pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:177/384)

Chleb bezglutenowy z ziemniakami 153

drugi bezglutenowy chleb, który upiekłam. Nie mam żadnego doświadczenia z pieczenia chlebów, więc tym bardziej jestem bardzo dumna, że mi wyszedł bez zakalca i nawet urósł, choć może nie aż tak, jak bym chciała. W smaku rewelacja, nie czuć ani ziemniaków, ani mąki gryczanej, krórej jest najwięcej. Chleb jest wilgotny, zwarty w środku(...)zmieliłam kaszę • 250 g gotowanych ziemniaków • 1 torebka suszonych drożdży 7 g • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 2,5 szklanki wody Wykonanie: • Ziemniaki zalać 1 szklaną gorącej wody i zmiksować na głądką masę. Przestudzić, aby nie były gorące. • Wymieszać wszystkie suche składniki razem. • Połączyć składniki suche z ziemniakami, dodać resztę ciepłej wody. Zmiksować. • Miskę

To co kocham
bataty frytkowe z piekarnika... 160

połowy cytryny, paprykę ostrą mieloną. Wszystko delikatnie przemieszać w formie, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić formę i piec35 minut, następnie na termoobiegu piec jeszcze z 5 minut, odparuje woda i bataty są chrupiące, można podawać z sosem czosnkowym, keczupem - bataty są słodką odmianą ziemniaków, doskonale smakują jak frytki z dodatkiem przypraw, soku z cytryny........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Marynowane skrzydełka pieczone. Przepis krok po kroku. 175

mięsa włóż skrzydełka do piekarnika. Zapiekaj przez 60 minut w 180°C “góra-dół”. Jeżeli mięso zacznie się za bardzo spiekać przykryj mięso np. folią aluminiową.   Po upieczeniu skrzydełka prezentują się rewelacyjnie, a smakują jeszcze lepiej. Jako dodatek proponuje ryż lub pieczone ziemniaki. Natomiast przepis na surówkę

kuron.com.pl
Faszerowany schab z piekarnika 209

nadzianym schabem szczelnie przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1,5godziny. Odkryć około 20 minut przed końcem pieczenia aby mięso ładnie się przyrumieniło. Powstały sos z pieczenia mięsa można przecedzić przez sito, zagęścić i wykorzystać do podania z pieczenią w towarzystwie ziemniaków lub kaszy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE

W garach u Gosi
Vege Sernik z ziemniaków 210

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy i ugniatamy. Do ziemniaków dodajemy mleko kokosowe oraz zmielony w młynku do kawy cukier kokosowy. Delikatnie mieszamy aż uzyskamy gładka konsystencję. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy. Wykladamy na tortownice (średnica 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 70 minut. Otwieramy piekarnik i zostawiamy

Szkrab Je Sam
Wegańskie Shepherd pie z soczewicy i ziemniaków 155

jakiś czas mieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, dodać pozostałe składniki do pure oprócz rozmarynu i rozgnieść na gładkie pure.  Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć potrawkę z soczewicy, a na wierzch ziemniaczane pure. Wierzch posypać rozmarynem i posypać wiórkami masła. Piekarnik rozgrzać. Zapiekankę pieczemy w 200 st. C przez 20-30 min. aż wierzch będzie złocisty

kulinarne odsłony pati
Frytki z dyni piżmowej (dieta dr Dąbrowskiej) 229

można też robić z innych warzyw, nie tylko z ziemniaków, i na dodatek te frytki są bardzo smaczne. Powiecie, ależ mi odkrycie 😀. Ano tak, ponieważ do tej pory uważałam, ze najlepsze są takie smażone w dużej ilości tłuszczu, czyli po prostu tradycyjne. Okazuje się, że te pieczone w piekarniku też są bardzo smaczne, no i znacznie mnie kaloryczne

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin 268

smaku. W większym naczyniu do zapiekania wyłóż w równomiernej warstwie 1/4 ziemniaków, na nie wyłóż 1/3 szpinaku z boczkiem i powtarzaj wykładanie aż do wykończenia składników tak by ostatnia ziemniaczana warstwa była na wierzchu. Zalej całość śmietanką przykryj folią aluminiową matową stroną do góry, włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię, posyp parmezanem

karmelowy
Torcik łososiowy 133

ziemniaki dokładnie utłuc na puree. • Wymieszać ziemniaki ze szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. • Do lekko przestudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać. • Masę ziemniaczano-szpinakową wlać do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. • Piecpiekarniku nagrzanym do 180 st. C przez

To co kocham
Zapiekanka ” Boryny „ 236

olejem , układamy warstwami ( najlepiej podzielić składniki na dwie części ) : najpierw ziemniaki , dociskamy , następnie mięso mielone ,pomidory z puszki i tak dwukrotnie , na ostatnią warstwę pomidorów układamy cieniutko pociętą cebulę – solimy , doprawiamy chilli . Całość, przykrywamy jogurtem greckim, wymieszanym z tartym serem . Wkładamy do piekarnika ( bez wcześniejszego nagrzewania ) i pieczemy w temperaturze 150 C , przez około 60 minut . Najsmaczniejsza jest odgrzewana

Ogrodnik w podróży
Lekkie obiady - polecam na lato 232

jabłkiem - dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno Pieczone w piekarniku warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, papryką, pomidorami i cukinią Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku Zupa marchewkowa z sokiem grejpfrutowym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowe hamburgery 167

kroimy w półksiężyce. Ziemniaki marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. Ziemniaki pieczemy w 180⁰C przez ok. 40 min. 4. Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 5. Przekrawamy bułki i wkładamy na ok. 5 min do piekarnika. 6. Paprykę kroimy w paski. 7. Na spód chrupiącej bułki kładziemy sałatę(...)kotleta, pomidora i paprykę. Całość przykrywamy drugą częścią bułki i przekłuwamy wykałaczką. 8. Hamburgera podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Hamburger jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z papryki) która jest antyoksydantem, - likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który zapobiega procesom starzenia się, - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednego burgera: Porcja waży: ok. 400 g   Energia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Goleń wołowaz czerwonym winem w garnku rzymskim 217

podlać winem i bulionem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje  się  do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu,  sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem i śmietaną - opcjonalnie. Mięso odgrzewać w sosie. Podawać z ziemniakami lub kluskami. Smacznego

Stare Gary
Kotlety Schabowe z Pieczarkami i Serem (Schab z Pieczarkami i Serem) 766

naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałkami masła, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 stopni. Pieczemy ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia na każdy kawałek schabu wykładamy farsz oraz starty ser i jeszcze chwilę zapiekamy do momentu stopienia sera. Gotowe kotlety schabowe z pieczarkami podajemy z ziemniakami i dowolnymi surówkami.       Moje posty

Słodka Strona
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 241

naczynie, które lekko wysmarować olejem. Na dnie ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki i posypać listkami tymianku. Następnie warstwy fasolki, podsmażonego kurczaka, szpinaku, znów fasolki. Każdą warstwę oprószyć dodatkowo sola i pieprzem. Całość zalać śmietanką i posypać żółtym serem. Wierzch oprószyć świeżo startą gałką muszkatołową. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w zamkniętym naczyniu. Po tym czasie zdjąć

Kuchnia w opałach