pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:123/319)

Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 213

wiedzieliście, że tradycja przygotowywania wypieków specjalnie na Epifanię istniała również w Polsce? W wielu regionach piekło się kiedyś szczodraki, czyli rogale z kapustą i grzybami oraz sójki - pierogi z drożdżowego ciasta z nadzieniem z kapusty lub grzybów. Jestem ciekawa, czy słyszeliście o nich/jedliście je kiedyś? Ciasto Trzech Króli Galette des rois to francuska odmiana Ciasta Trzech Króli, wypieku

Chilli Czosnek i Oliwa
Mini krokiety z pastą pieczarkową 265

Mini krokiety z pastą pieczarkową Krokiety to doskonały dodatek do każdej zupy . Mogą także z powodzeniem stanowić danie główne . Mini krokiety to małe , zgrabne pakieciki które

Ogrodnik w podróży
Nie marnuje – banany 127

kosza. Banan wszechstronny To przykre, biorąc pod uwagę, że owoce to tak naprawdę produkt idealny – można je zjeść jakoś samodzielny posiłek, zrobić z nich ciasto, ciasteczka, desery, sałatki, dodać do pierogów, naleśników, ugotować kompot, przygotować koktajl, smoothie, lody i wielu innych potraw. Wydawać by się mogło, że to produkt, który nie ma prawa się marnować. Jednak ląduje(...)pobocznej. Mam nadzieję, że zainspiruje Was do bananowych eksperymentów Nie marnuje – banany Jaglany sernik na owsianym spodzie Mleko bananowe Gryczany chlebek bananowy Wegańskie lody bananowe Dietetyczne ciasto marchewkowo – bananowe Bananowy krem krówkowy Czytaj więcej – przepisy z bananami w roli głównej Buziaki, Angelika       Artykuł Nie marnuje – banany pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Nie marnuje – banany 143

kosza. Banan wszechstronny To przykre, biorąc pod uwagę, że owoce to tak naprawdę produkt idealny – można je zjeść jakoś samodzielny posiłek, zrobić z nich ciasto, ciasteczka, desery, sałatki, dodać do pierogów, naleśników, ugotować kompot, przygotować koktajl, smoothie, lody i wielu innych potraw. Wydawać by się mogło, że to produkt, który nie ma prawa się marnować. Jednak ląduje(...)pobocznej. Mam nadzieję, że zainspiruje Was do bananowych eksperymentów Nie marnuje – banany Jaglany sernik na owsianym spodzie Mleko bananowe Gryczany chlebek bananowy Wegańskie lody bananowe Dietetyczne ciasto marchewkowo – bananowe Bananowy krem krówkowy Czytaj więcej – przepisy z bananami w roli głównej Buziaki, Angelika       Artykuł Nie marnuje – banany pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Pierogi szwedzkie 153

domowe pierogi, dlatego na nie zapraszam Idealne z barszczem czerwonym, lub jeśli zrobimy krótsze, jako przekąska serwowana do piwa Drukuj Pierogi szwedzkie Składniki Farsz 500 gr pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz 2 łyżki masła Ciasto 300 gr mąki 3 dkg drożdży 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru sól 3 łyżki oliwy 1 jajko do smarowania czarnuszka Wykonanie(...)delikatnie podgrzewamy. Wkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Czekamy aż drożdże zaczną pracować - ok 15 min. Do przesianej mąki dodajemy sól, oliwę i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. pozostawiamy je do wyrośnięcia na ok 30-60 min. Ciasto wałkujemy w kształt prostokąta. Rozkładamy na nim farsz. Kroimy na mniejsze prostkąty, które zlepiamy brzegami w palucha. Paluchy kładziemy na pergaminie. Smarujemy jajkiem i posypujemy

Mieszam w Garnku
Ruskie na oleju rzepakowym 178

dolejmy jeszcze troszkę oleju rzepakowego. Zobaczcie jak wyglda amarantus w farszu. Takie małe złote jak olej rzepakowy kuleczki ! Odstawiamy farsz w chłodne miejsce i zajmujemy się ciastem. Z podanych składników wyrabiamy kulę gładkiego ciasta, nie zapominając o pewnym sekrecie, który wygrzebalam dawno temu gdzieś w internecie. A mianowicie … Naszą mąkę oraz olej rzepakowy, powiem Wam , że trzeba go dość sporo(...)ciasto wyjdzie idealne, będzie odskakiwac od ręki a pierożki będą się fantastycznie nam sklejały. Nastepnie dosypujemy maki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz obydwoma łyżkami, a to dlatego aby się nie poparzyć po prostu. . Kiedy ciasto bedzie juz scalone wykładamy na stolnice i wyrabiamy . Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne a reszte ciasta przykrywamy sciereczką

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi z mięsem i kapustą 227

dodajemy do farszu który doprawiamy do smaku solą czarnym pieprzem,szczyptą przyprawy gajowego i jarzynką . 4. Na rozwałkowany placek kładziemy po łyżeczce farszu zawijamy ciasto i wykrawaczką,  wycinamy pół krążki pierogów po czym zlepiamy brzegi palcami. Tak przygotowane pierożki wrzucamy na wrzątek osolonej wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Przed podaniem okraszamy słoninką

