pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:178/331)

Sałatka z tortellini 197

Zawsze mam w domu tortellini na tzw "czarną godzinę" bo można szybko zrobić sałatkę. W zasadzie co mamy w lodówce to możemy dodać a będzie smacznie

Ala piecze i gotuje
Roladki z tortilli z szynką serkiem i rukolą 1967

Królowa imprez? Otóż to. Szybka przekąska z tortilli w formie roladek. Dodatki można zmieniać według własnych upodobań, smaków lub po prostu wykorzystujemy to co mamy w

Ala piecze i gotuje
Gulasz w muszelkach z sałatą 119

Bardzo oryginalna wersja gulaszu, nietypowo podana, a rewelacyjnie smakująca i efektownie wyglądająca.... Składniki: 0 ,5 kg szynki dowolną mieszanka przypraw 1 cebula tłuszcz do smażenia listek

kgwjanczewo
Domowe bułki śniadaniowe – łatwy przepis 1237

pysznie smakuje pieczywo bez spulchniaczy i innych niepotrzebnych dodatków. Pieczemy domowe bułki śniadaniowe ze względu na Miłosza – sami raczej unikamy jasnego pieczywa, ale, wierzcie, to jest tak dobre, że nie możemy się oprzeć, żeby nie zjeść bułeczki, albo kromki chociaż z odrobiną masła i dżemu, albo plastrem szynki i pomidora. Domowe bułki śniadaniowe robi się bardzo prosto: trzeba połączyć suche(...)lodówki. Krok 3 Odkryj ciasto, uderzeniem dłoni usuń z niego powietrze. Zagnięć kilka razy, uformuj kulę i podziel na osiem części. Z każdej uformuj kulkę, przełóż na blaszkę do pieczenia i spłaszcz lekko. Przykryj i odstaw na pół godziny. Krok 4 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Odkryj bułeczki i przekrój nożem na krzyż lub wzdłuż. Posmaruj mlekiem lub kawą. Wstaw

Niedzielny kucharz
Rogaliki solanki 168

właścicielkę bloga Smaki Alzacji   do wspólnego pieczenia rogalików pod ciekawą nazwą solanki. Akcja pod świetną nazwą Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku. Przepis pochodzi z bloga Ósmy kolor tęczy . Ja z racji, że nie przepadam za kminkiem dodałam siemię lniane. Rogaliki te są świetnym dodatkiem do zup, gulaszów lub z masłem i dodatkiem szynki, sera. Są chrupiące z wierzchu i mięciutkie(...)każdą rozwałkować na koło. Ciasto  posmarować oliwą z oliwek i podzielić na 8 trójkątów i  zwinąć rogaliki. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i oprószyć ziarnami siemienia lnianego. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st około 20 min lub do zrumienienia. Lista blogów które

Ala piecze i gotuje
Chudy klops z czosnkiem 178

Często piekę klops, podstawą jest oczywiście mięso mielone, zmieniam jedynie dodatki. Najczęściej są to różne zioła, tym razem dodałam sporą ilość czosnku. Jeśli go lubimy, to jest to przepis dla nas :) Mam koleżankę która jest prawnikiem i nie ma za wiele czasu na kulinarne eksperymenty, nawet te najprostsze :) Kiedy zrobię pyszne ciasto lub mięso np. takie jak dziś, to kancelaria(...)szynki 2-3 jajka sól, pieprz, oregano, ostra papryka, gałka muszkatołowa cała średnia główka czosnku bułka tarta Przygotowanie : Mięsa połączyć, dodać roztrzepane jajka, przeciśnięty czosnek, sól i przyprawy oraz bułkę tartą tyle by mięso miało konsystencje taką jak na kotlety mielone ( może być trochę rzadsze) Masę mięsną przełożyć do natłuszczonej foremki, docisnąć dobrze z wierzchu mokrą ręką Piec w piekarniku

Proste Potrawy
Bigos pieczony z czerwonym winem 151

Bigos od zawsze piekę w brytfannie w piekarniku. Nie wiem czy są jakieś minusy tej metody, dla mnie ma same plusy. Nie trzeba pilnować czy się nie przypala, wcześnie dodana kiełbasa się nie rozgotowuje, nie rozpada a smak bigosu jest po prostu obłędny. Moja wersja bigosu jest bardzo urozmaicona, zawiera kilka różnych kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne(...)Karkówkę, szynkę oraz wołowinę tnę w dużą kostkę. Grzyby, pokrojone mięsa, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe dodaję do miski z kapustą. Kminek rozgniatam w dłoniach, wsypuję do miski i dokładnie mieszam całość. Zawartość miski przekładam do brytfanny, zalewam wodą pozostałą z gotowanych grzybów oraz dodaję szklankę pół-wytrawnego wina. Wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę przez

Gotowanie i blogowanie
Pizza bianca z pieczarkami i mozzarellą 72

fanką tego dania, równe wersje pizzy często goszczą na moim stole. Ta jest jedną z bardziej udanych.   Składniki na pizzę bianca z pieczarkami i mozzarellą (duży placek, który piekłam na blaszce do piekarnika): Ciasto: 500 g mąki pszennej opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru łyżeczka soli łyżka oliwy(...)Całość posypujemy startym parmezanem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 300 C i pieczemy przez 10 minut w trybie góra-dół. Jeśli wasz piekarnik nie ma takiego zakresu temperatury, to w 250 C pizza będzie gotowa po 15-20 minutach. Po upieczeniu na pizzy można położyć szynkę parmeńską lub inną dojrzewającą. Pizza bianca z pieczarkami i mozzarellą   Zobacz inne

e-PrzepisyKulinarne
Muffinki jajeczne 124

pieczarki dalej podsmażając. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kokilki wyłożyć papierem do pieczenia albo natłuścić. Przełożyć do nich podsmażone składniki. W misce rozbełtać jajka z przyprawami. Przelać do kokilek. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. Zapiekać do ścięcia się jajka. Łatwo to zaobserwować. Robiłam też wersję z szynką szwarcwaldzką i fetą, ale to dla tych, co lubią słone

Karola gotuje
Pieczone zielone szparagi 160

pieczonych w piekarniku szparagach słyszała i czytałam. I jak to w moim przypadku bywa długo trwało zanim wprowadziłam ten pomysł w życie. A takie szparagi to sama pychota, bo możemy je upiec owinięte w szynkę, z sosem itp. Ta dzisiejsza warjacja pochodzi sprzed jakiś 2 tygodni i w tym czasie meczyłam ludziska różnymi wersjami, ale ta zdecydowanie wygrywa

Szybko Tanio Smacznie
Wielkanocna rolada ziemniaczana z białą kiełbasą 151

łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 opakowanie białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 240 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 500 g serka naturalnego (z wiaderka) 100 g mozzarelli Ziemniaki obieramy i ścieramy na plasterki na mandolinie. Foremkę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy równomiernie warstwę parmezanu. Na niej układamy plasterki ziemniaków, tak żeby nachodziły

MamaOskarka
Roladka z szynką parmeńską i suszoną śliwką 118

Przygotowanie: Kotlety opłukać, osuszyć, posypać solą i rozbić tłuczkiem. Następnie położyć plasterek szynki i dowolną ilość suszonych śliwek, skropić przyprawą maggi. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, położyć roladki, lekko podlać wodą, nakryć folią aluminiową . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut. Pod koniec pieczenia, zdjąć folię i zrumienić roladki. Po upieczeniu

Tradycyjna Kuchnia
Roladki schabowe z niespodzianką 320

kotlety schabowe. Mięso smarujemy sosem tysiąca wysp i układamy na nim plasterki szynki i ogórka pokrojonego w słupki. Mięso zawijamy ściśle i przebijamy wykałaczką. Roladki panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Podsmażone roladki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowe! Roladki świetnie

Dieta bez mleka
Mini calzone ze szpinakiem, szynką i mozzarellą 156

oregano. Na połowie placka (zachowując nadal odstęp od brzegu) ułożyć dwa kawałki szynki, odrobinę szpinaku, mozzarellę i kawałek pomidora. Farsz przykryć drugą połową placka i dobrze skleić jak pierogi. Tak przygotowane calzone układać na posmarowanej oliwą blaszce z wyposażenia piekarnika. Zapełnioną blaszkę włożyć do piekarnika i piec około 10 minut

