pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:10/109)

Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. 146

grzybami. Uwielbiam te pierogi na równi z ruskimi! Nie dość, że są pyszne, to wspaniale się je lepi. Ciasto swą cudowną miękkością spowija mięsne kulki farszu,  który w trakcie lepienia jest zbity, nie kruszy się, a po ugotowaniu jest cudownie mięciutki, kremowy, wręcz rozpływa się w ustach, wszystko to suto okraszone smażoną cebulką, która dopełnia smak dania(...)pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, wyciągamy po upływie 1-2 minut od momentu zagotowania.      Okrasa. Cebulki kroimy w kostkę i smażymy na złoto, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane pierogi polewamy tłuszczykiem z prażoną cebulką

Rozpustne gotowanie
Pierogi z kapustą i grzybami 476

łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiemFarsz1 kg kiszonej kapusty100 g suszonych grzybów200 g cebulisólpieprzolej do smażenia Wykonanie: W przeddzień robienia pierogów suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy. Następnego dnia gotujemy je do miękkości w  wodzie, której się moczyły. Grzyby odcedzamy, zachowując wodę z gotowania, kroimy je drobno. Kapustę

Kulinarne przygody Gatity
OPONKI SEROWE - okrągłe szczęście w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 210

zbyt mokre, dodać mąki, 2. Stolnicę podsypać mąką (bardzo mało), kawałki ciasta wałkować na grubość około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki     my smażymy również te małe placuszki, wycięte z oponek i są rewelacyjne :) 4. Smażyć na złoto, odwracać, aby z obu stron było usmażone 5. Wykładać na blachę wyłożoną ręcznikami

Wypisz Wymaluj
Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze 173

możecie nadziać także naleśniki, krokiety, paszteciki i takie tam :)  Ilość farszu w przepisie wystarczy do nadziania ok. 80 pierogów, jeśli nie potrzebujecie aż tylu pozostały farsz (lub pierogi) możecie zamrozić lub zmniejszyć ilość użytych składników.  Składniki: Farsz:   2 kg kiszonej kapusty (odciśniętej),   220 g suszonych śliwek bez pestek,   50 g suszonych jabłek(...)łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,   1 łyżeczka lubczyku,   2 liście laurowe,   5 ziaren ziela angielskiego,   pieprz i sól do smaku,   olej do smażenia .   Ciasto (na ok. 40 pierogów):   550 g mąki pszennej,   250 ml bardzo ciepłej wody (nie wrzącej),   2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna,   1 jajko,   1 żółtko

SzczyptaSmaQ
Pierogi z boczniakami 183

jakiegoś czasu, hoduję z dużym powodzeniem, w domu boczniaki ( nowe hobby ) , ich nadmiar zaczyna doskwierać . Przejadły się już w postaci smażonej, duszonej ,sosach ,potrawkach itp , więc w końcu , wylądowały w pierogach . No i to był strzał w dziesiątkę , gdyż okazały się, dużo lepsze i bardziej aromatyczne, niż niektóre ,grzyby leśne , całkowicie inne i nowe w smaku . Polecam , zarówno przepis(...)praską . Następnie na patelni rozgrzewamy masło , wrzucamy mieloną gałkę ,czosnek , cebulkę , chwilę smażymy , mieszając ,aż cebula zmięknie . Dokładamy boczniaki , ponownie smażymy ,aż lekko zmiękną , dodajemy sos sojowy , miód , doprawiamy solą i pieprzem , smażymy aż się zrumienią , a płyny odparują . Odstawiamy do wystygnięcia . Wcześniej przygotowane ,ciasto na pierogi ,rozwałkowujemy cienko , wykrawamy szklanką krążki i do każdego, nakładamy łyżkę farszu , zlepiając

Ogrodnik w podróży
Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym. 170

temu zyskał on ciekawy smak. Takie pierogi polecam na bezmięsny obiad i dla wielbicieli pierogów. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli ciepła woda ( około półtorej szklanki ) Farsz: 45 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku czubryca zielona lub biała według uznania(...)zlepiamy brzegi formując pierogi. 4. Przygotowanie cebuli: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę, oprószamy ją szczyptą soli i smażymy do miękkości i zrumienienia często mieszając. 5. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy lub wyjmujemy łyżką cedzakową. 6. Podanie: Na talerze nakładamy porcje pierogów

