pieczone udka - 2203 przepisów (strona:60/147)

Udka pieczone ze szczyptą orientu 128

usunięciu nasion, pokroiłem na szerokie paski. Cebulę pokroiłem na dość grube talarki. Jabłko pokroiłem na plastry. Cukinię natomiast na długie paski. Po wyjęciu udek z marynaty ułożyłem na tacce wraz z warzywami i piekłem na rozgrzanym grillu, obracałem co 3 minuty

R'n'G Kitchen
Przepisy na Sylwestra – wesołej zabawy! 1132

daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie Klopsiki z parmezanem Mini kebab Pieczone żeberka Wołowy woke Sałatki Sałatka z kaszą i kalafiorem Sałatka ziemniaczana Sałatka makaronowa z indykiem Sałatka z kurczaka i awokado Desery na Sylwestra Śliwka

codojedzenia
Tarta z kurkami i kurczakiem 128

ciasto 1,5 szkl mąki szczypta soli pół margaryny 1 jajko szczypta proszku do pieczenia sól pieprz ziołowy nadzienie; 100 g kurek 2 małe udka ok 500 g pół cebuli 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy staropolski 300 ml śmietany 18% tłuszcz do smażenia 1 jajko sól szczypta chili w płatkach 50 g sera żółtego natka pietruszki świeże oregano (ja użyłam

Gotowanie jest łatwe
Pieczony królik 214

pokrojony w drobną kosteczkę czosnek (można go też zetrzeć na tarce). Przekręcamy królika ponownie na pierwszy boczek i wkładamy pod przykryciem do piekarnika i pieczemy ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po nakłuciu udka powinien z niego wyciekać przezroczysty (nie krwisty płyn). Można podawać od razu po upieczeniu z wybranymi surówkami. Można też odgrzać następnego dnia i podać

Weekendy w domu i ogrodzie
Udka z kurczaka z sosem z gorgonzoli z puree cytrynowym. 162

Zagotowujemy i wkładamy pod przykryciem na 25 minut do piekarnika w temperaturze 170 stopni termoobieg, lub 185 funkcja góra - dół. Po tym czasie wyciągamy udka i dajemy im odpocząć; przygotowujemy sos. Do bazy z pieczonego mięsa dodajemy śmietankę i kilka kleksów gorgonzoli. Łączymy mieszając na małym ogniu. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy na puree z łyżką

BaRepas
Pieczone filety kurczaka z warzywami 154

Danie soczyste, aromatyczne, pachnące ziołami - powtarzam się, ale tak wygląda moja kuchnia;) Jednogarnkowe, wszystkie składniki pieczone razem, mieszane, dopieszczane podczas pieczenia. Wszystko razem świetnie się komponuje tworząc jednogarnkowy zdrowy posiłek. Tradycyjnie mięso wcześniej zamarynowałam w przyprawach i oleju rzepakowym. Warzywa oprószyłam ziołami, świeżo zmielonym pieprzem. Jest tak jak lubię - zdrowo, ziołowo. Wersja wegetariańska? zrezygnujcie z mięsa, dodajcie np. cukinię(...)chodzące, ruszające się" soczyste części, czyli podudzia, ćwiartki z kurczaka. Pamiętajcie jedynie, jeśli zechcecie dodać takie mięso uprzednio (oprócz mojego ulubionego marynowania) przesmażcie udka na patelni z obu stron, następnie dodajcie do warzyw i pieczcie razem.  Smacznego już dziś! Składniki: 1 pojedyncza większa pierś z kurczaka 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki 1 cebula spora garść mrożonej fasolki szparagowej

Zasmakuj Kuchni
Świąteczny obiad: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback 123

zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu, ale równocześnie od środka Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny polecenia, nietuzinkowy sposób na upieczenie kartofla(...)Krok 5 Po 30 minutach pieczenia kurczaka dołóż do pieca ziemniaki Hasselback. Na upieczenie będą potrzebowały około godziny (czas zależy od wielkości bulw). Po 20-30 minutach od rozpoczęcia pieczenia wyciągnij ziemniaki z pieca i ponownie pokryj grudkami masła. Włóż z powrotem do pieca. Dołóż do nich czosnek. Krok 6 Po półtorej godziny pieczenia wyciągnij kurczaka z piekarnika i przykryj

Niedzielny kucharz
Niedziela: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback 177

zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu, ale równocześnie od środka Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny polecenia, nietuzinkowy sposób na upieczenie kartofla(...)Krok 5 Po 30 minutach pieczenia kurczaka dołóż do pieca ziemniaki Hasselback. Na upieczenie będą potrzebowały około godziny (czas zależy od wielkości bulw). Po 20-30 minutach od rozpoczęcia pieczenia wyciągnij ziemniaki z pieca i ponownie pokryj grudkami masła. Włóż z powrotem do pieca. Dołóż do nich czosnek. Krok 6 Po półtorej godziny pieczenia wyciągnij kurczaka z piekarnika i przykryj

Niedzielny kucharz
Kurczak w śmietanie 168

ząbki czosnku  10 ziaren pieprzu kolorowego  2 łyżki warzywka  1 łyżeczka pieprzu czarnego  2 łyżki papryki czerwonej  250 ml śmietany  Wykonanie  Udka myję i osuszam , kiedy mięso mamy osuszone przekładam do naczynia żaroodpornego i odstawiam na chwilkę , a naszą śmietanę przelewam do miski , dodaję pokrojoną , cebulkę czosnek i wszystkie przyprawy powyżej wymienione , następnie(...)mieszankę , to zalewam naszego kurczaka , i wstawiam do lodówki na całą noc. Na następny dzień wyciągam mięso z lodówki , i wstawiam do piekarnika , pieczemy pod przykryciem , na 160 stopni około 80 minut , po tym czasie udka mamy gotowe go podania .      Smacznego

