pszennej WYKONANIE: Mąkę przesiewamy razem z solą, robimy wgłębienie do którego dajemy maślankę i sodę, razem mieszamy. Wbijamy jajko, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Konsystencja jak na pierogi. Dobrze wyrabiamy. Wałkujemy na grubość 1,5 - 2 cm. Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C ustawienie góra dół. Nasze proziaki układamy na blasze od piekarnika i pieczemy
Pani na deserciastek i pieczenie sfogliatelle Z gotowego ciasta uformuj kulki o wadze ok. 70 g. Każdą kulkę rozwałkuj na podłużny placek. Na środek nałóż farsz i ciasto zlep jak pierogi. Następnie szklanką lub radełkiem odkrój nadmiar ciasta, formując sfogliatelle. Możesz również całe ciasto rozwałkować i powycinać okręgi. Wtedy nałóż czubatą łyżeczkę farszu na jeden okrąg i przykryj drugim
Food Squaredomowy pasztet z kurczaka z wątróbką i warzywami. Ten pasztet uwielbiają nie tylko dorośli, ale i dzieci. Można go jeść samego, na kanapce, w naleśniku czy jako farsz do pierogów! Przy szykowaniu pasztetu odlewasz zawsze około litra pysznego rosołu, który możesz dodatkowo wykorzystywać jako baza do ulubionej zupy. Do takiego wywaru wystarczy dodać przetarte pomidory i masz już gotową
AniaGotuje.plpewno nie raz zostanie Wam odrobinę ziemniaków z obiadu i zastanawiacie się, co z nimi zrobić. Sama nie raz mam ten dylemat, czy jakieś kopytka, czy śląskie, farsz na pierogi też po głowie nie raz krąży. Tym razem postawiłam na zupełną prostotę. Podałam je z pieczonym mięsem i sałatką, więc fajnie się wkomponowały jako smażony dodatek. Jeśli jeszcze
Kuchnia w czekoladziepozycję, mocno przyćmiły mi poprzednie przystawki. Consomme z żurku, podane z uszami faszerowanymi wędzonym żeberkiem, jajkiem przepiórczym i ziemniaczkami. (cena 19 zł) A dania główne: Tutaj mogę polecić pierogi z kaczką i soczewicą zamoczone w bulionie i oprószone świeżą dymką, kolendrą i orzeszkami. (cena 32 zł) oraz sznycel cielęcy w panierce, ułożony piętrowo
Niezły Młynektygodniu też tak macie? No jakaś tragedia ze wstawaniem i wyrobieniem się do pracy na 14tą! No i co? Pierogi miały być, wyszły paszteciki ;) Składniki 500 g żołądków drobiowych 500 g batatów 1 duża marchew 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego andruty estragon sól, pieprz 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Żołądki drobiowe oczyszczamy, kroimy
R'n'G KitchenWielkanoc bez pasztetu, to jak Wigilia bez pierogów z kapustą i grzybami, przynajmniej tak jest u nas w domu. Taka już nasza rodzinna tradycja. Oczywiście zawsze jest to pasztet upieczony w domu. Niestety to tych sprzedawanych w sklepach nie do końca mam zaufanie ;). Powiecie, że przygotowanie takiego pasztetu tu pracochłonna spawa, tak, zgadzam się z Wami, ale jest
Kulinarne przygody Gatityktórego nie zawsze wiemy co zrobić. W tak prosty sposób mamy pyszny, tani i szybki obiad. A tu zapraszam na kotlety mielone i pierogi z mięsa z rosołu. Składniki: podudzia, udka z rosołu 2 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia papryka czerwona mielona sól, pieprz Wykonanie
magiczna kuchnia Kasipewnie niejednej osobie udało się już zauważyć, kocham naleśniki! Dziś postanowiłam zrobić je w wersji wytrawnej z nadzieniem jak do ruskich pierogów. Pycha! Polecam! Przepis jest banalnie prosty, a efekt jego wykonania bardzo smaczny. Przepis na idealne ciasto naleśnikowe znajdziesz tutaj . Natomiast przepis na farsz znajdziesz …………………………. Po wykonaniu tych
Oka w rosole czyli KaFka gotujerównież zmielić mięso z wywaru, podsmażyć białą część dymki i zrobić farsz mięsny. W mojej okolicy nie mogłam namierzyć papieru do pierożków won ton więc zrobiłam zwykłe ciasto na pierogi i zwinęłam w sakiewki. Gdy zabrakło pierożków podałam wywar w towarzystwie gotowanych jajek ale to już powoli zmierzamy w kierunku zupy ramen więc nie będę się zapędzać
Apetyczna babeczkakopytka ze szpinakiem. Jednak nie pasowały mi tu ani skwarki ani sos, postanowiłam polać całość masełkiem z dodatkiem tymianku. W ogóle bardzo Wam polecam do różnych dań szczególnie klusek, pierogów takie aromatyzowane ziołami masła. Robi się je banalnie prosto, dorzucając do masła w rondelku, gałązkę świeżych ziół. W przepisie tym, nie podam Wam również konkretnych ilości, bo wiem
Mieszam w Garnkumłody koperek Masło stop na patelni i "spal" powinno zrobić się złote, dodaj do niego gałązki kopru i zdejmij z ognia odczekaj 2 minuty, aromat kopru przejdzie do masła. Pierogi ułóż na talerzu polej masłem, dodaj ziarna przesmażonej soczewicy i gałązki kopru. Całość oprósz startym parmezanem. Gotowe
SMYKWKUCHNIArtuditu ani Lewandowskiego. Jak był mniejszy, dawał radę tort z koparką , ale już trochę Franio wyrósł i bardziej wie czego chce ;) Jestem więc co najwyżej ekspertem od pierogów leniwych. I tak też powiedziałam dziś, udając się na obiad do restauracji na Zamku w Mosznej, gdzie zaserwowane zostały nam... KOPYTKA! Wracamy do mazurka, ale na mazurkach właśnie
bistro mamaobowiązywał, gdy było się w podróży, więc naprawdę zdesperowani okrążali dom 20 razy, żeby móc zjeść kawałek kiełbasy. Nie jest to tylko polska specyfika. Powstawały potrawy takie jak szwabskie pierogi z mięsem z Badenii-Wirtembergii. Mięso w Schwäbische Maultaschen było ukryte w cieście, więc było prawie “postne”. Czekanie na wielkanocne jaja i mięso było też trudne ze względu
Ugotowane pozamiatanetruskawkami. Dzieciaki dość je lubią, a ja mogłabym jeść je w dużych ilościach. Tylko M. oczywiście poszkodowany, bo on nie uznaje obiadów z owocami... U niego żadne pierogi, kluski, racuchy itp nie przejdą. Podobnie naleśniki z dżemem lub serem. No ale trudno, nie każdemu musi wszystko smakować, zresztą na pewno i wśród Was są takie osoby, które
Kuchnia w czekoladzie