słodkości i one królują na moim blogu, ale samymi ciastami się nie żywię, więc dzisiaj mam przepis na smaczną zupkę. Zapraszam 😊 Składniki: dynia pieczona 700 g, marchew 1 szt, ziemniak 2 szt, cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki, liść laurowy 2 szt, kurkuma 1/4 łyżeczki, carry 1/4 łyżeczki, papryka słodka 0,5 łyżeczki, kolendra(...)uwolnią swój aromat (należy je mieszać, aby się nie przypaliły bo wtedy będą gorzkie) Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew i podlewamy wszystko razem wodą. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy pieczoną dynię i wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy zupkę. Wyciągamy liście laurowe. Wszystko razem miksujemy na gładki krem. Dodatkowo możemy dodać świeżą
kulinarne odsłony patipłatkami migdałów! Bardzo kolorowy, letni obiad lub dodatek np. do ryb, mięsa i dań z grilla. Pieczone warzywa / 2 porcje Składniki: 1/2 żółtej, średniej wielkości cukinii 1/2 zielonej, średniej wielkości cukinii kilka młodych, małych ziemniaków 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki płatków migdałów 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżka suszonego oregano sól do smaku oliwa(...)naczynia żaroodpornego wkładamy ziemniaki oraz cukinie. Dodajemy suszone oregano oraz sól do smaku. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Ząbki czosnku w łupinkach dzielimy na mniejsze kawałki i układamy pomiędzy warzywami. Mieszamy całość. Warzywa pieczemy w temp. 180 st. C aż ziemniaki będą miękkie. Podajemy posypane płatkami migdałów i posiekaną natką z pietruszki. Ziemniaki przed pieczeniem można podgotować. Później
Moja smaczna kuchniaziemniaki, 5-6 sztuk olej, 5 łyżek zioła prowansalskie, 1 łyżeczka przyprawa do mięs/delikat, 3 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki czosnek, 5-6 ząbków papryka słodka, 1/2 łyżeczki czosnek granulowany, 1/2 łyżeczki sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Pałki myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Mięso nakłuwamy nożem w kilku miejscach i wkładamy plasterki czosnku(...)Przekładamy pałki do rękawa, zamykamy szczelnie, umieszczamy na dużej blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy około 1 godz. W między czasie obieramy ziemniaki, myjemy, suszymy i kroimy w ósemki. Przekładamy ziemniaki do miski, dolewamy olej, wsypujemy zioła prowansalskie, paprykę, czosnek granulowany oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Po godzinie pieczenia pałki przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz
Gotowanie moimi oczamiPrzygotowanie: Piekarnik nagrzewamy na 180 st. Dokładnie umyte ziemniaki i cukinię kroimy na ćwiartki, czosnek w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą z rozmarynem, wrzucamy warzywa, posypujemy solą, polewamy oliwą, mieszamy. Przekładamy do piekarnika i pieczemy, aż ziemniaki będą miękkie, podajemy posypane posiekaną natką
Moja smaczna kuchniacytryny 5 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku Wersja z majerankiem, np. do wieprzowiny, dziczyzny, kaczki lub gęsi 1 łyżeczka majeranku 5 łyżek oleju rzepakowego, który można zastąpić np. kaczym lub gęsim smalcem jeśli podajemy ziemniaki z tym drobiem 4 ząbki czosnku Instrukcje Ziemniaki obieramy i kroimy np. w ćwiartki. Jeśli używamy czosnku, nie obieramy go z łupin, jednak duże ząbki(...)dzielimy w poprzek na pół. W dużej misce mieszamy ziemniaki z pozostałymi składnikami. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ziemniaki z dodatkami umieszczamy na brytfance, blasze lub naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy bez przykrycia do miękkości ziemniaków (zwykle przez ok. 40 minut), co pewien czas mieszając i przetrząsając składniki. Jeśli piekarnik posiada dodatkowo funkcję grillowania, warto spróbować
Kulinarna Pokusanakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170st. Ziemniaki obieramy, kroimy w pół centymetrowe plastry i blanszujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy. Por kroimy w krążki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju. Na podpieczonym spodzie układamy blanszowane ziemniaki, na wierzch wykładamy por. Całość posypujemy przyprawą do ziemniaków. Mleko mieszamy z jajkiem. Żółty ser ścieramy, czosnek drobno kroimy, dodajemy
Gotowanie moimi oczamikurczak zmieścił się w formie do pieczenia. Na kurczaku ułożyć pozostałe owoce jałowca. Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Główkę czosnku przekroić na pół bez obierania. Wokół kurczaka ułożyć czosnek, natkę pietruszki i ziemniaki pokrojone w grube plastry. Do całości wlać piwo i wodę i przykryć naczynie pokrywką lub szczelnie nakryć folią aluminiową. Piec(...)kurczaka), następnie zdjąć pokrywkę, polać kurczaka sosem w którym się piekł i piec jeszcze 30 minut aż kurczak się zarumieni a skórka zrobi się chrupiąca. Kurczaka wyciągnąć, sos przecedzić, czosnek przetrzeć przez sito i wymieszać z odcedzonym sosem