Mój Smak
Kurczak pieczony na płasko cytrynowo-tymiankowy, z szybkim sosem 173

którym kurczak się znudził, nie mają po prostu na niego pomysłu. Pieczony, duszony, grillowany czy gotowany – w naszym domu kurczak to zawsze prawdziwa gwiazda talerza, a nie zwykła zapchajdziura. Kurczak na płasko to około godzina pieczenia i 15 minut przygotowania. Nie trzeba go marynować – piecze się na aromatycznych cytrynach z dodatkiem ziół, masła i czosnku. Sos z kurczaka, podany(...)minut, żeby piekarnik był naprawdę mocno rozgrzany. W tym czasie kurczaka osuszamy papierowymi ręcznikami i oczyszczamy z odstających fragmentów. Technika pieczenia mięsa na płasko, tzw. ‘spatchcock’, jest szczególnie przydatna właśnie wtedy, gdy pieczemy drób. Pozwala skrócić czas pieczenia, a tym samym zachować soczyste mięso i wytworzyć na nim chrupiącą skórkę. Polega na wycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka

Karo in the Kitchen
Podudzie w marynacie z miodu i musztardy 150

ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki.Można danie zrobić na patelni. Jeśli wypróbowaliście

Kuchnia Beaty
Myślał indyk o niedzieli... 185

cały w niej się zanurzył (mi wyszło ok. 7l wody). Pozostawiłam przez 24h w chłodnym miejscu. Pieczenie Z racji swoich gabarytów indyk potrzebuje sporo czasu na pieczenie. Źródła podają iż na każdy 1kg mięsa (z nadzieniem) potrzeba 35- 40min. pieczenia. Ważne jest także dobre rozgrzanie piekarnika przed umieszczenie tam ptaszora. Rozpiętość czasowa jest różna, jedni piszą, że potrzeba(...)nadzianego ptaka dokładnie zasznurowałam, a raczej obwiązałam. Dobre sznurowanie jest gwarancją równomiernego upieczenia. Ptaka ułożyłam na plecach, udkami do siebie, a następnie... Opisując to sama się zapętliłam,  więc od razu odsyłam  tutaj .  Ostatnie poprawki Brytfankę, na której piekłam indyka, polałam oliwą. Ułożyłam na niej podłużne połówki marchewek, robiąc coś na wzór rusztowania. Na nich umieściłam indyka, którego

bastalena
Gęś pieczona w całości glazurowana miodem i sokiem z pomarańczy 103

odwinąć z folii, ponakłuwać ostrym szpikulcem (zwłaszcza w okolicach udek), co umożliwi lepsze wytopienie się tłuszczu. Spiąć wykałaczkami lub zszyć nićmi bawełnianymi oba otwory, związać nogi oraz skrzydła. Przełożyć piersią do dołu na dużą i głęboką blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C ( z termoobiegiem ), piec 60 minut . Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, zlać(...)piec 3 godziny . Po upływie pierwszych 60 minut gęś polać wytopionym tłuszczem, następnie go zebrać. Pomarańcze umyć, przekroić na pół, wycisnąć sok, wymieszać z łyżką miodu. Po drugiej godzinie pieczenia, gęś ponownie wyjąć z piekarnika, zlać większość tłuszczu, tuszkę polać połową mieszaniny soku i miodu. Ponieważ miód wpływa na szybkie ciemnienie skóry, gęś należy przykryć papierem do pieczenia

niecodziennikpary
Pasztet drobiowy z jajkiem 386

Pamiętacie ostatnią babkę na blogu...? Pytaliście mnie wtedy, co z udkami z rosołu, który był przeznaczony na galaretę ;) Dziś właśnie pomysł na ich wykorzystanie! Możecie więc prosto i tanim kosztem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, mówiąc kolokwialnie oczywiście.  Dodając do środka posiekany szczypior i ugotowane jajka, stworzycie niepowtarzalny, świąteczny przysmak, który sprawdzi się zarówno na ciepło(...)wtedy okna np :D ), a i jajka zdążą się ugotować.  To ilu chętnych na pieczenie pasztetu? U mnie na święta też będzie, wysprzątam zamrażarkę i zrobię porządek na kolejne "resztki" :) Przecież nie wywalę! Składniki na foremkę półokrągłą o wymiarach 35x10x5cm   6 udek z rosołu 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy chrzanowej Pęczek szczypiorku

Kuchnia w czekoladzie
Kaczka w musztardzie 147

francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki nasion kolendry szczypta mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Udka z kaczki umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. W miseczce połączyć ze sobą obie musztardy, nasiona kolendry, kardamon i imbir. Wysmarować uzyskaną pastą kaczkę(...)czosnek poukładać po bokach i na wierzchu kaczki, po czym nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Piec przez 1,5 godziny obracając kaczkę w połowie czasu (powinna znajdować się w sosie pod jabłkami i cebulami). Następnie ponownie obrócić udka z kaczki, tak aby skóra była z wierzchu, ułożyć ja na jabłkach i cebuli (wierzch kaczki musi wystawać z sosu

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania