pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:174/384)

Dorsz z piekarnika ze szparagami i cukinią 148

bokach. Na wierzch dajemy jeszcze kilka gałązek tymianku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż ryba będzie gotowa – najlepiej delikatnie ją nacisnąć i jeśli będzie się rozwarstwiać, znaczy że jest idealnie upieczona.   Danie od razu podajemy. Możemy je zaserować z chlebem, młodymi ziemniakami lub z pieczonymi plasterkami ziemniaków.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Ziemniaki jak z ogniska - smaki dzieciństwa 150

Ziemniaki z ogniska, pieczone w popiele to smak dzieciństwa, smak wakacji... Niby zwykły ziemniak a jednak chrupiąca skórka całkowicie zmienia jego smak...  jedząc takiego ziemniaka, każdy musiał się ubrudzić 🤣 W związku z nadejściem chłodniejszych jesiennych dni, częstotliwość użycia piekarnika znacznie wzrosła, zapach z piekarnika unoszący się w całym domu, to coś co jasno wskazuje na zakończenie sezonu

dlaSmaQ
Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką 159

odstawić na 10 minut W tym czasie szalotkę pokroić w piórka Włączyć piekarnik na 180 stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Chrupiace Udka Z Piekarnika 148

wyrzucam!) Nastawiam piekarnik na 190 stopni i od czasu nagrzania piekarnika, piekę około 60-80 min. Czasami obracam nogi jeśli u góry zbytnio się rumienią lub przykrywam folia alum. którą wcześniej zdjęłam. Po tym czasie sprawdzam czy mięsko jest miękkie, wyjmuje i podaje z ziemniakami i np. surówka z kapusty pekińskiej lub marchewka z groszkiem na gęsto

Gotowanie...to proste !
Dziki łosoś z salsą z mango 146

Zalać marynatą. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Wersja męska: pieczone ziemniaki. Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie, aż lekko zmiękną. Ostudzić, pokroić w ćwierć księżyce, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać olejem, ewentualnie przyprawić suszonymi ziołami i wstawić do nagrzanego na 190 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) na ok. 15 minut. Na jednym talerzu

gutfut
Pasztet z kury/koguta 212

bułki, jajka i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i następnie dodać rozduszonego ziemniaka (starłam na tarce), posiekany czosnek (pokroiłam w plasterki) i smalec. Całość ponownie wyrobić i doprawić do smaku. Formy wysmarować olejem (aluminiowej nie smarowałam) i napełnić mięsem - do 2/3 ich wysokości. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach. Jeśli masa jest zbyt "sucha" - należy dodać

Di gotuje
Polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami 209

dodajemy do sosu. Truskawki lekko solimy i dodajemy odrobinę octu balsamicznego. Ziemniaki gotujemy w mundurkach z połową łyżeczki soli, studzimy i miksujemy z masłem. Do tego dodajemy żółtka, suszone pomidory w płatkach i mieszamy. Z masy za pomocą rękawa wyciskamy rozetki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok. 10 minut . Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy

Kuchenne Wariacje
Zapiekanka ze szparagami, czerwoną cebulą i ziemniakami 196

dodatkiem klarowanego masła ( lub oleju rzepakowego). W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry ziemniaków, cebulkę, szparagi i zalej śmietanką połączoną z jajkiem. Dopraw do smaku szczyptą soli, odrobiną pieprzu i posiekanym koperkiem. Na sam koniec posyp tartym serem. Piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie

Wielki apetyt
Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką 177

odstawić na 10 minut W tym czasie szalotkę pokroić w piórka Włączyć piekarnik na 180 stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:) 182

cienkie plasterki i posypujemy ostrą papryką lub jakąś fajną mieszanką do ziemniaków (bez konserwantów i cudacznych dodatków). Na wysmarowaną oliwą blaszkę układamy plasterki i chop do piekarnika poniżej pieczarek. Wszystko zapiekamy ok. 15 min. Całość ma fajnie się zapiec. Jak na zdjęciach powyżej. No to piecze nam się danie główne, teraz czas na dodatki, czyli surówka i sos. Sos składniki

vegetanie
Hot dogi w mundurkach 138

razu się do tego przyznaję. Mój mąż zobaczył tak pieczone ziemniaki i kiełbaski w jakimś amerykańskim programie. Uparł się bym zrobiła coś w tym stylu. Usiadłam pomyślałam, pogrzebałam w internecie i oto efekty. Moim zdaniem efekt oszałamiający uzyskam w sezonie grillowym :), ale kuchenny piekarnik też sobie poradził. Nowy post Hot dogi w mundurkach pojawił się w Wypieki