Passions hobbies life
Wielkanoc z przepisami Eat me Fit me oraz przepis na kokosowo-orzechowy bezglutenowy mazurek bez cukru 208

miętowo-czosnkowym na bazie jogurtu lub jajka w gniazdach z kiełków z szynką i chrzanem . A może zamiast żurku zrobisz w tym roku krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą? Możesz skorzystać również z propozycji na dania mięsne, w tym oprócz bardzo prostego przepisu na kaczkę pieczoną w rękawie znajdziesz bardzo niekonwencjonalne rozwiązanie – tartę o smaku świątecznego żurku

Eat me! Fit me!
Naleśniki 95

patelnie i czekamy, aż naleśnik się zetnie. Wtedy przewracamy na drugą stronę. Pieczemy w ten sposób wszystkie naleśniki. Naleśniki na zdjęciu są w dwóch wersjach. Pierwsza jest na słodko z jogurtem, miodem oraz jabłkami, suszonymi jagodami i wiórkami kokosowymi. Druga wersja jest wytrawna z serkiem śmietankowym, szynką, mozzarellą oraz rzeżuchą. Spokojnie możecie dodawać swoje własne dodatki takie jak dżemy, serki

Klasyka Gotowania
Roladki z kurczaka ze szparagami 246

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na desce rozkładamy Plasterek szynki, na nim kładziemy drobiowy kotlecik, a na nim dwa kawałki szparaga. Całość zawijamy w ciasny rulonik i kładziemy w naczyniu żaroodpornym. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników, po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut. 4. Gdy naszym roladkom zostało 10 minut do końca pieczenia, zaczynamy przygotowywać

My Culinary Art
Schab z szynką serrano 101

było cieńsze. Nacieramy je czosnkiem i oregano. Oprószamy pieprzem i kładziemy plastry szynki. Posypujemy chili, zwijamy ciasno i związujemy sznurkiem kuchennym. Szalotki w łupinach kroimy w grube plastry, układamy na dnie brytfanny, dodajemy trochę oregano oraz sól i pieprz. Wkładamy roladę i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy ok 75 minut. Po tym czasie wyjmujemy, a brytfannę stawiamy na kuchence. Dolewamy

Marder&Marder Manufacture
Szynka w marynacie jogurtowej 130

ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka soli pieprz Wykonanie: Szynkę myję, osuszam na ręczniku papierowym i ostrym nożem wycinam białe włókna. Jogurt, kminek, curry i sok z cytryny mieszam, doprawiam solą i pieprzem i dodaje rozgniecione ząbki czosnku. Mięso przekładam do rękawa do pieczenia, zalewam marynatą, dokładnie zawiązuje i wkładam do lodówki na 12 godzin, od czasu

Bea(u)ty kitchen
Quiche z bakłażanem 197

łyżce masła, opruszoną szczyptą cukru. Na upieczone ciasto rozkładamy cebulę, plastry bakłażana, szynkę,kolejną warstwę bakłażana. Do miski przekładamy śmietanę, jajka, przyprawy, wszystko mieszamy na jednolitą masę. Następnie dokładamy starty ser żółty, koperek i papryczkę chilli, mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy na ciasto z nadzieniem... ...i pieczemy ok 40 min w temperaturze 200 stopni. Podczas pieczenia quiche w całym mieszkaniu

Taste Of My Day
Ciasto francuskie z szynką i serem 231

kolejno nakładamy wzdłuż krótszego boku dwa plastry sera i dwa plastry szynki (wszystko zależy też od rozmiarów plasterków). Zawijamy tak aby całość została przykryta ciastem, odkrawamy i postępujemy identycznie z dalszą częścią ciasta. Następnie rulony kroimy na mniejsze części (mini kwadraciki). Układamy na papierze do pieczenia i wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220C przez

Emcia Pichci
Przekąski z tortilli 271

zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi placka. Następnie nakładamy plastry szynki (ok. 4-5 sztuk) i posypujemy garścią startego sera. Następnie placek zwijamy (dość ciasno) i kładziemy końcówką do spodu. Lekko przygniatamy. Tortillę kroimy na mniejsze części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i następnie zapiekamy je w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 10 minut

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania