przypominały pizzę. Niezwykle przyjemnie sięgało się po kolejną W tym przepisie wykorzystałam nieco inną metodę nadziewania bułeczek. Bułki nadziewało się w ten sposób dosyć szybko i przyjemnie, ale podczas pieczenia, bałam się, że wszystkie łączenia puszczą i bułeczki się pootwierają Częściowo tak się właśnie stało, dlatego jeśli chcesz, myślę, że równie dobrze sprawdzi się tradycyjna metoda, w której na rozwałkowane(...)pieprzem oraz mieloną papryką. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy dalej. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Szynkę kroimy w kostkę. W misce łączymy przestudzone pieczarki z papryką i cebulą, szynkę oraz tartą mozzarellę, mieszamy. Koncentrat pomidorowy łączymy z niewielką ilością zimnej wody. Dodajemy oregano. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, na lekko podsypanym mąką blacie
Smaki Na Talerzuszynki odparowały. Podlałam 3 szklankami wody, dodałam liść, ziele angielskie i przykryłam pokrywką. Gotowałam do miękkości mięsa (ok. 1 godziny). W czasie gotowania w miarę potrzeby podlewałam wodą. Kiedy szynka była prawie miękka dodałam pokrojoną w piórka cebulę, którą wcześniej zarumieniłam na 2 łyżkach oleju. Posoliłam i dodałam całe ząbki czosnku. Chwilę wszystko jeszcze gotowałam i zagęściłam mąką rozbełtaną(...)przyprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Ten gulasz przygotowałam na obiad na następny dzień. Kiedy ostygł przykryłam z wierzchu folią spożywczą Stella . Używam produktów tej firmy do pieczenia, zapiekania oraz przechowywania żywności. W okresie przedświątecznym zużywamy dużo tego rodzaju rzeczy i aby zapobiec przykrym niespodziankom kupuję już sprawdzone przez siebie folie spożywcze czy foremki do mięs
Pieprzyć z Fantazjąwybraliście pizzerinki ze szpinakiem. Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam dziś swoją wersję pizzerek, które świetnie nadadzą się na wiosenne pikniki, gdy zrobicie je w wersji mini. Ja swoje piekłam na kamieniu Bakero, więcej pisałam o nim tutaj . Składniki na 7 sztuk: Ciasto: 500 g mąki żytniej (pytlowej) Ok. 300 ml wody (dałam trochę mniej) 1 łyżka oleju ½ łyżeczki(...)czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Po ½ łyżeczki bazylii i oregano Szpinak: Ok 25 dag szpinaku świeżego lub mrożonego 2 spore ząbki czosnku Sól Pieprz Łyżka oleju Dodatkowo: Kilka plastrów szynki – u mnie kiełbasa żywiecka Kulka mozzarelli light – 125 g Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę z solą , zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić
Fabryka pomysłówfrancuskie oeufs an cocotte, to niesamowicie prosty, a przy tym całkiem efektowny, sposób na śniadanie. Możemy przygotować sobie wersję podstawową, lub wzbogacić danie o kilka składników wg własnej fantazji. Pieczenie jajek nie jest jakimś skomplikowanym procesem i nie ma co doszukiwać się tu kulinarnych tajemnic. Po prostu - trzeba przypilnować, aby białka i żółtka miały naszą ulubioną konsystencję. No, może wstawienie(...)zróbcie sobie takie śniadanie. Składniki: duże jajka masło lub oliwa śmietana (gęsta kwaśna lub kremówka) sól i pieprz dodatki: ćwiartki pomidorów koktajlowych, cieniutkie plasterki pieczarek, bazylia, młody szpinak, szynka, boczek, salami, karmelizowana cebulka, ser, szczypiorek, wszelkie inne zioła, oliwy smakowe, itp. Wykonanie: Kokilki natłuścić oliwą lub masłem. Jeśli używamy dodatków wyłożyć nimi spody naczynek. Ja połączyłem pomidorki z bazylią
zadanie-gotowanieSkładniki: 6 łodyg selera naciowego 3 jajka 3 łyżki kukurydzy 4 łyżki czerwonej fasoli 1 mała puszka ananasa 15 dag sera żółtego 100 g szynki gotowanej
kgwjanczewoZupę chrzanową polecam nie tylko na święta wielkanocne. Ja robię ją kilka razy w roku, szczególnie w okresie jesienno zimowym. Zupa rozgrzewa ale też i syci
Ala piecze i gotujeNie wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy sałatki z dodatkiem pora. W zasadzie pasują do niego wszystkie składniki. Tym razem taka trochę "resztkowa", bo dodałam
Ala piecze i gotujeJeśli nie macie pomysłu na pyszne śniadanie, dziś mam dla Was prawdziwą petardę. Zapraszam na tosty francuskie z chałki, do tego pieczone plastry boczku i jako sadzone. A to wszystko podane razem z pysznym sosem barbecue, który idealnie połączy nam smaki i podbije je. Możesz dodać do śniadania też odrobinę rukoli lub rukwi wodnej! Polecam Wa też inne przepisy(...)kurkami – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 6-8 kromek chleba tosowego pszennego – 4 jajka M – 3 łyżki mleka – sól – pieprz – olej lub masło klarowane do smażenia – 4-6 cienkich
nietylkopasta.plokoło 200 ml ciepłej wody, 2 g drożdży suszonych lub 5 g świeżych, szczypta cukru, 8 g soli morskiej, 250 g mozzarelli (2 kulki), 4 figi, 80 g szynki dojrzewającej w cienkich plasterkach, rucola lub roszponka, oliwa, sól, Ciasto : Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody. a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając(...)papierem do pieczenia, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (u mnie więcej nie ma) na około 2 minuty. Figi pokroić w plasterki. Wyjąć pizzę z piekarnika, ułożyć na niej kawałki mozzarelli i plasterki fig. Wstawić do piekarnika na około 3 minuty, aż ciasto się lekko przyrumieni. Pizzę wyjąć z piekarnika. Ułożyć na niej kawałki szynki i rucolę
królestwo garówWitam, dziś chciałabym przedstawić przepis na coś ekstra :-) Pyszne, chrupiące chlebki PIDE z rewelacyjnym farszem mięsnym. Idealne na obiad, do piwa, czy jako przekąska. Piekę dość często, bo jestem tym przepisem zachwycona i wszystkim bardzo smakuje. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: CIASTO: -4 szkl mąki pszennej -4 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżeczka soli -2 łyżki cukru -300ml ciepłej(...)rozpuszczenia drożdży, następnie dodajemy olej, jogurt, mąkę, sól,i wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. FARSZ: -1 kg mięsa (np szynka wieprzowa)-zmielić -1 papryka czerwona -pół słoiczka koncentratu pomidorowego -2 cebule -trochę oleju -250g pieczarek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, papryka słodka Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTosty z gyrosem to prosty przepis na pyszne zapiekanki pieczone w piekarniku, idealne na śniadanie czy kolację. Są kolorowe, apetycznie wyglądają i wybornie smakują. Smaczne zapiekanki z chleba tostowego z kurczakiem, warzywami i serem żółtym skłonią do jedzenia nawet największego niejadka. Będą też świetną przekąską na imprezie czy spotkaniu ze znajomymi. Składniki na tosty z gyrosem: 10 kromek(...)sobą. Każdą kromkę chleba tostowego smarujemy cienką warstwą majonezu, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy sporą łyżkę mieszanki składników, przyprawiamy solą i pieprzem. Tosty posypujemy startym serem żółtym po wierzchu. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu tosty można polać ketchupem. Tosty z gyrosem – przepis na pyszne zapiekanki Zobacz inne
e-PrzepisyKulinarnemasła klarowanego 1 plaster wędliny dobrej jakościowo kiełbasy lub szynki (u mnie domowej roboty wędlina z szynkowaru) 1/2 awokado 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 1 szczypta pieprzu Sposób przygotowania Masło klarowane rozpuścić. Zmiksować z jajkiem. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Powstałe ciasto włożyć do natłuszczonego ramekina. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut
Modern Cave Girlboku 8 cm. Na każdym kawałku ciasta układamy plasterek szynki parmeńskiej, 2-3 szparagi na ukos i na wierzchu płatki parmezanu. Zawijamy dwa przeciwległe końce ciasta francuskiego tak, aby nachodziły na siebie i delikatnie sklejamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez 15 minut. Podajemy na ciepło, choć na zimno smakują(...)równie doskonale. Notes Do przystawki świetnie sprawdzi się wytrawny Muscat. Lekki styl tego wina świetnie łączy się z delikatnymi, gotowanymi lub pieczonymi szparagami. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnikrawędzi brzegów ciasta, ułożyć na cieście cieniutkie plasterki szynki, posypać startymi na tarce serami, oraz posiekaną cebulką dymką, trochę odłożyć do posypania po upieczeniu. Tak przygotowane ciasto zawijamy w ciasny rulon, kroimy na 2 cm plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem, wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika pieczemy około 15-20 minut-do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu podajemy
Wanilia i Kardamonczosnkiem. Zawinęłam roladki w plasterki szynki parmeńskiej i spięłam wykałaczkami. Podsmażyłam roladki na oleju przez około 5 minut z każdej strony aż się zarumieniły. Po usmażeniu przełożyłam je do żaroodpornego naczynia, podlałam odrobiną wody, przykryłam i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Pod koniec pieczenia w temperaturze 200 stopni-odkryłam je, żeby się zrumieniły
potrawyregionalne