ciasto, wyrabiamy aż odejdzie od ręki; w razie potrzeby dodajemy mąki; odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem, by urosło; po tym czasie rozwałkujemy cienko, wycinamy kółka (zasada jak na pierogi) i faszerujemy, zlepiamy, smarujemy żółtkiem; pieczemy w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut. (przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z książki Magdy Gessler „ Smaczna
Zasmakuj Kuchnisłowa. Przemyślenia co przygotować, czym zaskoczyć swoich najbliższych, co zrobić, by te Święta były jeszcze smaczniejsze niż poprzednie... Różnego rodzaju ryby (smażone, po grecku, po węgiersku, po żydowsku, itd.), pierogi z grzybami, barszcz z uszkami, kompot z suszu, kapusta z grochem, makiełki, sernik, makowce, zapach pomarańczy i mandarynek... To gości u nas na stole co roku. Przy stole wspólnie
TrufelkowoTUTAJ . Nie musicie się przejmować, że nie będziecie mieli co zrobić z resztą płatków. Na blogu jest kilka innych przepisów z ich wykorzystaniem. Do moich ulubionych należą: wegański parmezan , pierogi z bobem , jaglanica , tofucznica , sojonez , wegański paprykarz . Już niedługo pojawią się przepisy z wykorzystaniem sera z ziemniaka. Zachęcam do obserwowania bloga, żeby ich nie przegapić! Będą to zapiekanki, pizze
Blendmankuchennych łask podobnie jak kardamon i goździki. Doprawiam nim poranne owsianki, kawę i wszystkie pieczone wieczorami ciasta. Myślę nad zrobieniem syropów do kawy. Coraz częściej myślę o lepieniu pierogów, pieczeniu makowców i gotowaniu zup...A ja o zupie chciałam dzisiaj właśnie Wam nadawać - o soczewicowo-groszkowej z dodatkiem boczku i tymianku. P. ochrzcił ją po prostu jako grochową,którą
U Fiolkikojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Choć można go przyrządzić tak po prostu. Mój barszcz przygotowałam na bazie rosołu drobiowego, ze świeżymi burakami.Uwielbiam go z majerankiem. Idealny do pierogów, krokietów, pasztecików czy uszek. Pyszny o intensywnym kolorze, zapachu i smaku. Najlepszy na chłodne, jesienne wieczory. Polecam :) Składniki: * 1 kg świeżych buraków * świeża włoszczyzna * 3 liście laurowe
Zrób to smacznielubicie prawdziwe węgierki i wszystko co zostało z nich przygotowane? Ja wprost uwielbiam. Bo przecież śliwki w kuchni są niezastąpione. Oprócz popularnych kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin. W zimnie goszczą na naszych stołach w postaci suszu podczas wigilijnej kolacji. A wiele odmian, takich
Życie zaczyna się w kuchnifrancuskiego, które dostaniecie w każdym chyba spożywczaku, sera żółtego ulubionej wędliny, np. szynki opcjonalnie zamiast sera i wędliny, możecie użyć mięsnego farszu-takiego, którego nadmiar został z krokietów, lub pierogów, albo pieczarek (wcześniej ugotowanych), czy czegokolwiek innego na co po prostu macie ochotę. Na surowym cieście wystarczy jedynie ułożyć jeden obok drugiego plastry szynki, a na nie zetrzeć
Arbuziakiwytrawne. Zdecydowanie jej miejsce znajduje się przy zupach owocowych. Ponadto cynamon i goździki dodają wspaniałej głębi smaku. Twaróg, który podajemy razem z zupą sprawia, że zbliżamy się smakiem do pierogów leniwych. Brzmi ciekawie, prawda? Zabieramy się zatem do pracy. Polecam wam też dip serowo-piwny – idealne rozwiązanie do imprez i oglądania wydarzeń sportowych. Zobacz mój film z przygotowania
Kuchennyviral.pljest najlepsze na taką chorobę? Oczywiście wspaniały gorący rosół z domowym makaronem . Rosół okazał się pyszny i zbawienny a mięso, które zostało w rosole postanowiłam wykorzystać do pierogów . Pomyślałam żeby zrobić coś nowego, ciekawego i smacznego. Tak oto powstały moje knedelki z ciasta „kopytkowego” z nadzieniem z mięsa z rosołu. Rewelacja... Składniki na ciasto „kopytkowe”: 10 szt. ziemniaków (sypkie
Kuchnia u KrysiDzisiaj zrobimy pierogi ze szpinakiem. Ręczę, ze Wam przypadną do gustu, bo mają swoisty, pyszny smak. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieotoczone w tłuszczu gnocchi przekładamy na dużą patelnię z grubym dnem i karmelizujemy na średnim ogniu – te kluseczki nie mają wiele własnego cukru i nie zbrązowieją tak mocno jak pierogi czy gnocchi ziemniaczane, ale wytworzy się na nich lekka skorupka. Rozdzielamy porcje podgrzanych gnocchi między talerze – to dwie duże porcje albo 4 mniejsze, na lunch – polewamy gorącym palonym
Karo in the KitchenPierogi ruskie - to jest to!!! ;) Co będzie potrzebne - ciasto: 500 g mixu mąk bezglutenowych (ja używam Schar) 1-2 jajka 250 ml wody łyżeczka soli Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto, wałkujemy żeby nie było zbyt grube (3-4mm), nadziewamy ulubionym farszem - w moim przypadku był to farsz ruski - i voilà!! Pychota na talerzu
BezglutenowaIzabelakulturą latynoamerykańską. Dzisiaj powrót do Meksyku i do bardzo popularnej potrawy a raczej deseru pochodzącego z tego kraju. Empanadas... W meksyku bardziej kojarzone są z ciastem składanym na kształt pieroga wykonane na bazie tortlli i z wytrawnym nadzieniem, ale u mnie trochę inaczej. Wersja na słodko z bananami, i ciemną czekoladą została przeze mnie nieco ulepszona i wzbogacona
vaniliowoczekoladowadlatego, że ich zbieranie nie należy do moich ulubionych zajęć. Kocham las, ale chodzenie poza ścieżkami, wśród małych mieszkańców lasu trochę mnie przeraża :) Ale suszone grzyby czynią kapustę wyśmienitą. Pierogi lub łazanki z kapustą i grzybami mogłabym jeść w nieskończoność. A kurki… a kurki to jeszcze nowe smaki dla mnie. W mojej kuchni są obecne dopiero od ubiegłego
Kucharzycaistnienia wypito: 350000 kieliszków krupniku 750000 kaw i herbat 1450000 litrów soku 2500000 kieliszków wódki (w tym wniesiono 10 000 własnych butelek) 10000000 kufli piwa zjedzono: 720000 pierogów ruskich 180000 żurków wypalono: 10000000 papierosów spadło ze schodów: 14000 osób odbyto w toalecie: 5 250 stosunków płciowych odnotowano: 5 300 interwencji MO i Policji zabito: 2 500 karaluchów (w ostatnich
U Fiolki