pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:57/160)

Domowe jagodzianki 39

miejsce. Jagody opłukać, osączyć i wymieszać z cukrem pudrem. Gdy ciasto urośnie, odrywać kawałki ciasta , formować prostokąt, wypełnić jagodami i zlepić jak pierogi. Końcówki podwinąć i ułożyć na blasze z papierem. Przykryć i odstawić do podrośnięcia. Piec w 185 C ok. 20 minut. Z podanych składników ukręcić lukier i posmarować jagodzianki

Smaczne moje
Pudding chia bananowy (wegański) 35

ZUPY WEGAŃSKIE << >> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE << >> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE << Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Pierogi z dynią piżmową Szakszuka z dynią piżmową Sałatka z buraków Kremowy sos dyniowy Pieczona dynia hokkaido Kotlety z buraka (wegańskie) Buraki pieczone Zobacz więcej przepisów styczniowych Najnowsze przepisy Kotlety jajeczne Sałatka grecka (keto, low carb

WegePrzepis
DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ 115

środek każdego wyciętego kółka nakładam 1 większą lub 2 łyżeczki nutelli, zwijam na pół, zlepiam dokładnie brzegi (podobnie jak pierogi), następnie formuję bułeczki. Drożdżówki układam łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję odstęp, bułeczki urosną. Każdą smaruję roztrzepanym jajkiem, robię to przy użyciu pędzelka. Zasmakuj Kuchni Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus

Zasmakuj Kuchni
Jagodzianki 49

nich kolejno porozciągać palcami do uzyskania mniej więcej wielkości dłoni. Na środek wyłożyć 1 łyżkę przygotowanych jagód, zlepić brzegi jak podczas robienia pierogów, zawinąć je pod spód. Tak przygotowane bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Do upieczenia całości będę potrzebne dwie blachy. Ponownie odstawić jagodzianki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 15 minut

niecodziennikpary
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką - wege bigos 187

przygotowania. Taka kapusta ma wiele zastosowań, dlatego warto przygotować jej więcej. Kapustę podajemy jako postne danie wigilijne, jest smacznym dodatkiem do pieczonych mięs i ryb, może także stanowić farsz. Wystarczy ją drobniej posiekać i nadziewać pierogi, krokiety, kulebiaki i bułeczki drożdżowe. Podane z łazankami to następne tradycyjne danie wigilijne. Po przepis zapraszam w nstępnym poście. O smaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasteczka z czerwoną porzeczką. 128

mąką wałkujemy ciasto. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po porcji owoców i cukru trzcinowego. Składamy na pół formując pierogi. Widelcem robimy na brzegach wzorek. 3. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. 4. Następnie ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do zrumienienia. 5. Gotowe ciasteczka studzimy, oprószamy

Izabelawkuchni
Obiady na 7 dni 117

Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami 3.  Makaron z fetą i szpinakiem 4.  Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem 5.  Naleśniki 6.  Duszone warzywa  z czarnuszką 7.  Pierogi ruskie

Moja smaczna kuchnia
Jagodzianki 121

robimy wałek i kroimy na 12 części. Rozpłaszczamy każdy placuszek i nakładamy jagody wymieszane z cukrem( dawałam po łyżce). Zlepiamy jak pieroga i formujemy podłużną bułeczkę jak się uda. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 25 minut. Ostudzone bułeczki przekładamy

Różowa kuchnia
Łosoś w papilotach z duszonym porem 147

naszych ulubionych. Dzisiejszy przepis, to przepyszny, pieczony w piecu łosoś w papilotach z duszonym porem. Por duszony jest na wodzie, a następnie mieszany z serkiem mascarpone. Tak przygotowanego pora kładzie się na papier do pieczenia i przykrywa filetem z łososia. Papier zawija się w paczuszkę, na kształt wielkiego pieroga i wkłada do nagrzanego piekarnika. Po ok. 10 minutach

