pieczone udka - 2203 przepisów (strona:61/147)

Niedziela: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback 162

zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu, ale równocześnie od środka Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny polecenia, nietuzinkowy sposób na upieczenie kartofla(...)Krok 5 Po 30 minutach pieczenia kurczaka dołóż do pieca ziemniaki Hasselback. Na upieczenie będą potrzebowały około godziny (czas zależy od wielkości bulw). Po 20-30 minutach od rozpoczęcia pieczenia wyciągnij ziemniaki z pieca i ponownie pokryj grudkami masła. Włóż z powrotem do pieca. Dołóż do nich czosnek. Krok 6 Po półtorej godziny pieczenia wyciągnij kurczaka z piekarnika i przykryj

Niedzielny kucharz
Kurczak w śmietanie 157

ząbki czosnku  10 ziaren pieprzu kolorowego  2 łyżki warzywka  1 łyżeczka pieprzu czarnego  2 łyżki papryki czerwonej  250 ml śmietany  Wykonanie  Udka myję i osuszam , kiedy mięso mamy osuszone przekładam do naczynia żaroodpornego i odstawiam na chwilkę , a naszą śmietanę przelewam do miski , dodaję pokrojoną , cebulkę czosnek i wszystkie przyprawy powyżej wymienione , następnie(...)mieszankę , to zalewam naszego kurczaka , i wstawiam do lodówki na całą noc. Na następny dzień wyciągam mięso z lodówki , i wstawiam do piekarnika , pieczemy pod przykryciem , na 160 stopni około 80 minut , po tym czasie udka mamy gotowe go podania .      Smacznego

Mój Smak
Kurczak pieczony na płasko cytrynowo-tymiankowy, z szybkim sosem 150

którym kurczak się znudził, nie mają po prostu na niego pomysłu. Pieczony, duszony, grillowany czy gotowany – w naszym domu kurczak to zawsze prawdziwa gwiazda talerza, a nie zwykła zapchajdziura. Kurczak na płasko to około godzina pieczenia i 15 minut przygotowania. Nie trzeba go marynować – piecze się na aromatycznych cytrynach z dodatkiem ziół, masła i czosnku. Sos z kurczaka, podany(...)minut, żeby piekarnik był naprawdę mocno rozgrzany. W tym czasie kurczaka osuszamy papierowymi ręcznikami i oczyszczamy z odstających fragmentów. Technika pieczenia mięsa na płasko, tzw. ‘spatchcock’, jest szczególnie przydatna właśnie wtedy, gdy pieczemy drób. Pozwala skrócić czas pieczenia, a tym samym zachować soczyste mięso i wytworzyć na nim chrupiącą skórkę. Polega na wycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka

Karo in the Kitchen
Podudzie w marynacie z miodu i musztardy 144

ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki.Można danie zrobić na patelni. Jeśli wypróbowaliście

Kuchnia Beaty
Myślał indyk o niedzieli... 175

cały w niej się zanurzył (mi wyszło ok. 7l wody). Pozostawiłam przez 24h w chłodnym miejscu. Pieczenie Z racji swoich gabarytów indyk potrzebuje sporo czasu na pieczenie. Źródła podają iż na każdy 1kg mięsa (z nadzieniem) potrzeba 35- 40min. pieczenia. Ważne jest także dobre rozgrzanie piekarnika przed umieszczenie tam ptaszora. Rozpiętość czasowa jest różna, jedni piszą, że potrzeba(...)nadzianego ptaka dokładnie zasznurowałam, a raczej obwiązałam. Dobre sznurowanie jest gwarancją równomiernego upieczenia. Ptaka ułożyłam na plecach, udkami do siebie, a następnie... Opisując to sama się zapętliłam,  więc od razu odsyłam  tutaj .  Ostatnie poprawki Brytfankę, na której piekłam indyka, polałam oliwą. Ułożyłam na niej podłużne połówki marchewek, robiąc coś na wzór rusztowania. Na nich umieściłam indyka, którego

bastalena
Gęś pieczona w całości glazurowana miodem i sokiem z pomarańczy 88

odwinąć z folii, ponakłuwać ostrym szpikulcem (zwłaszcza w okolicach udek), co umożliwi lepsze wytopienie się tłuszczu. Spiąć wykałaczkami lub zszyć nićmi bawełnianymi oba otwory, związać nogi oraz skrzydła. Przełożyć piersią do dołu na dużą i głęboką blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C ( z termoobiegiem ), piec 60 minut . Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, zlać(...)piec 3 godziny . Po upływie pierwszych 60 minut gęś polać wytopionym tłuszczem, następnie go zebrać. Pomarańcze umyć, przekroić na pół, wycisnąć sok, wymieszać z łyżką miodu. Po drugiej godzinie pieczenia, gęś ponownie wyjąć z piekarnika, zlać większość tłuszczu, tuszkę polać połową mieszaniny soku i miodu. Ponieważ miód wpływa na szybkie ciemnienie skóry, gęś należy przykryć papierem do pieczenia

niecodziennikpary
Pasztet drobiowy z jajkiem 375

Pamiętacie ostatnią babkę na blogu...? Pytaliście mnie wtedy, co z udkami z rosołu, który był przeznaczony na galaretę ;) Dziś właśnie pomysł na ich wykorzystanie! Możecie więc prosto i tanim kosztem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, mówiąc kolokwialnie oczywiście.  Dodając do środka posiekany szczypior i ugotowane jajka, stworzycie niepowtarzalny, świąteczny przysmak, który sprawdzi się zarówno na ciepło(...)wtedy okna np :D ), a i jajka zdążą się ugotować.  To ilu chętnych na pieczenie pasztetu? U mnie na święta też będzie, wysprzątam zamrażarkę i zrobię porządek na kolejne "resztki" :) Przecież nie wywalę! Składniki na foremkę półokrągłą o wymiarach 35x10x5cm   6 udek z rosołu 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy chrzanowej Pęczek szczypiorku

