pozostałej reszty. Tajemnicą chinkali jest dodanie wody do mięsnego farszu z pietruszką lub kolendrą, podczas gotowania naturalne soki z mięsa łączą się z wodą tworząc bulion. Ciasto jest bardziej elastyczne niż na pierogi. Wykrawa się z niego ok. 7-8 cm krążki, kładzie na środku kulkę z mięsa i zawija do góry, tworząc zakładki na górze tzw. czubek. Całość(...)farszu dodajemy natkę pietruszki w ilości jakiej lubimy i dokładnie mieszamy farsz, następnie formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Z mąki, ciepłej wody i rozpuszczonego masła przygotowujemy elastyczne ciasto. Najlepiej zagnieść hakiem robota, a po wyrobieniu odstawiamy na ok. 20 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy duże krążki ok. 8 cm. Na środek ciasta układamy kulkę mięsną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoje córki uwielbiają pierogi...i ostatnio robiłam je dość często..tym razem postanowiłam wypróbować przepis na ciasto znaleziony w jakiejś książeczce...do ciasta pierogowego dodajemy sodę..pierwszy raz tak robiłam i polecam..nadzienie pierogów oczywiście wg własnego gustu. 3 szkl.mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1 szkl.ciepłej wody 1/3 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli(...)dowolny farsz Sodę rozpuścić w wodzie.Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać resztę składników. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 10 -15 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie rozwałkować , szklanką wycinać krążki. Na środek każdego ułożyć po sporej łyżeczce farszu i zlepić. Gotować w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju przez 2-3 minuty od momentu
Moje domowe kucharzenierobiła go moja mama, babcia, no i oczywiście ja :) Ciasto makaronowe ma dość elastyczne zastosowanie, tzn. można je użyć, jako makaron do zup, sosów, bringoli , pierogów , ale również, jako płatki do lazanii , czy ciasto pierogowe, albo jako przysmak sam w sobie, czyli makaron upieczony ma patelni, czyli tzw. maca (wystarczy zrobić makaron, rozwałkować i pokroić na większe kawałki
Smakowy RajCIASTO: mąka tortowa 700 gram, woda ciepła 3/4 litra +-, śmietana gęsta 1 łyżka, sól 1 łyżeczka OKRASA: cebula 6 sztuk, masło 1 łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać i razem z twarogiem utłuc tłuczkiem, można zmielić w maszynce do mięsa ale my lubimy lekko grudkowaty farsz w pierogach(...)ręką wymieszać na jednolitą masę w robocie hakiem wyrobić ciasto pierogowe, wody dolewać tyle /+-/, aby ciasto było sprężyste i nie za luźne, obsypać mąką i schować do woreczka na 30 minut na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować cienko porcje ciasta i wykrawać krążki, na każdy nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać pierogi wrzucać na osolony wrzątek z łyżką oleju rzepakowego
W Mojej Kuchni Lubięciasto • 40 dag • 2 jajka • sól • 1 łyżka oliwy • 1 szklanka wody • śmietana • cukier do posypani Sposób przygotowania 1. Do mąki wbić jajka dodać oliwę szczyptę soli wlewać wodę mieszając łyżką potem wyrobić rękoma elastyczne ciasto ( ilość wody czasami trzeba więcej dolać a czasami mniej zależy to od mąki ) 2. Cisto rozwałkować na stolnicy wykrawać kółka nałożyć jagody skleić pierogi
W królestwie smaków Beatyzależy to ile wody wlejemy do wyrobienia ciasta. Najłatwiej przygotować ciasto z mąki mocno zmielonej typu 400. Bardziej wartościowe typy mąk dadzą nam bardziej gęste i ciemniejsze ciasto. Ja zazwyczaj używam mąki z numerkiem 650. Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne(...)dłużej aby ciasto ostygło. Miękkie mięso rozdrabniam widelcem i mieszam z kapustą. Próbuję i ewentualnie doprawiam. Kiedy farsz będzie gotowy zostawiam wszystko do przestygnięcia. Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę nadzienie, zalepiam dokładnie brzegi. W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę soli. Pierogi wrzucam na wrzątek
prawdziwe jedzenieDzisiaj przychodzę do Was z pomysłem obiadu na słodko. Pierogi nadziane są masą piernikową. Jeśli jesteście ciekawi tego połączenia smakowego, to zapraszam Was do próbowania :) Składniki: ciasto - 325 g mąki pszennej - 1 jajko - 100 ml ciepłej wody - szczypta soli farsz - 100 g pierników katarzynek - 250 g mascarpone - 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy(...)jajko, sól oraz wodę. Wszystkie składniki zagniatamy, następnie wałkujemy i wycinamy koła. Pierniki blendujemy na okruszki i łączymy z serkiem oraz cukrem. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczką farsz, zlepiamy a następnie gotujemy pierogi w osolonej wodzie. Pierogi super smakują zarówno na ciepło jak i na zimno
Zainspirowana w kuchniPierogi po raz pierwszy z życiu ulepiłam na ostatnią wigilię, wspólnie z mamą. Wcześniej jakoś się obawiałam ciasta pierogowego, ale sama nie wiem czemu. Przecież pierogi są szybkie do przygotowania, smakują wszystkim
Szybko Tanio Smacznietemperatury 180 stopni i pieczemy około 40/45 minut na złoty kolor. Polewę Helio wkładamy do miski z ciepłą wodą i rozpuszczamy, następnie polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.Ja swoją szarlotkę wykrawałam obręczą do pierogów myślę że tak ciekawiej się prezentuje :) Smacznego :) Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę . Wypiekałam
Sama słodycz i szczypta chilipierogów powinni wybrać się na won tonową ucztę do jakiejś sprawdzonej knajpki. Jedyne czego w kuchni chińskiej nie uświadczymy to pieczywo. Pojawiają się tam jednak ciasta w różnych innych postaciach - wspomniane wcześniej pierogi, chińskie naleśniki, a nawet gotowane na parze bułeczki - boazi. W tym momencie dodam jeszcze tylko, że warto w swojej kuchni posiadać 2 sprzęty, które pozwolą
W kuchni wieczoremczęści. Wymieszaj w miseczce składniki nadzienia. Weź kawałek ciasta i uformuj z niego kulę. Rozpłaszcz kulę palcami na placek, nałóż 1 łyżeczkę nadzienia i zlep brzegi ciasta, jakbyś lepił pierogi. Możesz zostawić bułeczki w takim kształcie (nazywanym półksiężycem), lub jak ja, mając bułeczkę ustawioną zlepieniem w dół, podwinąć pod spód rogi, uzyskując kształt "kartofelka":) Powtórz powyższe czynności(...)pozostałymi kawałkami ciasta. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmaruj bułeczki żółtkiem wymieszanym z wodą i posyp wybranymi ziarnami. Wstaw pogaca do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz bułeczki aż się ze złocą (mi to zajęło ok. 30 minut). Odstaw do przestygnięcia. Można
Chilli Czosnek i Oliwałyżki wody, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Mąkę mieszamy proszkiem do pieczeni, przyprawami, dodajemy olej, kefir i mieszamy. Dodajemy tyle wody, żeby wyrobić sprężyste ciasto. Ciasto powinno być delikatniejsze niż na pierogi. Przykrywamy je folią np. aluminiową i pozostawiamy na 10-5 minut. Następnie jeszcze raz zagniatamy, robimy wałek i dzielimy na ok. 12 porcji. Każdą część rozwałkowujemy(...)się nie przyklejały do stolnicy. Placki pieczemy na rozgrzanym grillu (temp. ok. 210°C) i pieczemy z dwóch stron. Pilnujemy żeby się nie spiekły, ponieważ mała chwila nieuwagi, a ciasto się spali. Ciasto można również piec na kratce od piekarnika, pojedynczo w 220°C przez
Moniki Smakołykidodajemy jajka, cukier, dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy ciasto. Na początku mieszamy za pomocą dużej np. drewnianej łyżki, a gdy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiamy ręką. Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej
Moniki Smakołykizgodzie z naturą. Kapusta jest idealnie doprawiona i można ją jeść na zimno, ciepło lub tak jak ja wykorzystać jako farsz. Ja pierogi okrasiłam cebulką i szynką schwarzwaldzką. Jakie to było pyszne. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa płaska łyżka masła 250 ml ciepłej wody sól szczypta kapusta postna z grzybami leśnymi Krokus(...)końcówką haka zmiksować do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Z ciasta uformować kulkę i przykryć na pół godziny miseczką by ciasto "odpoczęło". Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub szklanką wykroić kółka. Na środku położyć łyżeczkę kapusty z grzybami i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami
Ala piecze i gotujeBardzo lubimy pierogi więc często je robię z różnymi farszami. Te pierogi zobaczyłam w programie Ewy Wachowicz,spodobało mi się nadzienie i je zrobiłam. Muszę przyznać,że smakują rewelacyjnie. ciasto: 3 szkl.mąki pszennej 1 szkl. ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła sól Z mąki,wody masła i soli zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 minut. farsz(...)Wymieszać i dodać ugotowaną kaszę. Osobno roztrzepać jajko i dodać do farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę. Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać na ciepło polane roztopionym masłem i przyrumienioną cebulką
Kolorowa kuchnia Elki