Izabelawkuchni
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55845

kapustę do pieczarek. Smażymy chwilkę, przyprawiamy. Podlewamy około pół szklanki wody i dusimy z 10-15 minut. Na koniec dodajemy łazanki, mieszamy, doprawiamy, jeśli trzeba. I gotowe! 4. Smażony karp Karpia lubię takiego zwyczajnego, smażonego. To jest mój smak świąt z dzieciństwa. Nie jakieś wymyślne potrawy z karpiem - tylko przyprawiony solą, pieprzem, obtoczony w mące i smażony na patelni. Taki(...)zimno też są dobre. 9. Makowe pierożki z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego Święta Bożego Narodzenia bez maku to nie święta. Moja mama robiła pyszne pierogi z makiem i jabłkiem smażone na głębokim tłuszczu. I przepis przepadł bezpowrotnie... Teraz nawet nie pamiętam, co to było za ciasto, coś podobnego do ciasta na pączki. Ale nie odtworzę, bo już

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ? 131

szczypta soli  Nadzienie do pierogów 0,5 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 0.5 kg twarogu półtłustego szczypta soli 5 niedużych cebul  15 dkg boczku wędzonego ( pokrojonego w kostkę)  1 łyżeczka pieprzu  2 łyżki oleju  Dodatki: 2 cebule  2 łyżki oleju Do odsmażenia Olej do smażenia   Zaczynamy od ciasta. Na blat wysypujemy mąkę(...)oleju.  I albo podajemy ugotowane pierogi z cebulką, albo odsmażamy.  Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy go i delikatnie wkładamy na patelnię pierogi, kilka sztuk tak aby łatwo było je nam przekładać. Smażymy je kilka minut z każdej strony żeby były chrupiące.  Podajemy z cebulką.   Pyszne !    Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje

Kuchnia na wzgórzu
Piątkowe Inspiracje - Pierogi ruskie 139

Najbardziej klasyczny przepis na pierogi. Każdy robi je troszkę inaczej, a jednocześnie podobnie. My przepadamy za nimi, dla naszego alergika gotuję specjalnie bez dodatku sera z samymi ziemniakami, a skórkę robię na wodzie i bez jajka. Można zrobić od razu więcej i zamrozić na później. Ja uwielbiam jeszcze z dodatkiem smażonej cebulki i w farszu i też później(...)pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzu każdy oddzielnie, najlepiej później przełożyć na drugi talerz, aby pierogi się nie pozlepiały. Podawać ze smażoną cebulką, podsmażonym boczkiem lub śmietaną.  Tyle pierożków do ugotowania  A tu już ugotowane

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śledzie świąteczne... 169

Narodzenia, już w myślach mam moje gotowe menu, które potem uzupełniam. Dodaję coś nowego, ciekawego, smaczniejszego. Ale zasada jest jedna, obowiązkowo muszą być śledzie i karp smażony, uszka z barszczem i pierogi z kapustą a na deser tort makowy i kompot z suszu. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez śledzi i bez piernika. Pomyślałam, że zbiorę moje propozycje na śledziową

Kuchnia u Krysi
Najlepsze Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 872

Wigilia: Pierogi z Kapustą i Borowikami Pierogi z Kapustą i Grzybami Pierogi z Pieczarkami Tradycyjny Karp Smażony - w Chrupiącej Panierce Krokiety z Kapustą i Grzybami Łazanki z Kapustą i Grzybami Kutia z Pęczakiem Makiełki Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego Kapuśniaczki Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner

Słodka Strona
Pierogi z nadzieniem z dyni! 168

wrzątek i od wypłynięcia na powierzchnię wody gotujemy 4-5 minut na małym ogniu.  Gorące polewamy oliwą z oliwek i rozmarynem lub gorącym stopionym masłem. Pierogi takie też smakują wybornie smażone. Każdy może je przygotować na swój ulubiony sposób. ;-))) Smacznego! Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na Facebooku jak i do polecenia bloga znajomym, będzie mi niezmiernie miło

SMYKWKUCHNI
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 105

zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona w pierniku pierś perliczki pierogi z perliczką vol-au-vent z perliczką perliczka faszerowana pęczakiem perliczka nadziewana kaszą gryczaną pierś z perliczki z grzybami perliczka pieczona perliczka w winie

królestwo garów
Babeczki piernikowe z kremem korzennym i musem jabłkowym 213

Śniegu brak (i dobrze!), szaro i buro, ale gdy zapach piernikowych babeczek wypełnił kuchnię, wreszcie poczułam Święta. Czekam na nie w tym roku wyjątkowo niecierpliwie :) Uwielbiam smażonego karpia, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, przepadam za kluskami z makiem. W dzieciństwie byłam święcie przekonana, że cała Polska je te rzeczy w Wigilię. Dziś wiem, że karp może

Kraina Tysiąca Smaków
Pierogi ze szpinakiem i serem włoskim 336

rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Do pierogów idealne pasuje polewka ze smażonej cebulki na masełku. Smacznego

Niezły Młynek