Wypieki i Rumieńce
Mini placki ziemniaczane-karnawałowa przystawka 547

Food finger - idealne na imprezy. Dziś propozycja "podrasowanych" placków ziemniaczanych. Jako dodatek do nich można dodać dosłownie wszystko. Szynkę, wędzonego łososia, boczek....Składniki

Bon Appetit Małgorzaty
Ziemniaczana zapiekanka z brukselką i papryką 477

kremówką doprawiając dość sporą ilością soli, pieprzu i tymianku. Wylać na warzywa w formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać przez około 40 min. Jeżeli warzywa będą się za bardzo przypiekały, można wierzch przykryć. Podawać gorące. Smacznego :) Zapiekanka piekła się w formie od #myAmbition Taką formę, jak i wiele innych produktów Ambition można zakupić ze zniżką(...)hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Na specjalne okazje , Obiad , Zapiekanki Tagged: brukselka , papryka , ricotta , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Karkówka po flisacku 133

Karkówka po flisacku Kruche, soczyste i bardzo smaczne mięso wieprzowe pieczone w jednym naczyniu razem z warzywami. Cały obiad za jednym zamachem. Do przyrządzenia tego dania nie użyłam żadnego bulionu ani innego płynu, gdyż szczelnie zamknięta potrawa puści soki (zarówno mięso jak i warzywa) i całość dusi się trochę w wywarze, a trochę na parze. To danie(...)kapuście układamy podsmażone mięso *** *** Ziemniaki oraz marchew obieramy i kroimy w grube plastry *** *** Paprykę i cukinie kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa układamy na mięsie *** *** Boczek wędzony kroimy w kostkę i posypujemy na wierzchu potrawy *** *** Całość posypujemy solą i pieprzem *** *** Potrawę przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nastawionego

Blog z Apetytem
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 216

smażenia. Wiecie już, jak bardzo lubię ryby pieczone – z przeróżnymi dodatkami, kiedy za jednym zamachem mamy z blachy i rybę, i warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić na dwa sposoby(...)grubo z obu stron i wewnątrz. Do wnętrza wkładamy przekrojone plastry cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra-dół. Szykujemy sobie blaszkę z rusztem/grillem albo ruszt piekarnika ustawiamy na środkowym poziomie i wkładamy pod niego blachę z wyposażenia piekarnika. Do zagrzanego już piekarnika wkładamy ryby i pieczemy przez 20-25 minut – zostaną w środku idealnie soczyste. Żeby marynatę przypiec

Karo in the Kitchen
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 183

niewielkie kawałki i formujemy malutkie kluseczki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie od 1,5 do 2 minut w zależności od wielkości klusek. Cebule i ziemniaki obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy smalec. Zdejmujemy garnek z ognia i pozwalamy zawartości lekko przestygnąć. Następnie dodajemy 3 łyżki papryki wędzonej łagodnej, mieszamy i ponownie stawiamy(...)Dodajemy cebulę, zamarynowane mięso i mieszamy. Podsmażamy chwilę, następnie zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, zmniejszamy ogień i gotujemy. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki, pokrojone pomidory i wędzoną ostrą paprykę. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy pieczoną paprykę i śmietanę. Śmietanę przed dodaniem do zupy należy zahartować. Gotujemy jeszcze kwadrans, aby smaki się połączyły. Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej przygotowane

Wędrówki po kuchni
Gnocchi z batatów z masłem cytrynowo-pietruszkowym / Bataten-Gnocchi mit Zitronen-Petersilenbutter 241

Gnocchi z batatów są nieco trudniejsze do wykonania, niż tradycyjne, z ziemniaków. Sprawia to struktura batatów, moim zdaniem bardzo przypominająca dynię; miąższ jest więc bardziej wodnisty i trudno formować z ciasta zgrabne kulki lub ciąć kopytka. Dlatego proponuję formować kluseczki za pomocą dwóch łyżek (filmik instruktażowy poniżej) - do ciasta wystarczy niewielka ilość mąki, a samo formowanie nie wymaga wiele wprawy(...)Batata w całości piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25-30 min. Nakłuć patyczkiem w najgrubszym miejscu, jeśli jest twardy w środku, dopiekać kolejne 5-10 min. Wyjąć, zanurzyć w zimnej wodzie, zdjąć skórkę, jeszcze ciepłego przecisnąć przez praskę do ziemniaków. odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Masło wymieszać z pozostałymi składnikami, wstawić do lodówki na co najmniej

