pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:184/384)

Ziemniaki w mundurkach, kurczak, szparagi! 310

Letni, lekki i smaczny obiad! Pieczone w mundurkach młode ziemniaki, kurczak w sosie z chili i różowym pieprzem, podane z jędrnymi zielonymi szparagami! Jestem w raju! Do ziemniaczków zrobiłam sos czosnkowy to połączenie może i banalne,  ale jednak najlepsze ;-).  Życzę smacznego! SKŁADNIKI: - pęczek szparagów zielonych - młode ziemniaczki około 1,5 kg - masło - oliwa z oliwek - sól(...)nitki chili (może być świeże), pieprz różowy, podlej śmietanką, gotuj 10 minut, dodaj 150 ml wody. Zagęść mąką.  - szparagi obierz i gotuj 10-11 minut we wrzątku. - Ziemniaki wyjmij z pieca przekrój na pół, posól, polej sosem, wyłóż szparagi, polej odrobiną roztopionego masła, podaj z mięsem i sosem. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Frytki z marchewki 188

warzyw. Frytki z marchewki są świetnym dodatkiem do mięs, ryb. Można podać je nawet jako osobne danie podawane jako frytki do przegryzienia w trakcie imprezy. Ostatnio dodaliśmy je do pieczonego pstrąga, dodatkowo z domowym sosem czosnkowym i było przepysznie! Czasem robię je jako przekąska do filmu wieczorem, zamiast kupować chipsy bądź czekoladki, mąż uwielbia coś przegryzać wieczorem. Frytki(...)zamieszać, by każdy kawałek marchewki był otoczony przyprawami i olejem. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Pokładać warzywne frytki tak, by nie nachodziły na siebie, tylko każda była obok drugiej. Jeśli poukładasz je zbyt gęsto, to część się nie dopiecze i nie będzie odpowiednio chrupiąca. Piekarnik nagrzać do 210 stopni C, wstawić frytki, piec przez około 30-40 minut

To Musisz Wiedzieć
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 121

najtrudniejsza czynność, to zapisanie jej nazwy bez błędu ortograficznego. :D Dalej już idzie z górki! Co więcej, wcale nie jest pracochłonna. Po półgodzinnej krzątaninie w kuchni wstawiamy garnek do pieca i nic już nas nie interesuje. Możemy obejrzeć film, przeczytać książkę, czy wyjść na długi spacer, który zaostrzy nam apetyt. Tylko pamiętajcie, by garnek przykryć pokrywką! Ja tego za pierwszym(...)potrzeby dolej więcej bulionu lub wina. Wrzuć listki laurowe, czarny pieprz oraz  bouquet garni - przewiązane nitką zioła (tymianek, rozmaryn, natka selera). Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz 3 godziny . W połowie czasu możesz zerknąć, czy mięso ma wystarczającą ilość płynu i w razie potrzeby dolać więcej. Po dwóch godzinach możesz zmniejszyć nieco temperaturę

Food Square
Pieczone pałki z kurczaka 169

całkiem nowe danie. Pieczone pałki z kurczaka Przygotuj miski, blachę do pieczenia z rusztem, nóż i deskę do krojenia, łyżeczkę, folię spożywczą, ręczniki papierowe. Przygotuj składniki: 3 ćwiartki z kurczaka, 1 łyżeczkę soli + trochę soli do warzyw, 1-2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki, 1-2 łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki białego pieprzu, kilka łyżek oleju, kilka ziemniaków (4-5 mniejszych(...)godzin do lodówki. Ziemniaki i marchewkę obierz i umyj. Kartofle pokrój na mniejsze kawałki, a marchew na grube plastry. Cebule obierz z łupinek i pokrój na ćwiartki. Warzywa przełóż do miski, lekko posól i dokładnie wszystko wymieszaj. Zamarynowane mięso ułóż na ruszcie. Wokół kurczaka rozłóż warzywa. Całość polej pozostałą marynatą. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika. kurczaka piecz przez mniej więcej

blog.moje-pasje.info
Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 181

oliwek 4 żółtka 1 łyżeczka soli 600 g sera imeruli  lub  200 g fety, 200 g bryndzy i 200 g mozzarelli Adżapsandali: 3 jędrne bakłażany 4 duże ziemniaki 2 czerwone cebule 1 czerwona papryka 4 mięsiste pomidory 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/4 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 gałązki rozmarynu(...)Fetę, bryndzę i mozzarellę pokrusz i połącz ze sobą. Jeśli używasz sera imeruli krok pomiń. Środki łódek wypełnij serowym farszem. Wstaw do pieca nagrzanego do 260°C i piecz przez około 15 minut . Wyjmij na chwilę z piekarnika i na środek każdego chaczapuri wbij żółtko. Wstaw z powrotem do pieca na kolejne 2 minuty . Wyjmij i podawaj na gorąco

