pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:136/319)

Serowe paszteciki w waflu 163

Serowe paszteciki w waflu powstały pewnego razu gdy nie miałam pomysłu na obiad. Miały być nawet ruskie pierogi ale nie bardzo miałam ochotę na przygodę z ciastem. I tak oto pod wpływem chwili, może troszkę dłuższej chwili, bo farsz jednak kilka dobrych minut zajmuje zajadaliśmy się wspaniałymi serowymi kęskami o smaku ruskich pierogów. Pan Ł. do póki

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z białym serem na słodko 175

wanilii, śmietanę i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier (do smaku) i ponownie mieszamy. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajko, sól oraz olej. Zagniatamy. Dolewamy po trochu ciepłej wody, do momentu aż ciasto przestanie się lepić do rąk i blatu. Odrywamy po kawałku ciasta (resztę najlepiej trzymać np. pod miską, aby nie wysychało) i cienko rozwałkowujemy(...)następnie wycinamy krążki (o średnicy 5-7 cm) np. za pomocą szklanki. Na każdy krążek nakładamy 1 łyżkę nadzienia i bardzo starannie zlepiamy brzegi ciasta (ręcznie lub za pomocą foremki do lepienia pierogów). Gotowe pierogi wrzucamy partiami do gotującej się, lekko osolonej wody (z dodatkiem łyżki oleju). Gdy wypłyną na powierzchnię należy odczekać jeszcze ok. 3 minuty

MyCookBook.pl
Calzone ze szpinakiem i mozzarellą 119

rozwałkować bardzo cienko. Na połowie ułożyć porcję szpinaku, na wierzch położyć plasterki mozarelli (jeżeli jest tarta - można ją wcześniej wymieszać z ostudzonym farszem szpinakowym). Ciasto złożyć na pół, zlebić brzegi jak pierogi. Jajko rozbić i posmarować pierogi. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 703,1 kcal Tłuszcz

Zielona Kuchnia
Kluski na parze – pampuchy 220

Kluski na parze, pampuchy, pyzy na parze, parowańce… Nazw jest wiele, ale skład i smak ten sam! Pyszne kluski z ciasta drożdżowego, które gotowane są na

PatiGotuje
Rogaliki i księżyce marcepanowe ( ciasteczka marcepanowe ) 168

marcepanu dodać mąkę - zagnieść ciasto. 2/3 ciasto rozwałkować podsypując mąką na cienki placek. Wykrawać kółka, np szklanką. Na każdy wykrojony okrąg kłaść porcję marmolady/dżemu - składać jak pierogi. Z pozostałej części ciasta uformować cienki wałeczek. Kroić w paski długości około 7-8 cm. Formować księżyce. Możecie zrobić tylko pierożki, lub tylko księżyce. Ciastka piec w 170 stopniach C około

kolorowotorcikowo
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 146

dekonstrukcję sernika. Na zdjęciach znajdziecie również dania moich współbiesiadników, których zadowolenie było wcale nie mniejsze niż moje. Veni, vidi, głodny nie byłem Pierożki inspirowane japońskimi pierogami gyoza  były absolutnie rewelacyjne. Doskonałe plastyczne ciasto z pełnym smaku mięsnym nadzieniem, słodkimi karmelizowanymi szalotkami i emulsją ze szczypiorku wprawiły mnie w zachwyt. Zdecydowanie ta przystawka to jest sztos! Moje danie główne(...)dorsz z budyniem z białych warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony w papilocie, pierogi z dynią i ricottą, czy sałatka ze ślubowskim serem halloumi. Dodatkowo w kolejnych kartach ma się pojawić również więcej dań dla roślinożerców. Bo mottem jest po prostu dobre jedzenie

Food Square
Pierożki z boczniakiem 187

wystudzenia. Następnie dodać jajko i bułkę tartą i wymieszać . Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej, wlać wrzątek, wymieszać łyżką i nieco przestudzić. Zagnieść ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki literatką i lepić pierogi z nadzieniem. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać ze skwarkami i przyrumienioną cebulką

Gotowanie jest łatwe
pierogi ruskie wg siostry Anastazji 184

mielony), tak aby były grudki. Dodać cebulę usmażoną na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem - ma być pikantne. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć.Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować

Aromatyczne Podróże
Pierogi z soczewicą oraz pierogi z ziemniakiem i pieprzem 204

