białym serem sałatka z bobem i fasolką szparagową jajko w koszulce z bobem razowy makaron z bobem i fasolką szparagową quinoa i smażone zielone warzywa pieczone młode warzywa pierogi z bobem i serem sałatka z kaszą orkiszową ryż z bobem i szpinakiem pasta z bobu z miętą letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraka, bobem i kozim serem zielony ryż
Kulinarne przygody GatityJagody to dla mnie smak lata i wakacji. W dzieciństwie chodziłam z mamą na jagody do lasu dość często, potem zajadałam się pierogami i jagodziankami. Teraz do lasu chodzę rzadziej, a właściwie po naszej zeszłorocznej wizycie (podczas której powstały zdjęcia do tego postu o koktajlach z jagodami ) z której przyniosłam dwa kleszcze w dość niewygodnych do wyciągnięcia miejscach
Cooking for Emilyprzez ok. 30 min w lodówce. Wiśnie mieszamy z cukrem z wanilią. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok. 5mm. Wykrawamy szklanką krążki. Na każdy nakładamy wiśnie i zlepiamy w kształt pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy obficie posypać cukrem kryształem. Pieczemy w 180-200 st. C do zrumienienia. Jeśli nie posypaliśmy cukrem kryształem
Domowy Smak Jedzeniagodziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na równe części ok 60 g każda. Ręcznie uformować okrągłe placuszki, na środku umieścić porcję jagód (borówek), zlepić placki jak pierogi. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, łączeniem do dołu, ręcznie nadać jej owalny kształt. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na ok 40 minut. Bułeczki pieczemy
kulinarnyswiatdomipodziel na 12 w miarę równych części. Każdą część rozwałkuj lub uformuj placek w dłoniach, następnie umieść na środku porcję nadzienia (kopiasta łyżka) i zlep brzegi. Takiego nieforemnego „pieroga” pokulaj na blacie, uformuj w owal i zlepieniem do dołu umieść na blaszce. Uformowane buły, przypominające wyglądem ziemniaki odstaw pod przykryciem jeszcze na 10-15 minut, a między
greenscarfpodniebienia. Spróbujcie koniecznie. Niewiem czy Wam wspominałam, że Roman jest z pochodzenia Ukraińcem, który dość długo mieszkał w Rosji. Co to znaczy kulinarnie? To, że kocha ziemniaki, chleb, pierogi i mięso. A szparagi nijak się nie wpisują w tą złotą czwórkę. Ale bardzo mu smakowało, niech to będzie najlepszą rekomendacją tego dania. Składniki: porcja gotowego ciasta francuskiego pęczek
Ale Pyszka!najwyższa pora na kremowy sos kurkowy. Kurki świetnie współgrają z sosem śmietanowym do makaronów czy mięs, a także ryb; poduszone czy przysmażone na maśle są ciekawym nadzieniem do pierogów, omletów i wytrawnych naleśników. Już nie wspomnę o znanej wszystkim jajecznicy z kurkami. Ja jednak miałam ochotę na coś bardzo klasycznego, tak na początek sezonu grzybowego – sos kurkowy
A to pestkaokoło 15 minut do napuszenia. Wymieszać składniki nadzienia. Każdą bułeczkę spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po jednej kopiastej łyżce jagodowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 20 - 30minut ). Piec
Opowieści z piekarnikapapierówki... Jagody w tym roku nie obrodziły tak, jak bym chciała. Niedzielny prawie trzygodzinny spacer po lesie zaowocował zaledwie 2 litrami uzbieranych jagód. Zdecydowanie za mało, ale wystarczyło na pierogi, jagodzianki i dwa słoiczki dżemu:) Co można napisać o jagodziankach? Że są mięciutkie, puchate, wypełnione jagodami aż po brzegi - takie smakują najlepiej. A gdy dodamy do tego maślaną
Obiad gotowyziemniaczaną. CIASTO: Gdy ciasto wyrośnie odrywaj z niego niewielkie kawałki, formuj z nich kulki, a następnie spłaszcz. Na środek ciasta wykładaj agrest, a następnie zlep brzegi ciasta jak jak pierogi. Uformuj podłużną bułeczkę. Gotowe drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odległości pomiędzy bułeczkami, aby się nie posklejały. Przed pieczeniem posmaruj jagodzianki roztrzepanym jajkiem. Piecz
365 dni dookoła kuchnikażda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu
Czerwień i błękitblat posypany odrobiną maki. Z ciasta uformować wałek i podzielić go nożykiem na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią i nałożyć na niego łyżkę farszu jagodowego. Skleić jak pieroga a następnie uformować bułeczkę.( Jak to zrobiłam można obejrzeć w filmie poniżej). Gotowe bułeczki przykrywam ściereczką i dopiero wtedy nastawiam piekarnik na 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje bułeczki
Kulinarne przygodynapiszę tylko, że nie jedzą nawet chleba, który leżał obok pokrojonego pomidora. Ale są takie dni, kiedy pytam: co dzisiaj zjedlibyście na obiad? Ale nie żadne buchty, naleśniki i pierogi z truskawkami. Proszę o konkrety! Jeszcze chwilę posiłują się ze mną na słowa, bo może matka ma słabszy dzień i da się namówić na racuszki, ale kiedy widzą
bistro mamaczyli nie jadamy naleśników z serem, ani też nie pakujemy do nich kurczaka... Dziś propozycja czegoś neutralnego, czyli naleśniki z kapustą i pieczarkami. Podobnie możemy serwować pierogi, czy krokiety z podobnym farszem. Tym razem naleśniki z pieczarkami... :) Składniki na farsz: 0,5-0,6 kg pieczarek 2 kg kiszonej kapusty 3 cebule tłuszcz do smażenia sól
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe jagodzianki , muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do dzisiejszych babeczek, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka + pół
Ciastkozercy