pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:126/319)

Pierogi drożdżowe z bobem i szynką 148

posiekaną łyżką koperku. Ciasto: W rondelku mieszamy wodę z olejem rzepakowym i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki mąki pszennej, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika(...)stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym dodajemy 1/2 szklankę mąki i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Na podsypanym mąką blacie wałkujemy dosyć cienko ciasto, wykrawamy z niego okrągłe krążki. Na każdym krążku układamy po 2 łyżeczki farszu, zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Każdy pieróg układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIEROGI JANA 132

Moje pierogi może są i smaczne , ale to już nie to co taty.Dziś pierogi inne , mocno czosnkowe ,pachnące majerankiem i wędzonym boczkiem.Zapraszam. 1 kg.ziemniaków 1 główka czosnku 1 op.majeranku 10 dag.wędzonego boczku sól pieprz spora ilość nieżałowač:) Ciasto: *********************************** 70 dag.mąki 1 jajko sól 1/2 łyżeczki 1.5 szkl bardzo ciepłej wody 3 łyżki oliwy(...)dodać do zmielonych ziemniaków , wsypać paczkę majeranku , dodać sól ,pieprz ( tylko nie przesadzić ok.1 łyżeczki w zależności).Wszystko dokładnie wyrobić i sklejać pierogi. Na stolicę wsypać mąkę , sól , dodać jajko , olej i ciepłą wodę , wyrobić elastyczne ciasto , po wyrobieniu trzymamy pod przykryciem , żeby szybko nam nie wysychało.Wycinamy krążki szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Cebulkę obieramy , siekam

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55828

ciasta do góry i zlepiamy. Pieczemy około 20 minut w 210 stopniach. Podajemy z plasterkiem cytryny. I gotowe! Oto 7 potraw słonych, wytrawnych. Czas na coś słodkiego!  Pozostałe 5 przepisów jest właśnie takich :) 8. Kluski z makiem Potrawa prosta i szybka, jeśli przygotowujemy ją z gotowej masy makowej. A gdy robimy dodatkowo pierożki z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego(...)masą makową. I gotowe! Mi smakują bardziej na ciepło, choć i na zimno też są dobre. 9. Makowe pierożki z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego Święta Bożego Narodzenia bez maku to nie święta. Moja mama robiła pyszne pierogi z makiem i jabłkiem smażone na głębokim tłuszczu. I przepis przepadł bezpowrotnie... Teraz nawet nie pamiętam, co to było za ciasto

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pierogi z soczewicą i tofu 177

słodko i na słono, nigdy mi się nie znudzą! :) A Wy z czym najbardziej lubicie pierogi? Dzisiaj zapraszam Wam na pierogi z soczewicą i pastą z tofu. Zainspirował mnie przepis z bloga OlgaSmile. Składniki na ciasto:   600 g mąki tortowej   szkl ciepłej wody   1 żółtko szczypta soli   ok 1/2 kostki miękkiego masła Składniki(...)przyprawić solą i pieprzem. Mąkę przesiać, dodać żółtko i sól. Wyrobić ciasto, stopniowo dodając ciepłą wodę. Kiedy składniki się połączą, dodać miękkie masło. Urabiać ok 3-5 minut. Ciasto idealnie odchodzi od rąk i z łatwością się urabia. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka, dodać farsz i zlepić pierogi. Gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia. Gotowe pierogi posypać startym

Trufelkowo
PIEROGI Z MIĘSEM 116

moje smaki dzieciństwa. Często więc na moim stole goszczą potrawy, które przenoszą mnie w te błogie lata. Takie cudne właściwości mają też te pierogi z mięsem. Delikatne, aksamitne, rozpływające się w ustach ciasto i delikatnie pikantny farsz. To lubię!   Składniki: 1/2 kg mąki sól 3 łyżki oleju gorąca woda- tyle ile weżmie ciasto- ok szklanki farsz(...)sól, olej, wyrabiać ciasto dolewając wodę.Zagniatamy elastyczne ciasto. *Do bulionu dodajemy warzywa i przyprawy: ziele , liść pieprz, wkładamy mięso. Gotujemy ok godziny. *Cebulę drobno siekamy szklimy na oleju. Połowę cebuli weźmiemy do farszu, połowę do okraszenia pierożków. *Ugotowane mięso mielimy w maszynce, dodajemy odciśniętą namoczoną bułkę i zeszkloną cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. * Ciasto pierogowe rozwałkowujemy dość

Z Majeczką w kuchni
Bezglutenowe knedle z czereśniami w cynamonowo-cukrowej posypce 144

cynamonu Ziemniaki obieram, gotuję, studzę. Dodaję mąki oraz szczyptę soli i zagniatam ciasto. Nie powinno kleić się do rąk. Czereśnie myję i dryluję. Porcję ciasta rozpłaszczam w dłoniach, nakładam czereśnie i sklejam jak pieroga, następnie formuję kulkę i układam na posypanej mąką desce. Postępuję tak samo z resztą ciasta. Knedle powinny być dość małe, pamiętajmy, że ciasto powinno otulać

Mango Papaja
duże pierogi z ... 182

Wszystko widać na zdjęciach, dlatego też nie będę się dużo rozpisywał :) Ciasto takie jak na pizzę i na chleb. Nadzienie...jakie kto lubi :) Lepimy :) Smarujemy jajkiem :) Jeżeli zrobimy za dużo ciasta, to pieczemy bułki :)  Przed włożeniem do piekarnika dodałem do ciasta trochę płatków owsianych i mąki żytniej... Pierogi pieczemy 25-30 min w temp

chleba naszego
Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem 174

Długo oczekiwane:) ulubione sezonowe pierogi. Tym razem z zielonym dodatkiem Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem SKŁADNIKI: farsz: 1 dynia Hokkaido 200g sera białego chudego 3/4 puszki zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny, chilli ciasto: 500-600g mąki tortowej łyżka oleju ciepła przegotowana woda Tym razem farsz przygotowałam dzień wcześniej(...)Przykrytą miską z farszem odstawić do lodówki. Nigdy nie kombinuje z ciastem, mam sprawdzony skład i sposób  Sprawdzony przepis na ciasto pierogowe Przygotowane ciasto rozwałkować i wykroić  kółka za pomocą szklanki do piwa :) Nałożyć odpowiednią kulkę farszu , s kładać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów formując falbankę. Gotować w osolonej wodzie dwie minuty od wypłynięcia

MarciochaKucharzy
Truskawkowo waniliowa zebra 143

wielu dań, ale też doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki

mojewypiekiinietylko
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 179

wiedzieliście, że tradycja przygotowywania wypieków specjalnie na Epifanię istniała również w Polsce? W wielu regionach piekło się kiedyś szczodraki, czyli rogale z kapustą i grzybami oraz sójki - pierogi z drożdżowego ciasta z nadzieniem z kapusty lub grzybów. Jestem ciekawa, czy słyszeliście o nich/jedliście je kiedyś? Ciasto Trzech Króli Galette des rois to francuska odmiana Ciasta Trzech Króli, wypieku

Chilli Czosnek i Oliwa
Mini krokiety z pastą pieczarkową 228

Mini krokiety z pastą pieczarkową Krokiety to doskonały dodatek do każdej zupy . Mogą także z powodzeniem stanowić danie główne . Mini krokiety to małe , zgrabne pakieciki które

Ogrodnik w podróży
Nie marnuje – banany 91

kosza. Banan wszechstronny To przykre, biorąc pod uwagę, że owoce to tak naprawdę produkt idealny – można je zjeść jakoś samodzielny posiłek, zrobić z nich ciasto, ciasteczka, desery, sałatki, dodać do pierogów, naleśników, ugotować kompot, przygotować koktajl, smoothie, lody i wielu innych potraw. Wydawać by się mogło, że to produkt, który nie ma prawa się marnować. Jednak ląduje(...)pobocznej. Mam nadzieję, że zainspiruje Was do bananowych eksperymentów Nie marnuje – banany Jaglany sernik na owsianym spodzie Mleko bananowe Gryczany chlebek bananowy Wegańskie lody bananowe Dietetyczne ciasto marchewkowo – bananowe Bananowy krem krówkowy Czytaj więcej – przepisy z bananami w roli głównej Buziaki, Angelika       Artykuł Nie marnuje – banany pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Nie marnuje – banany 103

kosza. Banan wszechstronny To przykre, biorąc pod uwagę, że owoce to tak naprawdę produkt idealny – można je zjeść jakoś samodzielny posiłek, zrobić z nich ciasto, ciasteczka, desery, sałatki, dodać do pierogów, naleśników, ugotować kompot, przygotować koktajl, smoothie, lody i wielu innych potraw. Wydawać by się mogło, że to produkt, który nie ma prawa się marnować. Jednak ląduje(...)pobocznej. Mam nadzieję, że zainspiruje Was do bananowych eksperymentów Nie marnuje – banany Jaglany sernik na owsianym spodzie Mleko bananowe Gryczany chlebek bananowy Wegańskie lody bananowe Dietetyczne ciasto marchewkowo – bananowe Bananowy krem krówkowy Czytaj więcej – przepisy z bananami w roli głównej Buziaki, Angelika       Artykuł Nie marnuje – banany pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Pierogi szwedzkie 118

domowe pierogi, dlatego na nie zapraszam Idealne z barszczem czerwonym, lub jeśli zrobimy krótsze, jako przekąska serwowana do piwa Drukuj Pierogi szwedzkie Składniki Farsz 500 gr pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz 2 łyżki masła Ciasto 300 gr mąki 3 dkg drożdży 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru sól 3 łyżki oliwy 1 jajko do smarowania czarnuszka Wykonanie(...)delikatnie podgrzewamy. Wkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Czekamy aż drożdże zaczną pracować - ok 15 min. Do przesianej mąki dodajemy sól, oliwę i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. pozostawiamy je do wyrośnięcia na ok 30-60 min. Ciasto wałkujemy w kształt prostokąta. Rozkładamy na nim farsz. Kroimy na mniejsze prostkąty, które zlepiamy brzegami w palucha. Paluchy kładziemy na pergaminie. Smarujemy jajkiem i posypujemy

Mieszam w Garnku
Ruskie na oleju rzepakowym 160

dolejmy jeszcze troszkę oleju rzepakowego. Zobaczcie jak wyglda amarantus w farszu. Takie małe złote jak olej rzepakowy kuleczki ! Odstawiamy farsz w chłodne miejsce i zajmujemy się ciastem. Z podanych składników wyrabiamy kulę gładkiego ciasta, nie zapominając o pewnym sekrecie, który wygrzebalam dawno temu gdzieś w internecie. A mianowicie … Naszą mąkę oraz olej rzepakowy, powiem Wam , że trzeba go dość sporo(...)ciasto wyjdzie idealne, będzie odskakiwac od ręki a pierożki będą się fantastycznie nam sklejały. Nastepnie dosypujemy maki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz obydwoma łyżkami, a to dlatego aby się nie poparzyć po prostu. . Kiedy ciasto bedzie juz scalone wykładamy na stolnice i wyrabiamy . Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne a reszte ciasta przykrywamy sciereczką

Z Kuchni Do Kuchni