Wanilia i Kardamon
wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami 751

wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masełkiem z cebulką. składniki na farsz: 500 g kapusty kiszonej 300 g grzybów

Domowy Smak Jedzenia
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 249

część farszu i zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy wałek na 4-5 cm paszteciki i układamy na blasze do ponownego wyrośnięcia. Można również z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki i nadziewać formując pierogi. Po około 30 minutach smarujemy wyrośnięte paszteciki roztrzepanym żółtkiem (można je ponacinać ostrym nożem), posypujemy czarnuszką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Pieczemy

Rozpustne gotowanie
Pierogi z jagodami + film 136

łyżeczki cukru szczypta soli przepis Z mąki, jajka i gorącej wody wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na dość cienki placek i wycinamy szklanką lub kubkiem krążki . Na każdym krążku kładziemy łyżeczkę umytych i dobrze odsączonych jagód i dobrze zlepiamy brzegi ciasta najlepiej widelcem. Na osolony wrzątek wrzucamy pierogi i gotujemy około 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi

Smakowite Dania
Czebureki 167

patelce mięso, tak jak to zrobiłam ja. Do farszu możecie także wykorzystać mięso, które zostało wam z rosołu Pierogi są naprawdę nietypowe i rewelacyjne w smaku. Jeśli nigdy ich nie próbowaliście to koniecznie musicie je przygotować! Czebureki Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki wody (375 ml) 2 łyżki oleju 4 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka wódki lub spirytusu(...)jajkiem i wódką. Dodajemy wcześniej przygotowaną ciepłą masę i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy je przyprawami, solą i pierzem. Ciasto musi być cienko rozwałkowane (tak jak na pierogi). Szklanką wycinamy z niego kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. W zlepianiu

PatiGotuje
Czebureki 136

patelce mięso, tak jak to zrobiłam ja. Do farszu możecie także wykorzystać mięso, które zostało wam z rosołu Pierogi są naprawdę nietypowe i rewelacyjne w smaku. Jeśli nigdy ich nie próbowaliście to koniecznie musicie je przygotować! Czebureki Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki wody (375 ml) 2 łyżki oleju 4 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka wódki lub spirytusu(...)jajkiem i wódką. Dodajemy wcześniej przygotowaną ciepłą masę i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy je przyprawami, solą i pierzem. Ciasto musi być cienko rozwałkowane (tak jak na pierogi). Szklanką wycinamy z niego kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. W zlepianiu

PatiGotuje
Pierogi z soczewicą i boczkiem - kuchnia podkarpacka 225

będzie ona pakowana w woreczki do gotowania. Ważne, by ugotować ją na miękko. Przepis pochodzi z publikacji „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Pierogi z soczewicą i boczkiem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli około 1 szklanki ciepłej wody Farsz: 500 g soczewicy 200 g boczku 3 cebule(...)boczku. Wszystko razem mielimy (boczek można dodać bez mielenia). Farsz przyprawiamy solą i pieprzem. Do mąki dodajemy sól, roztrzepane jajko i wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je cienko, wycinamy kółka i nakładamy do nich farsz. Pierogi wrzucamy na zagotowaną, posoloną wodę. Mieszamy delikatnie, żeby nie przywarły do dna. Kiedy pierogi wypłyną gotujemy je jeszcze 3-4 minuty

Trzeci talerz
Bezglutenowe pierogi z batatem i twarogiem bez laktozy 178

takowe pierogi są super zdrowe, pyszne i inne niż wszystkie. Jak najbardziej nieskomplikowane podejście do pieroga. Bezglutenowe podejście. Składniki na około 60 pierogów. Szklanka u mnie ma 250 ml. CIASTO 2,5 szklanki białej mąki ryżowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki kukurydzianej 2,5 szklanki mąki z tapioki ok. 400 ml wrzątku 2 łyżeczki sody(...)chcesz możesz dodać smażonej cebulki. Nie ukrywam, że w przygotowaniu ciasta, w fazie początkowej , bardzo pomaga mi robot planetarny, szczególnie, że operuję wrzątkiem. Wsypuję wszystkie składniki sypkie , łącznie z solą, zakładam hak do ciasta i rozpoczynam wyrabianie. Wlewam wrzątek tak ,aby powstała klucha, a ciasto się ścięło. I obserwuję ciasto, albo dodaję mąki, albo dodaję wody. Kula powinna być lśniąca

Z Kuchni Do Kuchni
Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami 234

krewetki drobno siekamy i mieszamy z mięsem i pozostałymi składnikami farszu. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Podsypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienki placek. Wycinamy krążki ciasta, nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Stawiamy je "po chińsku" falbanką do góry. Pierożki gotujemy przez około 8 minut na parze w bambusowym koszyku wyłożonym papierem do pieczenia. Papier wcześniej nacinamy

Smakowity Blog Kulinarny