pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:47/160)

Kaczka pieczona przepis + z czym podawać? 114

traktowanie oraz towarzystwo;-) Mięso z kaczki pieczone smakuje podane z wszelakimi wyrobami z ziemniaków i warzywami, tj.: ziemniakami tłuczonymi, puree z dodatkiem śmietany, masła lub mleka, z pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami, kluskami “na szaro” czy chrupiącymi ziemniakami zasmażanymi na złoto; ziemniaki posypujemy świeżym koprem; z pierogami nafaszerowanymi jabłkami z cynamonem; z rozmaitymi kaszami(...)pęczak, gryczaną, perłową, jaglaną; z burakami na ciepło, w wersjach puree czy kawałki zasmażane, pieczone słupki czy kostka; z kapustą czerwoną – surówką lub zasmażaną, na ciepło bądź zimno; z bigosem, młodą kapustą, w wersjach na ciepło; z surówkami, najczęściej z kapusty – colesław, surówką z pora czy marchewki, w nieco ostrzejszych wersjach; u nas zawsze z dodatkiem

Zasmakuj Kuchni
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 152

grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię Karp smażony w ziołowej panierce(...)Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami Pierogi nadziane szczupakiem Kryzysowa wigilia Śledzie w oleju Wigilijna zupa grzybowa cioci Tereni 45 przepisów zebranych

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone pierożki z kapustą z grochem, świetne na Wigilię 143

farszu. Co więcej, pieczone pierożki mają tą zaletę, że nawet jeśli będą gdzieś niedokładnie sklejone to farsz z nich nie wypłynie, pierożek- bułeczka po prostu lekko się otworzy przy pieczeniu, nic groźnego. Zlepione pierożki ułóżcie na blaszce na papierze do pieczenia. Dokładnie posmarujcie rozmąconym żółtkiem (jedno żółtko potrzebne jest na około 25 pierogów), posypcie czarnuszką Niech trafią(...)ściśle na siebie i zawinąć także krótsze boki. Dalej procedura ta sama- przełóżcie na blaszkę z papierem (tak aby łączenia znalazły się pod spodem), żółtko, czarnuszka, 180 stopni... tylko piec się może kilka minut dłużej

Pichceniomania
Gnocchi z kiełbasą i kukurydzą 206

Pyszne gnocchi z kiełbasą śląską i pieczoną kukurydzą…No tak, jak już zacznę gotować gnocchi to prawie codziennie, aby później znowu do nich wrócić

codojedzenia
Całuski z wiśniami 156

wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko kładziemy tyle wiśni, aby można było bez problemu skleić końce ciasta (sklejamy jak pierogi). Uprzednio jednak zwilżamy brzegi ciasta wodą co sprawi, że rożek nie rozklei się podczas pieczenia. Gotowe rożki kładziemy na blaszkę. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gdy lekko przestygną wierzch ciastek

My simple kitchen
Ciastka serowe z jabłkami 134

wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko kładziemy tyle nadzienia, aby można było bez problemu skleić konce ciasta (sklejamy jak pierogi). Uprzednio jednak zwilżamy brzegi ciasta wodą co sprawi, że rożek nie rozklei się podczas pieczenia. Gotowe rożki kładziemy na blaszkę. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gdy lekko przestygną wierzch ciastek

My simple kitchen
Bułeczki z czosnkiem 158

Puszyste, mięciutkie bułeczki z maślano - czosnkowym nadzieniem. Pyszne :). A zapach jaki roznosi się w kuchni podczas pieczenia i po wyjęciu ich z piekarnika - nie do opisania. Nikt, kto lubi czosnek, nie przejdzie obojętnie obok tych bułeczek :). Przepis, lekko przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na 18 bułeczek: 600 g mąki pszennej chlebowej ( użyłam mąki pszennej(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 równych części. Z każdej formować kulkę, którą następnie lekko spłaszczać w dłoniach i sklejać tak, jak skleja się pierogi, formując podłużną bułeczkę. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Między bułeczkami zachowywać odstępy. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut, do podwojenia objętości. Wyrośnięte bułeczki posmarować

Opowieści z piekarnika
Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami 216

margaryny - 227g masła - 2 całe jajka - 2 żółtka - 1 jajko dodatkowo do smarowania pasztecików Farsz: - taki sam jak na pierogi   Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant i proszek do pieczenia, mieszamy (jeżeli używamy drożdży świeżych rozkruszamy je do śmietany – jedno i drugie w temp. pokojoweji

mojewypiekiinietylko
Kruche ciasteczka z jabłkiem 142

osłody mam dla Was bardzo kruche ciasteczka z jabłkiem, które rozpływają się w ustach! Ten smak znany jest mi od dzieciństwa, bo moja moja mama bardzo często piekła te ciasteczka. Przepis jest naprawdę rewelacyjny i bardzo często go wykorzystuje w moim domu. Koniecznie spróbujcie 😊 💜 Składniki: ciasto: mąka pszenna 500 g, masło lub margaryna 500 g, śmietana 4 łyżki, ponadto: jabłka(...)wycinamy kółeczka. Jabłka obieramy i kroimy w plastry, a następnie w słupki. Na każdym kółeczku kładziemy kawałek jabłka i delikatnie zlepiamy jak pieroga, ale tylko po środku. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciastka pieczemy w 170-180 st. C przez 25-30 min. aż będą przyrumienione od spodu. Upieczone ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Następnie

kulinarne odsłony pati
Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem 125

pszenna 2 szklanki, masło 150 g, śmietana 18 % 1 łyżka, jajko 1 szt, cukier drobny 0,5 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, skorka z cytryny 1 łyżka, proszek do pieczenia pół łyżeczki, Nadzienie: jabłka 3 szt, cynamon 1,5 łyżki, Polewa: czekolada mleczna pół tabliczki, mleko 2 % 3 łyżki, Posypka: orzechy włoskie 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki(...)male kwadraty, mieszamy je z cynamonem.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.Na każde kolko nakładamy po dwa kawałki jabłka i zlepiamy tak jak pieroga,Układamy na wyłożonej papierem blaszce.Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy 15 min. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym ogniu, mieszamy i polewamy nią gotowe ciasteczka. Orzechy włoskie siekamy, podprażamy na suchej patelni

kulinarne odsłony pati
Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina. 141

jesienią pojawia się na sklepowych półkach, z wielkim entuzjazmem przygotowuję potrawy z niej.  Na moim blogu znajdziecie przepisy na Pieczoną pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami  i Kwaśnicę na gęsinie  i Chutney z czerwonej cebuli . Pierogów z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli próbowałam w gdańskiej pierogarni Mandu . Zrobiły na mnie duże wrażenie, więc gdy dostałam

Codziennik Kuchenny
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów.  66

Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów.  Przepis na bakłażany w sosie pomidorowym. Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów  Delikatny gulasz z bakłażanów lub jak kto woli bakłażany w sosie pomidorowym idealnie się sprawdzą jako typowe antipasto bądź dodatek do kopytek, gnocchi, czy pierogów. Zapewniam, że smakują wybornie  również z chrupiącą skórką chleba, tak na ciepło(...)postanowiłam je nieco odchudzić. Zamiast smażenia naszego bakłażana, będziemy go piekli w piekarniku, co nie ujmuje mu niczego. Możecie go przygotować w większej ilości i posłuży Wam jako baza pod pasta alla norma. Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów Jak zrobić bakłażany w sosie? Składniki: - długie bakłażany (ilość

Z Kuchni Do Kuchni
Genialny dżem & Relacja Kraków. 179

serio rozmiar pokaźny ^^) zwanego Moaburger ,  D wybrał burgera z kurczakiem, warzywami i chyba sosem słodko-kwaśnym, ja natomiast wybrałam wersję bez mięsa z kotletem(ami z bobu), humusem, pieczoną papryką i innymi warzywami. Jak wrażenia? Pyszne, serio, jeden z lepszych wegetariańskich burgerów jaki jadłam. Idealnie wszystko się komponowało, jedyne co bym zmieniła, to bardziej chrupiąca bułka, zdecydowanie(...)czekoladowe, koniecznie zajrzyjcie :) Coś nowego w smaku, pyszne ciasto i bardzo miła obsługa ;)  A ostatniego dnia..   .. trafiliśmy na Festiwal Pierogów, bardzo fajne wydarzenie, oferujące przeogromny wybór smaków, od zwykłych gotowanych, przez pieczone i smażone, z najróżniejszymi farszami  D próbował czekoladowego z borówkami i twarogiem oraz z jagnięciną i sosem czosnkowym, ten smakował

More food, love and dreams
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 147

foremce do pieczenia na boku. Jeżeli korzystacie z foremki, pod gęś warto podłożyć jakąś kratkę, żeby nie leżała w wytapianym tłuszczu a na dno piekarnika inną foremkę, na wypadek gdyby tłuszcz się wylewał. Pieczecie (cały czas bez przykrycia!) około godziny, potem zmieniacie bok, pieczecie kolejną godzinę. Potem odlewacie tłuszcz (nie poparzcie się!), układacie ją na grzbiecie i pieczecie kolejne(...)chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień zapraszacie przyjaciół na wspólne lepienie! Kiedy gęś się piecze, robicie sos. Wrzucacie do garnka śliwki i mandarynki, wlewacie wino, gotujecie, dodajecie przyprawy, mieszacie i gotowe. Możecie doprawić cukrem, solą i pieprzem, jeśli

GRUBY WAŁEK

Proponowane wyszukiwania