pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:132/319)

Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 212

szklanki letniej wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Rozpuszczone drożdże łączymy z mąką, oliwą, solą. Stopniowo dolewamy wodę - wyrabiając ciasto. Ciasto ma być sprężyste. Ilość wody zależy od wilgotności mąki, u mnie było to około 3/4 szklanki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, pokroić na cienkie plastry, najlepiej przy użyciu mandoliny. Czosnek pokroić(...)Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Uformować gruby wałeczek i podzielić na około 15 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką, na okrągły placek grubości około 3 mm. Łyżkę wystudzonego farszu kłaść na środku placka, nieco rozsmarować farsz na placku. Brzegi ciasta posmarować pędzelkiem zmoczonym w wodzie. Placek składać na pół, formując pierożka. Dokładnie dociskać brzegi, można uformować koroneczkę. Gotowe pierogi

kolorowotorcikowo
Pierogi z nadzieniem ziemniaczanym, gotowane i pieczone 170

sąsiadki, Pani Małgosi. Do dziś pamiętam ich smak. Właśnie ona robiła je takie ugotowane i podpieczone, jak poniżej. Mój przepis oczywiście nie odzwierciedla tamtych pierogów w 100%, ale ich smak jest bardzo podobny :) Ciasto makaronowe: 3 szklanki mąki (+ ½ do podsypania) 5 jajek Sól Farsz: 1kg ziemniaków 2 duże cebule 70g masła Sól Pieprz Dodatkowo: Ok.100g margaryny 3 – 4 kawałki(...)mące robimy dołek, do którego wbijamy jajka, solimy, a następnie wyrabiamy ciasto. Najpierw widelcem, a następnie ręcznie. Ciasto jest gotowe, gdy nie lepi się do rąk. Ciasto makaronowe wałkujemy na grubość około 3mm, po czym wycinamy z niego szklanką kółka, na które nakładamy łyżeczka farsz. Pierogi dobrze zlepiamy palcami, po czym układamy na blaszce z pergaminem lub oprószonej mąką

Smakowy Raj
Waniliowe pierogi z kaszą jaglaną i serem 201

ciasto miało bardzo gęstą, pierogową  konsystencje. Woda koniecznie musi być gorąca gdyż w przeciwny razie ciasto pierogowe będzie twarde i trudne do rozwałkowania. Tak więc ciasto wyrabiamy długo i energicznie, następnie przykrywamy ręcznikiem lnianym i wkładamy do lodówki na pół godziny. Ser mielimy, kaszę gotujemy do miękkości, mieszamy razem dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ciasto pierogowe wałkujemy(...)bardzo cienko, wykrawamy pierogi, wkładamy farsz, lepimy i gotujemy w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierogi polewamy rozpuszczonym masłem z bułką tartą

Jadło i czytadło
Pierogi z farszem pizza 540

pierogi muszą być nudne?! Mam nadzieję, że już was kilkakrotnie przekonałam, że nie! Tym razem drożdżowe pierogi pieczone z farszem pizza. Brzmi ciekawie? Gwarantuje, że smakuje jeszcze lepiej :) Składniki na ciasto: mąka 1 kg drożdże 10 dag olej 1/2 szklanki żółtko jaja kurzego 2 szt. Jajo kurze 1 szt mleko 1/2 litra śmietana gęsta 2 łyżki oregano(...)oleju złociście. Do przestudzonego mięsa dodać ketchup, starty ser, lekko przysmażoną z cebulę, pieczarki, drobno pokrojoną paprykę i kukurydzę- wszystko dokładnie wymieszać. Podrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Posmarować rozmąconym jajkiem. Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 25 minut. Inne przepisy na pierogi: Czebureki Pierogi

Tradycyjna Kuchnia
Pierogi z pieczarkami 144

naczyniu łączymy mąkę z solą i jajkiem. Wlewamy wodę i drewnianą łyżką energicznie mieszamy ciasto. Chwilkę odczekać (aby się nie oparzyć), i zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut. Umyte pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną(...)dokładnie odcedzić (to ważne, gdyż uniemożliwi to lepienie pierogów). Dodajemy do nich ser starty na cienkich oczkach i mieszamy dokładnie cały farsz. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z masłem, skwarkami, lub czym tylko

KasiekGotuje
Pierogi z botwinką, jaglanką i serem 133

Pyszne pierogi z nietypowym farszem - wiosenne kolory i smaki! Po raz pierwszy zrobiłam ciasto na maślance i z jajkiem (bo zawsze robiłam parzone wodą). Podobno na maślance jest lepsze, ale nie zrobiło na mnie wielkiej różnicy - zwykłe z mąki i wody, dobrze zrobione, jest tak samo elastyczne i plastyczne jak to z przepisu poniżej. W smaku także różnica(...)szczypta papryki wędzonej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Obie mąki przesiewamy, robimy wgłębienie, wbijamy do niego jajko, wlewamy maślankę i olej, nieco solimy i pieprzymy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy w misce ściereczką, jeśli jeszcze nie mamy gotowego farszu. Farsz: Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu

Kolorowy Przepisownik
Złociste pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 232

smacznym i sytym daniem obiadowym. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu resztę odsmażam następnego dnia albo mrożę. Farsz zwyczajny, ale zobaczcie jaki piękny kolor ma ciasto ! Zaraz wyjaśni się dlaczego. Zobacz przepis na Pierogi z mięsem i kuskusem albo Pierogi z kaszanką . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem 97

Dodajemy jajko. W razie potrzeby masę doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajko, sól oraz olej. Zagniatamy. Dolewamy po trochu ciepłej wody, do momentu aż ciasto przestanie się lepić do rąk i blatu. Odrywamy po kawałku ciasta (resztę najlepiej trzymać np. pod miską, aby nie wysychało) i cienko rozwałkowujemy(...)następnie wycinamy krążki (o średnicy ok. 7-8 cm) np. za pomocą szklanki. Na krążki ciasta nakładamy ok. 1 czubatej łyżeczki farszu (lub troszkę więcej), składamy je na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Zlepione pierogi odkładamy na posypany mąką blat i dodatkowo przykrywamy ściereczką. W międzyczasie w sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju (zapobiegnie to sklejaniu

MyCookBook.pl
Pierogi z kasza gryczaną i serem 170

pokroić w kosteczkę i usmażyć na oleju.W misce pokruszyć twaróg dodać usmażoną cebulę , ugotowaną kaszę.Doprawić solą ,pieprzem i wymieszać. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz następnie zlepić boki formując pierożki. Pierogi wrzucać partiami na osoloną , wrzącą wodę i gotować do miękkości około 3-4 minuty. Podawać z podsmażoną cebulką , boczkiem lub kwaśną

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi z kapustą 152

dodajemy pozostały tłuszcz, odrobinę soli i ciągle mieszając smażymy aż całkowicie zmięknie i zeszkli się. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Przygotowane ciasto wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub nożem dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 1½ minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy omastą, by się nie skleiły. Podajemy(...)poszatkowaną kapustę. Dodajemy tłuszcz i odrobinę soli, smażymy aż zmięknie i się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane ciasto wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub nożem dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 1½ minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy omastą, by się nie skleiły. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z wędzonym twarogiem, porami i suszonymi pomidorami w parzonym cieście i panierce 189

ciasto : - 2 szklanki mąki (przesianej) - 2 szklanki mleka - 2 łyżki masła - sól *farsz: - 1 średni por - 8-10 suszone pomidory (można dodać również posiekane oliwki) - 250g wędzonego sera białego - 1 łyżka masła - sól, pieprz * dodatkowo: - jajko - bułka tarta Ciasto. Mleko zagotować z masłem i solą. Do gotującego się mleka dodać mąkę i energicznie mieszając wyrobić ciasto. Sparzyć dokładnie. Ciasto wyłożyć(...)drobno pokroić. Pora i pomidory podsmażyć na maśle, doprawiając pieprzem. Przestudzić. Wędzony ser rozgnieść widelcem i dodać podsmażonego pora i pomidory. W razie konieczności doprawić. Ciasto rozwałkować na grubość min 3mm i wycinać krążki. Pierogi nadziać, panierować w jajku i bułce tartej, i wrzucać na dobrze rozgrzany olej. Smażyć do złotego koloru panierki. Smacznego

CookYourself
Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori 237

tylko zlepienie pierogów i smażenie. Pierogi możemy jeść również na zimno, dzięki czemu sprawdzą się jako przekąska do pracy. Polecam.   Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori         Składniki: Ciasto: 500 g mąki 100 ml ciepłej wody ¼ szklanki stopionego masła 1 jajko 50 g drożdży 1 szczypta cukru ½ łyżki soli olej do smażenia Farsz(...)ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z limonki sól, pieprz Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy ciasta. Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie zalewamy je wodą. Mieszamy wszystko dokładnie, i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy  i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę

Mania Gotowania
Pierogi z wiśniami 148

środku dołek i wbijamy do niego jajka. Nastepnie dodajemy olej i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy dodając stopniowo gorącą wodę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Stolnicę posypujemy delikatnie mąką i ciasto rozwałkowujemy. Szklanką lub specjalną foremką do pierogów wykrawamy kółka. Na środek nakładamy 2-3 wiśnie, posypujemy odrobiną cukru i sklejamy pierogi. W dużym garnku przygotowujemy osoloną

Salonik smaków
Kruche ciasto z musem jagodowym i bezą 162

może nie zupełnie moich bo leśnych, lecz tak pysznych, że nie można się im oprzeć. Litrę jagód podzieliłam na dwie porcje. Z jednej zrobiłam pierogi z jagodami, zaś z reszty- pyszne ciasto z musem. Wspaniałe, chrupiące ciasto, mus i beza to poezja smaku i aromatu. Polecam!!! Kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 2-3 łyżki cukru

Ciasteczkowy Potwór
Bezglutenowe ravioli z ricottą 144

Pierożki wprost rozpływają się w ustach. Ciasto jest zwarte, ale delikatne. No i to kremowe, śmietankowe wnętrze w połączeniu ze słodkim smakiem sosu pomidorowego...przepyszne, cudowne danie! Jeśli nie próbowaliście pierożków w takim wydaniu to koniecznie spróbujcie. Gwarantuje, że wrócicie do nich nie raz :)   SKŁADNIKI: 300 g mixu do makaronów i pierogów Nutri free (klik) 3 jajka(...)sera ricotta 1 jajko dodatki: 2 szklanki dobrego sosu pomidorowego - najlepiej ze świeżych pomidorów parmezan bazylia Ser ricotta wymieszaj dokładnie z roztrzepanym jajkiem. Mix do pierogów wymieszaj z jajkami, oliwą, solą i wyrabiaj ciasto by było jednolite i elastyczne. Uformuj kulę i odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wykrój 2 prostokąty. Na cieście nakładaj

Kuchnia bezglutenowa