pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:22/249)

Prosta zapiekanka z młodych ziemniaków 199

łyżeczki, granulowanego czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki myjemy , szorujemy ,ostrą stroną kuchennej gąbki , tak żeby zetrzeć wszystko co niepożądane . Nie obieramy , skórka młodych ziemniaków, zawiera najcenniejsze witaminy i minerały , między innymi dużą dawkę witaminy C . Skrawamy , na cieniutkie plasterki , na mandolinie do warzyw . W blaszce do pieczenia o głębokich brzegach, układamy plasterki(...)warstwa ziemniaków , sól , pieprz , gałka , czosnek , i następna warstwa ziemniaków ..tak do skończenia składników. Ja zazwyczaj, pierwsze warstwy ,kładę byle jak , a ostatnią ,ładnie układam , tak dla oka . Na wierzchu zapiekanki , układamy resztę masła pokrojonego w plasterki , zalewamy wszystko mlekiem i na końcu polewamy śmietanką ( jest bardziej tłusta niż mleko , więc spowoduje ,że ziemniaki będą złociste ) Nakrywamy folią aluminiową . Wstawiamy

Ogrodnik w podróży
Pieczona kaczka z żurawiną i jabłkami 267

podana z pieczonym jabłkiem, żurawina i puree z ziemniaków. No cóż będę Wam więcej mówił… spójrzcie na przepis, zróbcie zakupy i do dzieła :) Składniki 2 ćwiartki z kaczki 1 jabłko 4 ziemniaki cynamon suszona żurawina żurawina w słoiczku sól pieprz 2 ząbki czosnku łyżka masła 3 łyżki śmietany Pieczona kaczka z żurawiną i jabłkami – przepis Kaczkę(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Wkładamy do formy do pieczenia (naczynia żaroodpornego) przykrywamy pokrywką, albo owijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 70 minut. Jabłko kroimy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i nacinamy po wierzchu. Nacieramy cynamonem. Na ok. 15 minut przed zakończeniem pieczenia zlewamy z kaczki nadmiar tłuszczu (posłuży nam do skropienia ziemniaków), a do formy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona dorada z ziemniakami, pomidorkami i oliwkami (Orata al forno con patate, pomodorini e olive) 158

farà al caso di coloro che non vogliono proprio rinunciare al gusto. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI 2 dorady (ok. 500 gram) 3 ziemniaki  100 g pomidorków koktajlowych 50 g zielonych oliwek 1 cytryna 2 ząbki czosnku kolendra rozmaryn s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 2 orate (ca. 500 grammi) 3 patate 100 g di pomodorini(...)ziemniaki i kroimy w kostkę. Oczyszczone ryby dokładnie myjemy i osuszamy. Do każdej ryby wkładamy ząbek czosnku, plasterek cytryny; d oprawiamy solą i pieprzem.   Formę do pieczenia smarujemy oliwą. Rybę przekładamy do formy, następnie układamy ziemniaki, pomidorki i oliwki. Całość  spryskujemy 2-3 łyżkami  oliwy,  d oprawiamy suszonym rozmarynem, solą

La grande e la piccola cuoca
Czary mary... Krem z pieczonego pasternaku z gruszka czyli Zupowy Wtorek odc.77 214

wody dolej 2 kubki.  Gotuj aż ziemniaki miękkie będą.  Piec nagrzej do stopni dwustu. Pasternaku korzenie obierz, weź gruszkę obraną.  Pokrój na kawałki, oliwą  skrop obficie , szczodrze posyp solą, pieprzem i tymianku listkami. Czosnku ząbek nie obrany będzie tutaj pożądany. Wszystkie piecz aż pasternak stanie się miękki i rumiany. Odłóż(...)uprażonym i pasternakiem w plasterki pokrojonym. Zajadaj, pokrzepiając ciało i by ducha nakarmić. by uwarzyć krem z pieczonego pasternaku z gruszka mieć musisz: 2 korzenie pasternaku (obrany) 1 gruszka (obrana) 2 ziemniaki (obrane) 1 szalotka (posiekana drobno) ząbek czosnku w łupinie 100 ml białego wina + 500 ml wody sól pieprz listki tymianku oliwa kawałek masła miseczka z Domu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 263

każdej strony solą. W powstałe nacięcia wkładamy półplasterki szalotki i plasterki czosnku. Zawijamy rybę w plasterki boczku –wystarczy zawinąć sam wierzch ryby, końcówki plastrów boczku wkładając do środka ryby. Wierzch boczku posypujemy 1/3 posiekanej pietruszki. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Zagotowujemy wodę z solą do gotowania ziemniaków. Ziemniaki cienko obieramy i równie cienko je kroimy w plasterki – plastry grubości(...)idealne. Ja posłużyłam się mandoliną. Gdy woda już wrze, wrzucamy do niej wszystkie pokrojone ziemniaki, mieszamy i blanszujemy je dokładnie 2-3 minuty. Odlewamy wodę a ziemniaki odcedzamy na sicie i dajemy im chwilkę przestygnąć.   Lekko ostudzone ziemniaki rozkładamy równą warstwą w blaszce do pieczenia, kropimy oliwą, solimy, posypujemy wędzoną papryką. Rozkładamy równomiernie pozostałe plastry szalotki i czosnku, plasterki

Karo in the Kitchen
Pieczone ziemniaki z twarogiem, cheddarem i wędzonym pstrągiem 263

grube plastry. Układamy na folii aluminiowej i szczodrze posypujemy wiórkami masła. Szczelnie zawijamy folię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy 40-50 minut, do miękkości ziemniaków. W międzyczasie łączymy śmietanę, twaróg, ser i czosnek, doprawiamy solą i dużą dawką pieprzu. Odstawiamy do lodówki do czasu, aż ziemniaki będą gotowe. Na upieczone plastry ziemniaków nakładamy łyżkę serowego farszu

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Kotlety jaglano-jajeczne 167

kaszę jaglaną, posiekane zioła, paprykę słodką, ostrą, czosnek w proszku, solidną szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wyrabiamy masę, podobnie jak w przypadku klasycznych kotletów mielonych. Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie olej + masło) do zarumienienia z każdej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką. Kotlety jaglano-jajeczne, czyli moim zdaniem(...)kaszę jaglaną, posiekane zioła, paprykę słodką, ostrą, czosnek w proszku, solidną szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wyrabiamy masę, podobnie jak w przypadku klasycznych kotletów mielonych. Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie olej + masło) do zarumienienia z każdej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką. [/hide] Artykuł Kotlety jaglano-jajeczne pochodzi

Pogotujmy.pl
Niedziela: Pieczone udka z kurczaka w zalewie pomarańczowej 150

czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Składniki: 4 udka kurczaka 6 średniej wielkości ziemniaków 4 garści jarmużu (4 duże gałązki) Ząbek czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżeczka papryki w proszku Sól Pieprz Łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka oleju Zalewa: 2 pomarańcze 3 łyżki sosu sojowego lub 2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 3 łyżki(...)ziemniaki. Krok 4 Do naczynia żaroodpornego włóż kurczaka osączonego z marynaty i posyp go słodką papryką. Włóż udka i ziemniaki do rozgrzanego piekarnika. Wypłucz jarmuż, oddziel od łodyg i porwij na drobniejsze kawałki. Skrop olejem i posyp suszonym czosnkiem. Piecz kurczaka i frytki 45 minut. Po 30-35 minutach dodaj jarmuż. Krok 5 Przygotuj surówkę: umyj kapustę i owoce. Kapustę

Niedzielny kucharz
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 117

mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna. Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie grillowanych warzyw. Moja dzisiejsza pikantna zupa z pieczonych warzyw została dodatkowo wzbogacona listkiem limonki kaffir (można je kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Pikantna zupa z pieczonych warzyw Składniki 2 zwykłe marchewki 2 marchewki filetowe(...)pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa z pieczonych warzyw Przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler, dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew, pietruszkę i dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać kuminem, wymieszać,  skropić olejem

