wcale nie są takie złe – powiedziałabym, że są nawet smaczne trzeba je tylko dokładnie oczyścić i obgotować. Na moim stole pojawiają się dość rzadko zazwyczaj w postaci pierogów tym razem jednak zrobiłam krokiety. Krokiety z podrobami Farsz ugotowane podroby wieprzowe ( u mnie płucka, cynaderka, serce ) cebula sól, pieprz olej naleśniki Panierka jajko bułka tarta Ugotowane podroby zmielić
Pieguskowa KuchniaNależę do osób, które lubią podroby. A gulasz z żołądków drobiowych, oprócz wątróbki i pierogów z podrobami jest najbardziej popularnym daniem, gdzie je wykorzystuję. Dzisiejsza propozycja jest najprostszą wersją gulaszu, bo taki smakuje mi najbardziej. Najlepszy z kaszą gryczaną, świeżą bagietką, kluskami śląskimi lub po prostu z ziemniakami. GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH 1 kg żołądków drobiowych 2 średnie marchewki
Pieguskowa Kuchniakiszoną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przebić pięścią, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wykrawać kółka. Nałożyć nadzienie i uformować pierogi. Układać na wysmarowanej olejem blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st przez 25 minut, na złoty kolor. Artykuł KAPUŚNIACZKI pochodzi z serwisu
Pieguskowa Kuchniaużyłam wieprzowiny, zamiast wołowiny i jagnięciny, ale i tak wyszło pysznie:). Bób można jeszcze znaleść w sklepach i na targowiskach, więc zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Polecam również pierogi z bobem albo tradycyjny bób z masłem i pietruszką . Klopsy z bobem i cytryną / Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi „Jerozolima” Klopsy 500 g mielonej wieprzowiny 1 średnia
Pieguskowa Kuchniapodsypać mąką , aby nam się ciasto nie przyklejało i znowu troszkę wyrobić . Odrywamy po kawałku ciast tworząc kółko , wsypujemy łyżkę jagód i sklejamy ciasto na pół , tak jak pierogi. Jeśli mamy problem ze sklejeniem się ciasta , należy podsypać troszkę mąką. Podgrzewamy piekarnik do 190 C i pieczemy ok. 25 - 30 minut do momentu ,aż jagodzianki nabiorą pięknego złocisto
Różne smaki w kuchniczosnkiem w sosie śmietanowym, - podduszone w sosie i podane jako dodatek do mięs, - pieczone w tartach, babeczkach, zapiekankach, na tostach, - kurki jako farsz do krokietów, naleśników, pierogów, - jako główny składnik zup i sosów, - kurki marynowane, - jako farsz do pieczonych warzyw, np. faszerowane kurkami pomidory, papryki, kabaczki czy bakłażany, - risotto z kurkami, - zamknięte z mięsem w placku calzone
Zasmakuj Kuchnimarmolada lub owoce Do śmietany wkruszyć drożdże, wsypać cukru i wymieszać na jednolitą masę. Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i masło. Zagnieść jednolite ciasto jak na pierogi. Ciasto podzielić na 3 części i wałkować na wielkość talerza [ u mnie część zrobiona przy pomocy rogalomanii] lekko podsypując mąką. Koło pokroić na 8 części,położyć nadzienie i zwijać
Moje domowe kucharzenieszybko nie znika. No może czereśnie. Ale na pewno nic tak nie farbuje ust. Chodzimy potem tacy fioletowi, upiększeni zgodnie z trendem wiosna-lato. Jak jagody, to pierogi. Jak jagody to owsianka z jagodami. Jak jagody to JAGODZIANKI. Zadam pytanie retoryczne. Lubicie jagodzianki? 99% z Was odpowie pozytywnie. 1 % to Ci, którzy spróbowali jedynie tych sklepowych z dżemem zamiast
KrupeczkiWegańskie kluski leniwe Ta nazwa naprawdę zobowiązuje. Jedni nazywają je pierogami a inni, tak jak ja, kluskami leniwymi – bezsensu, bo i tak wyglądają jak kopytka . Nie ważne jakiej nazwy użyjesz, to i tak będą one szybkie i proste. W związku z tym, że kopytka które ostatnio robiłem ( z bobu , z buraków , z batatów ) bardzo Wam przypadły do gustu
BlendmanDopóki jest dostępny bób, można sobie go przyrządzać na różne sposoby. Wczoraj robiłam pierogi z bobem. Do farszu dodałam jeszcze pieczonego kurczaka (bo jak zwykle porcja została) i wyszły pyszne pierożki. Nie będę się powtarzać z przepisem na ciasto, bo jest zamieszczony tutaj . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieZapas z zeszłego roku jagód jeszcze ostał się w czeluściach szafki. Skoro na pierogi czy jagodzianki będzie tego za mało, postanowiłam zrobić niespodziankę Młodej. Kasza manna nie jest może Jej ulubionym daniem, ale warto próbować. Składniki: na 3 niewielkie deserki 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka masła 50 g kaszy manny Przygotowanie: mleko zagotuj z cukrem
Gotowanie z pasjądzieło", szykujemy parówki, ser żółty... można również dodać cebulkę, czosnek, paprykę, czy jakieś inne dodatki. -- Ciasto dzielimy, wałkujemy na 0,5 cm grubość i wycinamy kółka jak na pierogi. Do tak przygotowanych "kółek" wkładamy kiełbasę i ser, potem zawijamy i już. Smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i nacinamy, tak przygotowane możemy upiec. Wkładamy do piekarnika
chleba naszegoObiecuję, że to już przedostatni przepis z bobem 😀. Jeszcze mam w planie pierogi z bobem i finito na ten sezon z tymi pysznymi zielonymi fasolkami ! Bób jak zwykle ugotowałam na parze, według mnie taki jest najlepszy i najsmaczniejszy. Do pasty dodałam biały ser z wiaderka. Od pewnego czasu używam głównie Mojego Ulubionego z Wielunia - i nie jest to wpis
Kulinarne przygody Gatitywywaru świetnie nadaje się do sałatki jarzynowej, tkwi w niej sekretny aromat wywaru mięsnego i połączenia wszystkich smaków. Mięso można zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów lub dodatek do pasztetu. Pycha! Składniki: 300 g mięsa z kością - wołowina lub porcja rosołowa, może być mix mięsa 1,5 l wody włoszczyzna: 1 marchew
Zasmakuj Kuchniuformować wałki. Każdy wałek podzielić na kilka części. Zależy jakiej wielkości chcecie bułeczki. Ja zrobiłam 11 bułeczek. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć i ułożyć na nim łyżkę jagód, zlepić jak pieroga i uformować bułeczkę. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować białkiem. Zostawić na 15 -20 minut do napuszenia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym
Agusiowe smakołyki