pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:60/160)

Jagodzianki z kruszonką 109

łyżki), mieszamy. Bierzemy porcję ciasta, formujemy kulkę, następnie ją spłaszczamy. Na środek dajemy łyżkę jagód następnie zlepiamy tak jak zlepiamy pieroga. 10. Formujemy podłużną bułeczkę, zlepioną stroną dajemy na spód. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy o odstępach bo bułeczki rosną.  11. Zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mleko

kruche babeczki
PIKANTNE PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z KURCZAKIEM 164

siekamy z ugotowanymi na twardo jajkami i smażoną cebulą z czosnkiem, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI: Na każdy okrąg nakładamy porcję farszu, zlepiamy tworząc ozdobne wykończenia. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 20minut /200C. Smacznego

Ostra na Słodko
KASZTANOWE CIASTO TOSKAŃSKIE - CASTASTAGNACCIO 235

prostym w przygotowaniu plackiem. Mąka kasztanowa ma słodkawy smak, dlatego nie trzeba dodawać cukru. Świetnie sprawdza się w cieście na pierogi, naleśniki, gofry. Warto ją przesiać, bo lubi tworzyć grudki. Zapach roznoszący się po mieszkaniu w trakcie pieczenia - boski ! :-) Czytaj więcej

Kasia Sarna
MENU NA BOŻE NARODZENIE 178

Ryba w łagodnej zalewie octowej: Kapusta z suszonymi grzybami: Francuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika: Domowy pasztet zapiekany: Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami: Pasztet z kaszy jaglanej

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe pierożki z kiełbasą 246

odrywamy kulki mniej więcej wielkości piłki do ping ponga, w rękach formujemy okrąg, na środek nakładamy farsz i sklejamy jak pieroga. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i zostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 - 20 minut na złoto brązowy kolor

Delusional Trine
PIKANTNE PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z KURCZAKIEM 161

siekamy z ugotowanymi na twardo jajkami i smażoną cebulą z czosnkiem, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI: Na każdy okrąg nakładamy porcję farszu, zlepiamy tworząc ozdobne wykończenia. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 20minut /200C. Smacznego

Ostra na Słodko
Ciastko francuskie z czekoladą 220

ciasta francuskiego wycinamy prostokąciki. Każdy prostokącik smarujemy masą z czekolady. Ciasto zwijamy i sklejamy brzegi, podobnie jak przy robieniu pierogów. Wierzch ciastek smarujemy masłem i posypujemy delikatnie brązowym cukrem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastka pieczemy przez ok. 15 minut, aż się zarumienią. najlepiej podawać ciepłe

Ciastka i ciasta
Indyk po brazylijsku 238

Wigilię polskie stoły uginają się od pierogów, karpia czy też kapusty z grochem. W Brazylii zaś stoły uginają się pod ciężarem przede wszystkim pieczonego indyka. W brazylijskich domach w ten dzień nie może go zabraknąć. U nas go zabrakło gdyż w tym roku to nie Brasileiro królował w kuchni lecz Ukochana Teściowa. Dlatego też i post spóźniony

Smaki Brazylii
Kilka pomysłów na... 179

się zachciało ulepić, i o dziwo dość ładne wyszły, jak już dawno takich nie zrobiłam :)  żytnie pierogi z nadzieniem ziemniaki curry, z mleczkiem kokosowym  cukiniowe gofry z burakiem smażonym w miodzie z tymiankiem  pieczone kotlety z tofu, fasoli i dyni z masłem orzechowym   pieczone kotlety fasola-dynia z suszonymi pomidorami

More food, love and dreams
Mini calzone wegetariańskie z soczewicą i czarnuszką 163

zlep brzegi. 7. Wierzch posmaruj  białkiem  i posyp czarnuszką. 8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piec ok 20 minut. Mnie wyszło 10 sztuk z podanych składników. Zostało sporo farszu wiec zrobiłam nazajutrz pierogi. Jedliśmy calzone z młodą kapusta. Pasowało i smakowało

AZgotuj!
Calzone 199

omijając około 1 cm paska od zewnątrz, na wierzch dodajemy resztę przygotowanych składników - tak jak na zdjęciu - i zaklejamy jak pieroga - końcówki ciasta można zwilżyć wodą, aby lepiej się sklejały.Gotowe Calzone, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi ziołami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.Podajemy na ciepło

