listki laurowe 1 ząbek czosnku 6 średnich buraczków z botwinki 300 g wędzonych żeberek młoda włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i średni korzeń selera) 4 młode ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 ml soku pomidorowego 1/2 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Fasolę opłukałem, zalałem 1 szklanką wody, posoliłem, zagotować. Odstawiłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny. Ugotowałem(...)wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności należy dolać wodę Buraczki umyłem, osuszyć, każdy zawinąłem w folię aluminiową, ułożyłem na blasze do pieczenia i zapiekałem do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Po ostudzeniu obrałem, pokroiłem w dość grubą kostkę.. Żeberka pokroiłem, zalałem wodą, gotowałem do miękkości. Dodałem obraną pietruszkę
R'n'G Kitchenmarchewki 2 ziemniaki 2 puszki pomidorów bez skórki 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku' 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka smalcu 3 l wody 1 łyżka mąki pszennej ser do posypania Przygotowanie: Paprykę myjemy i w całości zawijamy w filię aluminiową - pieczemy w piekarniku na 170 C przez(...)garnka i wszystko smażymy, dodajemy przeprasowany czosnek, szczypiorek i zalewamy wodą - gotujemy 40 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy paprykę, pomidory, przyprawy, marchewkę posiekaną w kostkę i ziemniaki posiekane w kostkę - gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości ziemniaków. W kubeczku mieszamy mąkę z w małą ilością wody i zagęszczamy zupę. Nalaną do miseczki posypujemy serem. Podajemy
Niezły Młynekpieczone z ziołami i serem grana padano. Pyszny obiadek, który smakował nam wszystkim. Polecam Wam i życzę miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: 3 polędwiczki z indyka (mogą być filety z kurczaka) około 9 plasterków salami u mnie z pomidorami suszonymi kulki mozzarelli świeże listki bazylii olej Wielkopolski rzepakowy kurkuma sól pieprz Ziemniaczki: 6 większych podgotowanych ziemniaków zioła(...)żaroodpornego, które wcześniej smarujemy odrobiną oleju. Ziemniaczki: 1. Obrane ziemniaki podgotowujemy. Następnie wyjmujemy, studzimy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 2. Ziemniaczki skraplamy olejem wielkopolskim, posypujemy ziołami i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wierzch posypujemy startym serem grana padano. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy roladki i ziemniaczki. Pieczmy około 30 minut. Podajemy z ulubioną surówką :-) #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
kruche babeczkiCzyżby wreszcie mieliśmy wiosnę? Póki krzątałam się na balkonie sadząc kwiaty, w piekarniku robił się obiad. Tak, tak - sam się robił. Moja rola ograniczyła się do pokrojenia i doprawienia mięsa, obrania i pokrojenia warzyw i ułożenia wszystkiego w worku do pieczenia. Danie niby proste, ale wyszło tak smaczne, że postanowiłam podzielić się przepisem. Nie musicie ściśle trzymać się składników, wszelaka(...)minut. Ziemniaki i marchew obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchew w większe kawałki. Warzywa wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem. Czosnek pokroić w plastry, rozłożyć na mięsie. Do rękawa do pieczenia włożyć mięso, warzywa, zawiązać z obu stron. Rękaw nakłuć z wierzchu w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 2 godzin w temp. 150stC (czas
Obiad gotowyKarkówkę przekładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy olejem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę z naczynia i pieczemy jeszcze przez 15 minut aby wierzch mięsa się zarumienił. Podajemy na ciepło jako danie główne z ziemniakami lub kaszą bądź na zimno jako dodatek do kanapek
Qchnia po prostuMięso zalewamy sosem i odstawiamy na około dwie godziny, aby się zamarynowało. Z ziemniaka i wykałaczek przygotowujemy stelarz, nadziewamy na to mięso, a na koniec wbijamy cebulę. Całość zawijamy w folię i odkładamy na około godzinę do lodówki. Naszą konstrukcję zaczepiamy o kratkę w piekarniku i pieczemy około 1.5 godziny. W międzyczasie z drożdży robimy rozczyn i łączymy
Przepisy Mikołajaforemki wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, następnie solimy i/lub pieprzymy obsypujemy delikatnie przyprawą do ziemniaków i rozsmarowujemy mniejsza połowę jogurtu/śmietany z bryndzą. Następnie wykładamy drugą warstwę naprzemiennie z plasterkami cukinii, również obsypujemy przyprawami i na wierzch rozsmarowujemy resztę jogurtu z bryndzą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25-35 minut. Pod koniec pieczenia ścieramy wiórki masła na zapiekankę
Gotowanie...to proste !biała część ) pokrojony w plasterki ugotowana kukurydza ( podana w plasterkach ) młode ziemniaki ugotowane w skórce ( dokładnie umyte wcześniej ) Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. W międzyczasie w miseczce łączymy starty na tarce imbir, czosnek, sos sojowy, sos ostrygowy oraz miód. Na formie rozkładamy papier do pieczenia na nim układamy pstrąga polewamy go dokładnie marynatą. Pora układamy przy łososiu, u mnie
Kuchnia na wzgórzuzmiksuj w robocie kuchennym zmiksowany groch połącz w misce ze startymi i odciśniętymi ziemniakami do masy dodaj roztopione masło, sól, czarny pieprz i suszony lubczyk ogrodowy, dokładnie wymieszaj natłuść żaroodporną foremkę roztopionym masłem i wyłóż do niej gotową masę wierzch masy posmaruj roztopionym masłem piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C tak długo, aż zapiekanka zarumieni się
Szybko Szybkowarzetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, następnie ułożyć cebulę, plastry pomidora, polać częścią sosu czosnkowego. Następnie ułożyć piersi, na to papryka. Na koniec ułożyć brokuły. Wierzch posypać utartym serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20-25 minut. Podałam z sosem czosnkowym
Agusiowe smakołykiżaroodpornym, lekko wysmarowanym tłuszczem, na dnie ułóż warstwę bakłażana, na bakłażanie ziemniaki, na ziemniakach sos mięsny i tak dalej aż do momentu, w którym nie będzie z czego tych warstw układać. Na końcu całość polej sosem jogurtowym, posyp odrobiną sera. Wstaw moussakę do rozgrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut, na oko, aż wierzchnia warstwa się zarumieni. Wash
Martyna Cooksprzykrywką, aż szpinak będzie miękki. Następnie dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki zmiksować z łyżką masła, śmietaną, musztardą. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie masłem, wyłożyć puree ziemniaczane, następnie szpinak, wbić 4 surowe jajka. Dodać pomidorki i posiekany koperek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut. Smacznego
TrufelkowoKolorowy obiad z piekarnika , przy którym nie ma dużo pracy. Dobrze doprawione mięso, warzywa i ziemniaki upieczone razem. Z pewnością ta potrawa wystarczy dla 2 bardzo głodnych osób albo dla 4 jedzących mniej. Mięso jest tylko pieczone i wcześniej go nie obsmażam, a mimo to wychodzi soczyste. Do tego duża porcja pieczonych warzyw, których zestaw i proporcje
Smaczna Pyzaosolonej wodzie do momentu aż będą na wpół miękkie. Odcedzamy i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 220 °C z termoobiegiem. W szklance łączymy olej ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Ziemniaki kroimy na połówki, polewamy marynatą. Delikatnie mieszamy aby równomiernie ją rozprowadzić. Na blachę rozkładamy papier do pieczenia. Wykładamy ziemniaki. Pieczemy około minut, do uzyskania złotej i chrupiącej skórki. Podajemy
Qchnia po prostuPyszny i lekki letni obiad z pieczonymi ziemniaczkami i dobrze doprawionym grillowanym kurczakiem. 1 kg młodych ziemniaków Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Suszona natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa Curry Suszona natka pietruszki Kilka liści sałaty lodowej 4 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula(...)feta 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa do sałatek Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na plastry, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszoną natką pietruszki. Mieszamy z oliwą z oliwek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą
VioletoweKucharzenie