Mama Gotujeryżu jak i pieczonych ziemniaków. Składniki: 2 piersi z kurczaka kilka ząbków czosnku przyprawa chilli sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Piersi z kurczaka naciąć z jednej strony, lekko oprószyć solą i pieprzem. 2. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, czosnek powkładać w nacięte kieszonki w mięsie. 3. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia razem z kilkoma całymi ząbkami czosnku
Kuchnia domowa Anisera gouda, 50g + 100g sera mozzarella, 50g parmezanu, zioła prowansalskie, ząbek czosnku, sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry ok 0,5cm. Wykładamy do naczynia żaroodpornego 2/3 ziemniaków - posypujemy solą i mieszamy. Na ziemniaki wykładamy mięso mielone i pozostałą część ziemniaków,którą również solimy. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 45minut. W rondelku mieszamy: śmietanę ser gouda, parmezan(...)mozzarelli wraz z przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku, szczyptą soli, pieprzu i ziół prowansalskich i podgrzewamy do rozpuszczenia. Po 50minutach wylewamy sos na ziemniaki i posypujemy mozzarellą. Pieczemy jeszcze ok 10-15minut w temp. 180 stopni, aż ziemniaki będą całkiem miękkie a ser się rozpuści
Lena GotujePrzygotowanie Czosnek obierzcie, wrzućcie do moździerza, posypcie solą i rozgniećcie na pastę. Odstawcie na kilka minut. W międzyczasie tak zwanym wyszorujcie ziemniaki, kalafiora umyjcie i podzielcie na różyczki. Nagrzejcie piekarnik do 200 st, przygotujcie naczynie do pieczenia. Rozgnieciony czosnek wymieszajcie z olejem i płatkami chilli (olej w ilości potrzebnej do pokrycia wcześniej przygotowanego kalafiora i ziemniaków) i wlejcie przygotowana miksturę
OliveandThymemnie łopatka) 1 czerwona cebula pokrojona w piórka 10 ząbków czosnku drobno pokrojonych 1 łyżka oregano 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1/4 szklanki oliwy 1/2 szklanki białego wina 300 -400 g młodych, drobnych ziemniaków 2 listki szałwii sól, pieprz dodatkowo 4 kwadratowe arkusze papieru do pieczenia sznurek kuchenny przygotowanie Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon, pokroić na duże kawałki(...)3x3cm). Do miski wlać wino z oliwą, dodać cebulę,posiekany czosnek, oregano, sól i pieprz. Dodać mięso i wszystko dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Do tej samej miski dorzucić oskrobane ziemniaki (pokroić na ćwiartki lub połówki lub zostawić całe jeżeli
Stare Garyziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, mieszamy z oliwą, porwanym tymiankiem, pieprzem i solą (opcjonalnie). wykładamy na papier do pieczenia, dokładamy kilka pokrojonych ząbków czosnku, pieczemy 1-1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. gdy ziemniaki się zrumienią mieszamy je tak, aby miały szansę upiec się równo z obu stron. wykładamy na talerz, dekorujemy świeżym tymiankiem
Gocha gotuje!sklepie :( Curry z bakłażanem i papryka oraz pieczonymi ziemniakami mała dynia piżmowa lub tak jak w moim przypadku 1 średniej wielkości batat bakłażan 6 szalotek 1 kg ziemniaków do pieczenia 2 czerwone papryki 3 łyżki czerwonej pasty curry 300 ml mleka kokosowego\ 150 ml śmietanki 30% 3 ząbki czosnku 50 g klarowanego masła sól, pieprz świeży rozmaryn kawałek(...)minut by sie lekko zrumieniły. W czasie gdy ziemniaki się pieką kroimy bakłażana w 2 cm kostkę, solimy obficie i odstawiamy na 10 minut. Następnie odlewamy powstały sok, osuszamy bakłażana i obsmażamy na maśle klarowanym, na złoto. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w paski i obsmażamy. Szalotki i czosnek kroimy w plasterki , podsmażamy na maśle razem z pokrojonym drobniutko imbirem
Dzieje kuchennej Wiewiórymojego lubego ;) Składniki 450 g mięsa mielonego 1 jajo 1 duża cebula 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego łyżka przypraw prowansalskich sól, pieprz wedle uznania 5 dużych ziemniaków w mundurkach 4 ząbki czosnku olej pietruszka jogurt naturalny Sposób przygotowania Pulpety - do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajo, przyprawy i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, uformować z mięsa(...)stron do momentu powstania chrupiącej skorupki. Ja podałam je z jogurtem naturalnym i pietruszką. Pieczone ziemniaki - ziemniaki dobrze umyć, pokroić na ćwiartki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 10 min.Odcedzone ziemniaki dać do naczynia żaroodpornego, wrzucić 4 ząbki czosnku, polać olejem, przysypać ziołami prowansalskimi, dodać sól, pieprz i wymieszać. Włożyć naczynie bez przykrycia do piekarnika nagrzanego
pink envelopełagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku . ( kilck ) Okoń morski pieczony z ziemniakami Składniki na 2 porcje: 2 świeże okonie pęczek natki pietruszki 4 listki szałwi, rozmaryn, plasterki cytryny 2 ząbki czosnku 1 szklanka białego wina, u mnie Celebro sól, pieprz pomidorki koktajlowe 5 ziemniaków 2 łyżki oliwy z oliwek Ryby patroszymy(...)rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na dno układamy plasterki ziemniaków. Ziemniaki solimy, dodajemy pokrojony na plasterki ząbek czosnku i część posiekanej pietruszki. Rybki układamy na ziemniakach, dodajemy pomidorki, resztę pietruszki. Całość skrapiamy nitką oliwy i podlewamy białym winem. Okonie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200° C przez około 25/30 minut
Mia Cucina Sofieta