pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:48/160)

Ciastka serowe z jabłkami 114

wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko kładziemy tyle nadzienia, aby można było bez problemu skleić konce ciasta (sklejamy jak pierogi). Uprzednio jednak zwilżamy brzegi ciasta wodą co sprawi, że rożek nie rozklei się podczas pieczenia. Gotowe rożki kładziemy na blaszkę. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gdy lekko przestygną wierzch ciastek

My simple kitchen
Bułeczki z czosnkiem 128

Puszyste, mięciutkie bułeczki z maślano - czosnkowym nadzieniem. Pyszne :). A zapach jaki roznosi się w kuchni podczas pieczenia i po wyjęciu ich z piekarnika - nie do opisania. Nikt, kto lubi czosnek, nie przejdzie obojętnie obok tych bułeczek :). Przepis, lekko przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na 18 bułeczek: 600 g mąki pszennej chlebowej ( użyłam mąki pszennej(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 równych części. Z każdej formować kulkę, którą następnie lekko spłaszczać w dłoniach i sklejać tak, jak skleja się pierogi, formując podłużną bułeczkę. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Między bułeczkami zachowywać odstępy. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut, do podwojenia objętości. Wyrośnięte bułeczki posmarować

Opowieści z piekarnika
Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami 185

margaryny - 227g masła - 2 całe jajka - 2 żółtka - 1 jajko dodatkowo do smarowania pasztecików Farsz: - taki sam jak na pierogi   Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant i proszek do pieczenia, mieszamy (jeżeli używamy drożdży świeżych rozkruszamy je do śmietany – jedno i drugie w temp. pokojoweji

mojewypiekiinietylko
Kruche ciasteczka z jabłkiem 124

osłody mam dla Was bardzo kruche ciasteczka z jabłkiem, które rozpływają się w ustach! Ten smak znany jest mi od dzieciństwa, bo moja moja mama bardzo często piekła te ciasteczka. Przepis jest naprawdę rewelacyjny i bardzo często go wykorzystuje w moim domu. Koniecznie spróbujcie 😊 💜 Składniki: ciasto: mąka pszenna 500 g, masło lub margaryna 500 g, śmietana 4 łyżki, ponadto: jabłka(...)wycinamy kółeczka. Jabłka obieramy i kroimy w plastry, a następnie w słupki. Na każdym kółeczku kładziemy kawałek jabłka i delikatnie zlepiamy jak pieroga, ale tylko po środku. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciastka pieczemy w 170-180 st. C przez 25-30 min. aż będą przyrumienione od spodu. Upieczone ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Następnie

kulinarne odsłony pati
Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem 107

pszenna 2 szklanki, masło 150 g, śmietana 18 % 1 łyżka, jajko 1 szt, cukier drobny 0,5 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, skorka z cytryny 1 łyżka, proszek do pieczenia pół łyżeczki, Nadzienie: jabłka 3 szt, cynamon 1,5 łyżki, Polewa: czekolada mleczna pół tabliczki, mleko 2 % 3 łyżki, Posypka: orzechy włoskie 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki(...)male kwadraty, mieszamy je z cynamonem.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.Na każde kolko nakładamy po dwa kawałki jabłka i zlepiamy tak jak pieroga,Układamy na wyłożonej papierem blaszce.Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy 15 min. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym ogniu, mieszamy i polewamy nią gotowe ciasteczka. Orzechy włoskie siekamy, podprażamy na suchej patelni

kulinarne odsłony pati
Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina. 112

jesienią pojawia się na sklepowych półkach, z wielkim entuzjazmem przygotowuję potrawy z niej.  Na moim blogu znajdziecie przepisy na Pieczoną pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami  i Kwaśnicę na gęsinie  i Chutney z czerwonej cebuli . Pierogów z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli próbowałam w gdańskiej pierogarni Mandu . Zrobiły na mnie duże wrażenie, więc gdy dostałam

Codziennik Kuchenny
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów.  42

Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów.  Przepis na bakłażany w sosie pomidorowym. Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów  Delikatny gulasz z bakłażanów lub jak kto woli bakłażany w sosie pomidorowym idealnie się sprawdzą jako typowe antipasto bądź dodatek do kopytek, gnocchi, czy pierogów. Zapewniam, że smakują wybornie  również z chrupiącą skórką chleba, tak na ciepło(...)postanowiłam je nieco odchudzić. Zamiast smażenia naszego bakłażana, będziemy go piekli w piekarniku, co nie ujmuje mu niczego. Możecie go przygotować w większej ilości i posłuży Wam jako baza pod pasta alla norma. Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów Jak zrobić bakłażany w sosie? Składniki: - długie bakłażany (ilość

Z Kuchni Do Kuchni
Genialny dżem & Relacja Kraków. 162

serio rozmiar pokaźny ^^) zwanego Moaburger ,  D wybrał burgera z kurczakiem, warzywami i chyba sosem słodko-kwaśnym, ja natomiast wybrałam wersję bez mięsa z kotletem(ami z bobu), humusem, pieczoną papryką i innymi warzywami. Jak wrażenia? Pyszne, serio, jeden z lepszych wegetariańskich burgerów jaki jadłam. Idealnie wszystko się komponowało, jedyne co bym zmieniła, to bardziej chrupiąca bułka, zdecydowanie(...)czekoladowe, koniecznie zajrzyjcie :) Coś nowego w smaku, pyszne ciasto i bardzo miła obsługa ;)  A ostatniego dnia..   .. trafiliśmy na Festiwal Pierogów, bardzo fajne wydarzenie, oferujące przeogromny wybór smaków, od zwykłych gotowanych, przez pieczone i smażone, z najróżniejszymi farszami  D próbował czekoladowego z borówkami i twarogiem oraz z jagnięciną i sosem czosnkowym, ten smakował

