pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:229/458)

Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem 177

najwyższa pora na kremowy sos kurkowy. Kurki świetnie współgrają z sosem śmietanowym do makaronów czy mięs, a także ryb; poduszone czy przysmażone na maśle są ciekawym nadzieniem do pierogów, omletów i wytrawnych naleśników. Już nie wspomnę o znanej wszystkim jajecznicy z kurkami. Ja jednak miałam ochotę na coś bardzo klasycznego, tak na początek sezonu grzybowego – sos kurkowy

A to pestka
Jagodzianki 235

około 15 minut do napuszenia.  Wymieszać składniki nadzienia.  Każdą bułeczkę spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść  po jednej kopiastej łyżce jagodowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 20 - 30minut ). Piec

Opowieści z piekarnika
Jagodzianki z kruszonką 172

papierówki... Jagody w tym roku nie obrodziły tak, jak bym chciała. Niedzielny prawie trzygodzinny spacer po lesie zaowocował zaledwie 2 litrami uzbieranych jagód. Zdecydowanie za mało, ale wystarczyło na pierogi, jagodzianki i dwa słoiczki dżemu:)  Co można napisać o jagodziankach? Że są mięciutkie, puchate, wypełnione jagodami aż po brzegi - takie smakują najlepiej. A gdy dodamy do tego maślaną

Obiad gotowy
Drożdżówki z agrestem 170

ziemniaczaną. CIASTO: Gdy ciasto wyrośnie odrywaj z niego niewielkie kawałki, formuj z nich kulki, a następnie spłaszcz. Na środek ciasta wykładaj agrest, a następnie zlep brzegi ciasta jak jak pierogi. Uformuj podłużną bułeczkę. Gotowe drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odległości pomiędzy bułeczkami, aby się nie posklejały. Przed pieczeniem posmaruj jagodzianki roztrzepanym jajkiem. Piecz

365 dni dookoła kuchni
Najlepszy przepis na mięciutkie jagodzianki 162

blat posypany odrobiną maki. Z ciasta uformować wałek i podzielić go nożykiem na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią i nałożyć na niego łyżkę farszu jagodowego. Skleić jak pieroga a następnie uformować bułeczkę.( Jak to zrobiłam można obejrzeć w filmie poniżej). Gotowe bułeczki przykrywam ściereczką i dopiero wtedy nastawiam piekarnik na 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje bułeczki

Kulinarne przygody
Kotleciki mielone z orzechami i cynamonem 207

napiszę tylko, że nie jedzą nawet chleba, który leżał obok pokrojonego pomidora. Ale są takie dni, kiedy pytam: co dzisiaj zjedlibyście na obiad? Ale nie żadne buchty, naleśniki i pierogi z truskawkami. Proszę o konkrety! Jeszcze chwilę posiłują się ze mną na słowa, bo może matka ma słabszy dzień i da się namówić na racuszki, ale kiedy widzą

bistro mama
Naleśniki z kapustą i pieczarkami 216

czyli nie jadamy naleśników z serem, ani też nie pakujemy do nich kurczaka...      Dziś propozycja czegoś neutralnego, czyli naleśniki z kapustą i pieczarkami. Podobnie możemy serwować pierogi, czy krokiety z podobnym farszem. Tym razem naleśniki z pieczarkami... :) Składniki na farsz: 0,5-0,6 kg pieczarek 2 kg kiszonej kapusty 3 cebule tłuszcz do smażenia sól

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Babeczki z jagodami 200

jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe jagodzianki , muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do dzisiejszych babeczek, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka + pół

Ciastkozercy
Crumble z jagodami 179

leśnych drogach staram się je jak najlepiej wykorzystać. Jeśli też tak macie, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na pyszny sernik z jagodami na czekoladowym spodzie, pierogi z jagodami , drożdżowe z jagodami , proste babeczki czy domowe jagodzianki . Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki 1 szklanka zmielonych płatków owsianych 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła

Ciastkozercy
Kruche nakrapiane ciasteczka 325

odrywamy kawałki i wałkujemy je lub ugniatamy ręką na silikonowej macie (najlepiej na grubość około 5 mm). Z ciasta wycinamy dowolne kształty. Ja wykorzystałam do tego celu foremki do pierogów. Ciasteczka dzięki temu nabrały ciekawego i dość oryginalnego kształtu. Pięknie prezentowały się na stole, bynajmniej przez chwilkę, bo znikły bardzo szybko Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Słodkie okruszki
Ciasto z jagodami 230

jakmkolwiek słodyczu i dodajcie “z jagodami”. Prawda, że lepiej?Mój hit to sernik z jagodami , ale pyszne są też najzwyklejsze jagodzianki , babeczki , muffinki z kremem jagdodowym czy pierogi na obiad. Brakowało tylko jednej pozycji: ciasto z jagodami! Tegoroczny sezon zaczynam zatem od najprostszego i najsmaczniejszego wypieku: drożdżowego ciacha z jagodami i kruszonką. No uwielbiam po prostu

Ciastkozercy
Naleśniki na tysiąc sposobów czyli Śniadanie ze Szkołą na Widelcu 226

gryczanych i zajadamy je z rozmaitymi dodatkami: dżemami, marmoladami, bananem i masłem orzechowym, serkiem cynamonowym czy na wytrawnie z żółtym serem i pieczarkami lub z nadzieniem jak do ruskich pierogów. Pomysłów mamy wiele ale na żaden z konceptów ze Szkoły na widelcu nie wpadliśmy! Tydzień temu mieliśmy przyjemność wziąć udział w naleśnikowym spotkaniu w Food Lab Studio. Szkoła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście 170

wyższy niż nadzienie malinowe, zdecydowałam, że uzupełnię je bitą śmietaną, którą połączyłam z malinową galaretką. W tak powstałą piankę malinową powciskałam garść jagód, jakie zostały mi po robieniu “Pierogów z borówkami” (zamiast borówek dałam jagody). Całość udekorowałam orzechami włoskimi oraz zielonymi listkami. Wyszło pięknie i pysznie!   The post Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście appeared

Moja Delicja
Jagodzianki 265

pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe b abeczki , muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do babeczek z jagodami, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad. Składniki: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 jajka 0,5 kostki masła + jagody, cukier puder i mleko

Ciastkozercy
pierogi z jagodami 176

Składniki wychodzi około 80 pierogów 600 g mąki pszennej ok. 250ml gorącej, przegotowanej wody 50 ml mleka 1 płaska łyżka soli 2 łyżki oliwy Wykonanie Mąkę i sól wsypać do miski, wlewać stopniowo gorącą wodę ,mleko i olej, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na blat lekko posypany mąką i zagniatać przez parę minut, aż ciasto będzie mięciutkie, jednolite i elastyczne

w mojej kuchni