Food Square
Steki bavette – z łaty wołowej, z pieczonymi plastrami ziemniaków i karmelizowaną cebulą 343

zdrowsza wersja frytek. Ziemniaki (zimowe, stare) obieramy ze skórki, kroimy w plastry (ok. 0,5-0,7cm), wrzucamy do miski, podlewamy olejem rzepakowym, tak żeby wszystkie równo się nim pokryły, posypujemy solą, mielonym kminkiem i gałką muszkatołową. Dałam też odrobinę suszonego kopru. Wykładamy je w jednej warstwie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)doborze mięsa TUTAJ ). Jeśli macie ochotę na kilka plastrów chrupiącego bekonu, wrzućcie go teraz na patelnię. Steki zdjęłam na metalową kratkę żeby odpoczęły, potem przełożyłam na talerze. Tak upieczone ziemniaki świetnie udawały frytki, miały więcej chrupiących płaszczyzn i były fajnie miękkie w środku. A stek podany z karmelizowaną czerwoną cebulką, posypany francuskim serem z niebieską pleśnią był idealny w smaku

Karo in the Kitchen
Tarta z ziemniakami i białą kiełbasą z sosem o smaku wielkanocnego żurku 209

potem. Ciasto owiń w folię aluminiową i schowaj na 45 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkuj ciasto w taki sposób, żeby wypełniało w pełni Twoją formę do pieczenia tart. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 180°C Przełóż ciasto do formy, następnie przykryj je folią aluminiową a potem przy pomocy suchej fasoli lub ryżu je dociśnij. Wstaw je do pieczenia(...)majeranek, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj z masą żurkową. Na upieczony wcześniej spód tarty wylej kilka łyżek masy, potem ułóż plasterki ziemniaków, pomiędzy nie powciskaj plasterki kiełbasy. Całość zalej pozostałą masą. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 35 minut. Po upieczeniu możesz posypać świeżym majerankiem lub tymiankiem. Składniki WYPEŁNIENIE TARTY 1 kg niedużych ziemniaków (przed obraniem

Eat me! Fit me!
Ziemniaki boulangère (pieczone w bulionie) 693

miseczki. Ułóż plasterki ziemniaków równymi warstwami w naczyniu żaroodpornym.  Możesz spryskać oliwą z oliwek, ale nie jest to konieczne.Każdą warstwę przekładaj cebulą nakładaną łyżką, posypuj startymi parówkami- przynajmniej jedną warstwę.Co kilka warstw dosmacz solą i pieprzem.Bardzo ostrożnie wlej bulion. Na górną warstwę połóż kilka kawałków masła. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni piecz potrawę przez 40-60 minut(...)Podałam z grillowanymi dodatkowo parówkami cielęcymi dla dzieci , a dorośli uraczyli się pieczonym schabem w sosie grzybowym, którego przepis niebawem się pojawi. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak pieczony w sosie czosnkowym 151

skuście się na zaprezentowany przepis. Kurczak smakuje rewelacyjnie i jest szybki w przygotowaniu. Mięso rozpływa się w ustach - kusi delikatnością i cudownym aromatem. Podczas pieczenia wytwarza się apetyczny sos, który idealnie łączy się z ziemniakami, makaronem, kaszą, czy ryżem. Polecam! 1,5-1,8 kg dowolnych części z kurczaka (u mnie ćwiartki przecięte na połowę) tymianek papryka słodka sól(...)Następnie mięso przełożyć do formy/naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. (Każda część kurczaka powinna leżeć obok siebie. Nie kłaść ich jedna na drugą.) Całość zalać sosem czosnkowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 60-80 minut w 180 stopniach. (W międzyczasie kurczaka można polewać sosem z formy/naczynia

Di gotuje
Gołąbki z tartych ziemniaków oraz kaszą bulgur 376

maśle żeby była szklista.  Ziemniaki trzemy na tarce jarzynowej na drobnych oczkach odcedzamy z nadmiaru wody dodajemy kaszę podsmażoną cebulę posiekany drobno czosnek i resztę przypraw. Mieszamy dokładnie aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. W półmisek żaroodporny wlewamy pomidory z cebulą wymieszane z wodą i wkładamy zwinięte gołąbki wstawiamy do piekarnika.  Pieczemy o koło 1 ,5 godz

kgwjanczewo
Krem z pomidorów na winie z szarpaną wołowiną 144

przygotowywaliście ostatnio szarpaną wołowinę i zostało Wam jej jeszcze trochę to możecie wykorzystać resztę do tego właśnie przepisu. Składniki (na 2-3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 2 łyżki oliwy z oliwek 750 ml bulionu drobiowego (mój z indyka) 400 gram pomidorów z puszki 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 1 marchewka szczypta soli i pieprzu 1/3 porcji(...)Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz  połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos mieszam

Mango Papaja
SPICY PUMPKIN COOKIES – GUILD WARS 2 – ciastka dyniowe z chili 216

piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 min, do momentu, aż dynia będzie miękka (sprawdzamy to wkładając widelec – jeśli wchodzi prawie bez żadnego oporu, to dynia jest gotowa). Wyciągamy dynię z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Następnie wydrążamy miąższ (skórka powinna dać się łatwo zdjąć, chociaż to też zależy od rodzaju dynii) i miksujemy go blenderem lub rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków(...)włożyć miksturę na 10 sek na średnią moc do mikrofalówki i wymieszać). 4. SUCHE SKŁADNIKI + MOKRE SKŁADNIKI (4 min) W osobnej misce mieszamy mąkę pełnoziarnistą oraz zwykłą, proszek do pieczenia, szczyptę soli i przyprawy (możecie zmienić ilość każdej z nich wg własnych upodobań, chociaż warto uważać z chili, aby nie przesadzić – ogólnie powinna Wam wyjść płaska łyżka po wsypaniu

Nerds Kitchen
KARKÓWKA PIECZONA w SOLI 233

pieprzu) Dodatki: 12 niewielkich ziemniaków (800g po obraniu) sałata masłowa ogórek gruntowy 100g jogurtu naturalnego 3% sól do smaku Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsypać i natrzeć mieszanką przypraw, pozostawić na 15 minut. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na którego dno należy wysypać ok. 200g soli. Wierzch karkówki obsypać resztą soli, by pokryć mięso. Piec 2 godziny pod przykryciem(...)wymieszać z jogurtem naturalnym. Można też dodać posiekany koperek i odrobinę soku z cytryny, ale i bez tych dodatków mizeria będzie smakowała wybornie. Zajrzyjmy do piekarnika. Po upływie 2 godzin w procesie pieczenia, z soli utworzyła się skorupa, która pochłonęła nadmiar tłuszczu. Po upieczeniu, należy delikatnie rozbić skorupę solną, usunąć jej fragmenty i gdy mięso jest odsłonięte oczyścić z nadmiaru

Dietolog
Pieczone bataty z mięsem z indyka podane z buraczkami domowej roboty 172

wszystkiego, a moje dzieciaki jedzą je wprost ze słoika. Obiad nie jest smażony, wszystko przygotowane w piekarniku. Czasem warto zrobić coś dla zdrowia. Kompletnie nic skomplikowanego. Cieszy oczy i raduje żołądek. Jak zwykle nie podaję ilości, bo to nie ciasto. Składniki bataty ziemniaki przyprawa bez chemii  Karahi Chicken Masala sól u mnie himalajska różowa oliwa z oliwek mięso(...)bułka tarta Ziemniaki i bataty umyj ,obierz, pokrój na cząstki. Wrzuć do miski, dodaj zioła, dosmacz solą jeśli potrzeba, dodaj oliwy z oliwek, wymieszaj i włóż do piekarnika.Zapiekaj w 200 stopniach do zezłocenia się ziemniaków. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajo, parmezan, trochę bułki tartej,przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Formuj kotleciki i wyłóż na blaszkę. Piecz do zezłocenia

Z Kuchni Do Kuchni
Shepherd’s Pie wg Gordona Ramsay’a 104

gotujemy przez 3 minuty, ściągamy z ognia. Ugotowane ziemniaki przecedzamy i tłuczemy na purée, łączymy z pozostałymi składnikami na ziemniaczaną warstwę, aż masa będzie jednolita. Mięso przekładamy na dno brytfanny i przykrywamy warstwą ziemniaczaną. Opcjonalnie można posypać wierzch tartym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. Smacznego! Artykuł Shepherd’s Pie wg Gordona

Be Fit Be Strong
Jesienna zapiekanka ziemniaczana z kurkami 133

zapiekania wykładamy plasterkami boczku. Następnie układamy w nich ziemniaki na przemian z kurkami. Każda warstwę delikatnie solimy i pieprzymy. W misce dokładnie mieszamy jajka, śmietanę i tymianek. Powstałą masą zalewamy miseczki. Na wierzchu układamy porwane kawałki mozzarelli. Foremki przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone klopsiki z indyka i warzyw 212

odstępach na blaszce.   Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut – czas zależy od wielkości. Jeśli po tym czasie klopsiki się nie zarumieniły na wierzchu, zostawiamy je jeszcze na 5 minut w piekarnika ustawionym na opcję grill.   Klopsiki podajemy gorące. Świetnie smakują z puszystymi, delikatnie ubitymi ziemniakami z masłem i odrobiną mleka.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi 159

uznania ( u mnie było to około 1 łyżki ). Na ziemniaki wyłożyć zamarynowane w ketchupie mięso wieprzowe. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki, a następnie włożyć do naczynia z daniem. Naczynie nakryć pokrywką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego włożyć naczynie żaroodporne z wieprzowiną. Potrawę piec godzinę na funkcji grzania góra-dół, a następnie zdjąć pokrywkę

WSZYSTKO SMACZNE
Domowe ziemniaczane rozetki 153

przestudzić, obrać i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać żółtka, wyrobić masę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 2.  Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, a następnie wyciskać rozetki na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia. 3.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około

Szalona Kuchnia Eweliny
PAŁKI KURCZAKA W MARYNACIE CZOSNKOWO- ZIOŁOWEJ Z MIODEM 195

Piec mięso w piekarniki na blaszy od piekarnika po około 30 minut z każdej strony. Na końcu pieczenia pałki z kurczaka lekko przesmarować miodem (użyłam do tego silikonowego pędzelka). Piec 5 minut następnie mięso odwrócić na drugą stronę, nasmarować miodem i podpiec kolejne 5 minut. Można podać z ziemniakami i ulubioną surówką

Zrób to smacznie
Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków (Sformato di carne, funghi e purè di patate) 233

ziemniaków i marchewki dodajemy mleko i kawałki masła. Wszystko razem ugniatamy na gładką masę. Doprawiamy sola i pieprzem. Mięso wykładamy na dno formy do pieczenia. Purée układamy na mięso za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego sac à poche. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym

La grande e la piccola cuoca
Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia” 215

pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/2 kg wędzone boczku 1 cebula złota 2 jajka 2 łyżki mąki 1/2 szklanki gorącego mleka przyprawy: sól, pieprz czarny  olej i bułka tarta do blaszki do pieczenia Sposób przygotowania:   Przygotowanie: 45 min, pieczenie(...)Odcisnąć dokładnie na durszlaku lub si tku . Do startych ziemniaków wbić jajka , dodać usmażone mięso wraz z cebulką , dodać mąkę, doprawić solą i dużą ilością pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Na koniec wlać gorące mleko, jeszcze raz wymieszać. Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia

Projekty ze smakiem
Kurczak z pomidorami i estragonem w białym winie. 233

większe - przekroić i układać przeciętą częścią do góry. Piec jeszcze 25 minut bez przykrycia. Wyjąć danie z piekarnika i dodać do wytworzonego sosu estragon (posiekany świeży lub suszony). Potrząsnąć brytfanką by dobrze się wymieszał. Odczekać 5 minut - w tym czasie estragon odda aromat do sosu. Podawać z młodymi ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem

zadanie-gotowanie
Sernik Prababci 151

wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Ser zmielić razem z ziemniakami, następnie połączyć z żółtkami utartymi z cukrem i masłem. Stale ucierając dodać kilka kropel aromatu. Po czym dodać sztywno ubitą piane z białek. Delikatnie wymieszać i przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut. Kroić po całkowitym wystudzeniu

Tradycyjna Kuchnia
Pulpety z indyka na pieczonych warzywach 171

indyka na pieczonych warzywach  podane z sosem serowym. Smaczne, syte i bardzo łatwe do przygotowania. Warzywa możecie wykorzystać dowolne, takie jakie posiadacie w chwili obecnej w domu czy też w zależności od sezonu. Pulpetów wychodzi dużo więcej z podanej porcji mięsa więc połowę przeznaczyłam na drugi dzień do obiadu, które można podać z ziemniakami, surówką i sosem serowym(...)pieprz olej Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewki obrać i pokroić w grubsze plastry. Ząbki czosnku przekroić na połówki. Pomidory i paprykę pokroić na cząstki. Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć i skropić olejem. Piec w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości warzyw. Pod koniec pieczenia dodać pulpety i piec około 10 minut

O kuchni z uczuciem
Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki 176

zrobić tradycyjną zasmażkę z mąki i tłuszczu. Obrane ziemniaki posypać przyprawami i oliwą, dobrze wymieszać i okryć w brytfance folią aluminiową, Upiec w piekarniku, pod koniec odkryć by się przyrumieniły. W tym czasie wstawić do piekarnika golonki i od czasu do czasu obracać je w zalewie by nie wysychały. Piec ok 20 min. na koniec przed podaniem znów je obrócić

Gotowanie jest łatwe
Ziołowy politechnik warszawski 170

góry w folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny. W czasie pieczenia należy mięso co jakiś czas polewać powstałym sosem. Około kwadrans przed końcem, z mięsa zdejmujemy folię i pozwalamy mu dopiec się z wierzchu. Danie podajemy na gorąco, polane ciepłym, ziołowym sosem, z sezonową surówką i pieczonymi ziemniakami

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak faszerowany grzybami 316

sosem. Do kurczaka podałam puree ziemniaczane. Aby je przygotować, ziemniaki gotuję do miękkości. Odlewam i szybko rozdrabniam je tłuczkiem wraz z łyżką masła. Dodaję trochę mleka – tyle, aby miały kremową konsystencję. Solę, pieprzę i przyprawiam gałką muszkatołową. PS: Kurczaka można też upiec w piekarniku. Należy go skropić oliwą i piec ok. 20 minut w 200°C. Post Kurczak faszerowany

Poezja smaku
Rolada z szynki 172

naczyniu żaroodpornym. NA wierzchu układam gałązki natki pietruszki.  piekarnik nagrzewam do 220°C i wstawiam roladę na 10-15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze przez 45-50 minut.Upieczone odstawiam na 10 - 15 min, następnie kroje w plastry i układam na talerzu. Podaję z ziemniakami z wody i sałatą ze śmietaną :) SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Żeberka z sosem czekoladowym 218

piekę jeszcze przez 2 godziny. Upieczone zostawiam w piekarniku na dwie godziny, potem zlewam sos z pieczenia do rondelka, zagotowuję, dodaję sos pieczeniowy cały czas mieszając, wsypuję kakao, cukier, a na końcu doprawiam octem balsamicznym.  Mięso dziele na porcje, układam na talerzach , polewam sosem czekoladowym i podaję z ziemniakami z wody. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
KUGIEL 252

jogurt typu grecki, sól, pieprz)  Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę i dołożyć do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać wraz z solą, pieprzem i przyprawami. Formę wysmarować olejem, przełożyć mieszankę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni godzinę, następnie zmniejszyć temperaturę

pieprzny smaczek
ziemniaki zapiekane z masłem i rozmarynem 151

Składniki : 6 ziemniaków sól morska oliwa masło gałązka rozmarynu Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Najlepiej wcześniej je podgotować do miękkości w osolonej wodzie. Należy uważać, żeby ich nie rozgotować ! Gdy trochę ostygną nacinamy po całości i wkładamy pomiędzy rozmaryn i cząsteczki masła. Pieczemy na grillu lub w piekarniku do momentu ,aż się zrumienią. Posypujemy solą morską

noteskulinarnyfiga