pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:16/109)

Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 172

rynku mamy wiele rodzajów mąki i różne jej typy, a często nie mamy pojęcia czy kupujemy właściwą. Nie wiemy czy akurat z tej mąki upieczemy dobre ciasto? Czy pierogi będą się dobrze kleić? Czy placki się nie rozpadną i czy nie wyjdzie jakiś gnieciuch albo tzw. „podeszwa” ? Wybór mąki ma decydujący wpływ na to, jaki będzie produkt finalny(...)wrocławska) – doskonała do pieczenia ciasta drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania   sosów i zup               Typ 500 (poznańska) – świetnie nadaje się na pierogi i kluski, pizzę, a także do zasmażek i sosów            Typ 550 (luksusowa) – bardzo dobrze sprawdza się w wypieku

Kuchnia u Krysi
Kotlety schabowe z serem i brokułami. 502

posypujemy solą, pieprzem i oregano. Na każdym kotlecie układamy przekrojoną na pół różyczkę brokuła i plaster sera, składamy na pół (ma wyglądać jak duży pieróg), dobrze dociskamy brzegi, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na piękny, złoty kolor. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Krokiety z ruskim nadzieniem w waflu 202

się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Czerwony barszczyk do tego i szybkie danie obiadowe gotowe. To się nazywa recykling w kuchni! Składniki: – farsz, który został z lepienia ruskich pierogów – kilka wafli, w zależności od ilości farszu, z drobnymi(...)wzorkami po obu stronach Panierka – 2 jajka, szczypta soli – bułka tarta – olej do smażenia   Wykonanie: – Farsz należy podgrzać, ja to zrobiłam w kuchence mikrofalowej. – Rozłożyć na stole wafle, kłaść łyżką gorący farsz i rozsmarować dokładnie na całej długości wafla. Przeciąć wzdłuż na dwa paski

To co kocham
SODZIAKI - PYSZNE RACUSZKI NA ŚMIETANIE - MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA 145

puder do posypania. ******************************* 1 . Wszystkie składniki wsypač do miski i szybko zagnieść. ( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ). 2 .Rozwałkować na grubość około 1 cm. 3 . Pokroić  na romby. 4 . Smażyć na głębokim oleju po ok. minutce z każdej strony.  5 .Osuszyć na papierowym ręczniku. 6 .Posypać cukrem pudrem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety schabowe z brokułami, papryką i jajkiem. 202

Obrane jajko kroimy w ćwiartki. Na każdym kotlecie układamy ćwiartkę jajka, część papryki, sera i brokuła. Składamy na pół tworząc coś na wzór sporego pieroga, dociskamy krawędzie, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Ja przed podaniem pokroiłam schabowego na cztery części i podałam go z ziemniaczkami i resztą brokuła i papryki

Rozpustne gotowanie
Sos grzybowy 116

szalotki obrać,drobno posiekać i wrzucić na patelnię. Smażyć aż cebulka zmięknie, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć chwilkę, aż pieczarki puszczą sok. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać wino, smażyć chwilę. Wino musi wyparować. Następnie wlać wodę, wymieszać i zagotować. Dodać liście sałaty i wymieszać. Polać sosem ugotowane pierogi lub ravioli. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami 261

część oraz jajko. Połączyć składniki. Łyżką nabrać masę ziemniaczaną i w dłoni rozpłaszczyć ją. Na środek nałożyć farszu, złożyć na pół jak pieroga i skleić. Uformować kotlecika.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor

Amatorka kuchenna
Bezglutenowe pierogi z kapustą i "grzybami" 141

kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz, oregano oliwa z wytłoczyn do smażenia bułka tarta (bezglutenowa) kawałek boczku do usmażenia na skwarki Wykonanie:  1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Ciasto będziemy robić, jak już farsz będzie gotowy. Pieczarki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie smażymy na oliwie z solą, pieprzem i sporą ilością oregano. Usmażone pieczarki przekładamy(...)Gotowy farsz przekładamy do miski i jeszcze zasypujemy kilkoma łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. Przygotowujemy ciasto na pierogi . 5. Lepimy pierożki i... 6. ...i układamy pod ściereczką. W międzyczasie kroimy boczek w kosteczkę i smażmy na skwarki "na złoto". 7. Gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięciu i podajemy np. ze skwarkami

Kawa z mlekiem
Pierogi z łososiem, szpinakiem i suszonym pomidorem 126

Pierogi robię bardzo rzadko, a to ze względu na brak czasu niestety. Jak mąż ma wolne, ja nic ważnego do zrobienia, to raz na jakiś czas uda mi się :-). Zawsze robię jakieś inne, bo na bieżąco ruskie robi moja mama. Dlatego jak już to nie ruskie he he. Tym razem ze szpinakiem, łososiem i suszonym pomidorem :-). Zrobiłam około(...)Szpinak myjemy, wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i pomidory. Łososia myjemy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do reszty. Smażymy do momentu, aż łosoś będzie gotowy. Studzimy. Robimy pierogi, gotujemy w osolonej wodzie :-). W rondelku rozpuszczamy masełko i wrzucamy do niego pierogi

kruche babeczki
Pierożki świąteczne 176

mięso straci smak surowizny. Miksujemy za pomocą blendera. Mąkę, jajka wkładamy do miski. Dosypujemy sól. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto na pierogi. Cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.  źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 45 pierożków Czas wykonania: 1 h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Pierogi leniwe - przepis podstawowy 225

półtłustego 1 duże żółtko lub 2 małe 1 łyżka cukru (daję trzcinowy, ale można jakikolwiek) 1 duża szczypta soli 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do gotowania pierogów - 2 łyżki oleju + łyżeczka soli Do polania pierożków: 1/4 kostki masła 2-3 płaskie łyżki bułki tartej cukier brązowy lub biały cynamon lub cukier waniliowy (ewentualnie) 1. Ugotowane ziemniaki(...)zrumienioną bułkę tartą do polewania - masło rozpuszczamy na patelni - średni ogień - wsypujemy 2 łyżki bułki tartej i mieszamy, aż zacznie tworzyć się piana, wtedy jeszcze smażymy ok. 1 minuty i gorącą polewamy pierożki. Przestygnięte pierogi podajemy polane gorącym masłem z bułką tartą, można posypać cynamonem i brązowym cukrem. Ja lubię pierogi leniwe właśnie z cukrem, cynamonem i kwaśną

Kuchnia Prezydentowej
Pierogi z Kapustą i Grzybami 169

suszonych grzybów (najlepiej borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażeniasól pieprzciasto:600 g mąkiponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4)2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem(...)przez ok. godzinę.Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić) - dodajemy je do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę).Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy

Słodka Strona
PIKANTNE PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z KURCZAKIEM 133

cebulę, dodajemy czosnek, a następie wrzucamy pokrojonego w kostkę, oczyszczonego kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażymy do miękkości. Tak usmażonego siekamy z ugotowanymi na twardo jajkami i smażoną cebulą z czosnkiem, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI: Na każdy okrąg nakładamy porcję farszu, zlepiamy tworząc ozdobne wykończenia. Układamy na blasze wyłożonej papierem

Ostra na Słodko