More food, love and dreams
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 121

foremce do pieczenia na boku. Jeżeli korzystacie z foremki, pod gęś warto podłożyć jakąś kratkę, żeby nie leżała w wytapianym tłuszczu a na dno piekarnika inną foremkę, na wypadek gdyby tłuszcz się wylewał. Pieczecie (cały czas bez przykrycia!) około godziny, potem zmieniacie bok, pieczecie kolejną godzinę. Potem odlewacie tłuszcz (nie poparzcie się!), układacie ją na grzbiecie i pieczecie kolejne(...)chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień zapraszacie przyjaciół na wspólne lepienie! Kiedy gęś się piecze, robicie sos. Wrzucacie do garnka śliwki i mandarynki, wlewacie wino, gotujecie, dodajecie przyprawy, mieszacie i gotowe. Możecie doprawić cukrem, solą i pieprzem, jeśli

GRUBY WAŁEK
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 108

foremce do pieczenia na boku. Jeżeli korzystacie z foremki, pod gęś warto podłożyć jakąś kratkę, żeby nie leżała w wytapianym tłuszczu a na dno piekarnika inną foremkę, na wypadek gdyby tłuszcz się wylewał. Pieczecie (cały czas bez przykrycia!) około godziny, potem zmieniacie bok, pieczecie kolejną godzinę. Potem odlewacie tłuszcz (nie poparzcie się!), układacie ją na grzbiecie i pieczecie kolejne(...)chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień zapraszacie przyjaciół na wspólne lepienie! Kiedy gęś się piecze, robicie sos. Wrzucacie do garnka śliwki i mandarynki, wlewacie wino, gotujecie, dodajecie przyprawy, mieszacie i gotowe. Możecie doprawić cukrem, solą i pieprzem, jeśli

GRUBY WAŁEK
Pyszne NADZIEWANE kruche ciastka 72

kruche i pachnące. W przygotowaniu są proste i szybkie. Ciasteczka można upiec z marmoladą lub gęstym dżemem. Jak piekłam je z dżemem to podczas pieczenia trochę wyciekło dżemu z ciastek, ale były dalej smakowite. Marmolada jest twarda, więc tu podczas pieczenia nic się nie działo. Radzę też do ciastek użyć masła ekstra, czyli o zawartości tłuszczu 82%. Polecam! (przepis ciut(...)bardzo gęstego dżemu (marmoladę można również dla smaku wymieszać z ulubionym dżemem), ciastka złożyć na pół i brzegi ze sobą skleić (jak pieroga, patrz FILM ). 4. Gotowe ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je białkiem. Na koniec posypać je trzcinowym cukrem. 5. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190C na funkcji góra – dół

Mała Cukierenka
Wypiekane Pierożki z Jabłkami 130

się sklejała. Nadzienie pozostawić do ostygnięcia. Ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 5 łyżek mleka 50 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 150 gram serka krówki ------------------------------ 1 żółtko 2 łyżki mleka - roztrzepać z żółtkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wlać olej, mleko, do tego wsypać cukier, cukier waniliowy, dorzucić krówkę - zmiksować(...)średnicy ok. 8-10 cm. Jedno półkole "pomalujcie" mlekiem. Na środek wyłóżcie letnie nadzienie. Sklejcie brzegi ciasta, tak jak się skleja pierogi. Wierzch naszych pierożków pomalujcie roztworem z mleka i żółtka. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Rozłóżcie na niej nasze pierożki:) Całość należy piec w nagrzanym wcześniej piekarniku. Czas pieczenia: ok. 20 -25 minut. Temperatura: 180 stopni. Gotowe pierożki

Kuchnia smaków
Pieczone pierogi z kiszoną kapustą i grzybami calzone 49

ieczone pierogi calzone z polskim nadzieniem, który nie ma sobie równych. Kapusta kiszona z leśnymi grzybami do barszczyku z kiszonych buraków. Ciasto cazlone: 500 g mąki orkiszowej jasnej lub włoska mąka typu 00 do pizzy 300 ml ciepłej wody 3 g suchych drożdży 1 -2 łyżki oliwy z oliwy 6 g cukru  8 g soli Przygotowanie: Drożdże rozpuść(...)kulki. Rozwałkuj dość płaskie kółko ok. 0,7 cm grubości. Na środek ułóż farsz, złóż na pół  i zlep pieroga. Odstaw na deskę posypaną mąką. Pierogi posmaruj np. roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem, czarnuszką lub rozmarynem. Piecz w 220 C stopniach ok. 25-30 stopni.  Podawaj z barszczykiem lub żurkiem

AZgotuj!
10 sposobów na tanie i szybkie obiady 45

zdecydowanie zdrowszym, a cały wysiłek to ich wcześniejsze namoczenie, bo po tym zabiegu proces gotowania jest po prostu krótki. 5. Gotuj w jednym garnku Zresztą zupełnie nieważne, gotuj czy piecz. Chodzi tu o to, aby w jednym naczyniu przygotować cały posiłek. To naprawdę nic skomplikowanego: zapiekanki makaronowe, gulasze warzywne, zapiekany ryż to wszystko pyszne i sycące dania, które przygotujesz(...)gotowania. Szczególnie latem, gdy na dworze jest gorąco, warto pomyśleć o chłodnikach, sałatkach czy galaretkach. Równie atrakcyjne jest przygotowanie potraw, które gotuje się czy piecze tylko raz, a potem jada na zimno: pasztetów, rolad czy pierogów lub kieszonek z gotowego ciasta z nadzieniem. Jeden wieczór i dania na trzy dni gotowe. 8. Zamrażaj gotowe dania Poświęcenie takiego wieczoru, najlepiej

ProstePesto.pl