Słodkie Przyjemności
Dyniowe grzebyki z serem 222

mniejszych części.  rozwałkować na grubość ok 3-4 mm , wycinać koła . Na każdym umieścić łyżeczkę nadzienia i skleić jak pierogi. Następnie brzegi ponacinać na głębokość ok 1,5 cm . Ułożyć na blaszce i posmarować rozmąconym jajkiem  Piec ok 12-15 minut w 180 'C Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
KRUCHE ROŻKI PIWNE Z POWIDŁAMI I NUTELLĄ 186

mnie). Na każdy krążek nałożyć odpowiadające nam nadzienie (u mnie powidła i kilka było z nutellą) i dokładnie zlepić (jak pierogi), ważne by brzegi były dokładnie sklejone. Gotowe rożki odkładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, tak by się nie dotykały. Ja schładzam jeszcze całą blaszkę z rogalikami w lodówce, w tym czasie zapełniam drugą

Smaczne Zdrowe
rosół z gęsi z pierogami z gęsi 133

powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać małe pierożki – na jeden kęs. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 3-4 minut od zagotowania. Pierożki podawać w bulionie lub podsmażone. Do robienia pierożków użyłam formy do małych pierożków. Niedawno kupiłam(...)pierś z gęsi pierś gęsi w winie gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych    uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami zupa z gęsi

królestwo garów
Ekspresowe jagodzianki z przepisu babci 112

swoimi wypiekami. Zimą piekła pierniki , jesienią szarlotki , a w lipcu obowiązkowo bułkami wypełnionymi jagodami . Sklepowe wypieki nie umywają sie do domowych wypieków. Jagodzianki możesz wykonać przez cały rok ze świeżych lub mrożonych jagód, ewentualnie borówek amerykańskich. W ostateczności możesz użyć też gęstego dżemu z jagód . Bułki zrobisz w zaledwie 15 minut, a czas pieczenia wynosi tylko 25 minut. Jagodzianki(...)pomóc sobie poprzez ułożenie ciasta na szklance i umieszczać nadzienie do wgłębienia . Zlepiam ze sobą brzegi jak pierogi i poprzez delikatne rolowanie, formuję owalne bułki. Jagodzianki okrywam czystą ściereczką kuchenną, aby nie wysychały. Krok 4. Piekę jagodzianki Blaszkę piekarnika wyścielam papierem do pieczenia. Układam na blaszce bułeczki złączeniem do dołu i odstawiam do wyrośnięcia na 15 – 20 minut

Ania gotuje
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 107

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami Co króluje na Waszych świątecznych stołach? U mnie oczywiście nie może zabraknąć barszczu z uszkami, ryby w różnych wersjach

Słodkie okruszki
Pierogi z selera z nadzieniem grzybowo-orzechowym i musem marchewkowym z chipsami z jabłka 205

żeby podzielić się z Wami przepisami na dania przygotowane podczas warsztatów w Centrum Kulinarnym w Chorzowie (relacja z warsztatów-klik) . Czy słyszeliście kiedyś o tym, że można przygotować pierogi bezglutenowe z selera? Ja muszę przyznać szczerze, że nie słyszałam. Co więcej, nie spodziewałam się, że jest to banalnie proste, a efekt zachwycający! Całe danie skomponowane przez szefa Tomka Nowaka(...)musztardę i chili. Mieszamy. Jabłka kroimy w cienkie plastry, obsypujemy cukrem pudrem, układamy jeden obok drugiego na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 80 stopni C przez 1 godzinę. Gotowe dodatki układamy na talerzu wg uznania. Bezglutenowe pierogi z selera przygotowałam w duecie z Karoliną ( Kuchnia Bezglutenowa Loli ). Poniżej krótka fotorelacja z naszych zmagań w kuchni

Smakowity Blog Kulinarny
Pizzerinki z podwójnym serem. 130

pieczarki, bo zalegały mi w lodówce.  Pizzerinki wyszły pyszne i mięciutkie. Myślę, że zadowolą każdego łasucha :)  Pamiętajcie tylko, żeby pilnować czasu pieczenia, bo każdy piekarnik  piecze inaczej. Jeśli za długo będą się piekły, to nie będą już tak mięciutkie. Z podanych składników wyszło mi 9 pizzerinek. Składniki: 400 g.mąki 220 g. wody 25 g.drożdży(...)mąką.  Rozwałkować i wycinać okrągłe pizzerinki. Ja zrobiłam to foremką do pierogów.  Mam akurat taką, która jest za duża do pierogów, a tu fajnie się sprawdziła.  Wycięte koła, dodatkowo delikatnie rozciągnęłam.  Tak przygotowane koła przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.  Następnie posmarować keczupem, na keczup wyłożyć trochę sera.  Na ser wyłożyć

Agusiowe smakołyki
1. Jesień na talerzu! 196

pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! /* Style Definitions

Symfonia Smaków