Wprawdzie pierogi pojawiły się już na naszym blogu, ale chcemy wszystkich zainspirować do wypróbowania różnych farszy. Dziś zrobiłyśmy dwa rodzaje pierogów: nadziewane soczewicą i  drugie z ziemniakami i pieprzem. Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko woda sól 1 farsz(...)Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z podsmażoną cebulką, doprawić (nie żałować pieprzu).  Wszystkie składniki na ciasto dokładnie połączyć i zagniatać do momentu, aż  będzie elastyczne. Następnie rozwałkować, wycinać krążki, na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotować ok 3 minuty, od momentu wypłynięcia

Anioły w kuchni
Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami 140

Ciasto: mąka 800 g jajko łyżeczka oleju łyżeczka soli kubek ciepłej wody około 300 ml Farsz: 2 torebki kaszy jęczmiennej suszone grzyby około 500 g masło około 2 łyżek 3 cebule sól pieprz tymianek majeranek Jak w pozostałych moich przepisach pierogowych przypominam instrukcję robienia ciasta: Mąkę przesiać przez sitko, dodać odrobinę soli, jajko. Wyrabiać stopniowo, dodając ciepłej wody (ciasto(...)miał wyrazisty smak. Zioła każdy reguluje według uznania. Na koniec dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać literatką. Na kółka nakładać dużo farszu, pamiętając, by zostało tyle miejsca, aby dały się one dobrze skleić. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów. Można podawać z podsmażoną cebulką. Można też (jak lubi mój mąż) gotować je przez

Karola gotuje
Pierogi czosnkowe z ziemniakami 141

Pierogi, zawsze smaczne i ulubione danie, które można zajadać prawie codziennie. -- Ciasto: 1 kg mąki typ 650, 2 szklanki bardzo ciepłej wody, łyżka soli, pół szklanki oleju. Mąkę przesiewamy, dosypujemy sól, mieszając dodajemy wodę i olej, wyrabiamy i  odstawiamy przykryte do lodówki na 30-60 minut żeby odpoczęło. Farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków, główka obranego czosnku, jajko, coś(...)jajko wbijamy do pozostałych składników. Do smaku dodajemy sól, pieprz i porządnie wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na ~30 min. -- Następnie ciasto dzielimy na części, wałkujemy na ~3mm i wycinamy krążki,  które faszerujemy wcześniej przygotowaną masą, dokładnie sklejając brzegi. -- Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, od czasu wypłynięcia na wierzch. Oczywiście każdorazowo pierogi wrzucamy

chleba naszego
Maślane pierożki z bananami i ... 171

blachę, wałek, wycinarkę.Jak ciasto wyrośnie dzielimy je  na części, wałkujemy na na 3-4 mm i wycinamy kółka jak na klasyczne pierogi. Banany obieramy i kroimy na krążki, które następnie zawijamy w ciasto. Smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w 200 st. C 20 min. Gdy banany się skończą kleimy bułki i pieczemy je przez

chleba naszego
Czekoladowe pierogi z truskawkami i twarożkowym sosem 145

małej porcji, ale kolejne będą zdecydowanie większe i dla całej rodziny :) Składniki: Na 10 sztuk Ciasto: 1 szklanka mąki + do podsypywania 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego 100ml mocno ciepłego mleka 10 truskawek (lub tyle ile wyszło nam pierogów) Sos twarożkowy: 1/2 opakowania śmietankowego serka typu Almette (ok. 65g) 1/3 czekolady mlecznej jagodowo-poziomkowej 1 łyżeczka mleka(...)mięty Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakaem i cukrem waniliowym. Powoli łączymy z gorącym mlekiem, siekamy i zagniatamy. Ciasto wałkujemy na grubość ok 4mm i wykrawamy kubkiem lub szklanką. Mi z tej ilości wyszło 10sztuk. Na każdym pierogu nakładamy truskawkę i dokładnie sklejamy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Przecedzamy i przelewamy delikatnie zimną wodą

Kuchnia w czekoladzie
PĄCZKI PIECZONE 153

kółka. Każde kółko lekko rozpłaszczamy w dłoni i na środek nakładamy małą łyżeczkę powideł lub marmolady. Składamy na pół, dokładnie zlepiamy brzegi ( jak przy lepieniu pierogów) i zbieramy łączenie pod spód. Niewykorzystaną część ciasta ponownie łączymy w kulę, rozwałkowujemy, wycinamy krążki, itd. Uformowane w ten sposób kulki układamy łączeniem do dołu w papilotkach. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przykrywamy folią

cool and minty
Uszka z kapustą i grzybami 172

niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki o średnicy około 6 cm, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować uszka, składając ciasto na pół jak na mini-pierogi, a następnie łącząc dwa przeciwległe boki ze sobą w kształt uszek. Nastawić wodę w garnku. Dodać sól. Zagotować. Wrzucać przygotowane uszka na gotującą się wodę. Gotować

Świat Domowej Kuchni