formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Nasze ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po upływie 1,5 godziny ciasto spłaszczamy, składamy na pół (jak pierogi) i kroimy nożem podłużne bułeczki. Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż i nadziewamy. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem, żeby bułeczki były pięknie złociste. Przekładamy je na mocno natłuszczoną
Lawendowe NieboBardzo lubię ciasto drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Drożdżowe pierogi, kulebiaki, kulebiaczki. Z grzybami, kapustą, z kaszą. Tym razem z dodatkiem QUINOA, czyli komosy ryżowej. Warto próbować z nowymi składnikami. Kulebiak był pyszny! Czytaj więcej
bistro mamaMiały być pierogi z truskawkami. Nie na obiad, na deser. W dniu przeznaczonym na sprzątanie i wszystkie zaległe zakupy. A te zaległe zakupy to najczęściej
bistro mamaUstrzyk Górnych, do baru Kremenaros. Och,m tylko przymknę oczy i już wracają wspomnienia.... Oprócz kotletów w pamięć zapadły mi dobrze cudowne "jaaaagody w cieście ze śmietaną - raz!" czyli wielkie pierogi z owocami i "poooomidory skremowane, zabielane - raz!" czyli esencjonalna zupa pomidorowa ze śmietanką i kluseczkami. Za barem stał dobrze zbudowany, uśmiechnięty Gopr-owiec
Smaczna Pyzaochotę na pierogi ruskie a własnie w tym czasie kompletnie nie chce mi się ich robić to przyrządzam oszukane ruskie czyli naleśniki z nadzieniem od pierogów... Tym razem ciasto zrobiłam z mąki żytniej razowej i wyszło przepyszneeeee...Ostatnimi czasy bardzo sie przekonuje do mąk innych niż pszenne . "Razowe znacznie bardziej zdrowe Białko znajduje się w warstwie aleuronowej bielma
NaKońcuJęzykaIdealne pierogi dla dzieci. Ciasto robimy tylko z mąki pszennej i gorącej wody. Farsz możemy zastąpić innymi owocami ale ja dziś polecam starte jabłko (bez cukru). Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650 wrzątek ok. 100 ml 3 jabłka łyżka soli do gotowania Sprawdź przepis na pierożki z jabłkami
w kuchni i w ogrodzieCiasto rozwałkowujemy dość cienko, w razie potrzeby podsypując blat odrobiną mąki. Wycinamy kółka za pomocą szerokiej szklanki. Na każdym kółeczku układamy złożoną karteczkę z wróżbą i zagniatamy ciasto tak jak pierogi. Ciasteczka układamy na blasze zachowując centymetrowe odstępy. Pieczemy 15-20 minut, pilnując aby się nie zarumieniły. Ewentualnie posypujemy jeszcze cukrem pudrem
Mania GotowaniaJedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto: 30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej
Z miłości do słodkościudały ! Składniki: 500 g twarogu 2 jajka 100 g mąki 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Twaróg zmielić. Do sera dodać jajka, mąkę i sól, zagnieść ciasto. Nie podsypywać dużą ilością mąki, gdyż pierogi będą twarde. Uformować wałeczki. Spłaszczyć je delikatnie i pokroić na skos na romby. Wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch gotować
w mojej kuchnipodawać na deser. Przyznaje, że pierogów za często nie robię i ich kształt pozostawia wiele do życzenia, natomiast w smaku są pyszne. Ciasto jest miękkie i delikatne. Z tego przepisu wychodzi ok 15-16 pierogów, więc od razu radzę zrobić z podwójnej ilości składników, bo znikają ekspresowo. Pierogi z truskawkami SKŁADNIKI: szklanka mąki 1/2 łyżeczki masła szczypta(...)wrzątku truskawki PRZYGOTOWANIE: Mąkę wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli. W gorącej wodzie roztapiamy masło i wlewamy ją do mąki. Mieszamy początkowo łyżką, a następnie rękami wyrabiamy na elastyczne ciasto. Ciasto odkładamy na kwadrans, a w tym czasie gotujemy wodę i przygotowujemy truskawki. Truskawki należy obrać z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka, nakładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBardzo lubię pierogi, choć przyznam się, że bardzo rzadko je robię. Dziś proponuję wersję z serem i szpinakiem - jedne z moich ulubionych zaraz po ruskich :) Sposób przygotowania: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju sól niepełna szklanka ciepłej wody Farsz: 400-500 g sera białego 300 g świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym) 1 ząbek czosnku sól(...)zmniejszy swoją objętość. Lekko posolić i popieprzyć. 3. Ser rozdrobnić widelcem, dodać szpinak z patelni i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 4. Z ciasta wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepić dokładnie pierogi. Gotowe ugotować w osolonym wrzątku. 5. Podawać np. z topionym masłem lub zrumienioną cebulką. Smacznego
Kuchnia domowa Anisól i pieprz dodać do smaku. Zagnieść ciasto; Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką a potem kiedy przestygnie zagnieść ciasto, podsypując odrobiną mąki. Wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką i lepić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie. Podawać z tłuszczem i skwarkami. Opublikowany
Gotowanie jest łatwegorąca przegotowana woda łyżka oleju kurkuma Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne, dodać łyżeczkę kurkumy. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować jak najcieniej, kroić w kwadraty ok. 4-5 cm. Na powstałe kwadraty nakładamy farsz i przykładamy drugim kawałkiem ciasta oraz dociskamy całość
vegetaniezamrażarki. Pierogi z borówkami to jednak moje ukochane danie, chodzi oczywiście o cudowny smak, który chyba nigdy mi się nie znudzi. Od lat niezmiennie pierogi z borówkami obejmują pierwsze miejsce :) SKŁADNIKI: CIASTO: 600 g mąki pszennej 2 żółtka 250 ml gorącej wody 100 g miękkiego masła Pół łyżeczki soli FARSZ: 500 g borówek 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wrzącą), sól oraz masło. Następnie wyrobić ciasto. Po połączeniu wszystkich składników, ciasto zostawić w misce na kilka minut pod przykryciem. W tym czasie można przygotować farsz, borówki, cukier i mąkę ziemniaczaną połączyć i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części - (łatwiejsze rozwałkowanie). Następnie ciasto rozwałkować i wyciąć z ciasta kółka, (ja wykorzystałam do tego szklankę). Każde kółeczko można troszkę rozciągnąć
Serce zamknięte w formie pysznościwycinać szklanką koła. Na środek każdego nakładać marmoladę (ja lubię twardą, ale może być też miękka) i zlepiać jak pieroga. Podwinąć łączenie pod spód i łączeniem na dół umieścić w papilotce. Papilotki z pączkami poustawiać na blaszce do ciasta i zostawić pod przykryciem na ok. pół godziny by podrosły. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temp. 180 stopni(...)kawałku masła cały czas wyrabiać na interwale przez ok. 10 minut. Ciasto ma być gładkie, elastyczne. Przełożyć ciasto do miski i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce (przykryć ściereczką). Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i zagnieść. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką (uwaga - ciasto nie będzie zwarte, tylko dość luźne). Rozpłaszczyć na placek o grubości
Mania Wypiekania