pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:6/249)

Sezon na zupy uważam za otwarty 149

grzankami z serem. Zjedliśmy pełen garnek na raz. Jeśli planujecie drugie danie, taka ilość zupy wystarczy dla czterech osób. Zupa krem z pieczonego czosnku Składniki: (na 2 porcje) 2 całe główki czosnku 4 ziemniaki 600 ml bulionu 1 cebula 30 g masła pieprz sól dodatkowo: natka pietruszki Główki czosnku owinąć folią aluminiową. Piec w 200 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza z ziemniakami i rozmarynem 177

oprószony blat i rozwałkuj na dwa placki Rozgrzej piekarnik do temp.230-250 stopni C. Na wierzchu każdego ciasta  ułóż warstwę zachodzących na siebie plasterków ziemniaków. Posyp rozmarynem, polej mieszanką oliwy z czosnkiem Piecz na najniższej półce około 15 min., aż ciasto i ziemniaki lekko się zarumienią i staną chrupiące. Przed podaniem posyp solą według uznania. Z tych składników upiekłam jedną

Proste Potrawy
Kurczak z majerankiem i czosnkiem, pieczony z ziemniakami 555

Dzisiaj kolejna propozycja na kurczaka pieczonego z ziemniakami. Tym razem coś dla zwolenników  majeranku i czosnku. Ten duet często gości w mojej kuchni. Składniki (na 2 porcje): 4 pałki z kurczaka 5 - 6 łyżek oliwy  1 czubata łyżeczka papryki słodkiej pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka majeranku   (u mnie Skworcu ) pół płaskiej łyżeczki pieprzu(...)kęs) i wkładamy do miski. Dolewamy oliwę i dodajemy czosnek. Całość posypujemy majerankiem, solą oraz pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to ręką. Dużą blachę natłuszczamy 4 łyżkami oliwy, przekładamy na nią ziemniaki oraz mięso. Marynatę, która pozostała w miseczkach po mięsie i ziemniakach przekładamy na wierzch mięsa i ziemniaków. Blachę przykrywamy folią aluminiową (matowa strona folii ma być

Smak mojego domu
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 167

rozmarynu 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli Ziemniaki umyj, pokrój w kostkę ( ja obrałam ), włóż do miski, polej oliwą, posyp rozmarynem i solą. Przemieszaj i rozsyp na blachę do pieczenia. Piecz przez 20 min. w temp. 200 stopni C, potem przemieszaj i dopiekaj przez następne 20 min. na złoty kolor. Wtedy dodałam czosnek, ale uważać by za bardzo się(...)kostkę ). Po 8- 12 godz. przygotuj ciasto właściwe : Składniki : 600 g mąki chlebowej 1 i 1/4 szklanka wody cały zaczyn ( minus 2 łyżki na następne pieczenie) 1 łyżka soli całe ziemniaki + 3 ząbki czosnku ( w przepisie oryginalnym czosnku nie było) Przygotowanie ; Do miski wlej wodę, dodaj zaczyn, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 20-40 min.przykryte ściereczką

Proste Potrawy
Perliczka pieczona w rękawie 238

perliczka sól pieprz ziołowy staropolski hyzop czosnek niedźwiedzi 1/4 pomarańczy rękaw do pieczenia ziemniaki marchewka z groszkiem lub inna sałatka Perliczkę myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą, solą, pieprzem ziołowym, posypujemy hyzopem i czosnkiem niedźwiedzim po czym i skrapiamy sokiem z pomarańczy i umieszczamy w rękawie do pieczenia, zawiązujemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik ustawiamy na temp

Gotowanie jest łatwe
Pieczona fasola w sosie BBQ 155

kminu rzymskiego oraz chili w płatkach 1 słoik przecieru pomidorowego 2 puszki kolorowej fasoli 100 ml sosu BBQ kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka sporych ziemniaków do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Marchewki również obieramy i kroimy. Warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania, u mnie był to gar żeliwny, i stawiamy na średnim(...)obtaczamy w oliwie i posypujemy danie w garze. Całość pieczemy ok. godziny. Na ostatnie 20 minut pieczenia do pieca wstawiamy również blachę z ziemniakami. Gdy zapiekana fasola oraz ziemniaki są gotowe podajemy je. Możemy również zrobić grzanki z cheddarem i czosnkiem do wycierania sosu po fasoli ale nie jest to konieczne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 149

Pieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko od święta. Składniki: Gęś: 2 piersi gęsi 8 ziaren jałowca 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Ziemniaki: 1/2 kg małych ziemniaków 5 ząbków czosnku 2 łyżki oleju sól Sos winny: 7 susek(...)minut. Wyjmujemy i zostawiamy żeby odpoczęły. Ziemniaki: Ziemniaki obieramy, nacinamy, uważając aby ich nie przeciąć do końca i smarujemy olejem. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wpychamy w co któreś nacięcie. Ziemniaki solimy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) przez około 55 minut. Sos winny: Na patelnię z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi

Oryginalny smak
Kurki smażone z bobem i boczkiem, podane z pieczonymi młodymi ziemniakami z tymiankiem 138

tego młode pieczone ziemniaki z tymiankiem i jestem w niebie. Kocham takie obiady a Wy ?! Składniki: Około 300 g bobu ugotowanego al dente 180 – 200 g kurek 100 g boczku w plasterkach 300 g młodych ziemniaków 1 łyżka masła 1 pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek, czosnek granulowany (z powodu braku(...)kurki do momentu, aż zmiękną. Dodaj 1 czubatą łyżkę masła. Następnie do kurek dodaj – bób, boczek i natkę pietruszki. Całość dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyłóż na talerze z pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Moja pasja smaku
Zupa potrójnie czosnkowa 125

oleju rzepakowego. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190°C i piekłam przez ok. 15 minut (aż czosnek będzie miękki i lekko się zrumieni). Do gorącego bulionu dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie, na oleju kokosowym przesmażyłam pieczarki. Gdy odparowała woda, dodałam pokrojoną – jedną z pozostawionych główek czosnku oraz szalotki. Całość smażyłam jeszcze chwilę, aż się zeszkliły szalotki. Gorącą(...)kilka minut. Upieczony czosnek zmiksowałam blenderem z ostatnią odłożoną połówką główki, dodając puszkę mleka kokosowego. Paprykę wyjęłam z woreczka, zdjęłam skórkę, pokroiłam w paski. Drugą puszkę mleka kokosowego, pieczarki, zmiksowany czosnek, paprykę, pokrojony por i natkę pietruszki  dodałam do bulionu z ugotowanymi ziemniakami. Doprawiłam solą, pieprzem i suszonym otartym tymiankiem – zagotowałam.    Smak zupy zdominował czosnek pieczony, więc słodkawy. Mleko

mojewypiekiinietylko
Pieczone skrzydełka. 189

PRZYGOTOWANIE:  Umyte skrzydełka dopraw przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki.  Na blaszkę daj papier do pieczenia. Skrzydełka ułóż na blaszkę oraz ziemniaki.  Posyp ziemniaki majerankiem.  Czosnek obierz i daj na blaszkę. Nagrzej piekarnik na 200 stopni. Po pół godziny obróć skrzydełka na drugą stronę. Piecz jeszcze przez 30 minut

Misz-masz by Domi
Zupa krem z ziemniaków i pieczonego czosnku z wędzonym pstrągiem i pesto 133

pewnością będzie wyjątkowa. Nie musicie obawiać się czosnku, który w tej zupie jest delikatny i lekko słodki. To dzięki pieczeniu stracił swój ostry smak, a zyskał delikatną słodycz.   Składniki: Zupa: 400 g ziemniaków główka czosnku z cebula biała część pora łodyga selera naciowego 1 l bulionu warzywnego biały pieprz sól oliwa Monini Pesto: pęczek pietruszki 3 łyżki prażonych pistacji(...)kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej ziemniaki się ugotują). W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy na niej delikatnie ziemniaki. W międzyczasie nieobrane ząbki czosnku skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 10 minut, do momentu aż będzie miękki i bez problemu będzie można wycisnąć go z łupinki. Gdy ziemniaki się podsmażą

Smakowity Blog Kulinarny
Ziemniaki pieczone w multicookerze 178

przypaliły. Będą idealnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa. Ja bardzo też lubię je jeść same.   Ziemniaki pieczone w multicookerze Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g małych ziemniaków (najlepiej wybrać takie do pieczenia) 5 ząbków czosnku 1 czerwona cebula gruba sól morska oliwa z oliwek EV suszony tymianek suszony rozmaryn Wykonanie: Wybieramy ziemniaki o takiej samej wielkości(...)minut. Ziemniaki dokładnie odcedzamy i wrzucamy do miski multicookera.  Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka, ząbki czosnku miażdżymy (nie obieramy) nożem i wraz z cebulą, oliwą i przyprawami dorzucamy do ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy. Urządzenie włączamy na program "pieczenie" na 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone ziemniaki i kalafior w sosie garam masala - bez smażenia 158

Składniki: Pieczone warzywa: - 1 kalafior - 4 ziemniaki - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka garam masala - 1 łyżka papryki wędzonej lub zwykłej - 1/2 łyżeczki soli - opcjonalnie Sos: - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 4 ząbki czosnku kiszonego - 2 pomidory - 1 łyżka pasty z kurkumy  Przepis na pastę z kurkumy - 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki - opcjonalnie sól do smaku Przygotowanie(...)kosteczkę. Do dużej miski wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przyprawy, mieszamy. Do oliwy dodajemy kalafior i ziemniaki, dobrze mieszamy. Wykładamy warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy 30 minut + 10 minut termoobieg. Podczas pieczenia warzyw przygotowujemy sos. Cebulę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy szklanką wody. Gotujemy

Szkrab Je Sam
Pieczone skrzydełka. 133

PRZYGOTOWANIE:  Umyte skrzydełka dopraw przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki.  Na blaszkę daj papier do pieczenia. Skrzydełka ułóż na blaszkę oraz ziemniaki.  Posyp ziemniaki majerankiem.  Czosnek obierz i daj na blaszkę. Nagrzej piekarnik na 200 stopni. Po pół godziny obróć skrzydełka na drugą stronę. Piecz jeszcze przez 30 minut

Misz-masz by Domi