrą papryką. Ciasto na pierogi wykonać wg sprawdzonego już przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi C iasto rozwałkować
MarciochaKucharzynajcieniej, zasypujemy solą, żeby zmiękła - ok 750 gr białej kapsty * jeśli robimy pierogi z samą kapustą bez pieczarek, nie dodajemy cebuli * 2 jajka na twardo 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju Osoloną kapustę włożyć na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć często mieszając. Dodać posiekane jajka ( jeśli robimy z pieczarkami i kapusta, jajka pominąć
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczęść ciasta a resztę trzymamy pod miską. wałkujemy.Ziemniaki gotujemy z dodatkiem soli, cebulę, czosnek kroimy w kostkę i smażymy na zloty kolor.Ugotowane ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku.Wrzucamy przygotowane pierogi do wrzatku i gotujemy chwile od momentu wypłynięcia.Jeśli chcemy pierogi zamrozić, układamy na lnianej ściereczce do całkowitego ostygnięcia
NaKońcuJęzykacukrem, kucharkiem, pieprzem na złocisty kolor pierogi podawać z okrasą cebulową - farsz jest wyjątkowo smaczny i w pierogach smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry
W Mojej Kuchni Lubięmleka 20 dag świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła szczypta soli olej do smażenia dżem ( u mnie dziś cytrynowy) cukier puder Sposób przyrządzenia: Rozczyn - 1/4 szklanki mleka wymieszać z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i dwiema łyżkami mąki, przykryć ścierką kuchenną(...)płaskie placki, nakładać po 1/2 łyżeczki dżemu, można również delikatnie rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką jak na pierogi. Część pączków usadowić na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem i piec ok. 20 min w piekarniku w 180 stopniach a drugą część smażyć w rozgrzanym głębokim oleju na małym ogniu z 2 stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku
pieprzny smaczekkoło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisłam widelcem. Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 4-5 minut od wypłynięcia. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek
Monia miesza i gotujegotujemy w osolonej wodzie następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, a następnie dodajmy do ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności biały ser i wszystko zagniatamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.Sposób przyrządzenia pierogów:Na stolnicę wykładamy przesianą mąkę, sól, olej oraz bardzo gorącą wodę. Nie jestem w stanie
upichcicdesery, które wyglądają jak wytrawne potrawy. Przygotowałam więc cynamonowe frytki z jabłek, z dipem jogurtowo – waniliowym, kruche pierogi z nadzieniem bananowo- czekoladowym oraz tort „zupa z kluseczkami” :). Pierogi jak i frytki z jabłek, są bardzo proste i szybie w przygotowaniu, cudownie pachną i długo nie poleżą na talerzu, polecam… Cynamonowe frytki z jabłek z jogurtowym dipem Składniki(...)kawałeczka jabłka zacznie skwierczeć. 3. Na gorący olej wkładać kawałki jabłek obtoczone w mące kukurydzianej. Smażyć przez około 2 minuty, aż troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych. 4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :) Kruche pierogi z nutellą i bananem Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek
Mała Cukierenkadesery, które wyglądają jak wytrawne potrawy. Przygotowałam więc cynamonowe frytki z jabłek, z dipem jogurtowo – waniliowym, kruche pierogi z nadzieniem bananowo- czekoladowym oraz tort „zupa z kluseczkami” :). Pierogi jak i frytki z jabłek, są bardzo proste i szybie w przygotowaniu, cudownie pachną i długo nie poleżą na talerzu, polecam… Cynamonowe frytki z jabłek z jogurtowym dipem(...)zacznie skwierczeć. 3. Na gorący olej wkładać kawałki jabłek obtoczone w mące kukurydzianej. Smażyć przez około 2 minuty, aż troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych. 4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :) Kruche pierogi z nutellą i bananem Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego
Mała Cukierenkaskrupułów włożyć łapki. Później ciasto wyrabiamy... Farsz: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Cebule smażymy na oleju aż się delikatnie zeszkli. Ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy do przestudzonych Ziemniaków, na koniec dodajemy cebule, przyprawiamy do smaku.I gotowe ;) Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na góre ;) Na patelni rozgrzewamy masło z czosnkiem, dodajemy przyprawy i wkładany
NaKońcuJęzykanaprawdę smaczna – w końcu to ich główny składnik. Nie może to być pierwsza lepsza kaszanka od rzeźnika – na pewno znajdziecie jakąś mało tłustą, dobrze przyprawioną, zbalansowaną. Zdecydowanie bardziej do pierogów polecam Wam kaszankę z kaszą jęczmienną niż tą z kaszą gryczaną. Na zachodzie Polski, we Wrocławiu, dosyć ciężko jest ją „upolować”, ale całkiem dobra jest paczkowana z Sokołowa. Obieramy(...)dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebulki wrzucamy pokrojoną kaszankę, czosnek i śliwki. Smażymy całość, co jakiś czas mieszając, aż kaszanka porozpada się i utworzy ze śliwkami jednolitą masę. Doprawiamy cynamonem, imbirem, goździkami, solą i pieprzem, studzimy. Do tych pierogów polecam Wam wykorzystanie ciasta pierogowego z jajkiem – jest minimalnie twardsze niż ciasto bez jego dodatku
Karo in the Kitchenłyżeczki soli • 1 łyżeczka masła Farsz : • 700 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków • 300 g sera białego • 2 duże białe cebule • pieprz, sól, gałka muszkatołowa • 3-4 łyżki oleju do smażenia do okraszenia : • 200 g boczku wędzonego • 1 cebula Przygotowanie : 1. Mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą, wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ok 5-10 minut, pod koniec wyrabiania(...)dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać łyżkę oleju. Wrzucać pierogi niedużymi partiami, gotować od momentu wypłynięcia ok 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Boczek pokroić w słupki, usmażyć na odrobinie oleju, na tym samym oleju zrumienić posiekaną cebulę. Można od razu podawać albo dodatkowo obsmażyć na oleju, posypać smażoną cebulką z boczkiem
KUCHNIA POLSKA