Moja Delicja
PĄCZKI 117

rozwałkowujemy i wycinamy. Jeśli pączki chcemy nadziewać od razu , na środek każdego kółka kładziemy 1/2 łyżeczki konfitury, dokładnie zlepiamy brzegi (jak przy pierogach) i podwijając pod spód formujemy zgrabną kulkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Jeśli pączki będziemy nadziewać po usmażeniu krążki ciasta od razu po wycięciu

cool and minty
Czereśniaki- bułki z kompotem czereśniowym 159

środek nałożyć 2 łyżki nadzienia czereśniowego (im go więcej, tym czereśniaki smaczniejsze) i zlepić ciasto jak pieroga, po czym uformować w owalną bułeczkę.   Czereśniaki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (złączeniami do dołu), pozostawiając między nimi spore odległości (mocno urosną). Blaszkę z bułkami odstawić do napuszenia na ok. 45-60 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Jagodzianki 106

dwie porcje, każdą z nich na 8 mniejszych, rozpłaszczamy w dłoni na placuszek, nakładamy ok 3 łyżeczki jagód i zlepiamy jak pierogi, mają powstać wałeczki 5. Jagodzianki układamy zlepianiem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia i lekko podsypanej mąką blaszce do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut 6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, jagodzianki

Słodki Kompromis
Jagodzianki 238

nieco mniejsze).  Rozpłaszczamy pierwszy kawałek ciasta w dłoniach na placek, nakładamy około 2 łyżki jagód, dokładnie zlepiamy brzegi ciasta jak na pierogi, następnie formujemy w dłoniach zgrabny wałeczek. Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (grzanie góra/dół). Wierzch jagodzianek smarujemy

Smakowity Blog Kulinarny
farszynki meksykańskie 127

kulę, następnie rozwałkować je na kształt koła. Na każdy placek nałożyć po porcji farszu i zlepić brzegi tak samo jak zlepia się pierogi, podwijając rogi do środka tak, aby powstał kształt rogalika. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć po plasterku mozzarelli i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Przepisy na świąteczne dania 94

przepisów. Może coś wam przypadnie do gustu i pojawi się na waszym świątecznym stole? Sałatki : Sałatka jarzynowa Sałatka marokańska Sałatka z pieczoną marchewką i fasolą Przystawki: Paszteciki pełnoziarniste z pieczarkami Zupy : Barszcz ukraiński Zupa rybna Pierogi

Polska Zupa
Warsztaty bezglutenowe z Inką i Tomaszem Jakubiakiem 200

dwie sałatki z soczewicą i świeżymi warzywami. Ja z Angeliną zająłem się pstrągiem, a Edyta z Martą sałatkami. Pozostałe grupy przygotowały : Pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną, mielonym indykiem i sosem grzybowym. Kopytka z pieczonej dyni z estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków. Żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Do każdego dania dodawana

Parowar Faceta
Jagodzianki z lukrem jagodowym 84

dość cienko na placuszek i nakładamy na niego 2-3 łyżki jagód. Następnie zlepiamy go dokładnie (podobnie jak to się robi z pierogami), formujemy nadając mu lekko podłużny kształt i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia stroną łączenia do dołu. Między bułeczkami zachowujemy kilku centymetrowe odstępy. Uformowane jagodzianki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Następnie każdą jagodziankę

MyCookBook.pl
Pieczone pierogi z dynią i miętą 79

Uwielbiam pierogi - prawie we wszystkich postaciach i z dowolnym nadzieniem. Tym razem wybór padł na pieczone z nadzieniem z dyni, sera typu rokpol i świeżej mięty. Połączenie wyjątkowo dobre już jako idea okazało się jeszcze lepsze po zrobieniu. Od kiedy pierwszy raz trafiło na mój stół jest to danie obowiązkowe w sezonie na dynię

Milion Smaków
Jagodzianki, jak z cukierni 400

alla kopytka 8. Z kopytek robić placuszki. 9. Na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką 10. Skleić ciasto jak do pieroga. 11. Odwrócić i uformować podłużną bułeczkę 12. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypaną bułką tartą. Odstawić na około 20-30 minut przed włożeniem do piekarnika Piec: 25-30 minut w temperaturze 180 stopni

KreatywnePiny
Przepis na… – Calzone, pizzę z farszem 186

możliwie jak najcieniej na okrągłe placki. Chłodny farsz wykładamy na połowę placka i zlepiamy brzegi (tak jak zlepia się je w tradycyjnych pierogach). Gotowe calzone wykładamy na blachę (wysmarowaną oliwą z oliwek bądź wyłożoną papierem do pieczenia) i smarujemy ich wierzch oliwą oraz posypujemy świeżymi ziołami i serem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Buon

Bon Ton Italia
Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę 182

farszem z mięsa obranego z korpusu i doprawionego ouzo. Warzywa użyć do zrobienia sałatki lub z marchewki zrobić farsz do pierogów albo jarzynkę. * Zrobiłam mały eksperyment z tym obsmażaniem korpusu .Kiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych i korpusach po upieczonym drobiu - były bardzo smaczne .Ponieważ raczej do tego nie wrócę bo za mało używam piekarnika ( takie porcje

Buniabaje w kuchni
Calzone po hawajsku 189

rozciągamy w formie koła w dłoni. Na jednej połówce kładziemy sos, na to kurczaka, trochę ananasa, posypujemy serem żółtym i zamykamy jak pieroga. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania ciasta. Calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.  Pieczemy na złoty kolor 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Śniadaniowe placuszki 344

pszenną, mąką pełnoziarnistą. Stałam się jej wielką fanką i teraz wszystko mogłabym robić właśnie z niej. Z takiej mąki piekłam już bułeczki śniadaniowe, które pięknie wyrosły i wyszły pyszne i puszyste (wkrótce na blogu). Przymierzam się także do pierogów i mam nadzieję, że niedługo będę mogła je zaprezentować. Jednak póki co zapraszam na moje śniadaniowe placuszki w nieco innej(...)wiórkami kokosowymi porcja dla 4 osób Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej) 1 szklankę płatków owsianych (u mnie górskie) 3 czubate łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklankę mleka 1 czubatą łyżkę kwaśnej śmietany 18% szczyptę soli 80 g rozpuszczonego masła 50 g wiórków kokosowych olej do smażenia (opcjonalnie) ulubione dodatki, np. cukier puder

Ratunku obiad
Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym 461

Kiedy piekłam szybkie ciasto cytrynowe nawet nie przypuszczałam, że tak szybko do tego przepisu wrócę. Miałam borówki amerykańskie, dopiero co były pierogi z borówkami , więc szukałam pomysłu, gdzie bym mogła je zatopić. Wybór padł właśnie na ciasto wspomniane przeze mnie na początku. Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym. Składniki na formę 35 x 26cm: - 400g mąki tortowej(...)oleju rzepakowego - 8 jaj - 400g cukru pudru -150 ml soku wyciśniętego z cytryny - 4 łyżki skórki otartej z cytryny - 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - borówka amerykańska (ok. 600 g) Lukier: - 3/4 szklanki borówki amerykańskiej - 2 łyżki soku z cytryny - cukier puder (ile lukier “zabierze”) Po dokładnym umyciu i sparzeniu cytryn ścieramy na drobnej tarce skórkę (tylko żółtą

mojewypiekiinietylko
Pierś z kaczki z sosem cytrynowym 198

się kurczakowi, który gości w naszych domach w postaci kurczaka pieczonego, dostępnych w fast-foodach skrzydełek, polędwiczek czy udek, potrawki z kurczaka robionej na rodzinne obiady czy zupy, będącej królem polskiego stołu – rosołu. Oswajamy się również coraz częściej z kaczką. W moim rodzinnym domu to zawsze tata piekł kaczkę z jabłkami i pomarańczami na drugi Świąt Bożego Narodzenia(...)kurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi… no właśnie. Najlepsza kacza pierś, według mnie, to ta z chrupiącą skórką i lekko krwistym mięsem

Jacob Tastes
WARSZTATY AKADEMII SMAKU SOKOŁÓW 111

abyśmy nie byli  głodni. Przygotował dla nas pyszną jajecznicę z szynką Naturrino. Natomiast wspólnie przygotowaliśmy; pierogi z pasztetem Naturrino na szpinaku ;    Sałatkę z gruszką, selerem naciowym i płatkami schabu Naturrino :) pyszna     Sałatka z golonką Naturrino ;     Pieczony boczek na musie z jabłek, ziemniaki puree z sosem tymiankowym ;     Było pysznie

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieróg z mięsem 158

solą, pieprzem i ostrą papryką. Połowę ciasta wlewamy do nasmarowanej formy, wykładamy mięso i zalewamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temperaturze 200°C ok. 30 – 40 min na złoto – brązowy kolor .Można sprawdzić patyczkiem, jeżeli do niego nic nie przylega ,pieróg jest gotowy

kulinarnajamka.blogspot.com
Pączki pieczone w piekarniku 920

lubię twardą, ale może być też miękka) i zlepiać jak pieroga. Podwinąć łączenie pod spód i łączeniem na dół umieścić w papilotce.  Papilotki z pączkami poustawiać na blaszce do ciasta i zostawić pod przykryciem na ok. pół godziny by podrosły. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można(...)lubię twardą, ale może być też miękka) i zlepiać jak pieroga. Podwinąć łączenie pod spód i łączeniem na dół umieścić w papilotce.  Papilotki z pączkami poustawiać na blaszce do ciasta i zostawić pod przykryciem na ok. pół godziny by podrosły. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można

Mania Wypiekania
Czudu- dagestańskie pierogi z zieleniną 125

Ciąg dalszy kuchni świata Dziś polecam przepis rodem z dalekiego Dagestanu. Czudu- to pierogi smażone na suchej patelni. Wiosną mieszkańcy Dagestanu przygotowują czudu z dużą

Smaki Armine
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 103

danie na wynos. Czas przygotowania : 20 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi lepi się ciasta, ale mogą być na słodko, wytrawne, z najróżniejszymi nadzieniami. Podobne jest z casserole – to tylko ogólna nazwa, która wywodzi się(...)słoika My dzisiaj proponujemy Wam danie „jednosłoikowe” – to nasz stały patent na zapiekanki. Pakujesz składniki do słoika, zapiekasz, studzisz, zamykasz i zabierasz na lancz do pracy. Więcej o zasadach pieczenia w słoiku przeczytacie tutaj . Przepis pochodzi z bloga FitMenCook . Składniki: 2 polędwiczki indycze Szklanka jogurtu greckiego Kulka mozzarelli ½ szklanki ryżu ½ szklanki komosy lub kaszy jaglanej 1 główka brokuła 1 mała

Niedzielny kucharz
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 94

albo ze świeżych składników. Jeśli dodatkowo zapieczecie casserole w słoiku będziecie mieli gotowe danie na wynos. Czas przygotowania : 20 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi lepi się ciasta, ale mogą być na słodko, wytrawne, z najróżniejszymi(...)słoika My dzisiaj proponujemy Wam danie „jednosłoikowe” – to nasz stały patent na zapiekanki. Pakujesz składniki do słoika, zapiekasz, studzisz, zamykasz i zabierasz na lancz do pracy. Więcej o zasadach pieczenia w słoiku przeczytacie tutaj . Przepis pochodzi z bloga FitMenCook . Składniki: 2 polędwiczki indycze Szklanka jogurtu greckiego Kulka mozzarelli ½ szklanki ryżu ½ szklanki komosy lub kaszy jaglanej 1 główka brokuła 1 mała

Niedzielny kucharz
Ciasto z kremem rafaello i truskawkami 724

nimi ciast, deserów a także knedli czy pierogów. Już od dłuższego czasu wiem, że kokos i truskawki to duet doskonały. Dzisiaj serwuję wam rewelacyjne ciasto i nie zwlekajcie zbyt długo by go zrobić. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml zimnej kremówki 30% 2 śnieżki

Ala piecze i gotuje
Ciastka pierożki serowe 13

ciasto. ? Ciasto włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. ? Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wykrawać kółka jak na pierogi. ? Na środek kółka kłaść łyżeczkę konfitur, złożyć na pół i zlepić brzegi jak pierożka. ? Piec na złoty kolor w temperaturze 180 st.C przez ok. 15-20 minut, w zależności od piekarnika. ? Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem

To co kocham
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym 564

śniadanie wielkanocne na ciepło. Ale pieczona biała kiełbasa z sosem chrzanowym sprawdzi się też jako danie na co dzień. Do podstawowych składników można dodać na przykład ziemniaki, jajka lub makaron i przygotować sycące domowe jedzenie z piekarnika. Jak w każdym domowym daniu, warto wcześniej zadbać o dobrej jakości składniki. Przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym jest(...)trakcie pieczenia warto sprawdzić, czy kiełbasa zbyt mocno się nie przypieka. Jeśli tak się dzieje, wystarczy umieścić od góry blachę piekarnikową. Danie podajemy na ciepło. Sprawdź również jak smakuje nasza biała kiełbasa pieczona z cebulą oraz biała kiełbasa pieczona w piwie . Polecamy też sprawdzony przepis na kotlety z białej kiełbasy , a także na pierogi z białą kiełbasą

Kuchnia Na Wypasie
Kotlety z gotowanego kurczaka 60

różnych mięsach i na kurczaku. Rosół zjedzony i odwieczny problem co zrobić z mięsem, z kurczakiem z rosołu. Najprostszym rozwiązaniem są pierogi, ale ile można je jeść ? Można zrobić pasztet, pasztet z makaronem włoskim , pasztet bez pieczenia z kurczaka , kurczaka w galaretce , polskie risotto … Świetnym rozwiązaniem są również kotlety panierowane z kurczaka z rosołu. Kurczak z rosołu, mąka

królestwo garów
Siekane kotleciki drobiowe z warzywami i serem żółtym 97

dziecko do niejadków zdecydowanie nie należy, ale na obiad jadłaby najchętniej rosół na zmianę z pomidorową i od czasu do czasu pierogi. Mięso jada tylko w zupie, ewentualnie pod postacią kabanosów, a wszelkimi kotletami, pulpetami czy pieczonym gardzi, dlatego też postanowiłam przygotować siekane kotleciki, które widziałam wcześniej na kilku blogach i sprawdzić czy taki sposób na przemycenie mięsa

Cynamonowe szczęście
Dutch Baby – pieczony omlet naleśnikowy wg Aleex 89

Dutch Baby to pieczony omlet naleśnikowy. W smaku przypomina nieco angielski pudding, który robiłam z przepisu Nigelli Lawson. Tym razem przygotowałam go z przepisu Madame

W mojej kuchni
"Uwierz w Mikołaja" Magdalena Witkiewicz 108

święta do babci, która ostatnio wydawała się dziwnie podejrzliwa, bo nie chciała by wnuczka ją odwiedzała. Gdy dziewczyna pojechała na Kaszuby dom babci stał pusty. Musiała sama napalić w piecu, dobrze że babcia zostawiła zapasy jedzenia na 40 dni :) Kaszuby totalnie zasypał biały puch z nieba i nie szło się nigdzie ruszyć. Babcia tymczasem spędzała czas w Happy Endzie hospicjum(...)mieć wielką choinkę :) Warto wierzyć w marzenia, bo wtedy się spełniają :) Książkę przeczytałam bardzo szybko, brakowało mi tylko trochę więcej klimatu świątecznego- pieczenia pierniczków, ciast, przygotowania ryb oraz światełek, bombek itp... Co prawda był mały epizod robienia pierogów i uszek, ale to za mało by poczuć tą świąteczną atmosferę. Ja wiem, że autorka pisała tą książkę w lato, przy

Aga w kuchni
CALZONE Z KURCZAKIEM, FETĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 238

cienkie koło. Każde koło smarujemy przecierem, układamy szpinak, kurczaka, kruszymy fetę, układamy pokrojone w paski pomidory, posypujemy serem, zlepiamy brzegi jak pierogi, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Wierzch calzone smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy 20-25 min w 200 stopniach

słodki bratek
SZPINAKOWE PIEROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 156

Uwielbiam pierogi, mogła bym je jeść zawsze, wszędzie i o każdej porze. Dziś postanowiłam pokombinować z ciastem francuskim. I tak oto powstały chrupiące szpinakowe pierożki. Doskonale smakują na ciepło, dają też radę jako zimna przekąska. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 300 g świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów z zalewy 70 g dobrej gatunkowo fety 1 łyżeczka masła(...)ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wykroić koła. Na środku każdego, ułożyć po kopiastej łyżeczce farszu. Złożyć je na pół jak pieróg, a brzegi ciasta skleić zagniatając je widelcem. Gotowe pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni

Kuchnia w opałach
Ciastka pierożki serowe 90

minimum 1 godzinę. • Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wykrawać kółka jak na pierogi. • Na środek kółka kłaść łyżeczkę konfitur, złożyć na pół i zlepić brzegi jak pierożka. • Piec na złoty kolor w temperaturze 180 st.C przez ok. 15-20 minut, w zależności od piekarnika

To co kocham
Księżycowe BAT ciasteczka 134

Najlepiej podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkowane kroimy przy użyciu szklanki z ostrym brzegiem . W każdym kole jak w pierogu zamykamy kawałek jabłka i odkładamy  na wytłuszczoną blachę w odstępach, bo ciastka podrosną podczas pieczenia.  Przygotowuję z jednej porcji 2 blachy ciastek.  Kiedy zaczynam przygotowywać drugą blachę, włączam już piekarnik i rozgrzewam

I tu będę miała takie te
CALZONE - czyli pizza pieróg 167

kulkę, rozwałkowujemy na cienkie koło o średnicy ok. 18 cm. Każde koło smarujemy ketchupem, układamy farsz, posypujemy serem, zlepiamy brzegi jak pierogi, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Wierzch calzone smarujemy pozostałym rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20-25 min w 200 stopniach. Podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym

słodki bratek
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 107

wyrabiamy, aż będzie gładkie. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy krążki. Na każdy z krążków nakładamy farsz z mozzarellą, zlepiamy jak pierogi, dociskając dokładnie brzegi ciasta widelcem. Układamy na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierożków dodatkowo smarujemy oliwą z oliwek. Tak przygotowane mini calzone pieczemy w 180-200 st. C  Doskonale smakują na ciepło

Moja smaczna kuchnia
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 150

szklanki wody na garstkę grzybów. Następnego dnia gotować je przez ok. 20 minut i odcedzić. Grzyby można wykorzystać do farszu na pierogi - do barszczu wykorzystałam sam wywar. 2. Umyte buraki zawinąć w folię aluminiową - każdy osobno. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 1 godzinę, aż będą miękkie - sprawdzamy czy patyczek do szaszłyków bez trudu w nie wchodzi. Rozwinąć

Kulinarne Inspiracje
Chińskie ciastka z wróżbą 185

rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać koła. Na środku każdego umieścić orzech i złożoną karteczkę z wróżbą. Koła zlepić jak na pierogi. Następnie wywinąć w odwrotną stronę niż sklejenia. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 15-20 minut (jeśli chcemy, by ciastka ładnie się zarumieniły, to przed pieczeniem wystarczy wysmarować

Nastoletnie Wypiekanie
Bezglutenowe warsztaty z Inką 146

trakcie przygotowania dania Tomek bardzo barwnie opowiadał nam o swoich podróżach i doświadczeniach kulinarnych. Dania które przygotowaliśmy na warsztatach to: pierogi z maki gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem polane sosem grzybowym kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z  gęsich serc z boczniakami smażone filety z pstrąga i sałatki  z soczewicy ze świeżymi

Kulinarne przygody Gatity
Calzone, zielone rożki i gwiazdki z farszem z kaszy kuskus i serka "Pomidory z bazylią" 100

malutką kosteczkę, kaszę kuskus, serek, przyprawiamy pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy. Po zdjęciu z gazu dodajemy łyżkę keczupu i dokładnie łączymy. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Większe pieczemy razem, mniejsze osobno (ze względu na różny czas pieczenia). Calzone pieczemy pół godziny w 180 stopniach, trójkąty i gwiazdki 20 minut

Kolorowy Przepisownik
Kibiny ze szpinakiem 221

szczypta soli 1. Ciasto zagnieść, odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie

Apetyczna babeczka
Letnia zapiekanka i Letnia Akademia Filmowa 149

najważniejsze, na jedzenie czeka się kilka minut. Celowo unikaliśmy restauracji, bo tam ceny kosmiczne.  Jadłodajnia Leśniczanka Pieczone ziemniaki, gryczana, surówka z papryki, kompot Zupa szczawiowa, kompot, sałatka z pomidorów Niezbyt fotogeniczne pierogi z soczewicą Lokalny niskoprocentowy napój chłodzący Poza tym wiele atrakcji: urokliwe drewniane mosty (jest ich tutaj mnóstwo), stawy Echo z piaszczystą plażą , spływy kajakowe

Qlinarnie i Qlinarnie
Kibiny z suszonymi śliwkami 216

szczypta soli  1. Ciasto zagnieść, odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym

Apetyczna babeczka