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 255

znacie ziemniaki z żaru, ale czy wiecie, że ognisko to doskonałe miejsce do przygotowania gęsi, chilli con carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze – pieczenie w żarze, pieczenie nad żarem, gotowanie nad ogniskiem i w specjalnym garnku. Przejrzałam książkę i zdecydowałam, że na pierwszy ogień pójdzie kura pieczona(...)wody, a następnie wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Uwielbiam całego pieczonego kurczaka, ale nie wtedy gdy jest suchy. Dlatego zwykle gdy przygotowuję go w piekarniku obficie skrapiam go cytryną, wkładam ją również do środka. Mam też swoje inne sposoby by kurczak był soczysty – znajdziecie

OstryKęs
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 257

znacie ziemniaki z żaru, ale czy wiecie, że ognisko to doskonałe miejsce do przygotowania gęsi, chilli con carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze – pieczenie w żarze, pieczenie nad żarem, gotowanie nad ogniskiem i w specjalnym garnku. Przejrzałam książkę i zdecydowałam, że na pierwszy ogień pójdzie kura pieczona(...)wody, a następnie wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Uwielbiam całego pieczonego kurczaka, ale nie wtedy gdy jest suchy. Dlatego zwykle gdy przygotowuję go w piekarniku obficie skrapiam go cytryną, wkładam ją również do środka. Mam też swoje inne sposoby by kurczak był soczysty  – znajdziecie

OstryKęs
Pieczone ziemniaki Hasselback z pieczarkami i serem 132

Kolejna odsłona pieczonych ziemniaków harmonijkowych, tzw. Hasselback, tym razem w wersji nadzianej- z pieczarkami oraz na koniec posypane serem pecorino i świeżym tymiankiem. W sklepach pojawiły się już młode ziemniaki, zatem jeżeli wykorzystacie je do tego dania nie warto ich obierać, a jedynie dobrze wyszorować ze skórki, dzięki czemu zachowamy dużą część witamin- to bardzo ważne przy tak minimalnej(...)tymianek- do posypania Piekarnik nagrzać na 220 stopni. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i ponacinać w paski (około 3-4 mm) tak, by nie przeciąć ziemniaka od spodu (najlepiej sprawdzi się przy tym drewniana łyżka z długą, okrągłą rączką- przy rączce ułożyć ziemniaka i ciąć do momentu, aż poczujemy opór). Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić połową przygotowanej oliwy/mas

Kraina Miodem Płynąca
Pieczone ziemniaczane krążki z solą i tymiankiem 166

Pieczone ziemniaki w ciekawej odsłonie- pod postacią pieczonych krążków. Choć modyfikacji smakowych tej przekąski może być wiele, dodając np. słodką/ostrą paprykę, chili, rozmaryn, pieprz, czosnek, a nawet można wzbogacić o dodatek sera, to ja postawiłam na skromną klasykę- gruboziarnistą sól oraz świeży tymianek ☺️ Ciekawa, prosta i pyszna propozycja do wykorzystania na codzień jak i wszelakich(...)gałązek * sól- 1,5 łyżeczki Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry (około 2 mm) i przełożyć do dużej miski. Dodać świeże listki tymianku, sól oraz wlać roztopione masło i całość delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. Blaszkę na muffiny wysmarować masłem i układać- jeden na drugi- krążkami ziemniaczanymi. Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec około 30 minut. Podawać natychmiast, posypując

Kraina Miodem Płynąca
Warzywa pieczone 268

trywialnego, może smakować do tego stopnia niesamowicie! Mowa o warzywach pieczonych, które niewielu z nas tak przygotowuje. Zazwyczaj są przez nas pieczone, smażone bądź spożywane na surowo. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji ich piec, gorąco do tego zachęcam i czekam na pełne zdziwienia i niedowierzania komentarze o nowych smakach, które odkryjecie :) Najistotniejsze jest to, by korzystać(...)wstawieniem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika rośliny skrapiamy oliwą, oprószamy solą i ewentualnie pieprzem. Przykrywamy. Nie ma potrzeby dodawania wody, gdy naczynie będzie przykryte jej nadmiar wyparuje i zbierze się na jego dnie samoistnie. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z mojego pieczenia, w którym udział wzięły: kapusta włoska, cukinia, seler naciowy, marchew, ziemniaki :)  Nie sugerujcie się wyglądem, po obróbce

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania