moździerzu rozmarynu 2 i pół łyżki oleju 1/2 łyżeczki suszonego czosnku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Umyj dokładnie ziemniaki, nieobrane pokrój w cienkie plasterki (najlepszy do tego będzie malakser, albo mandolina, ale możesz użyć też tarki do warzyw lub pokroić ziemniaki nożem). Skrop plasterki olejem, posyp oregano, rozmarynem, 4 łyżkami parmezanu(...)grubsze – cienkie to takie prześwitujące) jedna warstwa wystarczy. Krok 2 Umyj i odsącz jarmuż, wyłóż na blaszkę do pieczenia, posyp 1/2 łyżeczki czosnku, delikatnie posól, wymieszaj. Ułóż plastry boczku na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika ziemniaki, jarmuż i boczek. Piecz wszystko 15 minut. Ziemniaki powinny ładnie się zrumienić na brzegach. Krok 3 W międzyczasie pokrój drobno pora, rozgrzej
Niedzielny kucharzmoździerzu rozmarynu 2 i pół łyżki oleju 1/2 łyżeczki suszonego czosnku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Umyj dokładnie ziemniaki, nieobrane pokrój w cienkie plasterki (najlepszy do tego będzie malakser, albo mandolina, ale możesz użyć też tarki do warzyw lub pokroić ziemniaki nożem). Skrop plasterki olejem, posyp oregano, rozmarynem, 4 łyżkami parmezanu(...)grubsze – cienkie to takie prześwitujące) jedna warstwa wystarczy. Krok 2 Umyj i odsącz jarmuż, wyłóż na blaszkę do pieczenia, posyp 1/2 łyżeczki czosnku, delikatnie posól, wymieszaj. Ułóż plastry boczku na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika ziemniaki, jarmuż i boczek. Piecz wszystko 15 minut. Ziemniaki powinny ładnie się zrumienić na brzegach. Krok 3 W międzyczasie pokrój drobno pora, rozgrzej
Niedzielny kucharzróżnymi szapragowymi przepisami krył się i ten- pieczony kurczak ze szparagami, rzodkiewkami i ziemniakami. Danie to jednak nie wpadłoby mi pewnie w oko, gdyby nie sos – winny, maślany z dużą ilością czosnku i dodatkiem anchois. Wiedziałam, że będzie pyszny i aromatyczny. No i nie powiem – zaintrygowały mnie też pieczone rzodkiewki. Całość jak się spodziewałam bardzo(...)ziemniakach a szparagi i rzodkiewki były pomiędzy kurczakiem, żeby się ładnie zapiekały). Piec kolejne 15-20 minut aż się kurczak upiecze. W tym czasie przygotować sos - z patelni na której piekł się kurczak odlać tłuszcz, zostawiając przepieczone pozostałości, dodać łyżkę masła i na tym podsmażyć posiekany czosnek i posiekane w drobną kosteczkę anchois. Chwilę podsmażyć aż się czosnek zarumieni
Cooking for Emilyzielonych szparagów sól i pieprz, chili w płatkach do smaku 1 opakowanie boczku wędzonego w plasterkach oliwa świeży rozmaryn 1 kg młodych ziemniaków 1 opakowanie szpinaku mrożonego 3 ząbki czosnku sól, pieprz papier do pieczenia Polędwiczkę opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kładziemy na deskę i nacinamy wzdłuż ( nie do końca ) tak aby powstał(...)piekarnika na 45 minut. Ziemniaki młode myjemy z piasku ( ja zostawiam na ile się da młodą skórkę ), gotujemy do miękkości. Przekładamy na formę do pieczenia polewamy odrobiną oliwy i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku w tym samym czasie co mięso. Szpinak poddusiłam z oliwą i masłem, oraz przeciśniętym prze praskę czosnkiem, doprawiłam i podałam z mięsem
Kuchnia na wzgórzuobiad planowałam już od kilku dni, pieczone warzywa z czarnuszką, czosnkiem i ostrą papryką wyszły bardzo smaczne. Pomimo, że składa się z samych warzyw, jest bardzo syty. Delikatne w smaku młode ziemniaki, cukinia i fasolka szparagowa świetnie smakują z ziarenkami czarnuszki, którą do tej pory dodawałam najczęściej do drożdżowych, wytrawnych wypieków(...)Praktycznie przepis ten może stanowić także dodatek do mięsnego obiadu, świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 100 g żółtej fasolki szparagowej kilka podobnej wielkości młodych ziemniaków 3 ząbki czosnku 2 łyżki czarnuszki 1 łyżka ostrej papryki w proszku oliwa z oliwek sól, do smaku Przygotowanie
Moja smaczna kuchniaTaka domowa wersja modnego pieczonego kurczaka w worku Pieczone udko z kurczaka SKŁADNIKI: 2 udka kurczaka kilka ziemniaków rozmaryn sól, oregano,papryka, pieprz, czosnek, lubczyk, oliwa rękaw (worek do pieczenia) surówka: pomidory malinowe z cebulą w śmietanie :P Marynatę zrobić z mieszanki przypraw i oleju lub oliwy Mięso umyć i osuszyć. Włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać
MarciochaKucharzykuchni francuskiej, jest idealnym rozwiązaniem dla młodych pieczonych ziemniaków. Smak i aromat młodych ziemniaków zależeć będzie przede wszystkim od użytego surowca - ziemniaka. Jakie wybrać? Sugeruj się przede wszystkim kolorem. Wybieraj młode żółte ziemniaki, bez widocznych żadnych przebarwień. Pamiętaj jeśli ziemniak ma zielone przebarwienie- wyrzuć go, to substancja bardzo szkodliwa dla zdrowia. Ziemniaki staraj wybrać się tego samego rozmiaru(...)polskiego czosnku - 1/2 pęczka koperku - około 20 sztuk zielonych oliwek - dodatkowo możesz dodać: 2-3 gałązki rozmarynu, jedną papryczkę chili ( w zależności jaki aromat ziemniaków chcesz uzyskać, ja tutaj postawiłam na koperek, bo danie też było dla dzieciaków więc chili odpadało ) - ziemniaki podlałam 120 ml wody Garnek rzymski, z wszystkimi składnikami, szczelnie zamykamy i wstawiamy do nienagrzanego pieca - inaczej
SMYKWKUCHNIGrzegorza . Potraktowałam go jak inspirację i zrobiłam po swojemu. Wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami. Pieczony gulasz z szynki Składniki na 6 porcji: 750 g szynki wieprzowej bez kości 1,5 kg ziemniaków 4 marchewki 4 cebule pół główki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego (nie jest konieczne, ale fajnie podbija smak) 4 kulki ziela angielskiego(...)szklankami zimnej wody. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp. na 160ºC i piec przez 120-180 minut aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Podawać na gorąco. Smacznego! Wyliczenia: mięso 10 zł ziemniaki 1,5 zł marchewka 1,5 zł cebula 1 zł czosnek 1 zł przyprawy i chili ok. 2 zł wina nie liczę, bo jest opcjonalne, poza
Obiad za dychęŚwietny dodatek do obiadu. Polecam! Dzięki tej metodzie przygotowania, ziemniaczki nie są twarde po pieczeniu i mają cudowną otoczkę z czosnku. Składniki: potrzebna ilość ziemniaków masło czosnek świeży koperek świeży Przygotowanie: ziemniaki umyj i obierz nastaw wodę w garnku bez soli i wrzuć pokrojone ziemniaki gotuj(...)minut odlej ziemniaki z wody i odparuj na małym ogniu w miseczce wymieszaj potrzebną ilość masła z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanym koperkiem tak przygotowane masło dodaj do gorących ziemniaków w garnku dokładnie wymieszaj ziemniaki przełóż do naczynia do pieczenia wstaw je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ziemniaczki do pożądanego stopnia zarumienienia Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeŻeberka z grilla w pysznej marynacie z sosu sojowego, czosnku oraz miodu to świetna propozycja na obiad w plenerze. Podane z pieczonymi ziemniakami i surówką będą prawdziwą ucztą dla podniebienia. składniki na 5 porcji 1 kg żeberek wieprzowych 3 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju szczypta soli czarny pieprz przepis Do miski przeciskamy(...)kroimy na małe, zgrabne kawałki i smarujemy z obu stron marynatą. Tak przygotowane żeberka wstawiamy na 2- 3 godziny do lodówki. Po tym czasie żeberka układamy na ruszcie i pieczemy z obu stron około godziny. Od czasu do czasu żeberka smarujemy pozostałą marynatą
Smakowite Daniasłodkości i one królują na moim blogu, ale samymi ciastami się nie żywię, więc dzisiaj mam przepis na smaczną zupkę. Zapraszam 😊 Składniki: dynia pieczona 700 g, marchew 1 szt, ziemniak 2 szt, cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki, liść laurowy 2 szt, kurkuma 1/4 łyżeczki, carry 1/4 łyżeczki, papryka słodka 0,5 łyżeczki, kolendra(...)uwolnią swój aromat (należy je mieszać, aby się nie przypaliły bo wtedy będą gorzkie) Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew i podlewamy wszystko razem wodą. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy pieczoną dynię i wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy zupkę. Wyciągamy liście laurowe. Wszystko razem miksujemy na gładki krem. Dodatkowo możemy dodać świeżą
kulinarne odsłony patipłatkami migdałów! Bardzo kolorowy, letni obiad lub dodatek np. do ryb, mięsa i dań z grilla. Pieczone warzywa / 2 porcje Składniki: 1/2 żółtej, średniej wielkości cukinii 1/2 zielonej, średniej wielkości cukinii kilka młodych, małych ziemniaków 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki płatków migdałów 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżka suszonego oregano sól do smaku oliwa(...)naczynia żaroodpornego wkładamy ziemniaki oraz cukinie. Dodajemy suszone oregano oraz sól do smaku. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Ząbki czosnku w łupinkach dzielimy na mniejsze kawałki i układamy pomiędzy warzywami. Mieszamy całość. Warzywa pieczemy w temp. 180 st. C aż ziemniaki będą miękkie. Podajemy posypane płatkami migdałów i posiekaną natką z pietruszki. Ziemniaki przed pieczeniem można podgotować. Później
Moja smaczna kuchniaziemniaki, 5-6 sztuk olej, 5 łyżek zioła prowansalskie, 1 łyżeczka przyprawa do mięs/delikat, 3 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki czosnek, 5-6 ząbków papryka słodka, 1/2 łyżeczki czosnek granulowany, 1/2 łyżeczki sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Pałki myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Mięso nakłuwamy nożem w kilku miejscach i wkładamy plasterki czosnku(...)Przekładamy pałki do rękawa, zamykamy szczelnie, umieszczamy na dużej blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy około 1 godz. W między czasie obieramy ziemniaki, myjemy, suszymy i kroimy w ósemki. Przekładamy ziemniaki do miski, dolewamy olej, wsypujemy zioła prowansalskie, paprykę, czosnek granulowany oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Po godzinie pieczenia pałki przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz
Gotowanie moimi oczami