pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:240/458)

5 dań z resztek jedzenia, które wyglądają jak z restauracji 165

bardzo małym ogniu, najlepiej przez 2 godziny. Bulion jest przesycony aromatem anyżku i kory cynamonowca, które tworzą niesamowicie intrygujący duet. Zobacz przepis. 3. Calzone pełne…. Te przepyszne włoskie pierogi, w których można się zakochać, są wypełnione resztkami jedzenia z lodówki. Kluczem do sukcesu jest idealne ciasto – chrupiące i smaczne – takie samo jak na pizzę. Pozostałe składniki

Niedzielny kucharz
Pierogi z bryndzą. 120

Pamiętamy, że bryndza jest dość słona. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy z niego koła przy pomocy szklanki. Na środku każdego umieszczamy trochę farszu i zalepiamy.  Gotowe pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3-4 minuty. Odcedzamy i przekładamy do miski z odrobiną roztopionego masła. Podajemy z jogurtem naturalnym, cebulką i rzeżuchą. Smacznego

DominikaDolci
Pieczone pierożki ze szpinakiem. 106

pierożki roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200-220 °C. * Ja rozwałkowałam ciasto i wykrawałam koła o średnicy nieco większej, niż na tradycyjne pierogi. Smacznego! :) Dziś dotarła do mnie nagroda, wygrana w konkursie "Dobrze Wypieczone Święta". Wyróżnienie zdobył przepis na "Lawendowe pierniczki" . Teraz czas na wypróbowanie rozdrabniacza Amica

DominikaDolci
Twarożek z jajkiem na twardo 218

twarożek Babci Wandzi twarożek z rzodkiewką pasta z wędzonego pstrąga twarożek zwany bryndzą pasta z bobu z białym serem serowe ciasteczka z pastą łososiową serowe słone paluszki z kminkiem pierogi z bobem i serem ruskie krokiety i na słodko: kluski leniwe pączki serowe pascha wielkanocna oponki serowe krucha tarta ze śliwkami i kremem  cytrynowy sernik z truskawkami sernik

Kulinarne przygody Gatity
Pie z kurczaka 206

jedno z bardziej charakterystycznych dań Szkocji czy bardziej ogólnie Wielkiej Brytanii. Pie trudno przetłumaczyć na polski, jest to coś w rodzaju pieroga, placka czy nadziewanego ciasta, myślę że dobrze sprawdza się nazwa "pod pierzynką", ponieważ farsz, przykrywany jest ciastem francuskim, czyli pierzynką. Dziś przygotowałam pie z kurczaka , czyli po polsku potrawkę z kurczaka pod pierzynką . Mylące bywa także

Codzienne Gotowanie
Krokiety z mięsem z rosołu 546

filozofii nie marnowania żywności.   Wielokrotnie dostawałem zapytanie: Co zrobić z mięsem z  rosołu ? Jest wiele pomysłów: pasztet, smarowidło na chleb, farsz do pierogów, obsmażenie kawałków mięsa na maśle z cytryną i natką pietruszki . Za najfajniejsze rozwiązanie uważam przygotowanie krokietów z mięsem z rosołu.   Najlepszy moim zdaniem

kuron.com.pl
CIASTECZKA KRUCHO DROŻDŻOWE 154

dzielimy na mniejsze części i cienko wałkujemy, gdyż ciasteczka mocno rosną.  Wykrawamy szklanką kółka, na środek kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy rurki. Dobrze sklejamy lub robimy jak pierogi. Możemy również roztrzepać jajko, wyciąć foremką dowolne kształty, moczyć w jajku a potem w cukrze. Pieczemy w 180- 190 st. C ustawienie góra dół ok. 10-15 minut. Ciasteczka

Pani na deser
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 135

pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę

w mojej kuchni
Kwietniowa piekarnia i chleb tostowy 106

nieco mniejszych rozmiarach. Ciasto w foremkach powinno sięgać do ¾ ich wysokości. W zależności od wielkości foremek chleb pieczemy od 40 – 60 minut. Ciasto po wyrobieniu przypomina ciasto na pierogi. Powinno dobrze wyrosnąć. W pierwszej fazie, co najmniej 60 minut. Powierzchnię ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Można również spryskać samą wodą i dodatkowo posypać ziarnami. Ciasto w trakcie pieczenia nieznacznie rośnie

Leśny Zakątek
Najlepsze faworki 128

gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych

Kate's Kitchen
Skąd się wziął Tłusty Czwartek? 142

znacznie twardsze. „Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych

Kate's Kitchen
#2 – Warmia i Mazury 132

kapuśniak, grzybowa, czernina czy wszelkiej maści zupy rybne. Wielość narodowości zamieszkujących kiedyś te tereny pozostawiła po sobie tradycje, które do tej pory można obserwować w kuchni. Do ciasta na pierogi nie dodaje się tutaj jajek ale gorące mleko lub wodę, a zgodnie z tradycją litewską sok z cebuli. Posiłek często stanowiły zboża takie jak kasza z dodatkiem owoców

Życie ze smakiem
Przepisy z resztek kurczaka, w których się zakochasz 161

czego Wam trzeba ;-). Nasz pierwszy wpis z przepisami na resztki z kurczaka (na aromatyczną zupę pho na bulionie z kości , makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim , tortille , ravioli i pierogi z nadzieniem z kurczaka z rosołu ) – okazał się hitem na blogu i do dziś jest jednym z najczęściej czytanych. Dlatego dziś pokażemy jeszcze więcej naszych przepisów z resztek kurczaka

Niedzielny kucharz
Mój rosół... królewski, to mój sposób na przeziębienie i poprawę nastroju 445

jest marchewka, którą chętnie dodaję do rosołu, kiedy wlewam go na talerz. Jeśli zostanie jakieś mięso  (zależy jakiego użyjemy do gotowania rosołu), można wykorzystać go do zrobienia np. pierogów Na wierzchu posypuję natkę pietruszki i.... gotowe. Teraz zimna pogoda sprzyja temu, żeby taki rosół gotować częściej niż tylko na niedzielę. To, co? Ugotujecie? Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję

Kuchnia u Krysi
KASZTANOWE CIASTO TOSKAŃSKIE - CASTASTAGNACCIO 198

wilgotne. Sycące. Tajemniczo brzmiące castastagnaccio w rzeczywistości jest prostym w przygotowaniu plackiem. Mąka kasztanowa ma słodkawy smak, dlatego nie trzeba dodawać cukru. Świetnie sprawdza się w cieście na pierogi, naleśniki, gofry. Warto ją przesiać, bo lubi tworzyć grudki. Zapach roznoszący się po mieszkaniu w trakcie pieczenia - boski ! :-) Czytaj więcej

Kasia Sarna

Proponowane wyszukiwania