Cztery Fajery
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 177

mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna. Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie grillowanych warzyw. Moja dzisiejsza pikantna zupa z pieczonych warzyw została dodatkowo wzbogacona listkiem limonki kaffir (można je kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Pikantna zupa z pieczonych warzyw Składniki 2 zwykłe marchewki 2 marchewki filetowe(...)pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa z pieczonych warzyw Przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler, dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew, pietruszkę i dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać kuminem, wymieszać,  skropić olejem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku 170

tego, co było pod ręką. Jak widać poniżej, niewiele tego potrzeba, żeby zrobić pyszny obiad :)  Składniki: około 1 - 1,2 kg większych ziemniaków 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem 3 średnie ząbki czosnku 1/2 niewielkiej papryczki chili duża szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku(...)mleka masło do wysmarowania formy i przesmarowania ziemniaków podczas pieczenia Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w niezbyt grube plastry. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć w niej ukośnie plastry ziemniaków w taki sposób, żeby zachodziły jeden na drugi. Przygotować mleczny sos: Dymkę wraz ze szczypiorem posiekać. Czosnek obrać i również posiekać. Papryczkę opłukać i pokroić w cieniutkie, niewielkie paseczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Kulinarne Inspiracje" Kamisa. KURCZAK ZE ŚLIWKĄ. 211

śmietanki UHT 30% (zastapiłam 18%) 700g ziemniaków obranych zestaw Kulinarne Inspiracje (czosnek, papryka, tymianek, rozmaryn, kolendra) Ziemniaki pokrój w kostkę 3cm. Dodaj łyżkę oleju, rozmaryn, 1/2 czosnku i wymieszaj. Piecz ok. 40 minut w 200st. Wzdłuż każdego fileta zrób kieszeń. Wsyp po szczypcie czosnku i włóż po 4 śliwki. Posyp papryką, tymiankiem i owiń ściśle 3-4 plastrami boczku(...)Filety przełóż na patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone pieczarki (pomijam ten etap), przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą i sałatą z sosem winegret. Moja ocena: Przyznaję, że czuję mile zaskoczona. Zestaw przypraw i ziół został naprawdę dobrze skomponowany. Śliwki i śmietanka pasują. Całe danie syci i smakuje

W kuchni Karmel-itki
Warzywa pieczone 218

kilka ząbków czosnku, pod koniec duszenia zdejmuję pokrywkę i przyrumieniam. Ziemniaków nie obieram, w skórce jest wiele witamin. Wcześniej nie obgotowuję warzywa, szczególnie ziemniaków, cały smak zostawiam. Podaję same, wystarczy, są wspaniałe i sycące! Możemy do nich dodać suszonych owoców, np. morele, śliwki lub daktyle. Dla mięsożerców polecam pieczoną pierś, kaczkę lub kawałki kurczaka, pieczone czy smażone(...)kroję warzywo na talarki. Ziemniaki myję, nie obieram ze skórki, kroję na ćwiartki lub większą kostkę. Umytą paprykę kroję w kostkę, obraną marchew w talarki. Czosnek obieram z łupinki, drobniutko siekam. Obrane cebule kroję na cztery. Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym, mieszam w przyprawach, polewam nieco olejem rzepakowym. Ponownie mieszam, dodaję (opcjonalnie) łyżeczkę masła. Piekę w temp. 180 C grzaniem

Zasmakuj Kuchni
Pyry z gzikiem - moja ulubiona wersja :) 229

pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać i gotować około 10 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić. Por, cebulę i boczek drobno pokroić. Składniki na marynatę wymieszać na gładką masę. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ziemniaki i wymieszać je z wyżej wymienionymi składnikami. Na wierzch ułożyć szczypiorek, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym(...)około 50 minut. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia się potrawy. Kiedy ziemniaki się pieką przygotować gzik. Ser i śmietanę zmiksować. Dodać pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekany szczypiorek i koperek. Całość przyprawić według uznania świeżo mielonymi solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki serwować razem z gzikiem

Trufelkowo
Ziemniaki z piekarnika z pysznymi dodatkami 143

plastry boczku 4 plastry szynki 2 cebulki szalotki 150 ml kwaśnej śmietany 2-3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sucha cebulka prażona masło sól, pieprz WYKONANIE: ziemniaki wyszorować, zawinąć w folie aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na blaszce, piec do miękkości około ser,śmietanę dobrze wymieszać, dodać drobno posiekaną 1 szalotkę, sól i pieprz do smaku(pierwszy

Kuchnia Beaty