Kuchnia w czekoladzie
Kaczka w musztardzie 138

francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki nasion kolendry szczypta mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Udka z kaczki umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. W miseczce połączyć ze sobą obie musztardy, nasiona kolendry, kardamon i imbir. Wysmarować uzyskaną pastą kaczkę(...)czosnek poukładać po bokach i na wierzchu kaczki, po czym nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Piec przez 1,5 godziny obracając kaczkę w połowie czasu (powinna znajdować się w sosie pod jabłkami i cebulami). Następnie ponownie obrócić udka z kaczki, tak aby skóra była z wierzchu, ułożyć ja na jabłkach i cebuli (wierzch kaczki musi wystawać z sosu

Passions hobbies life
Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami 127

ładne, jak z przepisu, którym się wzorowałam Mimo wszystko uważam, że to fajna opcja na niedzielny obiad, wszelakie święta czy inne rodzinne uroczystości. 1 kg wyluzowanych udek (u mnie 8 udek bez skóry i kości) 6 sztuk papryki konserwowej (u mnie grillowana, bez skóry) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 300 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)dodajemy czosnek i pieczarki. Smażymy do czasu, aż pieczarki się przesmażą, a cała woda odparuje. Odstawiamy. Przestudzone pieczarki oraz dwa udka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do powstałej masy dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Pozostałe udka doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie na każdym kawałku mięsa rozprowadzamy

Smaki Na Talerzu
Udka Ala Gyros 1343

Udka Ala Gyros Danie rozpływające się w ustach, koniecznie proszę wypróbować. 6 porcji 45 minut czas przygotowania Składniki: ·        6 udek z kurczaka ·        3 łyżki przyprawy Gyros ·        Sól ·        1 cebula(...)pieczenia. Pieczemy 35 minut w 180 ° C. 2.   Po upieczeniu wyjmujemy z woreczka i układamy w naczyniu żaroodpornym. 3.   Cebulę obieramy drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz sola. 4.   Papryki kroimy w paseczki, ogórki w półplasterki przekładamy do grzybów. 5.   Warzywa z grzybami układamy na udkach

Kulinarna Chwila
Top 5 najlepszych na świecie dań z kurczaka 72

dusić na maśle, a następnie gotować w gęstym sosie ze zblendowanych orzechów nerkowca z korzenną nutą. Butter chicken podaje się najczęściej z ryżem lub chlebkiem wypiekanym w tradycyjnych indyjskich piecach. Dak-kkochi – grillowane szaszłyki po koreańsk To popularne street foodowe danie pochodzące z Korei występuje w wielu wariantach smakowych: słodkich, kwaśnych i ostrych. W każdej wersji szaszłyki są jednak grillowane(...)jego przygotowania opiera się na odpowiednio skomponowanej marynacie do kurczaka, czyli mieszance musztardy, cytryny lub limonki, czosnku, cebuli i ostrych papryczek. Zamarynowane kawałki kurczaka (udka i skrzydełka) muszą odczekać w lodówce około dobę, a następnie pieczemy je i dusimy w sosie na bazie użytych wcześniej składników. Dobrze przyrządzone są miękkie i soczyste, najczęściej podawane z ryżem. Materiał partnera. Artykuł

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak w sosie jabłkowym 180

Kurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka ryżowa z pieczonym kurczakiem 118

deskę do krojenia, garnek, miski, półmisek, metalową rózgę, sitko, gazę, łyżkę cedzakową. Przygotuj składniki: 2 woreczki ryżu (po 100g), 1 puszkę ananasa, kawałki pieczonego kurczaka, który został po przygotowaniu innej potrawy lub 3-4 upieczone udka, małą puszkę (150g) kukurydzy, 1 duży pomidor, 8-10 rzodkiewek, 4-5 łyżek majonezu, sól, pieprz. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)Odsączonego ananasa pokrój na nie za duże kawałki. Z pomidora usuń gniazda nasienne, a resztę kroimy w małą kostkę. Z rzodkiewek usuń ogonki i pokrój je w plasterki. Z pieczonego kurczaka usuń skóry i kości, mięso natomiast pokrój w kostkę. Do ryżu dodaj pozostałe składniki sałatki, tj. odsączoną kukurydzę oraz pokrojone: mięso, ananasy, pomidory i rzodkiewki. Całość dopraw

blog.moje-pasje.info
Pieczeń drobiowa z pieczarkami i papryką 129

Świąteczna pieczeń drobiowa  z mielonym, pieczarkami i papryką konserwową. Pieczeń jest bardzo dobra zarówno na zimno jak na ciepło. Zrobiłam ją z udek wyluzowanych które nadają się do tego idealnie.  1 kg udek wyluzowanych/8 sztuk/ 6 plastrów papryki konserwowej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 30 dkg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz(...)jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, paprykę wędzoną i paprykę słodką, przyprawę do drobiu. Mięso dobrze wyrabiam. Udka doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą. Odstawiam na 30 minut. Każdy kawałek udka rozkładam, rozsmarowuje mielone zostawiam brzegi wolne i układam plaster papryki. Zwijam w roladki. Foremkę do babki o wymiarach 25x12 cm smaruje olejem i wysypuję bułką tartą. Układam cztery rolady obok

wesoła kuchnia
Kurczak w sosie marchewkowym 174

obiad. Koniecznie musicie  spróbować. Danie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Sos 2 łyżki masła klarowanego 3 średnie marchewki(...)cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego sól pieprz Na patelni rozgrzać masło. Udka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania