przygotowuję jej cały gar, bo im dłużej stoi tym jest lepsza i można ją zamrozić, żeby mieć przez całą zimę. Nadmiar takiej kapusty można też przerobić na nadzienie do pierogów na Wigilię albo na pyszne włoskie danie z makaronem gryczanym pizzocheri. Dziś będzie mniej hurtowa ilość, ale za to z chrzanem. Chrzan bardziej kojarzy się z Wielkanocą, ale doskonale
Ugotowane pozamiataneminuty mieszając. Zestawiamy z ognia, studzimy, mieszamy z farszem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy, dużą szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz, składamy jak pierogi i sklejamy tylko końcówki, górę zostawiamy otwartą. Porcje ułożyć w natłuszczonej olejem z chlii okrągłej formie, ciasno obok siebie, posypać dowolną ilością startego drobno żółtego sera. Piec 30 minut
Wanilia i Kardamonkonserwą. Lubi tzw. gulasz angielski, ja niby udaję, że nie, nie, ale zawsze mu trochę zjem (no też lubię). Zdarza się, że kupuję w drodze do domu gotowe pierogi albo w sprawdzonej knajpie drugie danie na wynos, bo mamy w domu 30 minut na zrzut plecaka Hani i dalej na zajęcia. Drugie śniadania do szkoły to niemałe wyzwanie... Masło
bistro mamaSMACZNEGO ! uwagi: kości z uczty zachowaj, bo możesz ugotować na nich świetny krupnik, a ze zmielonych resztek mięsa przygotować smaczne pierogi. Smalec również zachowaj i wykorzystaj do innych dań, np. do przygotowania duszonej czerwonej kapusty lub konfitowania udek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś przepis na kotlety ruskie, które będą świetną alternatywa dla tradycyjnych pierogów ruskich. Idealnie sprawdzą się na szybki obiad do tego tani i łatwy do zrobienia. Kotleciki są obłędne w smaku, więc radzę zrobić więcej ponieważ szybko znikają. Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g białego sera 2 duże cebule bułka tarta
magiczna kuchnia Kasimieszamy. Mąkę łączymy z sodą, koperkiem i solą (suche składniki). Do jajek z kefirem stopniowo dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, ale luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Ciasto dzielimy na dwie części
Moniki SmakołykiSezon na dynię trwa w najlepsze. Dynia daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata w różne składniki odżywcze i minerały. Ojczyzną dyni jest Ameryka Środkowa. W czasach starożytnych była wielkim przysmakiem królewskich uczt. Lukullus - wódz, polityk i wielbiciel dobrej kuchni, znany z organizowania bogatych wieczerzy, podawał
My Chcemy JeśćPotrzebujemy jeszcze banany, blachę, wałek, wycinarkę.Jak ciasto wyrośnie dzielimy je na części, wałkujemy na na 3-4 mm i wycinamy kółka jak na klasyczne pierogi. Banany obieramy i kroimy na krążki, które następnie zawijamy w ciasto. Smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w 200 st. C 20 min. Gdy banany się skończą kleimy bułki i pieczemy je przez
chleba naszegożeby połączyć je z oliwą, reszta zagniatania już na blacie – niczym nie podsypujemy! Ciasto przed zagniataniem jest bardzo gęste, ciężkie i ekstremalnie mało elastyczne, zupełnie jak ciasto na pierogi – naprawdę trzeba się porządnie spocić żeby je wyrobić i uformować! Po 10 minutach powinno być miękkie i bardziej sprężyste. 11.40 Formujemy wyrobione ciasto w kulę, wkładamy do miski
Karo in the KitchenSól czosnkowa 300g Tzatziki 100 g Przyprawa do piernika 300 g Kurkuma mielona 50g Mąki , Nasiona, Mak : Do ciast, placuszków,makaronów, pierogów , deserów, ciastek . Bez chemii i konserwantów. Lubimy TO :) Nasiona Chia 250g Mak Biały Mak Niebieski Mąka arachidowa Mąka pszenna razowa
Gotowanie Patkiinformatyce jest coś takiego jak dziel i zwyciężaj…tak jest z dynią. Całą na raz ciężko przerobić na dania, dlatego pure, które można zamrażać i cieszyć się ciastem, pierogami czy choćby zupą dyniową w zimie, jest niezwykle uniwersalnym rozwiązaniem. W Stanach pure dyniowe dostępne jest w sklepach, w puszce. U nas, jeszcze nie widziałam takiego wynalazku, ale pewnie
Mieszam w Garnkusoli. Rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka. Małą łyżeczką od herbaty ułóż na środek farsz i zlep brzegi. Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięciu. Podsmaż pierogi na rumiano i podawaj gorące
AZgotuj!Coś dla miłośników klusek i pierogów. Dyniowe leniwe w wersji słodkiej podane ze śmietaną i cynamonem. SKŁADNIKI 400 g puree z dyni (dobrze odciśniętego z wody) 500 g twarogu 3 jajka szczypta soli 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 300-400 g śmietany 30% 3 łyżki brązowego cukru cynamon WYKONANIE W misce połączyć ze sobą puree
Passions hobbies lifeinnego powodu – przygotowałam go dla mojej Teściowej na urodziny Lubię przy takich okazjach obdarowywać najbliższych czymś dodatkowym, najlepiej domowym, smacznym umilaczem owego święta Któregoś roku były własnoręcznie lepione pierogi z autorskim mięsnym farszem, innym razem ciasteczka lub kwiaty z dostawą do domu, dziś jabłecznik. Domowy, ciepły, pachnący jabłkami, od serca. Nadzieniem owocowym mogą być także inne owoce
Zasmakuj Kuchnidzienne zapotrzebowanie na beta karoten (źródło witaminy A). Są bogactwem fosforu i skarbnicą potasu. Sprawdzą się w wersji i na słodko, i na wytrawnie. Nadają się do ciast, knedli, pierogów, deserów, sosów, sałatek, nalewek, wspaniale komponują się z mięsem, idealne na dżemy, czy konfitury… i nie tylko. Suszone morele to wspaniała przegryzka. Racuchy drożdżowe z morelami. Składniki
mojewypiekiinietylko