smak. Kurczak ten smakował nam bardzo i do tego pieczone ziemniaczki - czego chcieć więcej? 'Kulinarne Inspiracje Kamisa - kurczak ze śliwką, owijany boczkiem' Składniki: - 1 zestaw Kulinarnych Inspiracji Kamisa - 16 suszonych śliwek (dałam mniej) - 300g wędzonego boczku w plastrach - 500g pieczarek - 375ml śmietanki UTH 30% - 700g obranych ziemniaków(...)łyżka oleju (dodałam 2) - sól morska Kamis Specjalite Ziemniaki pokroić w 3 cm kostkę. Dodać olej, rozmaryn, 1/2 porcji czosnku i wymieszaj. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. W międzyczasie, oczyścić mięso z błonek. Wzdłuż każdego filetu zrobić kieszeń. W każdą kieszeń wsypać po szczypcie czosnku i następnie włożyć śliwki. Filety posypać papryką, tymiankiem i delikatnie
CookYourselfschować do lodówki na 2 godziny dużą blachę piekarnika wyłożyć folią srebrną, poukładać ziemniaki, posypać resztą sera i piec około 40 minut w 200 C, grzanie góra/dół, następnie z 5 minut na termoobiegu - przed podaniem posypać czosnkiem niedźwiedzim, ziemniaki są chrupiące, aromatyczne............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 szklanki mąki, 4 łyżki masła, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, łyżeczka kurkumy, kilka łyżek ciepłej wody, 2 duże ziemniaki, pół puszki groszku konserwowego, 3 ząbki czosnku, łyżka przyprawy garam masala, tłuszcz do smażenia. Sos „Tysiąca wysp” 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka soku z cytryny, łyżka soku z pomarańczy, sól, szczypta pieprzu(...)łyżki śmietany, 3 łyżki musztardy sarepskiej, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki curry. Sposób wykonania: Mąkę, masło, proszek do pieczenia, sól i kurkumę mieszamy w jednym naczyniu. Dodając stopniowo wodę zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy za pomocą szklanki kółka jak na pierogi. Ziemniaki gotujemy. Ugniatamy je widelcem. Dodajemy w ten sam sposób
Pobite gary Barbarykonsystencji i delikatnej barwie. Podana z pieczoną, chrupiącą ciecierzycą oraz z intensywnie zielonym mchem jadalnym podbiła moje serce. Jeśli Wy także lubicie kremowe zupki, a i cukinia Wam nie straszna, to wykorzystajcie przepis jeszcze tego lata. Składniki: 1,5kg cukinii 3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 2 małe ząbki czosnku 500-600 ml bulionu(...)100g kremowego, śmietankowego serka topionego sól, pieprze do smaku 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki mchu jadalnego * 100g pieczonej ciecierzycy * Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Podsmażamy. Cukinię obieramy, wydrążamy środki z nasionami i kroimy w małą kostkę. Dodajemy
Kuchnia w czekoladziezwyczaju) zupę urozmaiciłyśmy musem z octu balsamicznego, czerwonego wina.. z pieczonych buraków. Jesteście chętni, aby spróbować? Zapraszamy do przepisu: Składniki (na 4-5osób): litr esencjonalnego wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego 1 główka czosnku pół kg ziemniaków 2 średniej wielkości bataty (400-500g) 3cm świeżego imbiru (opcjonalnie, może być szczypta w proszku) świeżo zmielona sól(...)dokładnie mieszamy. Warzywa pieczemy na środkowej półce piekarnika ok. 30-40 minut- do osiągnięcia przez nie co najmniej stanu półmiękkości. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i szklimy na niej czosnek wraz ze startym imbirem i odstawiamy. Wywar zagotowujemy, ale nie do osiągnięcia stanu wrzenia i dodajemy przesmażony na złoto czosnek wraz z imbirem. Gdy ziemniaki i bataty podpieką
Symfonia SmakówSkładniki: 3 cukinie 2 bakłażany kawałek selera naciowego 4 ziemniaki 2 cebule 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory z zalewy kilka kaparów 2 łyżki rodzynek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 2 łyżki octu winnego oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: 15 g przyprawy suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (użyłam przyprawy Kamis) 15 g przyprawy suszonej cebuli vegeta(...)szklanek wody Wykonanie: Warzywa myjemy, ziemniaki i cebulę obieramy. Bakłażana kroimy w kostkę, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami z zalewy, pieczemy w piekarniku w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce przez 20-25 minut. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojony w cienkie talarki czosnek, chwilę dusimy, następnie dodajemy pokrojoną
Zasmakuj Kuchnibiałka, 15 g tłuszczu, 53 g węglowodanów i 7,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 3 osób. Pieczone bataty: dwa słodkie ziemniaki (ok. 700 - 800 g) 3 łyżki oleju roślinnego 2 - 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili sól morska, świeżo mielony pieprz szczypiorek (do dekoracji) Sos grecki: 200 g jogurtu naturalnego(...)czosnkiem, drobno posiekanym chili, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. 3. Przekładamy bataty do miski z marynatą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 4. Zamarynowane bataty układamy na blasze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 45 minut. Sos grecki: 1. Do kielicha blendera wkładamy jogurt, ser feta, ząbek czosnku, wyciśnięty
W kuchni Katiejednogarnkowe danie. Składniki: 3 cukinie 2 bakłażany 4 ziemniaki 2 cebule 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory z zalewy 2 łyżki rodzynek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 2 łyżki octu winnego oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: 15 g przyprawy suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (użyłam przyprawy Kamis) 15 g przyprawy suszonej cebuli vegeta, sól(...)wody Wykonanie: Warzywa myjemy, ziemniaki i cebulę obieramy. Bakłażana kroimy w kostkę, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami z zalewy, pieczemy w piekarniku w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce przez 20-25 minut. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojony w cienkie talarki czosnek, chwilę dusimy, następnie dodajemy
Zasmakuj Kuchniłyżka owoców jałowca 1/4 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki oliwy kilka łyżek soku pomarańczowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną (ale niekoniecznie czosnkiem) mieszanka kolorowych sałat świeże pomarańcze Instrukcje Kotletów nie rozbijamy, jednak usuwamy z nich zewnętrze błonki typowe dla schabu wieprzowego. Lekko nacinamy mięso na głębokość(...)grilla przez ok. 15-20 minut. Jeśli piekarnik nie ma takiej funkcji, wówczas rozgrzewamy go do 180 stopni i pieczemy mięso na blasze lub w metalowej brytfannie przez 15-20 minut, kilkakrotnie ostrożnie odwracając. Kotlety podajemy z pieczonymi ziemniakami, mieszanką sałat oraz kawałkami świeżych pomarańczy. Uwagi Właściwie jedyną trudnością tej potrawy jest rozwiązanie problemu połączenia dość twardego fenkułu, który
Kulinarna Pokusałyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka soli 1 łyżka ziół prowansalskich 3 ząbki czosnku 1/2 kg ziemniaków 1 łyżeczka mielonego kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól Sposób wykonania: Udka kurczaka myjemy i osuszamy. Czosnek szatkujemy w drobną kostkę i nacieramy nim mięso. Olej łączymy z papryką ostrą i słodką, solą i ziołami(...)żaroodpornego naczynia, polewamy marynatą i odstawiamy na kilka godzin (np. na noc) do lodówki. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 1 godziny. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kminku i czosnku. Po odcedzeniu i odparowaniu wody dodajemy masło i ugniatamy na gładkie purée. Podajemy z sezonowymi surówkami
Qchnia po prostuumyte i osuszone) i obsmaż je na złoty kolor. Podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły (ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, gałązki świeżego tymianku i drobno pokrojony seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często(...)wcześniej łososia wkładamy do piekarnika na 180°C na ok. 10 min. Do gorącego sosu jaki powstał z pieczenia możemy dodać musztardy sarepskiej i dzięki temu będziemy mieć sos musztardowy pod łososia. Łososia podajemy z kurkami, opieczonymi ziemniakami, czosnkiem i selerem
Moniki Smakołykiżaroodpornego naczynia wlać olej ( tyle, żeby na centymetr zakrył dno ) p rzyprawić go szczyptą tymianku i rozmarynu, dodać ząbki czosnku w łupinkach. Wstawić do pieca żeby olej był gorący ( wtedy ziemniaki nie przykleją się do dna ) . Pokroić ziemniaki w ćwiartki, umieścić w gorącym naczyniu ( wymieszać z przyprawionym olej em , opcjonalnie lekko posolić ). Zapiekać pod grilem
Gaździnka warzydowolnych warzyw, wystarczy je krótko podpiec w piekarniku, następnie zalać niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło(...)miodu 5 łyżek oliwy z oliwek 1-2 szczypty soli 1 szczypta mielonego pieprzu (czerwonego lub czarnego) Przygotowanie: Brukselkę umyć i obrać z zewnętrznych listków. Przełożyć do blaszki do pieczenia i skropić olejem. Z dyni odkroić skórkę i usunąć pestki. Następnie pokroić w kostkę, przełożyć do blaszki do pieczenia i skropić olejem. Dynię i brukselkę (każdą w osobnej blaszce) wstawić
Codziennik KuchennySkładniki: 8 ziemniaków średniej wielkości pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 10 dag żółtego sera ½ szklanki oliwy sól/pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Z jednej strony zrobić nacięcie na krzyż i każdy ziemniak oddzielnie zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć je na blaszce i piec 50 minut w 200 st.C. Pietruszkę posiekać dość grubo i zmiksować
Pasja Smakunowych dań. Dzisiaj zapraszamy do spróbowania zupy z pieczonego kalafiora! Zupa krem z pieczonego kalafiora Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 kalafior - 5 małych ziemniaków - pół małej cukinii (opcjonalnie, ja akurat miałam, więc dodałam, żeby się nie zmarnowała) - pół cebuli - 2 ząbki czosnku - 1,5 łyżeczki kurkumy - pieprz, sól - pieprz ziołowy - 1 łyżeczka bazylii - szczypta pieprzu cayenne(...)więc żeby za mocno się nie spaliły możemy wyjąć je nieco wcześniej). Czekamy. Cierpliwie :) 2. W czasie, kiedy warzywa się pieką obieramy ziemniaki i kroimy je w kosteczkę. 3. Gdy warzywa już się upieką, kroimy 2 ząbki czosnku w kosteczkę i zarumieniamy na niewielkiej ilości oliwy w garnku, w którym będziemy robić zupę. Następnie dorzucamy upieczony kalafior, cebulę
Bananowe Pole